• Prima pagina
  • Emisiuni
  • Comanda prezentare video
  • Despre noi
  • Aboneza-te la newsletter!
  • Contact
  • 0722 77 40 46

ACC Media ChannelACC Media Channel

Proiecte ARENA Communications pe TV

Diferente si Esente
Profesionistii Zambetului
Dialoguri Pentru Sanatate
Schimba-ti Viata! Informeaza-te!
  • Dialoguri pentru sanatate
  • Academia de Ayurveda
  • Din cetatea albinelor APIDAVA
  • Strategia mea de sanatate
  • Arena Invingatorilor
  • Invitatie in Arena
  • Diferente si Esente
  • Profesionistii Zambetului
  • Dialoguri pentru sanatate la Medika TV
  • Schimba-ti viata! Informeaza-te!
  • In Arena

Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Traditii de Sfantul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestiului

0
  • de ACC Media Channel
  • in Emisiuni · Din cetatea albinelor APIDAVA
  • — 27 Oct, 2018

Dragii nostri, in seria noastra de emisiuni Din Cetatea Albinelor APIDAVA vorbim, asa cum stiti prea bine, si despre traditiile noastre romanesti, crestine, stramosesti. Vorbim despre vietile sfintilor, pe care-i iubim atat de mult, pe care-i respectam si care ne protejeaza. Si, dupa cum stiti, fiind sfarsitul lunii octombrie, trebuie sa vorbim, fireste, si despre traditiile legate de  Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului si al Romaniei in general. Va invitam, asadar, sa aflati mai multe despre toate aceste traditii!

TRADITII

La sfarsitul lunii octombrie, in 27 octombrie, este praznuit, dupa cum spuneam, Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov. Acesta s-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea, intr-o familie de tarani dintr-un sat de la sud de Dunare, din satul Basarabov, sat aflat pe teritoriul Bulgariei de astazi.

Inca de la o varsta frageda, sfantul a dorit sa dobandeasca o viata virtuoasa, prin post si prin rugaciune. Insa, intr-o zi, pe cand ducea animalele la pascut, a calcat pe un cuib acoperit de ierburi si a strivit puisorii care se aflau in el. Profund mahnit, s-a hotarat ca, in semn de pocainta, sa nu-si mai incalte piciorul cu care strivise acel cuib timp de trei ani, fie iarna, fie vara. Iubea natura, animalele, puisorii oricaror vietati si, altfel spus, avea un deosebit respect pentru viata!

Mai tarziu, sfantul s-a atasat unei comunitati monastice, ca mai apoi sa se retraga in padure, unde s-a adapostit intr-o pestera, foarte aproape de raul Lom, aducand, zi si noapte, rugaciuni si ofrande lui Dumnezeu. Cunoscand dinainte ziua mortii sale, s-a intins intre doua lespezi de piatra si si-a dat in pace sufletul lui Dumnezeu.

Intr-o buna zi, la trei veacuri dupa moartea Sfantului, o inundatie a facut ca apele raului Lom sa creasca, sa urce pana la pestera. Curentul a purtat cu el trupul Sfantului, ramas nestricat, inapoi spre matca raului, atunci cand acesta s-a retras. Dupa alti o suta de ani, Sfantul i-a aparut in vis unei fetite bolnave, poruncindu-i sa ceara parintilor ei s-o duca pe malul raului, pentru a-si afla tamaduirea. De cum s-a aflat aceasta veste, o mare multime de oameni, in frunte cu clericii din episcopie, a insotit familia fetitei pana la locul in care, mai inainte, locuitorii observasera deja o lumina misterioasa si credeau ca este vorba de o comoara. In timpul sapaturilor, au descoperit trupul Sfantului, intreg si stralucind de harul Duhului Sfant. Fetita s-a vindecat pe loc. Trupul Sfantului a fost transportat cu mare cinstire pana in satul Basarabov.

Atunci, domnitorul Tarii Romanesti a trimis o serie intreaga de preoti si sfetnici sa constate aceasta descoperire minunata si sa-l aduca pe Sfant la Bucuresti, la Biserica Curtii Domnesti. In timpul drumului spre Bucuresti, cand au ajuns aproape de Ruse, langa o fantana, boii n-au vrut sa mearga mai departe cu niciun chip. Vazand aceasta minune, cei trimisi s-au sfatuit si au hotarat sa injuge la car doi junci tineri neinvatati, ca sa vada incotro vrea Sfantul sa mearga. Astfel, Sfantul s-a intors la Basarabov, in mijlocul satului, si a ramas acolo. Trimisii domnitorului s-au intors la Bucuresti si au povestit cele petrecute, dupa care domnitorul a trimis alti oameni si a pus sa se ridice, pe cheltuiala lui, o biserica in satul Basarabov. Asezat acolo, Sfantul a continuat sa faca, de-a lungul vremii, fel de fel de minuni.

Spre sfarsitul razboiului ruso-turc, in 1774, armata rusa a ajuns aproape de satul Basarabov. Generalul Piotr Saltikov a poruncit ca moastele Sfantului Dimitrie sa fie transportate in Rusia, spre a le pune la adapost de o eventuala profanare de catre turci. Atunci cand cortegiul a ajuns la Bucuresti, un crestin, pe numele sau Hagi Dimitrie, prieten cu generalul rus, i-a cerut acestuia sa lase romanilor moastele Sfantului, spre mangaiere dupa toate greutatile suferite in acest razboi. Generalul Saltikov a fost de acord si a luat numai o mana a Sfantului, pe care a trimis-o la marea manastire Lavra Pecerska de la Kiev. Trupul Sfantului Dimitrie a fost intampinat in Bucuresti cu mare alai, a fost asezat, in zilele Preasfintitului Mitropolit Chir Grigorie, in Biserica Mitropoliei de la Bucuresti. Deindata, s-au petrecut si alte minuni: razboiul a luat sfarsit, iar ciuma ce bantuia a incetat.

De atunci, avand in vedere si numeroasele minuni savarsite, Sfantul Dimitrie cel Nou este cinstit ca protector al orasului Bucuresti si al intregii tari. In fiecare an, in 27 octombrie, o multime imensa se aduna la Bucuresti pentru a praznui, timp de trei zile, sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou, sa-l cinsteasca si sa-i vada nepretuitele-i moaste, din care izvoraste mereu o mireasma delicata. Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov se gasesc in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, fiind expuse credinciosilor in fiecare an de ziua Sfantului, intr-o frumoasa racla de argint. Praznuirea Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului, are loc in 27 octombrie, la doar o zi dupa sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvorator de Mir, din 26 octombrie. In fiecare an, dupa cum spuneam, cu ocazia praznuirii Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov, la moastele sale are loc un pelerinaj.

Noi va multumim ca ati fost alaturi de noi, afland impreuna mai multe despre sfantul ocrotitor al Bucurestiului si, bineinteles, le spunem inca o data “La multi ani!” tuturor celor care poarta numele Dumitru, Dumitra si toate derivatele acestui nume frumos!

CONCURS

Ca de obicei, va invitam si la concurs, la un concurs la care puteti castiga un produs traditional romanesc, o miere romaneasca poliflora de la Apidava! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta postare, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Iubesc istoria si valorile romanesti, precum Apidava” si, peste trei zile de la prezenta postare, in 30 octombrie 2018, ii vom extrage la sorti pe cei cinci castigatori (prin random.org). Fiecare dintre acestia va primi cate un borcan de miere poliflora Roua Florilor de la Apidava.

Noi va multumim si va asteptam in continuare sa urmariti seria noastra de emisiuni online Din Cetatea Albinelor APIDAVA!

Share

Tags: ACC Media ChannelapicoleapiculturaApidavabranduri romanestiCecilia CarageamiereSfantul Dimitrie cel Noutraditii

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Previous story In Arena – Indagra si Indagra Food 2018, la Romexpo
  • Next story Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru osteoporoza
  • Seria de emisiuni online DIN CETATEA ALBINELOR APIDAVA este dedicata produselor stupului si binefacerilor acestora. Vorbim tot despre sanatate, dar de aceasta data de remediile apiterapeutice strans legate de istoria si traditiile noastre... Dava este un vechi cuvant dacic, care inseamna cetate, asezare, localitate, iar Apidava inseamna firesc... Cetatea Albinelor. Dacii era recunoscuti pentru cresterea albinelor si pentru apicolele de calitate! Iar traditia este continuata si astazi! Compania Apidava promoveaza produsele apicole de calitate, din Podisul Transilvaniei, produse pe care a ajuns sa le exporte tari precum Germania, Franta, Italia, Japonia, China si cate si mai cate. Dar si noi trebuie sa redescoperim binefacerile mierii si ale altor apicole pentru sanatate, dar si pentru frumusete! In aceasta serie de emisiuni online vorbim despre diferitele sortimente de miere, despre dulciuri sanatoase, despre cosmetice cu miere, despre retete delicioase, despre cum putem fi mai sanatosi si mai frumosi cu apicole de calitate! Dar si despre ce am putea invata de la albine, din modul lor de organizare si functionare, pentru ca stupul e o adevarata Cetate a Albinelor... Va invitam asadar sa descoperiti CETATEA ALBINELOR APIDAVA!
  • Aboneaza-te la newsletter

  • Cautare

  • Cele mai noi

    • Academia de Ayurveda – Postul si mesele de sarbatori
    • Promo Reluare Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Ce presupune noul concept Digital Smile Design
    • In Arena – Ce inseamna o afacere de familie in domeniul apicol
    • In Arena – Piata mierii din Romania
    • In Arena – Apidava la Gala Revistei Cariere 2019
  • Cecilia Caragea

Confidentialitatea datelor
© COPYRIGHT ARENA COMMUNICATIONS

Acest site foloseste cookies. Prin utilizarea acestui site acceptați utilizarea cookie-urilor. Informatii aici.