Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Traditii de Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului
2Odata cu venirea toamnei si cu inceperea noului an bisericesc, la 1 septembrie, va uram si noi, Din Cetatea Albinelor Apidava, o toamna bogata, plina de bucurii, zile dulci ca mierea Apidava si… va invitam sa fiti alaturi de noi atunci cand va prezentam noi produse apicole, cand aducem in discutie probleme ale apiculturii romanesti, cand lansam in spatiul public subiecte despre apinutritie si apiterapie, cand rememoram impreuna traditii pe care ne place sa le pastram si care ne definesc!
De aceasta data, va invitam sa aflati mai multe despre Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc, marcata la data de 8 septembrie, sarbatoare pe care noi o iubim tare mult si cu ocazia careia le spunem LA MULTI ANI CU SANATATE tuturor celor care isi serbeaza onomastica de Sfanta Maria Mica, asa cum este numita popular aceasta sarbatoare. Si, bineinteles, pentru persoanele dragi din viata voastra, va invitam sa alegeti si cadouri dulci, apicole de calitate din inima Transilvaniei, apicole Apidava!
TRADITII
Data de 8 septembrie, aleasa de Biserica Ortodoxa pentru praznuirea Nasterii Maicii Domnului, marcheaza ziua sfintirii unei biserici din Ierusalim, inchinate Fecioarei Maria, in secolul al V-lea.
In calendarul popular, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este perceputa ca fiind granita dintre vara si toamna: se spune ca in aceasta zi randunelele isi iau zborul spre tarile calde, iar frigul ia treptat locul arsitei verii. Este vremea targurilor de toamna, vremea culegerii roadelor…
In Biserica Ortodoxa, Fecioara Maria este numita Prea Sfanta si Preacurata, Maica Domnului este numita Pururea Fecioara, Cea plina de har, pentru ca despre Fecioara Maria se vorbeste ca despre o scara intre cer si pamant, cea care ne ajuta pe noi, pacatosii. Nu e de mirare ca multe biserici au hramul Sfintei Fecioare Maria si ca aceasta e o sarbatoare deosebit de importanta pentru noi!
Parintii Fecioarei Maria erau dreptii Ioachim si Ana. Tatal era urmas al regelui David, in timp ce mama provenea din familia lui Aaron, Fecioara Maria avand, astfel, descendenta imparateasca si preoteasca. Ajunsi la varste inaintate, avand fiecare peste 50 de ani, Ioachim si Ana nu aveau copii, dar ei au continuat sa se roage cu lacrimi fierbinti lui Dumnezeu sa le daruiasca un copil. Atat lui Ioachim, cat si Anei li s-a aratat in vis Arhanghelul Gavriil, spunandu-le ca Dumnezeu ii va binecuvanta cu un prunc care va fi un vas ales al lui Dumnezeu. Asa s-a nascut Fecioara Maria, a carei nastere o sarbatorim in 8 septembrie!
Le spunem inca o data LA MULTI ANI CU SANATATE tuturor celor care isi sarbatoresc onomastica in aceasta zi si le uram sa le fie viata dulce ca mierea!
CONCURS
Daca doriti sa faceti un cadou deosebit celor dragi pe care ii sarbatoriti cu aceasta ocazie, va invitam sa alegeti mierea de salcam APIDAVA, miere apeciata peste mari si tari, o miere fina si deosebita, extrem de placuta! Sau puteti alege orice alt sortiment de miere romaneasca – doar stim cu totii ca mierea noastra romaneasca este deosebit de apreciata si de o caliatate deosebita, pentru ca am fost binecuvantati cu o natura darnica, cu o flora bogata… Nu degeaba chiar si Papa Ioan Paul al II-lea numea Romania Gradina Maicii Domnului!
Va invitam, asadar, sa descoperiti apicolele romanesti de calitate! Si, ca de obicei, va invitam la concursul emisiunii Din Cetatea Albinelor Apidava! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru! La prezenta postare, va invitam sa inserati un comentariu cu textul: „Cadouri dulci de zile onomastice: apicolele Apidava!”, iar peste trei zile de la prezenta postare, chiar de ziua Sfintei Maria Mica (8 septembrie 2018), vom extrage la sorti cei cinci castigatori. Fiecare dintre acestia va primi cate un borcan de miere de salcam Apidava. Noi va multumim si va asteptam in continuare sa urmariti seria noastra de emisiuni Din Cetatea Albinelor Apidava!
Cadouri dulci de zile onomastice: apicolele Apidava
Cadouri dulci de zile onomastice: apicolele Apidava!”