Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Traditii de Sfanta Parascheva
1Dragii nostri, asa cum v-am obisnuit, in seria noastra de emisiuni Din Cetatea Albinelor APIDAVA vorbim si despre traditii, despre istorii, despre credintele noastre, ale romanilor. Nu vorbim doar despre beneficiile produselor apicole, despre traditia romaneasca in apifitotrapie, ci vorbim si despre traditiile noastre romanesti. Iar astazi vorbim despre traditiile legate de Sfanta Parascheva, pe care o sarbatorim cu totii in 14 octombrie.
TRADITII
In 14 octombrie, crestinii ortodocsi o sarbatoresc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva. Sfanta Parascheva este considerata ocrotitoarea Moldovei si a Romaniei in general. Sfanta Parascheva este cinstita, de fapt, in intreaga Biserica Ortodoxa – in Romania, Grecia, Bulgaria, dar si in Serbia. In popor, Sfanta Parascheva este cunoscuta si ca Sfanta Vineri. Anual, pe 14 octombrie, zeci de mii de pelerini se indreapta catre Iasi, unde se gasesc moastele ei de peste 350 de ani.
Despre Sfanta Parascheva se stie ca s-a nascut in secolul al XI-lea, in Epivat, care se afla astazi pe teritoriul Turciei. Pe cand era copil, a inceput sa-si imparta hainele si hrana saracilor. La varsta de 18 ani, a hotarat sa se retraga in pustie si a ajuns pana in pustiul Iordanului, unde a dus o viata aspra, postind si rugandu-se si dormind doar pe o rogojina. A trecut la cele vesnice la 25 de ani, in ziua de 14 octombrie, dupa ce s-a intors acasa, in Epivat. Supranumele de Sfanta Vineri este interpretat fie ca provenind de la ziua in care s-ar fi nascut Sfanta Cuvioasa Parascheva (o zi de vineri), fie ca o aducere aminte a faptului ca vinerea, in ziua rastignirii Mantuitorului nostrum Isus Hristos, Sfanta Parascheva tinea post negru.
Mai trebuie sa spunem ca in 26 iulie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste si o alta sfanta cu acest nume, Sfanta Mucenita Paraschevi de la Roma, considerata vindecatoare a bolilor de ochi. E o sfanta despre care se spune ca a vindecat pe multi de orbire prin rugaciunile ei si, pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta crestina, Sfanta Paraschevi a murit de moarte martirica.
Numele Parascheva provine de la grecescul paraskeve, care inseamna “vineri”. Sensul propriu al substantivului este “pregatire”, vinerea fiind, de fapt, ziua de pregatire a Sabatului, ziua in care se faceau pregatirile pentru sarbatoare. Intrat la noi prin intermediul limbii slave, numele Parascheva este, astazi, mai intalnit la femei, desi mai demult era un nume foarte des atat pentru femei, cat si pentru barbati. Cu aceasta ocazie, noi le spunem “La multi ani” tuturor celor care-si sarbatoresc onomastica pe 14 octombrie, atat celor care poarta numele de Parascheva, cat si celor care poarta numele de Paraschiva, Paraschivita, Vuta, Paraschiv sau Chivu.
Trebuie neaparat sa vorbim si despre moastele Sfintei Parascheva. Sfanta Parascheva fost ingropata initial ca o straina, nimeni nestiind cine era. Insa, atunci cand un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare, valurile l-au dus la tarm, iar un sihastru de acolo i-a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestina. Sapand groapa, ei au gasit trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputred si plin de mireasma. Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul acelui marinar. In noaptea urmatoare, unuia dintre crestinii care sapasera groapa i s-a aratat in vis o imparateasa, care, sezand pe un tron, pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, i-a spus ca acela este trupul Sfintei Parascheva si l-a mustrat pentru ca n-a scos din groapa trupul Sfintei Parascheva. Imparateasa pe care o vazuse in vis nu era alta decat Cuvioasa Parascheva. Tot in noaptea aceea, o alta femeie credincioasa a avut exact aceeasi viziune. Credinciosii de acolo, auzind de visul celor doi, au inteles ca este un semn dumnezeiesc, drept pentru care au luat trupul Cuvioasei Parascheva din mormant si l-au asezat in biserica Sfintii Apostoli din Epivat. Inca de la inceput, in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele sale moaste, au avut loc vindecari miraculoase. Se spune ca dreptcredinciosii crestini din Epivat au ridicat atunci o biserica pe locul unde au trait parintii Cuvioasei Parascheva si ea cata vreme a fost copil.
Moastele ei au ramas acolo aproximativ doua sute de ani, savarsind multe semne si minuni in jurul lor. Vestea despre acestea s-a raspandit in intreaga Peninsula Balcanica si in Asia Mica, astfel incat multi credinciosi romani, greci si bulgari se indreptau spre Epivat ca sa se inchine la cinstitele ei moaste si sa-i ceara sa le mijloceasca in fata tronului ceresc ajutorul.
Evenimentele politice care au avut loc in secolele urmatoare au facut ca moastele ei sa fie stramutate in mai multe locuri. La Tarnovo, in Bulgaria, moastele Cuvioasei Parascheva au ramas timp de 160 de ani. Dupa cucerirea orasului de catre turci, moastele Sfintei Parascheva au fost mutate la Belgrad, unde au ramas pana in anul 1521, cand turcii au cucerit si acest oras, iar Serbia a fost transformata in pasalac. Se spune ca sultanul a cerut Patriarhului de la Constantinopol sa rascumpere moastele, spunandu-i ca, daca nu le va rascumpara, le va arunca in mare. Acesta le-a rascumparat de la sultan cu suma de 12.000 de ducati si a putut sa le duca la Constantinopol si sa le pastreze acolo.
Dupa 120 de ani, moastele au fost stramutate pentru ultima oara, pe pamant romanesc, de aceasta data. In anul 1641, dupa ce Vasile Lupu al Moldovei a platit toate datoriile Patriarhiei ecumenice din Constantinopol, patriarhul Partenie I cel Batran a hotarat sa-i ofere, drept recunostinta, moastele Cuvioasei Parascheva. Racla cu cinstitele moaste a fost transportata cu o corabie pe Marea Neagra, fiind insotita de trei mitropoliti greci. La Iasi, au fost intampinate de Vasile Lupu, de Mitropolitul Varlaam si de episcopii de Roman si de Husi, de cler si de credinciosi. Astfel, in anul 1641, moastele Sfintei Parascheva au fost asezate in minunata biserica a manastirii Sfintii Trei Ierarhi, ramanand aici pana in anul 1884, cand au inceput lucrarile de restaurare a sfantului lacas, iar moastele Sfintei Parascheva au fost mutate in paraclisul manastirii.
In seara zilei de 26 decembrie 1888, dupa slujba de Vecernie, o lumanare din sfesnicul de langa racla din lemn in care erau asezate cinstitele moaste a ramas aprinsa. Astfel, focul s-a extins la intreg catafalcul pe care era asezata racla, arzand mocnit toata noaptea, prefacand totul intr-un morman de jar. A doua zi dimineata, s-a constatat ca cinstitele moaste ramasesera neatinse, aceasta fiind considerata inca o minune savarsita prin puterea lui Dumnezeu.
Moastele Cuvioasei au fost adapostite provizoriu in altarul paraclisului de la manastirea Sfintii Trei Ierarhi, iar apoi au fost mutate in noua Catedrala Mitropolitana din Iasi, care fusese sfintita cu putin timp in urma, mai exact in anul 1887. Aici se gasesc si astazi cinstitele moaste ale Sfintei Parascheva, care este, dupa cum spuneam, socotita adevarata ocrotitoare a Moldovei.
In ziua de 14 octombrie, cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva are loc in bisericile si manastirile de pe tot cuprinsul tarii. La tara, traditiile legate de praznuirea Sfintei Parascheva se pastreaza cu sfintenie si se spune ca, asa cum va fi vremea in 14 octombrie, asa va fi pana de Sfantul Dimitrie, adica pana in 26 octombrie. Pe 14 octombrie, de Sfanta Parascheva, nu se lucreaza, se tine post si se fac praznice pentru morti. Noi toti ar trebui sa gasim si in aceasta zi un moment in care sa ne gandim si la istoria noastra, la ceea ce au facut domnitorii romani pentru Biserica Ortodoxa Romana, dar si la ceea ce a facut Biserica Ortodoxa Romana pentru Romania, pentru statul national roman.
CONCURS
Asa cum v-am obisnuit, in seria noastra de emisiuni Din Cetatea Albinelor APIDAVA, vorbim si despre traditiile noastre, despre istoria noastra, despre credintele noastre stramosesti, despre obiceiurile si legendele care le insotesc. Dar vorbim si despre produsele noastre, despre produsele noastre traditionale – vorbim despre toate acestea, pentru ca toate acestea, pana la urma, ne construiesc identitatea noastra nationala. Si, pentru ca din ce in ce mai multi sa cunoasca si sa redescopere aceste minunate produse apicole traditionale ale brandului Apidava din inima Transilvaniei, va invitam la concurs. Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un produs de la Apidava. De aceasta data, este vorba de mierea poliflora Roua Florilor. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru. La prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul “Iubesc traditia si brandurile romanesti, precum Apidava”, iar peste trei zile de la prezenta postare, in 17 octombrie 2018, vom extrage la sorti cei cinci castigatori. Fiecare dintre acestia va primi cate un borcan de miere Roua Florilor de la Apidava. Noi va multumim si va asteptam sa urmariti in continuare seria noastra de emisiuni Din Cetatea Albinelor APIDAVA!
Iubesc traditia si brandurile romanesti, precum Apidava!