Din Cetatea Albinelor Apidava – Sfantul Ambrozie, patronul albinelor si al apicultorilor
0Dragii nostri, in seria noastra de emisiuni online Din Cetatea Albinelor Apidava a venit vremea sa vorbim despre un sfant aparte, Exista printre sfintii crestini unul care este considerat patronul albinelor, al apicultorilor si al fauritorilor lumanarilor din ceara. Este vorba de Sfantul Ambrozie, una din cele mai importante figuri bisericesti ale secolului al IV-lea, cel care l-a influentat pe Sfantul Augustin sa se converteasca la crestinism. Acest sfant este celebrat in data de 7 decembrie atat de Biserica Catolica, cat si de Biserica Ortodoxa, care il numeste Cuvios Parinte, episcop al Mediolanului (orasul Milano de astazi). Sfantul Ambrozie este, in acelasi timp, patronul animalelor domestice, al celor cadre se straduiesc sa invete, al elevilor, in general.
Sfantul Ambrozie este cunoscut si sub numele de doctorul cu limba de miere, descriere care face referire la numele sau, caci, asa cum stim, ambrozia era o bautura dulce, preferata de zei. Se spune ca predicile sale erau dulci ca mierea. Legenda mai spune ca, atunci cand era bebelus, asezat in leagan fiind, un roi de albine s-a asezat pe pe el, lasand in urma un strop de miere. Tatal lui a considerat acest lucru drept un semn al elocintei sale viitoare, al discursului sau dulce ca mierea, care urma sa faca din el un mare orator. De aceea, Sfantul Ambrozie este adeseori infatisat in compania albinelor si a stupilor, simboluri care sunt asociate in mod firesc si cu ceea ce inseamna si intelepciune.
Sfantul Ambrozie, pe numele sau Aurelius Ambrosius, s-a nascut in anul 340, intr-o familie crestina, si a crescut la Trier si la Roma. Tatal sau se numea tot Aurelius Ambrosius si era chiar prefectul provinciei Galliarum, una din cele patru provincii ale Imperiului Roman tarziu. Iar mama sa a fost o femeie educata si credincioasa, care l-a crescut in spirit crestin. A avut un frate, pe Satyrus, si o sora, Marcellina, care sunt si ei venerati ca sfinti. Tatal sau a murit devreme, iar Sfantul Ambrozie a fost educat la Roma, studiind retorica, dreptul si literatura. In anul 372 a devenit guvernator al Liguriei si al Aemiliei, fiind un personaj politic foarte popular, o figura importanta a curtii Imparatului Valentinian I.
In anul 374, Ambrozie a devenit si episcop al Milanului. Imediat a adoptat o viata ascetica. Nu s-a casatorit niciodata, si-a donat banii si pamanturile saracilor si si-a lasat familia in grija fratelui sau. Toate aceste lucruri si toate atitudinile sale din timpul vietii au facut ca el sa fie foarte popular.
In traditia Bisericii, a ramas cunoscut mai ales pentru atitudinea sa transanta fata de ereticii ariani. Arianismul a fost respins la Conciliul de la Niceea, unde a fost, de fapt, formulat si Crezul Sfintei Treimi, conform caruia Fiul este de o fiinta cu Tatal, de aceeasi substanta cu el.
Astazi, trupul Sfantului Ambrozie poate fi vazut in Biserica Sant’Ambrogio din Milano. In fiecare an, in data de 7 decembrie, orasul Milano isi celebreaza sarbatoarea patronului sau, Sant’Ambrogio.
Trebuie sa spune, in final, ca Sfantul Ambrozie este considerat unul dintre doctorii Bisericii crestine. El stapanea extrem de bine doctrina crestina, chiar daca a inceput sa studieze teologia destul de tarziu. A scris mai multe carti si, de asemenea, se pare ca el a inventat cantarile antifonice bisericesti, in care doua parti ale corului canta alternativ, compunand asa-numitele canturi ambroziene. Nu este sigur ca el le-a compus, insa in mod sigur ele au fost denumite asa in onoarea sa. Iar unele dintre acestea se mai canta si astazi.
Iata, pe scurt, care a fost povestea Sfantului Ambrozie, pe care il celebram si noi in 7 decembrie, ca patron al albinelor, al apicultorilor si al fauritorilor lumanarilor de ceara.
Noi va multumim tare mult si va asteptam in continuare la seria noastra de emisiuni online Din Cetatea Albinelor APIDAVA, ca sa aflam mai multe despre traditii, despre produse apicole si cate si mai cate…
CONCURS
Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii online Din Cetatea Albinelor APIDAVA. De aceasta data, veti putea castiga o miere poliflora din gama Mierea Stuparului, o gama pe care Apidava o realizeaza special pentru magazinele Auchan. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru. La prezenta postare, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Iubesc albinele, apreciez apicultorii, imi place Apidava!” Peste trei zile de la prezenta postare, in 10 decembrie 2018, vom extrage la sorti cei cinci castigatori. Fiecare dintre acestia va primi, dupa cum spuneam, cate un borcan cu miere poliflora din gama Mierea Stuparului si se va putea delecta cu o miere de o calitate deosebita. Asa cum stiti, aceasta gama este o gama speciala. Apare pe ea atat apicultorul, cu chipul sau, ca sa-l cunoasteti si voi, dar apare figurata si stupina de unde provine aceasta miere. Acestea sunt, toate, garantii suplimentare ca este vorba de o miere de calitate.
Noi va multumim tare mult si va asteptam in continuare alaturi de noi, alaturi de Apidava!