Diferente si Esente – Totul despre parodontoza
0Diferente si Esente – Totul despre parodontoza
Realitatea TV, 6 ianuarie 2018, de la ora 10.40.
Invitati: doamna doctor Cristina Berechet, medic dentist parodontolog, doamna doctor Andra Calin, medic dentist, si domnul doctor Ionut Leahu, medic dentist implantolog.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: Boala parodontala este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale dintilor! Ea apare atunci cand gingia se inflameaza, sufera si nu mai poate sa sustina dintii. Placa bacteriana este pricipalul factor de risc si ea apare din cauza unei ingrijiri necorespunzatoare, din cauza unei igiene precare! Ce putem face daca suferim de parodontoza? Care sunt tratamentele adecvate? Putem oare beneficia de un implant dentar daca suferim de parodontoza? Aflam astazi raspunsurile la toate aceste intrebari de la specialistii invitati la Diferente si Esente!
Parodontoza este o afectiune care are mai multe stadii, dar in acelasi timp, in diferitele ei forme, ii poate afecta atat pe tineri, cat si pe varstnici!
Dr. Andra Calin, medic dentist: Boala parodontala, de fapt, inseamna afectarea tesuturilor care sustin dintele, osul, gingia si ligamentele care tin dintele in os! Boala parodontala poate sa apara inca de la varste destul de tinere si prezinta mai multe stadii! Un prim stadiu ar fi gingivita. Se intalneste foarte des in randul tinerilor si un factor favorizant pentru aparitia gingivitei este placa bacteriana. Atata timp cat vizitele la medicul stomatolog nu sunt respectate, igiena acasa nu se face corespunzator, iar dieta este neechilibrata, poate aparea aceasta gingivita. Un alt stadiu al bolii parodontale poate fi o parodontita juvenila! Apare de obicei cam intre 11 si 19 ani si are un debut destul de agresiv. Este vorba despe mobilitatea dintilor, sangerare, pot sa apara chiar accese parodontale. Pacientul prezinta durere la masticatie, presiune, iar pe radiografie se poate observa o usoara demineralizare. Un alt tip de boala parodontala poate fi parodontita marginala cronica agresiva. Aici vorbim despre o evolutie brusca, despre o inflamatie asociata cu tumefactie, adica mariri de volum sangerande, ulcerative si dureri foarte mari la nivelul gingiilor. Un alt tip de boala parodontala este parodontita distrofica! Se intalneste in randul persoanelor varstnice, pe radiografie ne putem da seama cel mai bine, si anume o demineralizare accentuata a osului, iar in cavitatea orala se poate observa retractia gingiei, se pot observa hiperestezii, adica sensibilitate la variatii de temperatura, la bauturi foarte reci, la bauturi foarte calde, sangerari usoare si, de asemenea, inflamatie.
Iata si care sunt cauzele acestei afectiuni!
Dr. Cristina Berechet, medic dentist parodontolog: Boala parodontala este cauzata, in principal, de acumularea unor microbi la interfata dintre gingie, os si dinte! Acolo ei raman neindepartati si la adapost, sub depozitele de piatra, de exemplu, si produc, in timp, inflamatii ale gingiei si distrugerea osului din jurul dintelui. In absenta unui tratament corespunzator inca din fazele incipiente, leziunile avanseaza si progreseaza cu pierderea de atasament al gingiei si de sustinere a osului inconjurator dintelui, poate sa evolueze chiar pana la pierderea dintilor!
Tratamentele bolii parodontale difera, bineinteles, in functie de stadiile acestei afectiuni!
Dr. Cristina Berechet, medic dentist parodontolog: In primul rand, cel mai important este tratamentul preventiv! Este mult mai usor sa prevenim decat sa tratam! De aceea, controalele medicale regulate, o igienizare periodica in cabinetul stomatologic, masuratorile regulate ale pungilor parodontale, daca acestea deja s-au instalat, tratamentele antimicrobiene locale sunt prima etapa de tratament propriu-zis, tratamentul antimicrobian. Pacientul trebuie sa faca o echipa stransa cu medicul stomatolog, in mod special atunci cand el a fost diagnosticat cu o afectiune parondontala, pentru ca atunci trebuie sa urmeze si acasa o serie de masuri terapeutice si o serie de masuri de ingrijire speciale fata de simplul si obisnuitul periaj, care poate fi suficient in cazul unei danturi perfect sanatoase. Pacientul cu afectare parodontala trebuie sa foloseasca dusuri bucale, trrebuie sa foloseasca, in mod obligatoriu, ata dentara, periute interdentare care sa indeparteze placa dintre dinti. Terapiile moderne se realizeaza cu ajutorul laserului, cu ajutorul factorilor de crestere si, in etapele in care distructia osoasa a fost destul de mare, trebuie sa intervenim si chirurgical pentru a reface structurile care s-au pierdut, pentru a reface, in mare parte, osul care s-a pierdut din jurul dintilor.
Este foarte important, asadar, ca igienizarea profesionala si tratamentul parodontal sa fie efectuate periodic, la intervale stabilite de medicul stomatolog!
Dr. Cristina Berechet, medic dentist parodontolog: Intervalul pentru o persoana fara afectiuni parodontale este, in medie, de sase luni! La o persoana care a suferit deja de afectare parondontala si s-a intervenit cu tratamente chirurgicale, atunci poate fi vorba de o perioada mai scurta, de patru luni, daca exista zone unde retentia de piatra si de microbi este favorizata! Sigur ca tratamentul parodontal trebuie vazut in ansamblu! Este foarte greu sa rezolvi o problema localizata doar la nivelul gingiei daca nu ne gandim si la factorii care favorizeaza acumularea de placa, care conduc la acumularea microbilor. Asta poate sa insemne necesitatea unui tratament ortodontic combinat cu tratamentul parodontal, care sa ajute, prin pozitionarea corecta a dintilor, la o distributie corecta a fortelor la nivelul acestora. Lucrarile neadaptate, lucrarile protetice mai vechi, puntile acelea cu multe elemente si putini dinti stalpi, reprezinta si ele un rezervor de microbi. Dintii pe care se sprijina astfel de lucrari pot fi afectati parodontal tocmai ca o consecinta a acestor lucrari. Tratamentul ortodontic vizeaza o aranjare, o distribuire atat estetica, cat si functionala a dintilor pentru a preintampina acumularea de placa intre dinti. In mod special, sunt vizate inghesuirile dentare, dar nu sunt singurele afectiuni care cauzeaza probleme parodontale! Si atunci cand avem de-a face cu o muscatura adanca, atunci cand dintii de jos sunt mult prea acoperiti de cei de sus sau atunci cand au aparut migrari ale dintilor, fortele nu se mai transmit corect si, in loc sa stimuleze pastrarea osului, se accentueaza resorbtia acestuia, ceea ce conduce la un dezechilibru la nivelul dintelui respectiv.
Nu trebuie neglijat nici faptul ca o alta posibila cauza a bolii parodontale o pot reprezenta lucrarile dentare foarte vechi!
Dr. Cristina Berechet, medic dentist parodontolog: Cand avem de-a face cu restaurari ample care sunt de mult timp, sunt neadaptate, lucrarile vechi care au o varsta mai mare de 10 ani, lucrarile foarte mari cu doi dinti stalpi si care inlocuiesc doi sau trei sau chiar patru dinti absenti, acestea pot favoriza atat prin acumularea de placa si de microbi la nivelul lor sub aceste lucrari, dar si prin fortele incorecte care se dezvolta asupra dintilor stalpi, pot favoriza aparitia unor afectari parodontale la nivelul dintilor pe care se sprijina!
Pe langa igienizarea profesionala si detartraj, atunci cand acestea deja nu mai sunt suficiente, se trece la chiuretajul parodontal!
Dr. Cristina Berechet, medic dentist parodontolog: Exista doua tipuri de chiuretaj parodontal: cel in camp inchis, adica fara a indeparta, fara a taia gingia de pe dinti si cel in camp deschis, atunci cand intervenim deja chirurgical. In prima faza se intervine conservator, pentru ca vizam sa reducem tot ceea ce inseamna inflamatie, sa reducem componenta iritativa mecanica, sa indepartam toata piatra de la nivelul radacinilor si sa obtinem, e mult spus o sterilizare, spunem „reducerea numarului de microbi din cavitatea bucala“, dupa care urmeaza terapia chirurgicala! Terapia chirurgicala este o terapie care presupune sa dam gingia la o parte, sa curatam, daca mai este cazul, ceva in zona unui dinte avand un control vizual direct si, in functie de tipul defectului osos, sa intervenim cu materiale de aditie. Chiuretajul nu este singura metoda si este foarte bine completat de tratamentul prin laser care ne ajuta sa obtinem o decontaminare atraumatica a tesutului moale, a tesutului dur dentar si a osului din jurul dintelui. Acest lucru se realizeaza fara a efectua un lambou, adica fara a interveni chirurgical, ci doar la nivelul pungii parodontale se introduce unda laser cu diverse programe de decontaminare, de biostimulare, de curatare, de chiuretaj propriu-zis laser de data aceasta si terapia cu factor de crestere care intra in etapa tot de mentinere a rezultatelor. Practic, tehnologia PRGF permite recoltarea sangelui endovenos, se centrifugheaza sangele si factorii de crestere se infiltreaza la nivelul gingiilor in trei sesiuni la 10 zile diferenta una fata de cealalta, cu rolul de a ajuta refacerea vascularizatiei si a capacitatii de vindecare a gingiei din zona.
In stadiile avansate, cand se ajunge la pierderea dintilor, se poate recurge la implanturi dentare!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Boala parodontala de multe ori este scapata de sub control sau, desi este controlata, la un moment dat tot ajunge la capatul drumului, pentru ca… capatul drumului in boala parodontala este pierderea dintilor! Doar ca aceasta pierdere a dintilor vine si cu o pierdere a osului in primul rand, pentru ca tocmai de aceea cad dintii la boala parodontala. Osul in care sta radacina este resorbit de aceasta infectie, de aceasta inflamatie permanenta si, automat, dintii nu mai au sustinere in os, se misca si cad la cea mai mica atingere. Pentru acesti pacienti, este foarte indicat sa intervenim inainte sa cada natural dintii. Tocmai de aceea, in cadrul vizitei la medicul parodontolog, se evalueaza dintii, se face o terapie parodontala, dar ne gandim in viitor! Ce sanse mai au acei dinti sa ramana in gura pacientului nostru pe termen lung si pe termen lung? Ne gandim macar la 10 ani de zile, pentru ca, daca mai sunt dinti care ar mai tine cam un an, doi, ce facem daca asteptam sa cada natural? Vom astepta sa cada mai mult os si, cand vine vorba sa punem implanturile dentare, va fi ceva mai complicata interventia. Tocmai de aceea, aici este o alegere pe care noi o luam in echipa, la care medicul parodontolog vine si evalueaza si spune concret: „Uite, pot sa stabilizez boala parodontala pentru acesti dinti! Pentru acesti dinti, din pacate, este prea tarziu!“ Si atunci intervenim inainte sa cada natural, facem extractiile dentare si, de multe ori, inseram si implanturile in aceeasi interventie si, iarasi, de multe ori, punem si dintii inapoi pacientului, astfel incat pacientul sa poata sa isi reia activitatea sociala normala.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.