Diferente si Esente – Uleiul de Krill
0Diferente si Esente – Uleiul de Krill
Realitatea TV, 10 martie 2019, de la ora 10.40.
Invitata: Doamna dr. Oana Nemes, medic.
Emisiune sustinuta de Gold Krill (Darmaplant).
Cecilia Caragea: Ce este uleiul de krill si care sunt beneficiile acestui ulei extras din crustaceele oceanice cu un nume atat de exotic aflam in aceasta editie a emisiunii noastre Diferente si Esente!
Krillul, pe numele sau stiintific Euphasia superba, reprezinta o specie de crustacee care traieste in adancul Oceanului Antarctic si, prin urmare, se considera ca reprezinta o sursa mai curata de acizi grasi Omega 3, Omega 6, tocmai pentru faptul ca traieste in adancurile acestui ocean mai putin poluat!
Dr. Oana Nemes, medic: Uleiul de krill a fost extras din niste crustacee care se numesc krill. Aceste crustacee traiesc la adancime, iar faptul ca traiesc la adancime garanteaza ca nu sunt contaminate cu metale grele, cu pesticide, la fel ca in cazul pestilor oceanici. Ca provenienta, aceste crustacee traiesc in Oceanul Antarctic. Din aceste crustacee se extrage acest ulei pretios, uleiul de krill. Uleiul de krill este, ca sa spun asa, o adevarata inovatie in ceea ce priveste remediile pentru protectia cardiovasculara din ultima perioada. Acestui ulei i s-a acordat o atentie deosebita si s-a constatat ca forma in care se gasesc substantele active este mult mai benefica pentru organism. In ce priveste compozitia, uleiul de krill este bogat in acizi grasi Omega 3, iar pe langa acestia mai contine si un antioxidant foarte puternic, care se numeste astaxantina. Dar ce este foarte important si de ce este atat de benefic este forma in care sunt in uleiul de krill acizii grasi Omega 3. Acestia sunt sub forma de fosfolipide. Ce inseamna aceasta? Inseamna ca aceste fosfolipide sunt niste substante care se gasesc in organism si, atunci, in momentul in care noi aducem un aport de ulei de krill, acesta este foarte rapid absorbit de organismul nostru.
Dar de ce avem nevoie de acizi grasi Omega 3?
Dr. Oana Nemes, medic: Acizii grasi Omega 3 se numesc acizi grasi esentiali deoarece acestia nu sunt sintetizati, in mod normal, de organismul nostru si, atunci, suntem nevoiti sa aducem un aport suplimentar, pentru a avea cantitatea necesara. Iar acest aport poate fi facut atat prin intermediul alimentatiei, cat si prin suplimentarea cu remedii naturale, pentru ca, in ultima perioada, doar prin alimentatie nu reusim sa mai aducem chiar aportul de care avem nevoie pentru a ne mentine inima si vasele de sange sanatoase. Cei mai importanti acizi Omega 3 pentru sanatate sunt acidul EPA si acidul DHA. Acidul EPA este cel care ajuta foarte mult la scaderea colesterolului si a trigliceridelor si are o influenta directa asupra sanatatii inimii. Iar acidul DHA este cel care se gaseste in cantitate foarte mare la nivelul structurilor oculare, la nivelul retinei si, de asemenea, este o componenta majora, importanta din membrana structurala a structurilor cerebrale. Deci ajuta foarte mult si in prevenirea afectiunilor cronice degenerative cerebrale si, de asemenea, in fortificarea memoriei, a puterii de concentrare.
Iar antioxidantii pe care ii contine acest ulei?
Dr. Oana Nemes, medic: Iarasi, un alt element extrem de important din uleiul de krill este si astaxantina. Acesta este un antioxidant foarte, foarte puternic. Este printre putinii antioxidanti care patrund la nivel cerebral si, atunci, ne protejeaza si structurile cerebrale, pentru ca stim ca acestea sunt printre putinele structuri din organismul nostru care, odata distruse, nu se mai refac. Si, atunci, este extrem de util sa mentinem celulele creierului functionale pentru o perioada cat mai lunga de timp.
S-au facut studii despre aceste substante din uleiul de krill?
Dr. Oana Nemes, medic: Conform studiilor clinice, administrarea a 500 ml de ulei de krill ne reduce cu aproximativ 30% nivelul colesterolului. Ajuta la scaderea colesterolului rau si creste nivelul colestrolului bun. De asemenea, ne ajuta si la normalizarea valorilor trigliceridelor. Iarasi, o caracteristica importanta a acizilor grasi Omega 3 este faptul ca au si un efect antiinflamator foarte puternic. Iarasi, s-a studiat administrarea a 500 de ml de ulei de krill in cazul artritei reumatoide si s-a constatat o reducere semnificativa, chiar dupa o singura luna de utilizare, a durerii si a rigiditatii din artrita reumatoida. Dupa cum stim, aceasta afectiune este extrem de debilitanta, se poate ajunge in asemenea situatie incat sa nu mai putem tine nici macar o cana in mana si, atunci, o reducere semnificativa a durerii si a rigiditatii articulare este un lucru extrem de benefic pentru aceste persoane la care limitarea terapeutica este destul de mare. Avem doar antiinflamatoare care se pot lua pe o perioada destul de limitata de timp.
Pe scurt, care ar fi beneficiile uleiului de krill?
Dr. Oana Nemes, medic: Un alt beneficiu major este datorita acidului gras DHA asupra memoriei, asupra puterii de concentrare, de efort, atat efort fizic, cat si intelectual. Deci avem, ca sa zic asa, o multitudine de beneficii. Beneficii asupra sistemului cardiovascular, asupra articulatiilor, iarasi asupra oaselor ne ajuta foarte mult, deoarece ajuta la producerea in continuare de masa osoasa si, atunci, ne ajuta sa prevenim osteoporoza. Mai ales in cazul nostru, al doamnelor, in momentul in care se ajunge la menopauza, este un risc foarte mare de a dezvolta osteoporoza si, atunci, este util sa ajutam organismul, sa mentinem oasele sanatoase si sa prevenim aceasta afectiune.
Prin ce se diferentiaza uleiul de krill de alte uleiuri bogate in acizi grasi Omega 3?
Dr. Oana Nemes, medic: Uleiul de krill, spre deosebire de uleiul de peste, are in compozitie acesti acizi grasi de care am vorbit sub forma de fosfolipide. Ce inseamna asta? Asta inseamna ca organsimul nostru ii poate absorbi foarte rapid si, astfel, putem vedea extrem de rapid efectele benefice ale acizilor grasi Omega 3. In uleiul de peste, acesti acizi grasi se gasesc sub forma de esteri, de obicei. Asta inseamna ca organismul nostru trebuie sa ii descompuna el, sa ajunga la aceasta forma de fosfolipide si, atunci, o cantitate foarte mare din aceasta substanta activa se pierde, iar beneficiile sunt mai reduse. Este nevoie sa luam o cantitate mai mare de ulei de peste pentru a obtine acelasi efect terapeutic. Organismul nostru este obligat, sa zic asa, ficatul nostru… sa metabolizeze mai mult. Deci este un efort suplimentar, pe cand in cazul acestui ulei de krill reusim sa absorbim mult mai usor substantele active, respectiv acizii grasi Omega 3. Iarasi, o alta diferenta este si faptul ca avem si acest antioxidant foarte puternic, astaxantina. Este cel care da aceasta culoare mai rosiatica a uleiului de krill, spre deosebire de culoarea mai galbena a uleiului de peste. Acest antioxidant ne protejeaza foarte bine structurile cerebrale. Ne ajuta ca, pe perioada inaintarii in varsta, sa prevenim acele afectiuni debilitante, cronice de la nivel cerebral.
Cui ii este indicat acest ulei?
Dr. Oana Nemes, medic: Este recomandat a fi utilizat de catre persoanele cu varsta peste 40 de ani care doresc sa isi protejeze intreg sistemul circulator. De asemenea, de catre persoanele care au colesterolul sau trigliceridele marite, deoarece ajuta foarte mult la normalizarea acestora. Persoanele care nu au neaparat o afectiune, ci ca preventie, pentru a-si mentine un sistem cardiovascular sanatos, pentru a mentine oasele si articulatiile sanatoase. Iarasi, datorita efectului antiinflamator, poate fi utilizat de persoanele care au artrita reumatoida, deoarece ajuta foarte mult in reducerea durerii si rigiditatii articulare.
Este recomandat sa cereti sfatul medicului inainte de a incepe suplimentarea dietei cu asemenea uleiuri, sa va asigurati ca nu aveti alergie la crustacee, ca nu aveti tensiunea arteriala scazuta sau ca nu luati diferite tratamente pentru diverse afectiuni, precum tratamentele pentru subtierea sangelui!
Dr. Oana Nemes, medic: Ceea ce este important sa retinem despre uleiul de krill este faptul ca el este o sursa importanta de acizi grasi Omega 3, de antoxidant foarte puternic, si anume astaxantina, de vitamina A, de colina, de vitamina E.
Asadar, uleiul de krill se remarca prin continutul sau de acizi grasi Omega 3 intr-o forma usor asimilabila de organismul nostru si prin continutul sau de antioxidanti, substante care ne pot ajuta in mentinerea sanatatii noastre!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Gold Krill (Darmaplant).