Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Bomboane cu miere si ghimbir de la Apidava
0Astazi, in Cetatea Albinelor APIDAVA, ne-am gandit sa vorbim despre bomboanele cu miere, care sunt micul nostru rasfat, micul nostru deliciu. Dar ele ne pot ajuta si atunci cand avem probleme cu gatul, cand suferim de raguseala sau cand ne confruntam cu raceala sau sau cu gripa, poate cand avem gatul iritat, pentru ca am vorbit prea mult…
Bineinteles, in portofoliul Apidava se gasesc mai multe bomboane cu miere, si cu esente de brad, de pin, de lamai, de portocal si… cate si mai cate! Dar astazi noi am ales sa vorbim despre bomboanele cu miere si ghimbir! Si, bineinteles, va invitam sa aflam impreuna mai multe despre ghimbir, despre aceasta planta aromatica cu un gust atat de aparte.
Ghimbirul era cunoscut deja din Antichitate. De-a lungul istoriei, ghimbirul a fost de multe ori trecut in uitare, dar nu intotdeauna. Astazi, trebuie sa spunem ca el a revenit la moda, datorita proprietatilor sale de exceptie si gustului exotic. In acelasi timp mirodenie si medicament, ghimbirul si-a gasit, inca din timpul Greciei Antice, drumul din India spre Europa, iar mai apoi, in Evul Mediu, era la mare pret mai ales in Venetia, unde produsele aromatice erau atat de pretuite si atat de valorizare cat greutatea lor in aur. Ceva mai tarziu, in Evul Mediu, a aparut turta dulce presarata cu ghimbir, care era considerata un cadou care arata iubire si respect.
Mai trebuie sa spunem ca ghimbirul este o planta aromatica care are nevoie de un climat tropical. Tocmai de aceea, el a fost cultivat, multa vreme, doar in India si in China, in acea zona care era denumita de europeni Tara Mirodeniilor. Dar, astazi, ghimbirul a ajuns sa fie cultivat in toate regiunile tropicale si subtropicale, in Asia, in Brazilia, in Jamaica sau in Nigeria. Principalul producator a ramas insa India, cu o productie ce acopera aproape 50% din recolta mondiala. Dar in alte zone ale lumii se considera ca ar fi un ghimbir mai de calitate, cum este ghimbirul din Jamaica, de exemplu.
Ghimbirul, Zinghiber officinale pe numele lui stiintific, face parte din familia Zinghiberaceae si are nume apropiate in majoritatea limbilor moderne, ginger in engleza, gingembre in franceza, zenzero in italiana, jengibre in spaniola. Numele provine, de fapt, din limba sanscrita, din shringavera, care desemna forma coarnelor de cerb, pentru ca rizomul de ghimbir seamana intrucatva cu coarnele de cerb. Cu toate ca la noi numele de ghimbir a ajuns din grecescul zinghiberis sau din latinescul zingiber, trebuie sa spunem ca, astazi, in greaca noua, ghimbirul este denumit cu numele de piperoriza, adica “radacina de piper”, datorita gustului iute, asemanator cu al piperului, al rizomului de ghimbir. Iata cum, chiar in limba greaca moderna, exact acest nume nu s-a pastrat!
Ghimbirul, aceasta planta atat de aromatica si atat de exotica pentru noi, este o planta perena, cu o inaltime de pana intr-un metru, cu frunze lungi de 15-20 centimetri, ascutite ca un varf de lance. Mai trebuie sa spunem ca are flori albe, patate cu purpuriu, care sunt grupate sub forma de ciorchine. Florile se utilizeaza, de foarte multe ori, in salate, dar elementul principal il reprezinta rizomul mare si carnos, numit radacina de ghimbir. Acesta este folosit intr-o serie intreaga de remedii naturale, dar si in bucatarie. Si este folosit, astazi, in intreaga lume, fiind considerat un ingredient de exceptie, un ingredient universal, folosit in foarte multe mancaruri si bauturi, inclusiv in prajituri si in bere. Pentru a se dezvolta, ghimbirul are nevoie, dupa cum spuneam, de un climat tropical, de un sezon uscat si de unul cu ploi abundente, de un sol gras, cu un drenaj bun. Tocmai de aceea creste, dupa cum spuneam, doar in zonele cu un climat tropical si subtropical, in niste zone foarte bine delimitate.
Dar el a ajuns sa fie foarte apreciat, dupa cum spuneam, atat ca aliment, cat si ca medicament, pentru calitatile terapeutice ale rizomului de ghimbir, care erau, de fapt, cunoscute inca din Antichitate. Practicienii medicinii ayurvedice foloseau ghimbirul de mii si mii de ani, pentru a stimula focul Agni din trup, in vederea arderii toxinelor Arna. Astazi, cercetatorii occidentali au ajuns sa studieze efectele terapeutice ale acestei plante de exceptie.
Exista nenumarate leacuri traditionale care folosesc ghimbirul – pentru combaterea febrei, pentru combaterea starilor de greata si a durerii. Astazi, sunt deja dovedite nenumarate efecte terapeutice, iar ghimbirul a patruns cu succes chiar si in cosmetica. Pentru ca el este recomandat foarte mult pentru continutul sau de gingerol, care stimuleaza circulatia sanguina si, astfel, activeaza metabolismul, ajuta la arderea grasimilor, regenereaza pielea si prezinta o actiune puternic antioxidanta. In acelasi timp, ghimbirul este revigorant, combate starile de oboseala, este vasodilatator, activeaza circulatia sanguina periferica si elimina simptomele de maini si picioare reci. Asadar, este vorba de o planta cu totul si cu totul de exceptie. Se stie ca este foarte bun pentru usurarea digestiei si pentru a scapa de senzatia de voma, este indicat in cazul raului de masina sau al raului de avion si combate balonarile abdominale. Tocmai de aceea, o bucatica de ghimbir sau chiar o bomboana cu ghimbir si cu miere va pot ajuta in aceste situatii. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca este foarte bun impotriva inflamatiilor gatului, calmandul-le, si ajuta in cazul congestiei respiratorii, a sinuzitei, a raguselii. Este, dupa cum spuneam, foarte bun in caz de raceala si gripa.
Dar, pe langa faptul ca are toate aceste beneficii pentru sanatatea noastra, ghimbirul a patruns si in bucataria europeana, fiind catalogat drept un condiment picant, apropiat de piper. Este considerat unul dintre cele mai valoroase condimente, trebuie sa spunem acest lucru. Si asta, datorita gingerolului pe care il contine. Se presupune ca aceasta planta si-a crescut cantitatea de gingerol tocmai pentru a se apara impotriva ierbivorelor. Cert este ca aceasta compozitie din rizomii de ghimbir ne place foarte mult.
Ghimbirul este folosit in general proaspat, fie ras, fie taiat felii. Dar aceste felii de rizomi de ghimbir pot fi si pastrate cateva saptamani la frigider sau pot sa fie inglobate in diferite retete. Pentru ca are si o aroma racoritoare, cumva, asemanatoare cu a citricelor, un gust puternic, intepator si iute, care ne atrage foarte mult. Feliile rizomilor de ghimbir pot fi folosite si in tot felul de deserturi sau la tot felul de siropuri cu gusturi deosebite, pentru ca toate aceste siropuri cu ghimbir sunt si tonifiante si se considera, mai mult, ca au si un efect afrodisiac.
In functie de cum este gatit, asadar, ghimbirul poate sa aiba diferite gusturi si, in mare masura, isi poate pierde din acea iuteala si poate sa devina mai placut pentru cei care nu suporta gusturile foarte iuti. Oricum, poate sa mearga foarte bine in mancaruri, chiar alaturi de usturoi si de ceapa.
Astfel, ghimbirul este folosit in foarte multe feluri de mancare, in supe, in sosuri, in preparate din carne si legume, dar, dupa cum spuneam, si la tot felul de deserturi si bauturi.Putem sa ne facem si un ceai de ghimbir, care este foarte bun pentru sanatatea noastra. Cum sa ne preparam un ceai de ghimbir? Simplu: se pune apa la fiert, se adauga ghimbirul taiat feliute mici si se asteapta sa dea in clocot, dupa care se strecoara. Se poate adauga apoi si un pliculet de ceai negru, de exemplu, si, bineinteles, miere, mierea Apidava. Si, dupa gust, putem sa adaugam si putina menta sau o felie de lamaie. Este un ceai extrem de energizant, care ne remonteaza imediat.
Dar nu numai ceaiul de ghimbir este o sursa de sanatate. O sursa de sanatate poate fi considerata si berea de ghimbir, care este o bautura fermentata, cu ghimbir, dar, bineinteles, si cu ceva dulce, cu ceva miere. Ea ne face foarte bine, este foarte racoritoare si foarte tonica. Trebuie sa spunem ca aceasta bautura poate fi considerata o reminiscenta a Renasterii, cand ghimbirul a cucerit Europa prin aroma lui. In secolul al XIX-lea, a fost redescoperita aceasta licoare, care se gasea in toate carciumile englezesti si era folosita de aproape toata lumea. Mai apoi, din Anglia, berea de ghimbir a cucerit America si a devenit o bautura extrem de apreciata de catre copii. Mai trebuie sa spunem ca la inceputul secolului XX, in Marea Britanie, continutul de alcool al berii de ghimbir a fost restrictionat prin lege la mai putin de 2%. Asadar, aceasta bautura slab alcoolica a cucerit si mai mult publicul.
Sunt multe retete pentru berea de ghimbir. Nelipsite sunt, bineinteles, ghimbirul, drojdia, lamaia, la care se adauga si miere. Ghimbirul poate fi feliat, zdrobit sau ras, iar, pentru a obtine o aroma mai puternica, amestecul acesta poate fi eventual fiert inainte de a se adauga drojdia.
Pentru a prepara rapid o bere de ghimbir, puteti pune doua linguri de ghimbir proaspat ras (se gaseste in majoritatea hipermarketurilor ghimbir si il puteti rade), apoi puteti adauga miere, stoarceti o lamaie si mai adaugati un sfert de lingura de pulbere de drojdie de bere. Le introduceti pe toate intr-o sticla de plastic de 2 litri, pe care, umpluta pe trei sferturi cu apa, o agitati bine, pana la omogenizarea amestecului. Apoi se adauga apa cat samai ramana un spatiu liber de 2, 3 degete si se lasa sa fermenteze timp de una – doua zile. Cand sticla s-a intarit inseamna ca berea a fermentat si este numai buna de baut. Bineinteles, dupa ce o strecurati printr-o sita sau printr-un tifon si o puneti la rece.
Ne bucuram ca ati aflat, impreuna cu noi, toate aceste retete si toate aceste lucruri pe care noi le consideram fascinante despre ghimbir si, pana o sa treceti la actiune si o sa preparati tot felul de retete cu ghimbir, va sugeram sa incercati bomboanele cu miere si ghimbir de la Apidava! Si, nu uitati, pe langa faptul ca au un gust deosebit de placut, va pot ajuta si atunci cand aveti gatul uscat, iritat, cand va confruntati cu o raguseala sau chiar atunci cand sunteti raciti, gripati si aveti nevoie sa va umectati cumva gatul, ca sa vi-l linistiti!
CONCURS
Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Din Cetatea Albinelor APIDAVA. La prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul “Bomboane cu miere si ghimbir de la Apidava“. Peste trei zile de la prezenta postare, in 20 noiembrie 2018, vom extrage la sorti cinci castigatori. Fiecare dintre acestia va primi cate o pungulita de bomboane cu miere si ghimbir de la Apidava, dar si un borcan cu miere Apidava, ca sa-si indulceasca ceaiul cu ghimbir sau, de ce nu, chiar sa-si poata pregati o bere cu ghimbir si miere de la Apidava!
Noi va multumim tare mult si va asteptam in continuare la seria noastra de emisiuni Din Cetatea Albinelor APIDAVA, ca sa descoperim impreuna toate beneficiile produselor apicole, dar si ale plantelor medicinale care pot sa imbogateasca produsele apicole cu arome cu totul deosebite. Va multumim!