• Prima pagina
  • Emisiuni
  • Comanda prezentare video
  • Despre noi
  • Aboneza-te la newsletter!
  • Contact
  • 0722 77 40 46

ACC Media ChannelACC Media Channel

  • Arena Sanatatii
  • Dialoguri pentru sanatate
  • Academia de Ayurveda
  • Din cetatea albinelor APIDAVA
  • Strategia mea de sanatate
  • Arena Invingatorilor
  • Diferente si Esente
  • Profesionistii Zambetului
  • Dialoguri pentru sanatate la Medika TV
  • Schimba-ti viata! Informeaza-te!
  • Invitatie in Arena
  • In Arena

Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Traditii de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

1
  • de ACC Media Channel
  • in Emisiuni · Din cetatea albinelor APIDAVA
  • — 7 Nov, 2018

8 noiembrie este sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Este o sarbatoare extrem de importanta in traditia crestina si in traditia noastra populara. Si, cum noi, in Cetatea Albinelor APIDAVA, ne-am propus sa ne aducem aminte impreuna de toate aceste traditii, va invitam sa rememoram impreuna cateva dintre acestea! Si va invitam sa aflam impreuna mai multe despre etimologia acestor nume atat de vechi si atat de frumoase!

Si, bineinteles, le spunem LA MULTI ANI CU SANATATE si cu bucurii tuturor celor care isi serbeaza onomastica cu aceasta ocazie. Si va sugeram sa le faceti cadouri dulci alegand apicolele din portofoliul Apidava si sa insotiti aceste cadouri delicioase cu cuvinte dulci, blande si calde!

TRADITII

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt conducatorii cetelor de ingeri, sunt simbol al biruintei si sunt considerati sfintii care calauzesc sufletele in drumul lor spre rai.

Sarbatoarea religioasa a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil s-a suprapus peste o serie intreaga de credinte populare, astfel ca in perioada 8 – 10 noiembrie se desfasoara un praznic extins prin ofrande care se aduc atat celor morti, cat si celor vii. Bineinteles, in centrul atentiei se afla Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Pe Valea Muresului, de exemplu, de Sfintii Arhangheli, satenii curata mormintele, le impodobesc cu flori si dau pomana copiilor colacei si mere si aprind lumanari nu doar pentru cei morti, ci si pentru cei vii. Se considera ca Arhanghelii sunt un fel de Mosi buni, care il alunga pe Necuratul si pe toti dracii sai.

Sarbatoarea este considerata de catre etnologi ca fiind o alta modalitate de cinstire a mortilor: sub forma unei magii terapeutice, sa-i spunem asa, prin care ofranda mortilor linisteste spiritele de dincolo si, astfel, se obtin vindecari miraculoase pentru membrii familiilor din sat. Tot in zona Transilvaniei circula o serie intreaga de povesti si legende conform carora Sfantul Mihail este sfantul cel mai tare, conducatorul sufletelor oamenilor catre lumea cealalta.

Numele Mihail apare de mai multe ori in Tora si in Noul Testament, pentru a-l desemna pe Sfantul Arhanghel Mihail, praznuit de Biserica Ortodoxa pe 8 noiembrie, alaturi de Sfantul Arhanghel Gavriil. Mihail este voievodul cetelor ingeresti si cel dintai dintre Arhangheli. Misiunea lui este de a pazi legea lui Dumnezeu si de a-i birui pe vrajmasi, fiind reprezentat, in iconografia crestina, tinand in mana o sabie de foc. Sfantul Arhanghel Mihail este cel care a pus capat revoltei ingerilor rai. Conforma Sfantului Pavel, Sfantul Arhanghel Mihail este cel care va suna din trambita, la sfarsitul veacurilor si va aduna toate sufletele la Judecata de Apoi.

Numele Mihail (Mihai) este printre cele mai frecvente si mai raspandite prenume masculine din onomastica popoarelor europene si nu numai. Numele Mihail (Mihai) corespunde vechiului nume ebraic Mikael, care este format din mi-kha si –el, insemnand „cine este ca El”, El fiind numele divinitatii – Elohim. Asadar, numele Mihail s-ar traduce prin „cine este ca Dumnezeu”.

Primele atestari documentare ale numelui Mihail la romani dateaza din secolul al XV-lea. Personalitatea cea mai importanta a culturii romane care a purtat acest nume este Mihai Eminescu, Luceafarul literaturii romane, despre care, poate, este de prisos sa vorbim noi acum. Dar mai trebuie sa amintim si alti purtatori ai acestui nume atat de vechi si atat de puternic. Mihai I al Romaniei, care stim ce rol important a avut in istoria noastra si, de fapt, in istoria mondiala. Mai trebuie sa ii amintim pe Mihail Sadoveanu, pe Mihail Kogalniceanu sau pe Mihail Jora.

Noi le spunem La multi ani cu sanatate tuturor care poarta numele de Mihai, dar si derivate ale acestui nume. Le spunem La multi ani, asadar, lui Mihaita, Misu, Mihaela, Ela si cator si mai cator care au nume derivate de la acest nume atat de frumos, Mihai.

In ceea ce-l priveste pe Sfantul Arhanghel Gavriil trebuie sa spunem ca el este considerat, in traditia crestina, arhanghelul vestilor de bucurie. El este cel care aduce vestile bune, este mesagerul catre oameni al marilor taine dumnezeiesti. Spre deosebire de Arhanghelul Mihail, Arhanghelul Gavriil poarta in mana un crin, simbol al bucuriei, chipul sau fiind de o blandete dumnezeiasca. El este vestitorul Nasterii Domnului si al nasterii Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul. Tot Arhanghelul Gavriil le-a adus Sfintilor Parinti Ioachim si Ana vestea nasterii Fecioarei Maria. Sfantul Arhanghel Gavriil este considerat ocrotitorul fecioarelor, al mamelor si al pruncilor, el este cel care ajuta rugile oamenilor sa se inalte catre Dumnezeu si ajuta neamul omenesc pe calea spre mantuire.

Numele Gavriil este forma greceasca a vechiului nume ebraic Gavri’el. Acesta a fost folosit inca de la inceputurile crestinismului si s-a raspandit rapid, cu ajutorul limbii grecesti si cu ajutorul limbii latine. Este folosita, astazi, mai des forma Gabriel.

Din punct de vedere etimologic, trebuie sa spunem ca numele Gavriil, cu forma lui Gabriel, este de origine ebraica. Este format din gabrar, care inseamna „putere” si -el, care vine de la Elohim, dupa cum spuneam, unul dintre numele divinitatii. In traducere, ar fi „Dumnezeu este puternic”. Intr-o alta interpretare, numele Gavriil, respectiv Gabriel, este apropiat de cuvantul ebraic gheber, care inseamna „barbat”. De altfel, in Septuaginta si in Vulgata expresia „barbatul Gabriel” era des folosita. Potrivit unei alte interpretari, numele ar insemn barbat-Dumnezeu, amintind de firea umana si dumnezeiasca a Mantuitorului Iisus Hristos si, totodata, de vestea adusa de Sfantul Arhanghel Gavriil, aceea ca Dumnezeu Se va intrupa si se va face barbat, asumandu-si si firea omeneasca.

Cea mai importanta personalitate a culturii romane care a purtat acest nume a fost compozitorul, muzicologul si dirijorul Gavriil Musicescu, care s-a nascut in 1847, la Ismail, in sudul Basarabiei si a devenit una dintre cele mai prestigioase personalitati ale muzicii romanesti. El a fondat Corul Mitropolitan din Iasi, una dintre cele mai importante formatii corale de la noi. Gavriil Musicescu a fost directorul Conservatorului din Iasi si a initiat o serie intreaga de programe menite sa educe publicul larg, pentru a aprecia muzica corala.

Noi le spunem La multi ani cu sanatate si bucurii celor care isi sarbatoresc onomastica pe 8 noiembrie si poarta numele Sfantului Arhanghel Gavriil. Asadar, si celor care poarta numele Gavrila, Gavrilut, Gabriela, Gabi.

Bineinteles, va multumim tuturor ca sunteti alaturi de noi si, dupa cum vedem in mesajele pe care ni le trimiteti, apreciati seria noastra de emisiuni Din Cetatea Albinelor APIDAVA, in care patrundem impreuna in toate aceste taine, in toate aceste legende, povesti si obiceiuri romanesti si aflam impreuna atat de multe despre aceste nume vechi, frumoase, romanesti…

CONCURS

Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Din Cetatea Albinelor APIDAVA. Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un borcan de miere poliflora Roua Florilor de la Apidava! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Cadouri dulci de la Apidava, de zile onomastice!” si, peste trei zile de la prezenta postare, in 10 noiembrie 2018, ii vom extrage la sorti pe cei cinci castigatori (prin random.org), care vor primi, fiecare, cate un borcan de miere poliflora Roua Florilor de la Apidava.

Va multumim si va asteptam in continuare alaturi de noi. Si nu uitati sa alegeti cele mai bune apicole romanesti, apicolele Apidava!

Share

Tags: ACC Media ChannelapicoleapiculturaApidavacadouriCecilia CarageamiereSfintii Arhangheli Mihail si Gavriiltraditii

1 Comment

  1. Milanovici Elisabeta says:
    November 27, 2018 at 5:37 pm

    Multumesc ptr. toate informatiile trimise! Va rog sa-mi trimiteti in continuare o lista cu toate produsele d-voastra! Va multumesc anticipat!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Previous story In Arena – Targul de Turism al Romaniei: Oferte speciale pentru destinatii de vis
  • Next story In Arena – Ce au insemnat Indagra, Indagra Food si Expo Drink 2018
  • Seria de emisiuni online DIN CETATEA ALBINELOR APIDAVA este dedicata produselor stupului si binefacerilor acestora. Vorbim tot despre sanatate, dar de aceasta data de remediile apiterapeutice strans legate de istoria si traditiile noastre... Dava este un vechi cuvant dacic, care inseamna cetate, asezare, localitate, iar Apidava inseamna firesc... Cetatea Albinelor. Dacii era recunoscuti pentru cresterea albinelor si pentru apicolele de calitate! Iar traditia este continuata si astazi! Compania Apidava promoveaza produsele apicole de calitate, din Podisul Transilvaniei, produse pe care a ajuns sa le exporte tari precum Germania, Franta, Italia, Japonia, China si cate si mai cate. Dar si noi trebuie sa redescoperim binefacerile mierii si ale altor apicole pentru sanatate, dar si pentru frumusete! In aceasta serie de emisiuni online vorbim despre diferitele sortimente de miere, despre dulciuri sanatoase, despre cosmetice cu miere, despre retete delicioase, despre cum putem fi mai sanatosi si mai frumosi cu apicole de calitate! Dar si despre ce am putea invata de la albine, din modul lor de organizare si functionare, pentru ca stupul e o adevarata Cetate a Albinelor... Va invitam asadar sa descoperiti CETATEA ALBINELOR APIDAVA!
  • Aboneaza-te la newsletter

  • Cautare

  • Cele mai noi

    • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie
    • Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Dinti ficsi intr-o zi (Reluare)
    • Promo Reluare Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Dinti ficsi intr-o zi
    • Arena Sanatatii – Masti cosmetice cu banane si miere. Retete de frumusete cu ingrediente naturale, din bucataria ta!
    • Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Ce este nebulizarea si cum se aplica in stomatologie (Reluare)
  • ACC Media Channel
  • Cecilia Caragea
https://ro.jooble.org/locuri-de-munca-medic+generalist

Confidentialitatea datelor
© COPYRIGHT ARENA COMMUNICATIONS

Acest site foloseste cookies. Prin utilizarea acestui site acceptați utilizarea cookie-urilor. Informatii aici.