Profesionistii Zambetului – In ce consta tratamentul de canal
0Profesionistii Zambetului – In ce consta tratamentul de canal
Duminica, 12 mai 2019, de la ora 09.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Dr. Ioana Macris, medic specialist endodont, si dr. Magda David, medic endodont.
Emisiune sponsorizata de DentalMed Luxury Dental Clinic.
Un proiect ARENA Communications.
Asa cum stim, uneori ajungem in situatia de a avea nevoie un tratament endodontic, de un tratament de canal! Iata in ce consta acesta!
Dr. Ioana Macris, medic specialist endodont: Tratamentul de canal are mai multe etape! Prima etapa este sa ajungi la canale. Aceasta etapa se numeste acces si este foarte importanta. De multe ori este chiar subestimata si apar erori din aceste motive. Accesul inseamna sa ajungi in dreptul canalelor si sa fii intr-o linie cat mai axiala cu canalele. Adica nu intram dintr-o parte, nu incercam sa intram in canal dupa colt, ca nu merge. Deci prima etapa este accesul corect realizat. Dupa acces, trebuie sa indentificam toate canalele, adica nu merge sa tratam doua canale din trei. Din nefericire, in endodontie este legea „Tot sau nimic“! Daca nu ai tratat tot, absolut toate canalele, pe toata lungimea, daca nu ai totul sigilat, este esec total! Intr-un an, doi, dintele va face o leziune si, in final, se pierde. Deci, trebuie identificate toate canalele, dupa care, fiecare canal in parte trebuie curatat, largit, spalat, dezinfectat si, in final, ultima etapa este cea de sigilare a canalelor, operatiune care se numeste obturatie de canal.
Astazi, aceasta procedura se realizeaza cu instrumente moderne si performante!
Dr. Ioana Macris, medic specialist endodont: Instrumentarul folosit este diferit de cel pe care il foloseam cu niste ani in urma. In speta, exista ace rotative, exista ace foarte flexibile. Acele, in ziua de azi, nu mai sunt realizate numai din aliaj inoxidabil. Sunt realizate din titan, de exemplu, sunt mult mai flexibile, iar acele rotative au o eficienta mult mai mare, dar in acelasi timp sunt si foarte flexibile. Mai demult se foloseau doar acele manuale, chiar asa se numeau, celebrele ace Kerr. Sigur ca se faceau diverse miscari, nu numai miscarile de rotatie, dar era extrem de meticulos, era un tratament care dura foarte mult, era foarte obositor si pentru medic, si pentru pacient. Sistemele rotative, ca sunt mai multe, au inventate tocmai pentru a veni si in ajutorul pacientului si al medicului. Pacientul va obtine un tratament de mai bun calitate, iar medicul o ergonomie mai mare.
Sunt dureroase aceste tratamente? Se realizeaza cu anestezie?
Dr. Ioana Macris, medic specialist endodont: Tratamentele de canal, in ziua de azi, se realizeaza exclusiv cu anestezie. Sunt anestezice foarte bune, mult mai eficiente decat erau inainte, difuzeaza mult mai rapid si sunt mai puternice. Si atunci, sunt foarte putine situatii in care este necesar sa folosesti o substanta care omoara nervul, care necrozeaza nervul. De exemplu, la gravide, unde nu ai voie sa faci anestezie, se poate folosi o substanta devitalizanta. La copii la care nu poti inca sa faci anestezie, in principiu din cauza ca le e frica, atunci se foloseste o substanta devitalizanta, care se pune cat mai aproape de nerv, se asteapta cateva zile, dupa care pacientul revine la o alta programare si se poate face tratamentul de canal fara sa mai existe durere. Adica nu mai ai nevoie de anestezie. Dar in majoritatea situatiilor se foloseste anestezia.
Dar in situatiile in care nervul este deja necrozat? Adica, popular spus, este deja mort.
Dr. Ioana Macris, medic specialist endodont: In general, se face anestezie si daca exista necroza. De ce? Pentru ca sunt alte momente, nu numai momentul in care se trage, efectiv, nervul de acolo, sunt si alte momente care pot fi dureroase. De exemplu, in momentul in care se prelucreaza varful canalului, pacientul poate sa resimta durere, care poate fi chiar foarte intensa, si atunci se face anestezie si daca exista necroza.
De ce este atat de delicat, atat de special acest tratament?
Dr. Ioana Macris, medic specialist endodont: Nervii, de fapt, prin varful canalelor intra niste ramificatii extrem de fine ale nervilor mari. Aceste ramificatii sunt insotite si de un capilar foarte fin si de o vena foarte mica. Este, de fapt, un pachet vasculo-nervos, nu este numai un nerv. In momentul in care se scoate acest pachet vasculo-nervos, el este intrerupt exact de acolo unde are diamentrul cel mai mic, adica la varful canalului. Si, in acel moment, daca nervul a fost viu, exista si o mica hemoragie. Dupa ce se scoate nervul, mai departe se prelucreaza canalele, ele trebuie largite si trebuie curatate foarte bine, pentru ca nu avem voie sa lasam material organic in canale. Ce inseamna asta? Inseamna un fragment de nerv sau de vas, adica materialul moale, substanta moale nu are voie sa ramana in canale. O cantitate infinitezimala de nerv, daca ramane in canal, devine hrana pentru bacterii care, oricat am sigila noi dintele de bine, oricat de bine e adaptat ulterior pivotul, coroana, tot exista o infiltratie marginala de saliva si stim cu totii ca saliva este plina de bacterii si, atunci, in momentul in care bacteriile ajung in canale si gasesc aceasta hrana, se vor inmulti. Trec mai departe de varful canalului si osul, in momentul in care bacteriile incep sa patrunda, va crea o bariera, pentru ca osul, in mod normal, este steril, nu exista bacterii in mod normal in os. Tocmai de aceea osul incearca sa limiteze invazia acestor bacterii si o limiteaza prin crearea unui tesut special. Este un tesut inflamator, testut care se numeste de granulatie. Tocmai de aceea, formatiunile care rezulta in os se numesc granuloame. Granuloamele cresc, se transforma in chisturi si, tot asa, aceste leziuni cresc si, pe masura ce cresc, prin presiunea pe care o creeaza pentru ca ele, in mod normal, nu ar trebui sa fie acolo, resorb osul din jurul dintelui. La inceput doar osul de la varful canalelor si apoi, incet-incet, tot osul inconjurator. Si in acest fel, dintele se pierde. Asta daca nu se pierde in momentul in care o astfel de leziune se infecteaza, noi spunem „se acutizeaza“. In acel moment, sigur se dreneaza procesul acut, dar medicii recomanda extractia dintelui.
Astfel, sigilarea canalelor este o operatie foarte importanta!
Dr. Ioana Macris, medic specialist endodont: Canalele trebuie sigilate foarte bine, in asa fel incat bacteriile sa nu aiba unde sa stea. Trebuie sa ramana un mediu cat se poate de steril. Aceasta ultima etapa este extrem de importanta, dar, o mentiune, nu este suficient sa faci un tratament de canal de foarte buna calitate. Ulterior, dintele trebuie refacut protetic. Asta inseamna ca fie se pune o plomba, fie se face o coroana. Indiferent care varianta este aleasa de medic, trebuie neaparat sa sigileze foarte bine. Altfel spus, daca exista posibilitatea de infiltrare ulterioara a dintelui, degeaba am facut un tratament de canal corect, pentru ca se infiltreaza si tratamentul de canal si ajungem sa vedem pe radiografii complicatii, tot felul de leziuni la dinti la care tratamentul de canal arata perfect.
Pentru a vedea daca tratamentul de canal a fost realizat cu succes este obligatorie verificarea, iar aceasta se face cu ajutorul radiografiilor dentare!
Dr. Ioana Macris, medic specialist endodont: Verificarea obturatiei de canal este obligatorie! De ce? Pentru ca radacinile in interiorul carora se gasesc canalele sunt in interiorul osului. Nu putem vedea in interirorul osului si atunci examenul radiologic este obligatoriu ca sa putem verifica ce am facut. In mod normal, standard, protocolul presupune patru radiografii retroalveolare sau radiografiile mici. Este radiografia initiala, pentru a vedea dintele, este radiografia de confirmare a lungimii canalelor, care se face cu ace in interiorul canalului, este radiografia cu conurile master, niste conuri speciale care se vor introduce sau doar masor cu ele, fie raman acolo, fie doar se masoara cu ele. Dupa ce ai terminat de prelucrat canalele, se pun aceste conuri pentru a vizualiza exact lungimea canalelor. Si, la final, dupa ce s-a terminat tratamentul, este radiografia de dupa obturatia de canal. Deci, sunt patru radiografii!
Daca tratamentul de canal este realizat cu succes, iar lucrarea proteica pentru acel dinte de asemenea, dintele respectiv va fi functional pentru mult timp, fiind astfel salvat!
Dr. Magda David, medic endodont: Noi, ca medici endodonti, avem menirea de a salva dinti. Asta inseamna ca atunci cand dintii sunt afectati de carie care, la randul ei, afecteaza nervul, noi trebuie sa salvam dintii si sa nu ajungem la situatia in care ii scoatem. Daca pacientul ajunge tarziu la medicul stomatolog si caria cuprinde foarte mult din substanta dentara, nu mai avem posibilitatea de a salva acest dinte. Dintele nu mai poate fi salvat atunci cand el nu mai poate fi reabilitat protetic. Ce inseamna asta? Inseamna ca procesul carios ajunge sub gingie sau sub nivelul osului, iar atunci cand avem afectata radacina dintelui, dintele, in general, nu mai poate fi salvat. Ceea ce vedem noi, cand ne uitam in oglinda, vedem coroana dintelui. Coroana dintelui este cea de care ne folosim practic, in vorbire, in masticatie. Dar, dintii au o fundatie care se afla in os. Aceasta fundatie se numeste radacina dintelui. Radacina dintelui se afla in osul maxilar, iar osul este acoperit de gingie. Practic, tratamentul de canal se efectueaza la nivelul radacinilor dentare. Daca noi vedem in gura o coroana distrusa, asta nu inseamna ca dintele este terminat si distrus. Dintele mai poate fi salvat, atata vreme cat radacinile sunt inca intacte. In momentul in care radacinile sunt afectate in asa masura incat ele nu mai pot fi folosite in continuare, atunci vorbim de pierderea ireversibila a substantei dentare la nivelul radacinilor si de extragerea dintilor.
Asadar, este extrem de important sa aveti grija de dumneavoastra si sa nu lasati ca lucrurile sa se agraveze, astfel incat dintii sa nu mai poata fi salvati! Daca va prezentati periodic, la timp la medicul dentist, dintii naturali pot fi salvati!