Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Bomboane felii de portocale cu miere
1Daca vrem sa faceti cadouri dulci si sanatoase, puteti sa alegeti mierea cea buna, mierea Apidava, in forma de ursulet, ca sa le placa si celor mici, dar si o serie intreaga de bomboane cu miere si extracte de propolis, de pin, brad, menta, eucalipt, lamaie sau portocale! Le gasiti pe toate in magazinele partenere Apidava! Noi, astazi, ne-am gandit sa va prezentam pe larg bomboanele cu miere si portocale de la Apidava! Sunt de fapt niste dropsuri, niste drajeuri, in forma de felii de portocoale, care sunt realizate cu miere si cu esenta de portocale, avand acel gust indragit de portocale si dulcele savuros al mierii!
Tuturor ne place, de altfel, gustul de portocale, gustul acela dulce-acrisor si surprinzator! Si, daca vrem sa fie ceva mai dulce, adaugam, bineinteles, putina miere, asa cum facem si in salata cu un mix de fructe. De ce este sunt atat de apreciate portocalele si aceste bomboane cu miere si cu esenta de portocale? Pentru ca ne fac bine chiar si gatului iritat, chiar si atunci cand suntem ragusiti si putin raciti. Ca sa nu mai vorbim ca sunt un adevarat deliciu atunci cand vrem sa ne rasfatam si noi putin! Va invitam, asadar, intr-o incursiune in care vom descoperi lucruri extrem de interesante despre portocale!
Portocala, un hibrid derivat din pomelo, face parte din familia mult mai ampla a citricelor, careia ii apartin si lamaile, si mandarinele. Atat varianta originara, amara, cat si cea ulterioara, dulce, provin din China, de unde s-au raspandit in Oceania, India si Persia. In Imperiul Roman, portocalele au fost aduse de negustorii persani, probabil in secolul I i.H., incepand sa fie cultivate in nordul Africii. Apoi o revenire in Europa a portocalelor amare a survenit in secolul al XI-lea, pentru ca portocalele dulci, aparute intre timp in China, sa fie aduse de negustorii portughezi in secolul al XVI-lea.
Cuceritorii spanioli au dus portocalii mai departe in America, unde plantatiile s-au extins rapid, in Brazilia, Cuba, Costa Rica, Florida si California, rivalizand astazi cu cele cultivate in tot bazinul mediteranean. In Franta, portocalele amare au fost aduse de cruciati, insa succesul fulminant l-a inregistrat portocala dulce, datorita Regelui Soare, datorita lui Ludovic al XIV-lea, care punea portocala mai presus de orice fruct. Erau apreciate gustul, culoarea, parfumul, frunzisul arbustilor si florile albe, imaculate si cu un parfum atat de placut.
Portocalii erau cultivati in ladite, care erau scoase afara, cand vremea se incalzea, pentru a orna aleile de la Versailles. Moda s-a raspandit repede, inmultindu-se aceste Orangeries, gradini care s-au imbogatit imediat cu diverse colectii de plante aduse din colonii. Astfel, gratie portocalei, botanica a cunoscut un formidabil avant. Iar pasiunea horticultorilor europeni a produs peste 250 de specii diferite de portocale dulci. Dar gustul si aroma lor difera nu numai in functie de specie, ci si de sezon si de pozitionare si, evident, de la tara la tara.
Pentru mult timp, portocalele au ramas insa extrem de scumpe, fiind harazite doar celor mai bogati. In secolele trecute, ghirlandele de flori de portocal simbolizau puritatea si virginitatea, impodobind fruntea tinerelor mirese. Dar astazi, banalizate, si-au pierdut simbolistica. In schimb, in Franta, portocala este acum cel mai consumat fruct, dupa mere.
Inconjurata de o aura densa de legende si superstitii, folosita in unele civilizatii antice ca antidot impotriva otravurilor, ea nu avea cum sa lipseasca nici din mitologia greco-romana. Astfel, se crede ca vestitul mar de aur, daruit de Juno lui Jupiter, in ziua casatoriei lor ar fi fost de fapt o portocala, stralucind in culoarea ei atat de apreciata, portocalele fiind considerate adevarate fructe ale zeilor. Portocala este, de asemenea, implicata in povestea Atlantei, a celei mai rapide alergatoare dintre muritoare, care promisese ca se va marita cu acel barbat capabil sa o infranga intr-o competitie atletica, amenintand insa ca orice curtezan infrant urma sa fie sortit mortii. Dar Milanion, flacaul indragostit de Atlanta, reuseste sa o invinga cu ajutorul Afroditei, zeita dragostei, care i-a distras atentia Atlantei, care nu mai vazuse pana atunci aceste minunate fructe, Afrodita aruncandu-i in timpul competitiei portocale rand pe rand in cale. In acelasi timp, se spune ca indragostitii care isi daruiesc unul celuilalt portocale sunt atrasi intr-o masura mai mare unul catre celalalt.
Asezate in parul miresei, florile simbolizeaza fecioria acesteia, in timp ce plasate in buchetul ei, aduc noroc. In acelasi timp, florile albe simbolizau puritatea, iar fructele fertilitatea, capacitatea viitoarei sotii de a naste multi copii. La randul lor, chinezii considerau portocala un fruct care aduce noroc, numele ei semnificand in acelasi timp prosperitate, noroc si bune auspicii. Sunt si unele povesti extrem de amuzante, astfel, probabil pentru a stapani lacomia unor copii, li se spunea acestora ca daca inghit un sambure de portocala, o sa le creasca in burtica un arbore de portocal.
Un loc aparte il ocupa portocalele si in talmacirea viselor. In traditia europeana, portocala reprezinta de multe ori un simbol erotic, in timp ce florile pot prezice o viitoare casatorie. Dar simbolistica este mult mai vasta. Astfel, decojirea unei portocale poate prezice moartea unei rude sau probleme financiare, in timp ce daca visezi ca mananci o portocala este semn de sanatate si poate prezice timpuri fericite. La fel in India, cand mananci o portocala in vis inseamna ca sperantele tale vor deveni realitate, in timp ce culesul lor prevesteste un viitor norocos.
Insa, daca doar le vezi, se anunta o iubire fara speranta. Nici in lumea araba prezenta portocalelor in vis nu este mai putin semnificativa. Astfel, o portocala anunta continuarea unei relatii amoroase, iar culesul lor anunta o intamplare fericita, dar cumpararea lor sugereaza ca povestea ta de dragoste este nesigura. In schimb, daruind in vis o portocala ti se anunta o idila magica, iar daca visezi ca mananci o portocala, inseamna ca dragostea iti este impartasita.
Portocalele sunt printre cele mai pretuite fructe din lume, atat pentru gustul lor minunat, cat si pentru valoarea nutritionala. Ele reprezinta o excelenta sursa de vitamina C, vitamina A, acid folic, vitamina B1 si B6, flavonoizi, pectina si fibre, dar si de minerale, precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu si cupru. Ele ne protejeaza de radicalii liberi, contin antioxidanti si acizi esentiali pentru regenerarea celulara, dar nu inglobeaza colesterol sau grasimi daunatoare.
Ele prezinta un spectru larg de actiuni benefice pentru sanatatea noastra. In primul rand, trebuie subliniate beneficiile pe care le aduc in ansamblul problemelor cardiovasculare, reducand colesterolul, regland tensiunea arteriala, sustinand vasele de sange si prevenind bolile de inima. In plus, previn osteoporoza si prezinta efecte pozitive in afectiuni precum diabetul, dar si in preventia artritei reumatoide. Ele reprezinta in acelasi timp un real suport pentru sistemul respirator si, in plus, un suport activ al sistemului nostru imunitar.
Florile de portocal sunt si ele benefice pentru sanatate, prin stimularea sistemului nervos, dar si pentru protejarea circulatiei sangvine. Insa florile de portocal sunt folosite adeseori si ca ingredient in produsele cosmetice, cum ar fi apa de flori de portocal.
Sa nu uitam ca portocala reprezinta si un aliment cu “calorii negative”, ea avand mai putine calorii decat cele necesare digestiei acesteia, fiind astfel recomandata in curele de slabire. Trebuie insa sa respectam o regula prea adesea ignorata. Este important ca ele sa fie consumate separat de restul alimentelor, intr-o masa dedicata lor, pentru ca o digestie comuna poate provoca fermentatia celorlalte alimente.
In medicina chineza, coaja de portocala este utilizata in mod frecvent pentru a imbunatati digestia si a combate efectele consumului de carne grasa. Iar la noi, coaja de portocale este nelipsita din multe prajituri de casa, inclusiv in delicioasele dulceturi si lichioruri pe care multe gospodine stiu inca sa le prepare spre uimirea prietenilor. Dar aici apare un foarte mare pericol, caci portocalele, la fel ca toate citricele, de altfel, sunt tratate – majoritatea dintre ele – pentru transport, cu substante chimice toxice care nu prezinta nici un gust sau miros, neputand astfel sa fie detectate de noi. De aceea este bine sa alegeti produsele ecologice, certificate ca provenind din agricultura ecologica. Mai ales daca vreti sa utilizati coaja acestor citrice in tot felul de retete! Si bineinteles sa le spalti foarte bine!
Portocala este delicioasa, mancata ca atare, ca suc sau in diferite cocktailuri, in salate de fructe, in prajituri sau inghetata, dar si in diferite feluri de mancare pe baza de carne, precum o deja celebra rata cu portocale, prezenta atat in traditia bucatariei frantuzesti, cat si a celei chinezesti. Nu sunt de ignorat nici retetele mediteraneene de peste cu portocale. Si nu va grabiti sa va pronuntati pana nu le gustati, caci sunt cu adevarat irezistibile!
Poate mai putin folosit este uleiul esential de portocale obtinut prin presarea la rece din coaja de portocala, excelent atat pentru consumul intern sau pentru candela de aromoterapie, cat si pentru tratamente cosmetice sau pregatirea unei bai de neuitat. Da o aroma deosebita prajiturilor si in general dulciurilor. In plus, are un efect linistitor si este un bun dezinfectant, cu efecte antiinflamatorii si antiseptice.
Uleiul de portocale poate fi folosit si in cazul crampelor si gazelor intestinale. Te scapa de durerile asociate nevralgiilor sau racelilor. Aplicat in compresii, poate combate tusea si crampele musculare. Poate fi inglobat in creme de corp sau antirid, dar poate fi folosit cu succes si pentru tratarea infectiilor. Extrem de eficienta este masca de miere cu ulei de portocale, care, aplicata calda, pentru a deschide porii si a ajuta ingredientele sa patrunda in profunzime, diminueaza semnificativ semnele de imbatranire. Iata, asadar, cum puteti sa va faceti acasa, singure, o masca de frumusete cu miere si ulei de portocale!
In tara noastra, climatul nu este favorabil cultivarii portocalului in livezi, insa el poate fi crescut in ghivece, in casa, la temperaturi care sa ii favorizeze cresterea si inflorirea. Daca are parte de lumina din abundenta, portocalul va inflori si va inmiresma intreaga casa cu parfumul special al florilor.
Portocalul are nevoie de spatiu, asadar, vasul in care este plantat acesta ar trebui sa fie unul destul de mare, incat arborele sa isi intinda radacinile suficient de bine ca sa poata inflori si rodi. Temperatura optima la care un portocal creste in voie este de 15-20 de grade, iar atunci cand aceste temperaturi sunt depasite, este nevoie de multa apa cu care se uda nu doar solul in care creste, ci si frunzele.
Atat portocala, cat si floarea de portocal au facut, de-a lungul timpului, subiectul a numeroase legende si superstitii. In Japonia, portocalul este vazut ca un arbore norocos, intrucat el este unul dintre putinii arbori care pot avea simultan frunze, flori si fructe. In China, florile de portocal sunt nelipsite din ritualurile nuntilor. Astfel, miresele obisnuiesc sa poarte flori de portocal in par, ca simbol al inocentei, dar si al fertilitatii. La noi, florile de portocal apar adesea ca simbol al puritatii si generozitatii Maicii Domnului.
Floarea de portocal este simbol al statului Florida, acesta fiind unul dintre statele cu o productie considerabila de portocale. Dincolo de frumusetea si de parfumul suav, florile de portocal au proprietati calmante. Uleiul de flori de portocal este foarte cunoscut in industria medicamentelor, el fiind folosit ca ingredient in compozitia a numeroase medicamente pentru combaterea insomniilor, a starilor de nervozitate, in depresii. Uleiul de flori de portocal este folosit si in aromaterapie, chiar si pentru copii, in scopul redobandirii puterii de concentrare. In cosmetica, uleiul de flori de portocal este folosit, printre altele, in compozitia cremelor pentru ten uscat, avand un excelent rol de hidratare si de redare a elasticitatii pielii.
In ultimul timp, uleiul de portocale a fost din ce in ce mai folosit in cadrul curelor de detoxifiere, dar si in restabilirea echilibrului digestiv.
CONCURS
Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Din Cetatea Albinelor APIDAVA. De aceasta data, veti putea castiga cate un set format dintr-un ursulet cu miere Apidava si o pungulita de bomboane-felii de portocale cu miere. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru! La prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul “Bomboane-felii de portocale si miere de la Apidava“. Peste trei zile de la prezenta postare, in 29 noiembrie 2018, vom extrage la sorti cei cinci castigatori. Fiecare dintre acestia va primi un set de produse delicioase de la Apidava!
Noi va multumim inca o data si va asteptam in continuare alaturi de noi la seria de emisiuni Din Cetatea Albinelor APIDAVA!
“Bomboane-felii de portocale si miere de la Apidava“. sunt realizate cu miere si cu esenta de portocale deci in doua cuvinte delicioase si sanatoase.Stiut este faptul ca portocalele mancate regulat te pot ajuta sa-ti protejezi sanatatea pe timpul iernii.Pe de alta parte consumul de miere in perioada sezonului rece este o reala sursa de sanatate si vitalitate.“Bomboane-felii de portocale si miere de la Apidava“ sunt dulciurile potrivite in acest sezon care pe langa gust si aroma ofera multe beneficii pentru sanatate.