Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Bomboane cu miere si esenta de muguri de brad de la Apidava
0Dragii nostri, stim ca, atunci cand e iarna si ne confruntam, din pacate, mai des cu afectiuni respiratorii, un remediu natural de mare ajutor il reprezinta extrasele din muguri de brad! Bineinteles, un ceai cald cu miere ne face zilele mai frumoase si ne ajuta sa trecem mai usor si peste afectiunile de sezon. Dar din miere si muguri sau ace de brad putem sa ne preparam si singuri tot felul de remedii de mare ajutor pentru perioada rece a anului. Asa ca va invitam sa aflati Din Cetatea Albinelor APIDAVA cum puteti sa va preparati aceste remedii. Si totodata vrem sa va prezentam si bomboanele cu miere si esenta de muguri de brad din portofoliul Apidava, care sunt foarte bune mai ales pentru a ne linisti gatul iritat si a ne ajuta caile respiratorii. Bineinteles, va invitam sa aflati si povestea bradului, semnificatiile acestui copac impunator si falnic, dar vom vorbi si despre remediile naturale pe care ni le ofera si care, poate, sunt mai putin cunoscute!
Povestea bradului
Tuturor ne plac brazii impunatori din padurile de munte, acesti copaci falnici atat de frumosi si care ne sunt de mare ajutor sanatatii, copaci pe care oamenii i-au asociat, de-a lungul timpului, cu o simbolistica aparte.
Bradul, Abies, pe numele sau stiintific, creste in regiunile inalte din America de Nord si Centrala, in Asia si Europa. Este un copac maiestuos, care poate ajunge la cativa zeci de metri inaltime. Spre diferenta de alti copaci din familia Pinaceae, conurile sale stau vertical pe ramuri, ca niste lumanari. Brazii sunt foarte frumosi si au caracteristici diferite, in functie de soi. Abies alba sau bradul argintiu, intalnit mai ales in sudul si centrul Europei, este un arbore ornamental, dar e utilizat si in constructii si in tamplarie, caci are un lemn moale, usor de prelucrat. Rasina produsa de coaja sa este de o calitate foarte buna, fiind folosita pentru obtinerea a numeroase produse. In Statele Unite ale Americii si in Canada cresc alte soiuri de brazi, utilizate si ele atat in constructii, cat si pentru tot felul de remedii.
De-a lungul timpului, bradul a primit o serie de semnificatii simbolice, ceea ce arata importanta sa, el fiind un copac respectat dintotdeauna. Desigur, stim ca este un arbore foarte pretuit mai ales pentru faptul ca el este pomul de Craciun, adica simbolul central al uneia dintre cele mai importante sarbatori crestine. Acest lucru s-a intamplat de pe la mijlocul secolului al XIX-lea, pornind din tarile germanice.
Dar sunt multe alte traditii care au bradul in prim-plan, unele dintre ele fiind foarte vechi. Unele obiceiuri romanesti legate de brad provin de la stramosii nostri daci. De fapt, la noi, bradul apare in toate momentele importante ale vietii – nastere, nunta, moarte. In unele zone, la nasterea unui copil se planta un brad – astfel, cei doi ramaneau infratiti pentru totdeauna. Exista, apoi, obiceiul bradului de nunta, care rezista chiar si astazi in unele sate. In dimineata nuntii, se impodobeste un brad cu mere, colaci, flori si ghirlande din hartie creponata. Cei care il impodobesc sunt cavalerii si domnisoarele de onoare, dar si alti tineri din sat. Mireasa participa si ea la aceasta impodobire. In ziua nuntii, bradul impodobit este purtat de catre unul din cavalerii de onoare, iar dupa nunta el este dus la casa mirilor. Se agata la poarta sau la coltul casei, ca semn de bunastare si noroc. Tot stravechi este obiceiul plantarii unui brad la moartea unui copil sau a unui tanar necununat. Acesta se impodobea cu turtite, fructe si flori, care erau date apoi ca pomana. In plus, atunci cand batranii satului aveau intalniri importante pentru comunitate, alegeau locul de sub un brad batran. Acest obicei exista si in unele regiuni din Germania, de altfel.
Exista insa dovezi ale pretuirii bradului in multe alte culturi. In tarile nordice, dar si in Elvetia sau in regiunea Tirol, bradul era considerat regele padurii, iar spiritul padurii era reprezentat intotdeauna tinand in mana o ramura de brad. De altfel, se credea ca acest spirit al padurii, acest faun „locuia” de cele mai multe ori intr-un brad batran.
Atunci cand vorbim despre beneficiile pentru sanatate ale bradului, trebuie sa spunem ca unul dintre cele mai importante remedii pe care ni le aduce acesta este uleiul esential care se extrage din muguri si din ace, mai ales din bradul argintiu. Vechii egipteni considerau ca acest ulei esential e nepretuit, folosindu-l pentru ungerea pielii capului, in scopul mentinerii sanatatii acestuia si al stimularii cresterii parului. Amerindienii credeau ca daca dormi pe o “perna” umpluta cu ace de brad te vei odihni mai bine. Astazi, cei mai mari producatori de ulei esential de brad sunt in Germania si in Franta. Aceste tari au numeroase paduri de brad, dar o alta explicatie este si faptul ca acest ulei esential este mai cerut in aceste locuri decat in alte tari. Dar de fapt padurile de conifere sunt cele mai intinse de pe pamant, caci acesti copaci vesnic verzi rezista acolo unde este prea frig pentru foioase si prea cald pentru tundra. Importanta lor ecologica este deosebit de mare, caci ele absorb imense cantitati de dioxid de carbon din atmosfera. Coniferele sunt foarte bine adaptate iernii: forma lor conica si crengile permit zapezii sa alunece, evitand astfel supraincarcarea. Multe dintre specii isi schimba procesele biochimice pe durata sezonului rece, pentru a deveni si mai rezistente.
Numele de conifere provine din latina, insemnand cel care are conuri (conus inseamna con, iar ferre inseamna a purta, a avea). Si, dintre toate coniferele, bradul este o prezenta aparte, este ca o piramida perfecta, fiind un copac impresionant. Atunci cand este plantat in orase, fie in parcuri, fie in curti si gradini, aduce ceva din aerul si maretia muntelui. Dupa cum spuneam are si o serie de proprietati medicinale, cunoscute de multa vreme si la noi. Odinioara, mirosul de brad era considerat un adevarat elixir in bolile respiratorii. Cei bolnavi de plamani mergeau seara intr-o padure de brad, pentru a inhala aceasta mireasma vindecatoare. Iarna, la capul bolnavilor de plamani se punea cetina de brad si ace proaspat zdrobite.
Uleiul din muguri de brad are efecte antibiotice, fiind, de asemenea, un bun expectorant. In sezonul rece, atunci cand articulatiile celor bolnavi de reumatism sufera, se spune ca sunt bune baile cu decoct din ramuri de brad sau cu ulei esential de muguri de brad. Si cei care sufera de inflamatii articulare sau dureri musculare ar trebui sa faca bai cu decoct de brad. Copiilor cu sistem imunitar slabit, care racesc usor, li se recomanda bai zilnice cu infuzie din muguri de brad, caci acestea au efect tonifiant.
In caz de febra si tuse uscata, dar si de oboseala generala, se recomanda cateva lingurite de sirop de brad zilnic, administrate dimineata, pe stomacul gol.
Acesta se poate prepara acasa, de catre oricine. Siropul din ace de brad, de pilda, se face din ace proaspat culese, care se zdrobesc si care se pun intr-un borcan, impreuna cu miere, Apidava, bineinteles, in straturi succesive. Amestecul se lasa la rece timp de 2-4 saptamani, apoi se scoate si se strecoara. Siropul este foarte parfumat si are efecte deosebite. Poate fi facut si din muguri, primavara, dar se pare ca uleiul obtinut din ace culese in decembrie si ianuarie contine cele mai multe uleiuri volatile.
Esenta din muguri de brad o intalnim, de asemenea, ca ingredient in unele dulciuri! Si, dupa cum spuneam, in portofoliul companiei Apidava gasiti si delicioase si sanatoase dropsuri cu miere si esenta din muguri de brad. Aceste bomboane cu miere sunt adevarate delicatese, fiind apreciate pentru gustul si aroma ingredientelor apicole. Iar mugurii de brad sunt recunoscuti ca fiind bogati in ulei eteric, taninuri si vitamine. Utilizati in afectiuni respiratorii si in faringo-amigdalite, ei sunt eficienti si in tratarea migrenelor, asteniilor si starilor de stres. Asadar, puteti sa alegeti cu incredere si aceste delicioase bomboane Apidava, pentru a scapa de gatul iritat, dar si pur si simplu ca un mic rasfat!
CONCURS
Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii online Din Cetatea Albinelor APIDAVA. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru! La prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Bomboane cu miere si esenta de muguri de brad de la Apidava” si, peste trei zile de la prezenta postare, in 30 ianuarie 2018, vom extrage la sorti cei cinci castigatori, pentru ca, da, vor fi cinci castigatori. Fiecare dintre acestia va primi cate o pungulinta cu bomboane cu miere si esenta din muguri de brad si cate un ursulet cu miere de la Apidava. Noi va multumim si va dorim sanatate, ca-i mai buna decat toate!