Profesionistii Zambetului – Ce este ghidul chirurgical si care sunt beneficiile acestuia
0Profesionistii Zambetului – Ce este ghidul chirurgical si care sunt beneficiile acestuia
Sambata, 5 iunie 2021, de la ora 09.40, pe Realitatea Plus.
Invitati: dr. Anca Rusu si dr. Cristi Nechita, medici specialisti in chirurgie dento-alveolara si implantologie
Emisiune sponsorizata de Dental Premier (www.dentalpremier.ro, 0726.203.032, www.facebook.com/dentalpremier.ro).
Un proiect ARENA Communications.
Astazi, in stomatologie au inceput sa se utilizeze din ce in ce mai des ghidurile chirurgicale. Haideti sa vedem ce sunt acestea si care sunt beneficiile lor!
Ghidul chirurgical, asa cum ii spune si numele, ghideaza medicul stomatolog in interventia de inserare a unui implant dentar. El arata ca un fel de gutiera, in care exista niste decupaje prin care se va efectua inserarea implanturilor dentare exact in pozitiile optime.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Exista proceduri, in implantologia orala, care se pot realiza mai putin invaziv cu ajutorul ghidului chirurgical. Ghidul chirurgical este un dispozitiv folosit in timpul interventiilor de implantologie, care are rolul de a-l ghida pe medicul chirurg, in vederea inserarii in pozitie optima a implantului dentar. Acest ghid chirurgical arata ca o gutiera care se insereaza pe dinti si pe gingie si are niste decupaje in zona viitoarelor implanturi, care urmeaza a fi inserate. In dreptul acestor decupaje exista niste tuburi metalice, prin care intra freza folosita pentru inserarea implantului dentar, nefiind necesara realizarea inciziilor. De asemenea, nu este necesara, la final, nici realizarea suturii – deci este o interventie fara fire si fara incizie!
Asadar, prin decupajele ghidului chirurgical, medicul perforeaza exact acolo unde trebuie si, prin urmare, si vindecarea va fi mai rapida si mai usoara. Haideti, insa, sa vedem pe larg care sunt beneficiile ghidului chirurgical!
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Folosind ghidul chirurgical, procedura este mai putin invaziva, timpul de lucru este mai putin, timpul de lucru este mai scurt, ceea ce inseamna ca si confortul pacientului este mai mare… Este o procedura mai putin invaziva. Principalul avantaj in folosirea ghidului chirurgical este acuratetea, pentru ca acest ghid chirurgical ofera precizie, ofera siguranta la inserarea implantului dentar, intrucat noi planificam pozitia implantului si stim de dinainte unde va fi acesta plasat. Folosind ghidul chirurgical, scad riscurile care pot aparea la inserarea implantului dentar, pentru ca noi, stiind dinainte pozitia implantului, putem evita formatiuni anatomice importante, cum ar fi sinusul maxilar, fosele nazale, nervi, radacini dentare.
Asadar, implanturile dentare se pot realiza si cu ajutorul acestor ghiduri chirurgicale, care fac interventia de implantologie mai confortabila, atat pentru pacient, cat si pentru medic.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Implanturile dentare se pot insera prin metoda clasica, traditionala – ne folosim de un computer tomograf, ne luam niste repere si incercam sa inseram implantul intr-o pozitie cat mai corecta. Dar, folosind ghidul chirurgical, putem planifica in detaliu atat pozitia implantului, cat mai ales pozitia viitoarei coroane, care se va atasa implantului. Aceasta planificare este foarte importanta, se face cu ajutorul unor softuri speciale, se face de la final la inceput, adica noi incercam sa gasim care este pozitia ideala a viitoarei coroane si, in functie de aceasta, alegem si pozitia optima a implantului.
Prin urmare, modul in care se realizeaza aceste lucrari este mult mai predictibil, implantul inserandu-se exact in pozitia in care trebuie, pentru ca viitoarea coroana dentara sa se aseze asa cum trebuie fata de ceilalti dinti. Pentru ca, pana la urma, scopul unei asemenea lucrari nu este doar functional, ci si estetic. Doar cu totii ne dorim un zambet sanatos si frumos!
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Ghidul chirurgical este versatil. Se poate folosi in cazul unei edentatii simple, cand lipseste un singur dinte, dar si in cazuri mai complexe sau chiar in cazul edentatiilor totale, cand avem nevoie de reabilitari orale complexe, gen Fast & Fixed sau All on 4. Putem folosi ghidul chirurgical si in cazul resorbtiilor osoase mai mari, cand pacientul nu are suficient os sau nu are suficienta gingie. Poate mai ales in aceste cazuri, intrucat, volumul osos nefiind foarte generos, avem nevoie sa punem implanturile strict in pozitia corecta, optima. De aceea, planificam pozitia implanturilor in softurile cu care lucram si, cu ajutorul ghidului chirurgical, punem implanturile in pozitia ideala.
Dar cum se realizeaza un ghid chirurgical pentru o asemenea interventie?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Pentru a obtine ghidul chirurgical, avem nevoie in primul rand de un computer tomograf, cu care obtinem o imagine tridimensionala a osului, a tuturor formatiunilor anatomice care ne intereseaza, dar avem nevoie si de o scanare intraorala, a cavitatii orale, cu ajutorul scanerului intraoral. Avem, practic, doua informatii. Aceste informatii se suprapun si obtinem informatii pretioase pentru a planifica viitoarele implanturi dentare. Mai departe, informatia ajunge la o imprimanta 3D, cu care se imprima ghidul chirurgical. Fiind o procedura precisa, putem merge chiar mai departe, adica nu doar sa inseram implantul dentar, ci sa si atasam o coroana provizorie, lucru foarte important, mai ales in zonele estetice, dar si in cazul reabilitarilor totale, cand pacientul este edentat total, iar la final isi primeste dintii ficsi.
Pe scurt: de ce sunt recomandate ghidurile chirurgicale?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Folosind ghidul chirurgical, scade riscul cauzat de inserarea in pozitie gresita a unui implant dentar. De asemenea, procedura devine mai predictibila: stim dinainte pozitia implantului, stim dinainte pozitia coroanei. Rezultatele estetice, in acest fel, devin mult mai spectaculoase.
Dar, concret, cum se utilizeaza un asemenea ghid chirurgical? Cum se desfasoara o interventie de implantologie cu ghid chirurgical?
Dr. Cristi Nechita, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Dupa ce realizam acest ghid chirurgical cu ajutorul computerului tomograf si al scanarii intraorale, vom aplica acest ghid chirurgical pe campul operator si, cu ajutorul lui, prin niste gauri create exact pe pozitia viitoarelor implanturi, vom realiza neoalveolele pentru implanturi si vom insera implanturile in acele pozitii. Vom trece cu freza pentru implanturi prin ghidul chirurgical, precum si prin osul pacientului. Ghidul chirurgical va fi pozitionat pe pozitia in care vom insera viitorul implant. Practic, noi nu vom mai decola gingia, nu vom mai da la o parte gingia pe intinderi mari, astfel incat totul va fi minim invaziv. Recuperarea pacientului va fi mult mai rapida, durerile vor mult mai mici sau chiar deloc, pacientul se va umfla mult mai putin.
Cand se recomanda ghidul chirurgical? Cand se poate utiliza si care sunt plusurile pe care le aduce?
Dr. Cristi Nechita, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Cu ajutorul ghidului chirurgical, vom putea insera mai multe implanturi intr-o singura sedinta. Practic, dupa acea scanare si cu acelasi computer tomograf, putem realiza un ghid pentru mai multe implanturi. Atunci cand situatia ne permite, dupa ce vom folosi ghidul chirurgical, putem sa incarcam aceste implanturi. Practic, sa punem dintii in 24-48 de ore de la realizarea interventiei. Practic, pacientul pleaca cu dinti dupa aceasta interventie chirurgicala. Ghidul chirurgical nu ne ajuta numai la interventia chirurgicala. Ghidul chirurgical ne arata pozitia ideala, ne va da pozitia ideala a viitorilor dinti. Practic, noi, cu ajutorul ghidului chirurgical, punem atat implanturile pe pozitia ideala, cat si viitorii dinti pe pozitia ideala. Este foarte important sa gandim cazul astfel incat implanturile sa ne ofere, la final, un zambet satisfacator pentru pacient.
Asadar, ghidurile chirurgicale se pot utiliza fie ca este vorba de realizarea unui singur implant, fie ca este vorba de realizarea mai multor implanturi. Pot fi utilizate chiar si in cazul persoanelor care au nevoie de reabilitari orale totale, care si-au pierdut toti dintii. Si, pe langa predictibilitatea si confortul pe care le aduc, atat pentru pacient, cat si pentru medic, cu ajutorul lor, vindecarea este mai rapida si mai usoara, fiind vorba de interventii mai putin invazive. Iata cum noile tehnologii din stomatologie, cum sunt si aceste ghiduri chirurgicale, care se realizeaza pe baza unor analize si masuratori precise, cu ajutorul unor softuri speciale si al unei imprimante 3D, ne pot ajuta sa ne recapatam zambetul dorit mai repede si mai usor. Aveti grija de voi si de zambetul vostru!