Profesionistii Zambetului – Tratamentele ortodontice pentru copii
Sambata, 3 noiembrie 2018, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitate: dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie, si dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie, DentalMed Luxury Dental Clinic.
Emisiune sponsorizata de DentalMed Luxury Dental Clinic.
Un proiect ARENA Communications.
Pentru un zambet frumos si sanatos, dintii nostri trebuie sa fie drepti, corect aliniati, iar ocluzia acestora sa fie, de asemenea, corecta. De multe ori insa, lucrurile nu stau chiar asa!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: Cauzele problemelor ortodontice sunt diverse! Ele pot fi de mai multe feluri: de natura genetica sau dobandite. Cele de natura genetica reprezinta modificarile care apar si pe care noi le mostenim pe linie materna si paterna la nivelul dezvoltarii oaselor maxilare, al pozitionarii dintilor si acestea sunt spatierile care pot aparea la nivelul dintilor, inghesurile dintilor, raportul dintre maxilarul superior si maxilarul inferior. Cauzele problemelor ortodontice pot fi si de natura dobandita, datorate obiceiurilor vicioase pe care le avem in copilarie sau pe parcursul vietii. Unele din acestea sunt sugerea degetului, sugerea suzetei dupa varsta de doi ani si jumatate, trei, cat ar trebui, roaderea unghiilor, interpunerea creioanelor intre arcadele dentare. De asemenea, mai pot aparea si datorita unor traumatisme sau accidente care apar, din nefericire, pe pacursul vietii sau pot aparea si datorita unor probleme dentare ivite in cadrul dentitiei temporare, cand putem pierde dinti din cauza cariilor complicate si netratate la timp.
Ar fi bine ca aceste probleme ortodontice sa fie corectate din copilarie!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: Parintii ar trebui sa constientizeze ca, la varsta de 6-7 ani, cand apare molarul de 6 ani la copii, este nevoie de un examen de specialitate la un ortodont, pentru ca acesta poate depista anumite anomalii la nivelul oaselor maxilare, precum si la nivelul dintilor, de eruptie a dintilor. Cand se vine la examenul ortodontic, medicul specialist ii recomanda realizarea unui dosar ortodontic complet, care consta in realizarea unor fotografii de diagnostic. De asemenea, realizarea unei radiografii ortopantomograme pe care putem vedea toti dintii pe care copilul ii are in cavitatea bucala, dar si mugurii dintilor definitivi, care se pot vedea pe aceste radiografii, o teleradiografie de profil, care ne poate indica noua ritmul de crestere real si tiparul de crestere al copilului respectiv si, de asemenea, se pot scana arcadele, pentru a ne arata pozitia arcadelor unele fata de celelalte. In loc de clasica amprenta cu material de amprenta, avem scanarea arcadelor dentare, care nu mai constituie o problema pentru copil.
Totul incepe, asadar, cu o prima consultatie la medicul specialist!
Dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie: Asociatia Medicala de Ortodontie este foarte precisa in acest sens si recomanda ca prima consultatie sa nu se faca mai tarziu de sapte ani. Asta nu inseamna ca un copil venit la consultatie la sapte ani incepe imediat un tratament. De foarte multe ori, el este pus intr-un program de monitorizare si se va lua o decizie la momentul potrivit. De foarte multe ori, este foarte greu pentru parinti sa spuna daca copilul are sau nu are probleme. Dintii pot parea drepti, dar pot exista probleme subtile de dezvoltare, de eruptie a dintilor si, atunci, o vizita la medicul ortodont stabileste prioritatile si lucrurile care trebuie facute in viitor. Parintii nu intotdeauna isi dau seama ca copilul poate sa aiba probleme, dar sunt cateva semne care pot sa iti dea gandit si, atunci, te duci sa te adresezi unui medic specialist. Daca copilul nu respira pe nas, ci respira pe gura, daca isi suge degetul, daca isi scrasneste dintii, daca nu vorbeste, nu poate sa pronunte corect litere, daca nu poate sa inghita sau sa mestece normal, daca are un aspect facial dezechilibrat, in sensul ca are dintii prea iesiti in afara sau ca musca cu dintii de jos in cerul gurii, daca vezi ca pierde dinti de lapte mult prea devreme fata de alti copii sau, dimpotriva, dintii de lapte se pierd prea tarziu fata de copiii din anturaj sau fata de fratii lui… Astea toate sunt semne care sa te faca sa te duci la medicul ortodont.
Multi parintii considera, din pacate, ca trebuie sa mearga la medicul ortodont abia dupa ce copilul si-a schimbat toti dintii!
Dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie: O greseala poate sa fie sa astepti prea mult, sa iti imaginezi ca trebuie sa iasa mai intai toti dintii permanenti. Atunci poti sa te trezesti in situatia de a avea cazuri mai complexe, sa fii nevoit sa faci extractii dentare sau chirurgie ortogonala. Daca vii devreme si depistezi problemele la timp, masurile sunt simple uneori pentru a corecta acele probleme. Nu exista o varsta standard, exista o medie a inceperii tratamentului, in jur de 9 – 12 – 14 ani, pentru ca tratamenul ortodontic este suta la suta individualizat: un copil unic, cu probleme unice, care va avea un tratament adresat numai lui. Deci nu este one size fix all!
Aceste probleme se corecteaza prin purtarea aparatelor dentare, care sunt de mai multe tipuri!
Dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie: In continuare, bracket-urile sunt cele mai populare si cele mai accesibile. Sunt populare deoarece sunt foarte multi actori, personalitati care au aparut cu aparate fixe, cu bracket-uri in media si, atunci, perceptia fata de ele s-a schimbat foarte mult. Nu mai esti ratusca cea urata! Bracket-urile sunt niste mini-attach-uri care se lipesc pe dinti si, cu ajutorul unor arcuri dintr-un aliaj de titan, misca incet dintii spre pozitia dorita. Exista bracket-uri foarte utile pentru adolescenti, doar ceramica si aliaj de titan, fara elemente elastomerice, iar asta le ofera posibilitatea de a se igieniza foarte bine si posibilitatea de a veni mult mai rar la consultul orthodontic, ceea ce e un avantaj si pentru parinti.
Se pot recomanda insa si aparate mobile, in functie de varsta si dentitia micilor pacienti, dar si aparatele fixe, care sunt aparatele dentare care corecteaza dinti actionand cu forte speciale asupra fiecaruia!
Dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie: Exista aparate mobile, adresate in special copiilor sau preadolescentilor, care au rolul de a ghida cresterea. Aparatele fixe sunt aparate foarte precise, care lucreaza individual pe fiecare dinte. Deja, daca a ajuns la varsta adolescentei si are toata dentitia permanenta, lucrezi cu un sistem care sa fie foarte precis, cu o forta foarte precisa si adresata, practic, fiecarui dinte in parte si atunci lucrezi cu aparate fixe.
Exista insa si aparate dentare care constau intr-o serie de gutiere, ceea ce prezinta o serie intreaga de avantaje!
Dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie: Un sistem ortodontic suta la suta personalizat, facut pentru fiecare pacient in parte, care rezulta dintr-o scanare digitala a dintilor pacientului si un tratament facut pe un modul digital, care iti ofera si previzualizarea rezultatului impreuna cu pacientul, este un sistem de aligner, adica un fel de gutiere care se aplica pe dinti ca o capsa si care se schimba saptamanal. Schimbandu-ti gutiera, avansezi in tratament! Care sunt avantajele? Avantajele sunt evidente! Nu ai ceva tot timpul lipit pe dinti, desi o astfel de gutiera trebuie purtata in jur de 20 de ore, ca dintii sa se miste sanatos si conform planului de tratament, dar asta inseamna ca poti sa iti faci o igiena impecabila, cu ata dentara, cu dusul buccal, cu tot ce erai obisnuit sa faci inainte. O sa mananci exact cum mancai inainte, fara sa ai restrictii care sunt impuse de purtarea unui aparat fix. Si iti ofera si marele avantaj de a veni mult mai rar la controlul ortodontic. Tu iti schimbi singur acasa gutierele, asta inseamna ca tratamentul avanseaza si sunt doar cateva sedinte, putine la numar, la care este necesar sa vii la medicul ortodont.
Un alt tip de aparat dentar este cel lingual, amplasat pe partea dinspre limba a dintilor!
Dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie: Un alt sistem suta la suta personalizat este sistemul lingual incognito si se adreseaza si adolescentilor. Se adreseaza adolescentilor foarte atenti la imaginea lor, pentru ca sunt bracket-uri plasate pe fata linguala dinspre limba a dintilor si este absolut invizibil si iti ofera o discretie maxima. Ofera avantajul de a fi plasate pe fata palatinala sau linguala a dintilor, zone care sunt ferite de aparitia demineralizarilor sau decalcificarilor. Unii adolescenti pot fi un pic neglijenti cu igiena dentara, iar suprafetele dentare sufera. Apar pete albicioase, care, in cazuri mai grave, se pot transforma in carii. Acest lucru nu se intampla pe suprafata dinspre limba, pe suprafetele palatinale sau linguale. Sunt avantajoase si in anumite cazuri clinice de ocluzie adanca. Sunt bracket-uri realizate din aur, asta le face hipoalergenice, le ofera si un design extraordinar de plat, care este foarte important, fiind plasate pe o suprafata care vine in contact cu limba, limba fiind un organ extrem de sensibil.
Trebuie stiut ca durata unui tratament ortodontic este destul de lunga si nu se incheie odata cu terminarea perioadei in care copilul a purtat aparatul dentar propriu-zis!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: Durata unui tratament ortodontic, in medie, este de 18 luni, insa, in functie de caz, de gravitatea si de complexitatea cazului, durata tratamentului poate varia intre 1 si 3 ani. Contentia reprezinta faza finala a tratamentului ortodontic. Trebuie sa amintesc ca aceasta parte este foarte importanta si avem nevoie de colaborarea pacientului si in aceasta etapa, pentru ca aparatele de contentie pastreaza pozitia la care noi am ajuns la nivelul dintilor in urma purtarii unor aparate ortodontice fixe. Aceste contentii pot fi mobile sau fixe. Mai eficiente sunt cele fixe daca nu avem si colaborarea foarte buna a pacientului. De asemenea, trebuie sa amintesc ca dintii au memorie si, asa cum noi ne dezvoltam pe parcursul vietii si se modifica relatia dintre oasele maxilare, la fel se modifica si pozitia dintilor. Aceasta contentie ne ajuta sa avem un zambet frumos si sanatos si sa pastram rezultatul tratamentului ortodontic.
Un tratament ortodontic realizat in copilarie are, oricum, rezultate intr-un timp mult mai scurt decat la varsta adulta si il va ajuta pe cel mic sa aiba un zambet frumos si sanatos!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: In ziua de astazi, in societatea in care noi ne desfasuram activitatile, un aspect facial frumos, sanatos, precum si un zambet sanatos si frumos ne acorda siguranta, incredere, respect de sine, de propria persoana, care ne imbunatateste atat viata profesionala, cat si cea personala si ne face sa zambim mai mult!