Diferente si Esente – Tratamente estetice minim invazive
0Diferente si Esente – Tratamente estetice minim invazive
Realitatea TV, 23 decembrie 2017, de la ora 10.40.
Invitati: domnul doctor Adrian Alexandru, medic primar chirurgie plastică și reconstructivă, si domnul doctor Ionut Leahu, medic dentist implantolog.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: Ne dorim sa fim frumoase si sa atenuam pe cat posibil semnele trecerii timpului! Cum ne pot ajuta tratamentele minim invazive nechirurgicale, acidul hialuronic, botoxul sau peelingul chimic? Haideti sa aflam impreuna cum pot completa toate acestea zambetul nostru frumos si fericit!
Dintre toate procedurile minim invazive, in ultima vreme, se pare ca injectiile cu acid hialuronic sunt printre cele mai solicitate! Iata ce se poate corecta cu acestea!
Dr. Adrian Alexandru, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva: Cu acidul hialuronic, in functie de cum este el prelucrat, hidratam, umplem santuri sau riduri sau putem recontura fata! Este un material „de umplere“! Exista mai multe feluri de acid hialuronic: acid hialuronic soft, foarte delicat, cu care realizam o hidratare, un acid hialuronic mediu ca densitate, concentratie, cu care umplem niste santuri si acidul hialuronic intens prelucrat, cu care putem sa facem partea structurala, volumizarea. Fiecare rid, fiecare sant, fiecare fata, fiecare pierdere de volum are acidul hialuronic cumva dedicat, in sensul ca, cu cat de intens este prelucrat, cu atat putem sa volumizam mai mult.
Efectele acestor injectii cu acid hialuronic sunt, firesc, limitate in timp si, pentru mentinerea efectelor, acestea trebuie repetate!
Dr. Adrian Alexandru, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva: Acidul hialuronic este un produs natural! Bineinteles ca se resoarbe! Materialele actuale sunt facute in asa fel incat resorbtia sa fie uniforma, izovolumetrica. Cat de repede se metabolizeaza acest acid hialuronic… de cele mai multe ori are o variabila individuala, adica sunt paciente la care aceeasi procedura, cu acelasi acid, rezista un an de zile, la cealalta pacienta, doi ani de zile. Variaza foarte mult, in functie de reactivitatea persoanei! O persoana care face foarte mult sport, o persoana care nu se hidrateaza foarte bine, o persoana care sta foarte mult la soare va degrada mai rapid acest acid hialuronic si necesitatile vor fi mai crescute. Dar media, vorbim de timp, este undeva cam la un an de zile. Asa cum avem si acel produs de hidratare care are o remanenta de 2-3 luni, dar este un produs foarte soft, practic, cu acel acid hialuronic facem hidratarea fetei mai bine si mai intens decat o facem cu orice alta crema!
Un alt tratament estetic nechirurgical consta in utilizarea botoxului, adica a toxinei botulinice. Iata ce se poate corecta cu acest tip de tratament!
Dr. Adrian Alexandru, medic primar chirurgie plasctica si reconstructiva: Botoxul poate trata doar ridurile dinamice, cele pe care le avem in momentul in care avem o mimica bogata, paralizand sau inactivand musculatura de la acel nivel, in timp ce acidul hialuronic este un material de umplere. Facem preventia ridurilor sau putem sterge ridurile cu ajutorul botoxului blocand o musculatura, in ce cu acidul hialuronic umplem. Botoxul are locul lui aparte! Tot ce inseamna etaj superior, adica frunte, intre sprancene si la nivelul ochilor se trateaza u botoxul ca prima intentie! E prima varianta de tratament! Cat de mult se face, cat de usor neplacuta sau artificiala este fata dupa acest tratament ramane pentru fiecare sa judecam! Disparitia ridurilor vine intr-adevar cu o mimica mai redusa pe care putem sa o acceptam sau nu.
Iata si care sunt diferentele intre injectiile cu botox si cele cu acid hialuronic!
Dr. Adrian Alexandru, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva: Se poate corecta si acid hialuronic, dar de fiecare data cand acel muschi se incordeaza, acel rid se exprima. Nu-l putem sterge complet! Botoxul poate sterge complet aceste riduri de pe frunte, dintre sprancene, de la ochi! Acidul hialuronic nu, le atenueaza, le estompeaza! Este de preferat botoxul, are efect maximal!
Exista insa si situatii in care aceste injectii, fie cu botox, fie cu acid hialuronic nu sunt suficiente pentru a obtine efectele dorite!
Dr. Adrian Alexandru, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva: Nu putem sa tratam de fiecare data sau toate problemele aparute la nivel facial doar cu botox, paralizia cu blocarea muschilor sau doar cu acidul hialuronic care umple. Sunt cazuri in care avem nevoie ca tegumentul existent la nivel facial sa fie rearanjat, sa fie hranit mai bine, sa aiba un frame, un contur mai puternic, mai trofic. Si atunci, putem sa vorbim de aceste fire! Ne dorim, de exemplu, sa ne dispara gusa dubla! Nu putem sa lucra nici cu acidul hialuronic, nici cu botoxul, in schimb firele pot sa rezolve o gusa. O fata care aluneca si se aduna toata la nivelul liniei mandibulare, poate fi ridicata, poate fi reconturata toata linia mandibulara
Iata si in ce constau aceste tratamente cu fire de rejuvenare sau cu fire de tractiune!
Dr. Adrian Alexandru, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva: Firele de rejuvenare sunt firele folosite in chirurgie de peste 30 de ani si au ca efect atenuarea ridurilor fine, redarea luminozitatii, atenuarea porilor, ridurile mici de pe obraz sau ridurile de pe gat, toate pot fi estompate cu aceste fire de rejuvenare. Ele au ca rol regenerarea tisulara, regenerarea pielii crescand grosimea pielii si troficitatea ei. Iar firele de tractiune efectueaza acea tractiune de care vorbeam mai devreme la nivelul fetei. O fata cazuta poate fi ridicata, gusa aparuta poate fi intinsa. Deci firele de rejuvenare, prin simpla lor inserare la nivelul tegumentului, induc fenomene de intinerire tegumentara. Asta este reactia organismului la prezenta acelui fir. Firul dispare undeva intre 6 – 9 luni, efectul dureaza undeva la noua luni, poate un an de zile. Firele de tractiune sunt aceleasi fire din chirurgie care sunt folosite de foarte mult timp, doar ca au niste carlige la nivelul lor care ne permit noua sa reconturam fata, sa ridicam, sa reconturam un pomete, sa reconturam o lini mandibulara, sa facem ca gusa sa dispara.
Insa toate aceste tratamente trebuie facute cu masura!
Dr. Adrian Alexandru, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva: Este bine sa nu exageram! Adica e bine sa ne pazim de exagerari, nu vrem sa le punem la trei luni, chiar daca pacienta poate ca si-ar dori. E bine sa ne distantam in timp!
Nu doar trecerea anilor este cea care lasa urme pe chipul nostru! De exemplu, persoanele care stau mult timp fara dinti, incep sa aiba probleme specifice si in privinta fizionomiei si a ridurilor adanci care apar in partea de jos a fetei!
Dr. Adrian Alexandru, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva: Disparitia volumului in aceasta zona face ca toate partile moi si tegumentul, implicit, sa ia acea forma, sa nu mai fie conturul pe care se asaza acel tegument, acel invelis fiind diminuat, apar acele riduri, apare acea incadrare a gurii usor neplacuta de santuri periorale accentuate, riduri la nivelul buzelor, dezumflarea buzelor, si buzele pierd volum, tot conturul nostru facial devine mai mic odata cu trecerea timpului. In momentul in care nu avem acea arcada dentara, in momentul in care nu avem sustinerea pe partea aceasta de arie orala, bineinteles ca tot invelisul nostru va intra intr-un fel de colaps si va determina aparitia acelor santuri si riduri in aria periorala si de-a lungul mandibulei. Daca vorbeam despre botox ca este de electie in partea faciala etajul superior, in etajul mediu si inferior este acidul hialuronic si firele!
Iata de ce dupa refacerea danturii, dupa ce pacientul a stat mult timp fara dinti, sunt necesare si asemenea corectii estetice!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Odata ce dantura este pusa la loc si arata foarte bine, trebuie sa ne imaginam ca este un tablou pictat foarte frumos, dar daca are o rama care nu este foarte corecta atunci tot nu putem sa avem rezultatul maxim! Legislatia romana in prezent este putin neclara cand vine vorba de cine are voie sa faca injectii la nivelul fetei pentru infrumusetare si tocmai de aceea sunt si multi stomatologi care fac ei acest tip de injectari si, automat, nu se compara cand vine vorba de rezultatul final intre ce poate sa faca un stomatolog si ce poate sa fac un chirurg plastician. Gama de servicii este complet diferita si, cu siguranta, rezultatul este mult mai bun atunci cand un specialist in domeniu realizeaza acest tip de manopera la nivelul fetei!
Nu e de mirare, asadar, ca in clinicile stomatologice veti intalni si medici esteticieni!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Noi nu lucram doar la nivelul dintilor. Intotdeauna cand restabilim dantura, ne uitam la intreaga fata a pacientului, astfel incat sa arate totul foarte bine si de cele mai multe ori reusim sa stergem 20 de ani din varsta!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.