Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Mierea de salcam Roua Florilor de la Apidava
0Din cetatea albinelor APIDAVA – Mierea de salcam Roua Florilor de la Apidava
Proiect susținut de APIDAVA.
Realizator: Cecilia Caragea.
Astazi, in Cetatea Albinelor Apidava am hotarat sa va prezentam mierea de salcam, unul dintre sortimentele voastre preferate!
Mierea de salcam, cu o claritate deosebita, un parfum fin si un gust delicat, este cunoscuta inca din vechime ca o hrana vie. Este un adevarat medicament natural! Este o miere cu totul si cu totul deosebita, datorita faptului ca albinele nu o pot produce decat primavara, de obicei in luna mai, si doar timp de aproximativ o saptamana, atunci cand parfumul dulce al florilor de salcam ne incanta simturile. Iar de multe ori timpul ploios si uneori mai rece chiar le impiedica pe albine sa realizeze productiile de miere de salcam pe care noi le-am dori.
Inflorescentele pe care le formeaza aceste delicate flori albe, roz sau mov sunt, intr-adevar, splendide, fiind deosebit de decorative in orice curte sau gradina. Parfumul lor este unul rafinat, fin si totusi patrunzator. Iar de splendoarea si bogatia acestor flori nu ne bucuram doar noi, oamenii, ci si albinele, care prepara din ele o miere cu totul si cu totul speciala, parfumata, fina si, am putea spune, chiar rara, daca este sa ne gandim ca perioada de inflorire a salcamului este foarte scurta – de doar o saptamana, cand vremea este inca instabila. Iar albinele, care se dezmortesc abia atunci pentru a-si incepe calatoriile florale, trebuie sa se grabeasca pentru a obtine aceasta atat de apreciata si de cautata miere de salcam.
In orice caz, salcamul este una dintre cele mai importante specii melifere dintre copacii care cresc in tara noastra, producand foarte mult nectar. Salcamul creste spontan si poate atinge inaltimi de 30 de metri si poate trai chiar si 100 de ani. Lemnul sau este de esenta tare, dur si rezistent si are o fibra frumoasa. Exista mai multe specii de salcam, insa doua dintre ele, salcamul obisnuit si salcamul japonez, sunt cele mai utilizate in scopuri medicinale. Ele sunt inrudite, insa efectele lor terapeutice sunt diferite.
Salcamul japonez, Sophora japonica, este frecvent utilizat ca planta ornamentala, mai ales in parcurile marilor orase aglomerate, caci este una dintre plantele cele mai rezistente la noxe si poluare. Florile sale sunt albe-galbui si cresc in chiorchine. Pentru preparatele medicinale se folosesc insa mai ales bobocii inca nedeschisi, care sunt galbeni-verzui si au un gust slab amarui.
Florile salcamului japonez, mai exact bobocii nedeschisi ai acestora, sunt printre cele mai bogate in vitamina P naturala. Aceasta vitamina creste rezistenta vaselor capilare. Acesti bobociinca nedeschisi sunt folositi in scopuri terapeutice, sub forma de pulbere, infuzie, tinctura si chiar de vin.
Insa cea mai cunoscuta specie de salcam este, bineinteles, salcamul obisnuit, Robinia pseudoacacia. Este o planta originara din America de Nord, iar numele Robinia i-a fost dat de catre Carl Linnaeus in cinstea celor doi gradinari francezi care, lucrand in gradinile regale ale Frantei din vremea regelui Henric al IV-lea, au introdus salcamul in Europa la inceputul secolului al XVII-lea. Este vorba de cei doi gradinari celebri Jean Robin si Vespasian Robin, fiul sau.
In limba romana, cuvantul salcam provine din turca, din turcescul salcam, care inseamna „buchet, chiorchine” si se refera, bineinteles, la inflorescentele salcamului. Acest cuvant se regaseste si in limbile bulgara si greaca si in general in Balcani. Noi avem si alte denumiri populare ale salcamului, cum ar fi rug sau acaţ.
In toate culturile si in toate civilizatiile, salcamul a fost considerat un simbol al longevitatii, al vesniciei si un ocrotitor al iubirii. Salcamul era arborele sacru al zeitei egiptene a razboiului. Una dintre legendele egiptene spune ca zeita Isis l-ar fi gasit pe Osiris, de fapt trupul lui Osiris, care fusese ucis de fratele sau, pastrat perfect in trunchiul unui salcam.
Arabii foloseau rasina salcamului, pe care o recoltau dupa ploaie, la prepararea gumei arabice, pe care o intrebuintau fie in alimentatie, fie in medicina, precum si la prepararea diferitelor vopsele si a diferitilor adezivi.
Lemnul sau este de esenta tare, este dur si rezistent si are o fibra frumoasa, asa cum spuneam. Era folosit inca din antichitate, de pe vremea egiptenilor si a arabilor, pentru lucrari de mobilier care pot sa ramana mult timp in aer liber. Insa adevarata bogatie a salcamului, asa cum era ea recunoscuta inca de pe vremea anticilor, o reprezinta frumusetea, parfumul si valoarea terapeutice a florilor, folosite atat in industria parfumurilor, cat si de harnicele albine, care produc aceasta miere de salcam cu totul si cu totul deosebita. Dar florile sunt si comestibile, fiind folosite intr-o serie intreaga de preparate culinare, care au si efecte terapeutice, vindecatoare.
Florile salcamului obisnuit, Robinia pseudoacacia, se consuma ca atare, proaspete sau uscate, sub forma de pulbere, macerat, infuzie, tinctura sau chiar de vin. Si, bineinteles, pot fi ingrediente de exceptie in unele mancaruri. Bunicii nostri de la tara preparau clatite sau gogosi cu flori de salcam. Exista si o reteta de flori de salcam in aluat. Mai mult, se face si un serbet foarte gustos din florile de salcam. Ca sa nu mai vorbim ca noi, atunci cand eram copii, nu rezistam, cand mergeam la cules de flori de salcam, fara sa mancam destul de multe flori – asa, pur si simplu. Pentru ca erau dulci si gustoase!
Dar, cu siguranta, cel mai cunoscut produs din florile de salcam este mierea din flori de salcam. Este o miere de o puritate si claritate remarcabile. Mierea de salcam Apidava si-a castigat prestigiul, fiind exportata in peste 15 tari, unde este vanduta in magazine cu pretentii. Aceasta miere din Cetatea Albinelor Apidava este o miere extraordinara, dupa cum spuneam. Exista atat in forma ei conventionala, cat si in forma ei bio, adica ecologica. Este o miere pe care o puteti gasi in diferite prezentari: la 275 de grame, la 500 de grame, la 950 de grame. Sau puteti gasi chiar ursuleti cu miere de salcam pentru copiii vostri, ca, la micul dejun, sa se rasfete si cu aceasta mica jucarie.
Este vorba, de fapt, de o miere care ne place foarte, foarte mult tuturor, indiferent de varsta pe care o avem. Si ne place sa ne indulcim cu ea atat ceaiul, cat si cafeaua, pentru ca este o miere care nu schimba gustul cafelei. Vorbesc aici refeindu-ma, bineinteles, la cei care apreciaza foarte mult gustul de cafea…
Aceasta miere de salcam din podisul Transilvaniei, aceasta miere de salcam pe care ne-o ofera Apidava este o miere cu totul si cu totul deosebita, dar nu numai in privinta gustului, ci si in privinta efectelor sale terapeutice. Dar despre efectele terapeutice ale mierii de salcam ramane sa vorbim data viitoare!
CONCURS
Asa cum v-am obisnuit, avem, bineinteles, si un concurs! Concursul se desfasoara pe pagina de Facebook Cecilia Caragea. Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un borcan de miere de salcam Roua Florilor de la APIDAVA. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru. Va invitam sa inserati la acest material video un comentariu cu textul „Mierea de salcam APIDAVA”. Peste trei zile de la aceasta postare, adica in data de 20 ianuarie 2018, vom extrage la sorti castigatorii. Succes, gust bun si sanatate!