Diferente si Esente – Tratamentul chirurgical al artrozei
0Diferente si Esente – Tratamentul chirurgical al artrozei
Realitatea TV, 16 iunie 2017, de la ora 17.40
Invitat: Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie Spitalul Monza
Cecilia Caragea: Artrozele, aceste procese de degradare articulara, ne pot provoca o grea suferinta si ne pot limita major capacitatea de miscare. Odata cu inaintarea in varsta sau in urma unor accidente, articulatiile noastre se degradeaza, unele dintre ele ajungand sa fie complet compromise. Este nevoie de protezarea lor. Din fericire, in ultima vreme au aparut proteze performante care pot inlocui cu totul o articulatie compromisa si pot reda pacientilor calitatea vietii. In ultimele decenii, articulatiile compromise de artroza au inceput sa fie inlocuite cu succes de diferite proteze, din ce in ce mai performante. Momentul in care pacientii ajung sa recurga la o asemenea operatie depinde de degradarea articulara, de limitarea miscarii, de gradul de toleranta la durere, aceste articulatii compromise fiind extrem de dureroase.
Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie: Artroza unei articulatii presupune degradarea cartilajului articulatiei si acest lucru se petrece in timp, progresiv. La inceput durerile sunt mai mici, dar ulterior durerile pot deveni de o intensitate foarte mare. Foarte suparatoare, ele nu mai pot fi calmate de medicamente si, de asemenea, mobilitatea in articulatie este redusa, ducand la un handicap major, din punct de vedere fizic, al acestei persoane, astfel incat, la un moment dat, pacientul este cel care hotaraste momentul operator. Sigur ca noi am putea spune pe o radiografie ca operatia se putea efectua mult mai devreme, dar, din fericire sau din pacate, noi operam oamenii, si nu radiografii si atunci lasam pacientul sa decida care este momentul ideal pentru interventia chirurgicala.
Cei care de frica operatiei amana mult prea mult momentul in care recurg la interventia chirurgicala trebuie sa stie ca acest lucru influenteaza recuperarea ulterioara.
Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie: Prefera sa sufere si sa ajunga intr-un stadiu avansat sau foarte avansat al bolii, un factor care, din pacate, are repercusiuni asupra rezultatului interventiei chirurgicale. Cu cat interventia chirurgicala este efectuata mai tarziu, cu atat rezultatele sunt mai putin eficiente.
Iata de ce este atat de important ca amanarea interventiei sa nu fie pe un termen prea lung.
Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie: O proteza nu este, daca vreti sa facem o analogie cu o masina, schimbarea unei piese, a unui pivot de masina care sa duca la o functionalitate suta la suta, ulterior acestei schimbari. Inainte de interventia chirurgicala, daca apare aceasta limitare a mobilitatii, duce si la atrofii musculare, la leziuni ligamentare capsulare care dupa aceea se vor reface mult mai greu. Unele chiar nu se vor mai reface si rezultatul dupa perioada de recuperare dupa interventia chirurgicala va fi mai scazut.
Iata si care sunt cele mai afectate articulatii pentru care se alege, la un moment dat, protezarea.
Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie: Cel mai des afectate articulatii sunt cele de la nivelul soldului si genunchiului. Sigur ca in rest exista foarte multe articulatii, practic toate articulatiile organismului, toate articulatiile mobile pot sa faca artroza, dar mai intalnim artroze care pot fi protezate la nivelul umarului, la nivelul cotului sau la nivelul gleznei, inclusiv si la nivelul mainii, articulatiilor mici. Revenind insa, cel mai mult sunt afectate soldurile si genunchii.
Protezele care pot inlocui o articulatie sunt de mai multe tipuri, iar alegerea lor se face de la pacient la pacient, la recomandarea medicului chirurg-ortoped.
Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie: O proteza este un ansamblu de componente care pot fi de metal, de plastic sau chiar de ceramica mai nou, sunt materiale moderne… cele de ceramica care inlocuiesc o articulatie. O protezare inseamna indepartarea osului cu cartilaj defect si inlocuirea acestei zone cu aceste componente din metal, plastic sau ceramica. Ele trebuie sa functioneze cam pe acelasi principiu mecanic pe care functioneaza articulatia originala sanatoasa.
O asemenea operatie si recuperarea ulterioara depind foarte mult de statusul pacientului.
Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie: In functie de tipul de protezare pe care il facem, se situeaza undeva intre o ora si doua ore, in functie de articulatia pe care o avem, in functie de pacientul pe care il avem, pentru ca trebuie sa ne referim un pic si la stausul pacientului, vizavi de greutatea acestuia, de constitutia, de consistenta osului, de gradul de osteoporoza pe care poate sa il aiba si care pot sa puna probleme intraoperator. Este mai putin importanta durata unei interventii chirurgicale, eu consider ca e mai importanta durata recuperarii dupa o interventie chirurgicala, o recuperare care pe pacient il intereseaza sa fie cat mai scurta… Dar trebuie sa reevidentiez faptul ca o recuperare mai rapida inseamna o interventie chirurgicala intr-un stadiu mai putin avansat al bolii.
Una dintre articulatiile care necesita cel mai des protezarea este articulatia soldului, iar dupa o asemenea operatie, recuperarea are loc de regula intr-un interval de 3-6 saptamani.
Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie: Sa dam exemplul unei proteze de sold, poate sa dureze de la 3 saptamani pana la 6 saptamani in cazurile bune, sunt insa pacienti care depasesc aceasta limita, in functie de de varsta lor, de starea biologica si, asa cum v-am mai spus, de stadiul in care a fost facuta interventia chirurgicala. Din pacate, mai sunt pacienti care nu reusesc sa realizeze o recuperare completa si, mai mult decat atat, sa simta aceasta proteza, dar beneficiile pe care le aduce aceasta proteza depasesc cu mult aceste inconveniente. Practic, pe pacient nu il mai doare, este mobil, isi recapata o calitate a vietii.
Prima parte a recuperarii, dupa o asemenea operatie, are loc in spital chiar de a doua zi dupa intereventie, iar apoi pacientul continua recuperarea acasa printr-o serie de exercitii.
Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie: Recuperarea pacientului incepe imediat postoperator, pacientul este imobilizat cat de repede, de cele mai multe ori chiar in ziua operatiei, in functie de tipul de anestezie la care a fost supus, daca nu a doua zi, cel mai tarzie el este imobilizat, astfel incat sa se evite complicatii de decubit, asa cum le numim noi. O buna parte din recuperare, se face inca din perioada spitalizarii si, ulterior, pacientul va continua exercitiile acasa, sub supraveghearea unui instructor sau individual, astfel incat, rezultatul sa fie cel asteptat.
Evident, importanta este si durata de viata a protezei.
Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie: Studiile, in general, se fac pe supravietuirea protezelor la 10 ani, dar exista proteze care supravietuiesc 20 de ani si chiar 30 de ani fara probleme. Totul tine insa si de statusul pacientului. Un pacient cu o greutate crescuta, un supraponderal va uza mai repede o proteza decat un pacient normoponderal, un pacient cu o activitate fizica crescuta, care va cara greutati, care va face sport, este posibil sa uzeze mai repede aceasta proteza. Protezele moderne tocmai prin acest lucru au fost promovate, prin acest cuplu de frecare care este rezistent la uzura.
Evident, dupa aceea va urma o operatie de inlocuire a protezei, care ridica probleme specifice.
Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie: Pacientul vine dupa o perioada de 10-20 de ani, deci, practic, varsta lui cronologica a crescut, presupune niste afectiuni colaterale, adaugate in aceasta perioada de mute ori si atunci riscurile pot fi crescute. Din punct de vedere tehnic, operatia este mai dificila si pentru chirurg, pentru ca trebuie scoasa proteza respectiva, exista niste defecte care apar in os din cauza uzurii care pur si simplu roade osul, mai pe intelesul tuturor, si atunci acele defecte trebuie compensate.
Esentiala este insa si recurgerea la aceasta operatie la momentul indicat de medic.
Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie: Una din indicatiile protezarii neintarziate a momentului operator este de a proteja celelalte articulatii, pentru ca o articulatie cu artroza solicita anormal celelalte articulatii ale organismului. O articulatie cu artroza la nivelul soldului solicita anormal genunchiul sau soldul celalalt si atunci apare uzura prematura si la celelalte articulatii.
Pacientii care au nevoie de o asemenea operatie sunt, de obicei, la varsta a treia, dar aceasta nu este o regula.
Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie – traumatologie: Artroza este o patologie a varstei a treia, dar asa cum v-am spus este o evolutie progresiva care poate sa debuteze inca din tinerete si, din pacate, exista cazuri care evolueaza rapid si ajungem sa punem proteze si la pacienti tineri. Prin pacienti tineri intelegand chiar de 25, 30, 35, 40 de ani. Sunt cazuri mai rare dar, din pacate, posibile. Majoritatea cazurilor intervin insa la varsta a treia, dupa 65-70 de ani. Nu exista o varsta maxima pentru aceasta protezare, vorbind despre varsta cronologica, noi ne referim mai mult la varsta biologica a pacientului, a statusului biologic pe care il are si a riscurilor pe care le presupune aceasta interventie chirurgicala. Sunt pacienti care la 80 de ani nu au probleme si pot fi protezati, altii la 60 de ani, din cauza unei patologii asociate, presupun niste riscuri mult mai mari.
Astazi, inovatiile privind noile tehnici operatorii si din domeniul materialelor din care sunt realizate protezele au imbunatatit semnificativ performantele acestor interventii. Noile evolutii din medicina permitand astfel o viata activa si pentru cei care, la un moment dat, au avut nevoie de inlocuirea unei articulatii.
Noi va uram, ca de obicei, sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Spitalul Monza.