Din Cetatea Albinelor – Mierea de coriandru de la Apidava
3Din Cetatea Albinelor – Mierea de coriandru de la Apidava
Proiect susținut de APIDAVA.
Realizator: Cecilia Caragea.
Mult mai putin cunoscuta decat celelalte tipuri de miere, cea de coriandru prezinta proprietati curative deosebite. Aceasta miere florala are o culoare galben – rosiatica si o textura foarte fina. Mierea de coriandru are un miros extrem de puternic si cu un gust deosebit de placut.
Coriandrul, cunoscut si ca piper-alb sau patrunjel chinezesc, utilizat deja din antichitate, a fost cultivat initial in tarile asiatice, in China, India si Iran, dar astazi este cultivat si in Europa si, bineinteles, si in Romania. Este extrem de bogat in uleiuri eterice, fiind folosit atat in cosmetica, pentru realizarea a diferite parfumuri, cat si in industria farmaceutica si in alimentatie, pe post de condiment. De altfel, coriandrul se numara printre cele mai vechi ierburi aromatice, este mentionat si in Biblie, iar seminte de coriandru au fost gasite printre ruine ce dateaza de peste 5.000 de ani.
Grecii si romanii obisnuiau sa foloseasca coriandrul ca ingredient de baza in potiunile de dragoste si mizau pe puterea lui afrodiziaca. Egiptenii l-au denumit iarba fericirii in cuplu, iar in renumita poveste O mie si una de nopti intalnim exemplul unui negustor care isi trata sterilitatea cu un amestec de ierburi ce continea si coriandru. Apoi coriandrul a reprezentat una dintre primele plante cultivate de catre colonistii din America, fiind astazi deosebit de apreciat in America Latina.
Pe toate meleagurile, coriandrul este un condiment deosebit de apreciat, fiind folosit la fripturi, sosuri, marinate, piureuri de legume sau salate, dar si in carnati si caltabosi, precum si la muraturi.
Coriandrul este deosebit de bogat in uleiuri volatile, dar si in aminoacizi, acizi grasi, bioflavonoide si cate si mai cate… Nu lipsesc nici vitaminele, precum A, B, C, E, K, dar nici mineralele, precum fosforul. Datorita acestui continut bogat de substante active, coriandrul prezinta o actiune carminativa, spasmolitica, bactericida si stomahica, curata colonul, favorizeaza secretia biliara, fiind deosebit de eficient in cazul afectiunilor hepatobiliare, precum si in tratarea tulburarilor digestive si a anorexiei. Avand o actiune vermifuga, se foloseste la combaterea viermilor intestinali. In plus, este util in tratamentul hemoroizilor si varicelor. Coriandrul normalizeaza valorile colesterolului, scazand colesterolul rau din sange, dar este folosit si de pacientii suferinzi de hipertensiune datorita capacitatii de scadere a presiunii sanguine. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, este folosit in cazul afectiunilor reumatice, dar ajuta si la ameliorarea crampelor menstruale. Coriandrul are si proprietati antiseptice, bactericide si fungicide si este si un excelent detoxifiant.
Datorita contiinutului bogat de antioxidanti, dar si de vitamine si minerale, se spune ca aceasta planta reuseste sa previna scaderea acuitatii vizuale. In acelasi timp, coriandrul este un dezinfectant puternic, cu efecte antimicrobiene dovedite. Coriandrul intareste sistemul imunitar si, datorita continutului bogat de fier, ajuta la combaterea anemiei. El reprezinta si un bun remediu impotriva anxietatii si a insomniei. Coriandrul este si un excelent tonic si stimulent, recomandat in cazul deficientelor de memorie, a depresiei, migrenelor, a oboselii cronice si a epuizarii nervoase.
Buna parte din proprietile coriandrului le regasim si in cazul mierii de coriandru, substantele active ale plantei fiind preluate de albine si imbogatite apoi prin propria lor contributie. Astfel mierea de coriandru este recomandata in primul rand in cazul gastritelor hiperacide, al ulcerelor, ea avand multiple proprietati multiple, benefice pentru digestie, impotriva hiperaciditatii stomacale, a gastritei, balonarilor si ca adjuvant pentru bolile de ficat. In plus, ea reprezinta si un excelent detoxifiant si intareste imunitatea. Pentru aceasta, este recomandata o cura cu mierea de coriandru – adica administrarea timp de 30 de zile, dimineata, pe nemancate, a cate unei lingurite de miere de coriandru impreuna cu o lingura de zeama de lamaie si 200 de mililitri de apa plata.
Datorita calitatilor sale nutritive, mierea de coriandru este considerata un aliment de mare valoare, fiind foarte apreciata in medicina populara, dar si in alimentatia pre- si postoperatorie, mai ales in cazul copiilor.
Evident, va invit sa alegeti miere de coriandru de la branduri care se remarca prin grija fata de consumatori, de la companii care stiu ca doar grija fata de consumatori si consumatorii multumiti fac ca brandul sa existe si in viitor, sa creasca si sa de dezvolte! Un asemenea certificat de maxima incredere, un asemenea brand este Apidava – cetatea albinelor din inima Transilvaniei! Nu degeaba mierea Apidava este atat de apreciata in toate tarile in care este exportata cu succes! Va invit, asadar, sa descoperiti mierea de coriandru de la Apidava!
CONCURS
Bineinteles, urmeaza traditionalul nostru concurs! Concursul se desfasoara pe pagina de Facebook Cecilia Caragea. Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un borcan de miere de coriandru de la Apidava. La prezentul material video va invit sa inserati un comentariu cu textul “Mierea de coriandru de la Apidava”. Duminica, 18 martie 2018, ii vom extrage la sorti pe cei cinci castigatori, care vor primi, fiecare, cate un borcan de miere de coriandru de la Apidava. Va multumesc, va astept in continuare la seria noastra Din Cetatea Albinelor Apidava si… traiti sanatos!
Saptamana trecuta l-am comandat are un gust minunat si este foarte bun in durerile de stomac
Inca o miere foarte buna, dar deosebita
“Mierea de coriandru de la Apidava”