Remedii apicole
0Dialoguri pentru sanatate – Remedii apicole
Invitata: doamna Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumim brandului APIDAVA pentru realizarea acestui dialog.
Cecilia Caragea: Astazi, la Dialoguri pentru Sanatate, stam de vorba cu doamna Alina Varadi, consultant in nutritie, care, in recomandarile pe care le face, pune accentul pe produsele stupului! As vrea, inainte de toate, sa va intreb de ce alegeti sa recomandati cu precadere produsele apicole?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Pentru mine, produsele apicole stau in topul alimentelor. Din cauza compozitiei pe care o au, mie mi se pare ca nu exista alimente mai de top decat produsele apicole, care vin cu un beneficiu urias pentru organismul uman. Apinutritia, pentru mine, este o varianta buna de conservare a organismului uman. A face preventie, pentru mine, inseamna mult mai mult decat a sta si a trata. Cand stai sa tratezi, este mult mai greu pentru oricare dintre noi. Iar produsele apicole, toate, vin cu niste beneficii uriase pentru organismul uman. De aceea, a le introduce in dieta zilnica mi se pare mai mult decat un beneficiu, mi se pare o bunastare a organismului. Ii dai exact ceea ce are nevoie. Faci corpul fericit!
Cecilia Caragea: Ar trebui, asadar, sa consumam zilnic produse apicole! Ce produse apicole trebuie sa consumam zilnic?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: La noi, in Romania, cultul produselor apicole exista, as putea sa spun… Din punctul de vedere al productiei, toate produsele apicole. Din punct de vedere al consumului, ne place sa le vindem si sa ne cumparam altceva. Dar speram ca, intr-o buna zi, vom intelege ca beneficiile acestor produse apicole sunt uriase si chiar sa introducem in alimentatie produse ca, de exemplu, polen, pastura, laptisor de matca, larva de matca, larva de trantor – apilarnilul sau descapacitura botcii sau descapacitura… Sunt produse pe care toti apicultorii pot sa le produca. Ca sa nu mai spun de frisca de miere. Tot apicultorul produce frisca de miere, dar intrebarea e cine o consuma!
Cecilia Caragea: Deja ati folosit foarte multi termeni pe care sunt convinsa ca multi nu ii cunosc. De exemplu, botca, descapacitura, frisca… ce sunt toate acestea?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Sunt produse ale stupului si culmea este ca sunt produse pure. O sa va dau un mic exemplu: ca sa produci laptisor de matca… si aici puteti sa identificati si producatorii de laptisor de matca autentici, puteti sa le cereti… pentru ca, odata ce produci laptisor de matca, ai doua produse adiacente: unul este descapacitura din botca si altul este larva din matca…
Cecilia Caragea: Ce este descapacitura de botca? Ce este botca?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Botca este celula in care creste si se dezvolta matca. Este o celula un pic mai mare decat acele hexagoane pe care le intalnim in fagure si care, in momentul in care noi recoltam laptisorul de matca, care este hrana, unica hrana a matcii pe perioada supravietuirii, in clipa respectiva taiem in partea de deasupra partea de ceara. Iar ceara respectiva mai contine urme de laptisor, larva de matca… Este un complex fantastic, as putea spune ca unul dintre cele mai bogate produse ale stupului este descapacitura din botca, pentru ca contine foarte multe la un loc. Si miere, si laptisor, si larva, si propolis, si ceara, chiar si urme de venin. Toate acestea vin cu niste beneficii fantastice pentru organism… daca stim sa le si consumam!
Cecilia Caragea: Concret, ce beneficii si in ce afectiuni ati putea sa recomandati asa ceva?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: De exemplu, pentru cei care sufera regulat de dureri de cap, celor care li se incarca permanent sinusurile si nu reusesc sa le curete, celor care sufera de sinuzita (si stim cu totii ca e o durere incredibila), parodontoza sau boli ale dintilor, la fel. Este un produs atat de finut si de bun incat este pacat sa nu-l consumam si e pacat sa-l transformam doar in ceara.
Cecilia Caragea: Dar de unde am putea sa consumam asa ceva?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: De la cei care produc laptisor de matca! Trebuie sa aiba si acest produs!
Cecilia Caragea: Ar trebui sa mergem noi, presupun, la stupine?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Nu neaparat! Deja exista acest produs in comert ca produs care se comercializeaza si noi putem beneficia de el, categoric! Problema nu este ca nu il avem in comert, il avem in comert, dar il avem in cantitati prea mici si cei care il produc nu stiu sa il puna in comert, pentru ca nu considera ca ar avea beneficii.
Cecilia Caragea: Deci, pana la urma, este vorba si de educatie, si de promovare!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Exact! Nu se cunoaste ca exista astfel de produse! Dar foarte multa lume spune de produsele acestea, care sunt mai necunoscute, cum ar fi larva de trantor – apilarnilul, larva de matca, descapacitura din botca… aceste produse au un gust mai aparte, pentru ca au un complex de vitamina B, chimic. Gustul este chimic sau chiar de drojdie! Ce facem ca sa il consumam? Ca gustul, la noi, in Romania, primeaza! Si nu numai aici, ci peste tot in lume. Este foarte simplu! Putem gasi o combinatie sau o varianta de miere, cum ar fi mierea de menta sau cum ar fi mierea de castan sau cum ar fi mierea de salcam, o miere florala care sa ii schimbe gustul usor, iar atunci lumea o sa il placa mult mai mult si o sa si prefere sa consume astfel de produse.
Cecilia Caragea: Deci putem sa alegem miere cu laptisor de matca sau miere cu polen sau diverse combinatii!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Exact! Combinatia produselor apicole nu face decat sa potenteze valoarea lor! Deci este genial sa le combinati chiar si intre ele.
Cecilia Caragea: Foarte multa lume, din comoditate, prefera sa cumpere direct miere cu polen sau miere cu laptisor de matca decat sa isi prepare singura acasa… E mult mai simplu, pana la urma!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Asa este! Adevarul este ca toate aceste produse pe care noi le primim gata preparate… intr-adevar, din comoditate, din cauza lipsei de timp, preferam sa avem produse gata preparate. Si combinatii de genul goji cu miere sau nuca cu miere sau laptisor de matca cu miere sau oricare din combinatiile care exista deja in piata… Singurul lucru la care trebuie sa fie foarte atenti cumparatorii este sa nu aiba conservanti! Nitrati, sulfati, care sa fie introdusi. Dar, in rest, produsele acestea care sunt pure, care se combina cu miere, sunt geniale.
Cecilia Caragea: Mai vorbeati de larve si de tot felul de alte produse de care publicul larg nu a auzit!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Sunt convinsa ca larva de trantor, care mai are si denumirea de apilarnil si care a fost inventata in Romania ca denumire si ca utilizare, cunoscuta de ani de zile, inca de pe vremea lui Ceausescu, este un produs de care s-a scris foarte mult in trecut, care a fost uitat o perioada si care de putina vreme a inceput sa fie din nou in piesaj. Ce se intampla cu apilarnilul? Apilarnilul este recunoscut ca fiind utilizat mai ales pentru potenta si lumea stie asta, dar ce nu se stie este ca este larva de trantor din a saptea zi. Nu a opta, pentru ca in a opta deja celula se inchide si acolo mai apar si dejectiile. De aceea, intotdeauna recomand, celor care produc mai ales, sa respecte aceasta regula care este foarte importanta – larva de trantor din a saptea zi. Sa nu fie capacita!
Cecilia Caragea: Ce contine de ajunge sa aiba asemenea beneficii?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Contine foarte multe! Foarte multe! De la proteine… si, apropo de asta, daca stam sa ne gandim ca in comert deja exista greier uscat, exista larve de rame uscate… Larva de trantor, intr-adevar, prin continutul pe care il are – minerale, vitamine aminoacizi, toate se gasesc acolo… dar mai ales imita hormonii masculini. Si atunci este o hrana foarte buna, ideala pentru preventie, in primul rand, pentru barbati. Ofera o hrana corecta organismului.
Cecilia Caragea: Dar presupun ca este recomandata si pentru femei?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Categoric!
Cecilia Caragea: Pentru ce anume?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Intotdeauna am zis ca, acolo unde este exces de hormoni feminini, ca sa mai echilibreze putin Yin-Yang, mie imi place sa ofer apilarnil. Deci cand vad o doamna excesiv de domnisoara in gestica si in vorba… acolo, pentru a se regla un picut lucrurile, intotdeauna le dam apilarnil.
Cecilia Caragea: Si larva de matca?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Larva de matca este mai putin cunoscuta, totusi experimentata deja de ceva ani buni aici, in Romania. Vine cu beneficii uriase in ceea ce priveste sistemul cardiovascular. In patologia sistemului cardiovascular, prin utilizarea larvei de matca si a laptisorului, mai ales daca sunt combinate una cu cealalta, se pare ca beneficiile sunt uriase. Din practica pe care o avem pana acum, introducand ca aliment in alimentatie larva de matca, am vazut rezultate foarte frumoase. Atat in accidente cardiovasculare, si aici sunt deja destul de multe cazuri, cat si in probleme legate de tensiune.
Cecilia Caragea: Inteleg ca toate aceste produse apicole mai putin cunoscute au fost studiate, sunt studiate si astazi si, impreuna cu produsele apicole pe care le cunoastem cu totii si le consumam marea majoritate dintre noi, putem sa spunem ca Romania este un centru esential pentru apicultura pe plan mondial. Chiar astazi, cand am venit in vizita la dumneavoastra, am vazut niste medici din Turcia care au venit sa invete cate ceva de la dumneavoastra!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Schimburile acestea de experienta intotdeauna sunt benefice, pentru ca toata lumea care practica apiterapia, apinutritia… fiecare vine cu ceea ce reuseste sa invete si cu ceea ce reuseste sa practice! Cu totii invatam si practicam incontinuu, iar in momentul in care incepem sa discutam despre produsele apicole tematica este infinit. Pentru ca se pare ca patologia in care produsele apicole vin cu o sustinere pe partea alimentara este uriasa. Beneficiile compozitiei pe care o au toate produsele apicole sunt intr-adevar uriase, iar schimburile acestea de experienta sunt deja de foarte multi ani intre centrul nostru si cei din extern. Ei ne cauta, in primul rand pentru ca nu au parte de toate aceste produse apicole. Si la noi in tara sunt foarte multi care ar putea sa le produca, dar sunt producatori de laptisor de matca care iau matca si o arunca si hranesc puii. De ce? Pentru ca gainile se oua mult mai bine. Deci: daca vedeti beneficiile pe animale, este clar ca trebuie sa vina si pe partea umana cu ceva beneficii, dar, nestiind la ce sa le utilizeze si cum sa le pastreze si ce sa faca cu ele, lumea nu are incredere inca in toate aceste produse. Dar in partea de stiinta sunt deja articole publicate, si cu compozitia, si cu beneficiile, si cu ceea ce se intampla in momentul in care consumam astfel de produse.
Cecilia Caragea: Oricum, comparativ cu alte tari, in Romania sunt mult mai multe produse apicole recoltate, studiate si asa mai departe, tocmai de aceea am inteles ca vin altii sa invete de la noi. Si noi chiar am putea sa dezvoltam programe in care sa ii invatam pe altii si sa ajungem sa exportam diverse produse apicole, ca sa facem din apicultura cu adevarat un brand de tara!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Cred ca, din punctul meu de vedere, as prefera, in primul rand sa-i invat pe romani sa consume pentru ca, intr-adevar, avem un potential urias in partea de apicultura, dar suntem deficitari in a ne consuma propriile produse. Eu as putea sa spun ca sunt unul dintre oamenii care a avut curajul sa consume toate aceste produse. Absolut toate! De ce? Pentru ca am fost curioasa sa vad daca, intr-adevar, ceea ce scrie in partea de stiinta este valabil si in practica. Incepand sa consum toate aceste produse apicole, automat vedem in practica ce se intampla. Eu nu as putea sa recomand cuiva un produs daca eu personal n-as sti ce se intampla cu acel produs. Asta s-a intamplat si cand am facut cura de 40 de zile cu pastura, am mancat 40 de zile doar pastura. Pentru ca nu am cum sa ii spun cuiva: „Ar fi bine sa mananci 40 de pastura“, cand tu habar nu ai ce se intampla in corpul tau. Cred ca cei care incearca sa faca ceva pentru oamenii din jur ar trebui sa fie un exemplu si sa consume ei in primul rand. Chiar daca esti apicultor. Si aici va dau un exemplu concret: am studiat ani de zile, deja peste opt ani, polenul in obezitate si noi le introduceam polenul ca aliment. Ceea ce am observat foarte rapid a fost ca se regleaza greutatea corporala consumand polen de dimineata. In momentul in care tu, ca apicultor, producator de polen, te prezinti in fata cuiva cu o burta imensa, mie mi se pare ca… cartea de vizita nu se potriveste cu ce este in fata. Ceva nu se leaga. Pentru mine este clar ca nu isi consuma propriul produs.
Cecilia Caragea: Deci apicultorii ar trebui sa fie niste oameni foarte sanatosi prin definitie!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Exact! Daca stam sa vedem studiile care sunt… din cauza produselor apicole, din cauza intepaturilor cu venin de albine, s-a demonstrat ca telomerii celor care sunt consumatori si au legatura cu produsele apicole sunt mult mai mari. Adica longevitatea este mult mai mare. Se stie ca aceasta bransa, apicultorii, traiesc mult mai mult decat oricare alta bransa. Dar cred ca in Romania, in aceasta perioada, pentru ca multi tineri s-au apucat sa faca apicultura (si ma bucur enorm de mult, cred ca suntem tara cu ce mai tineri apicultori si ii felicit pe toti cei care si-au deschis sufletul pentru aceasta bransa), ei in primul rand ar trebui sa fie invatati sa consume propriile produse. Ei ar trebui sa fie cartea lor personala de vizita pentru cei care se asteapta sa le consume produsele.
Cecilia Caragea: Da, este normal, este firesc: atunci cand vrei sa consumi un produs, sa il exemplifici si sa exemplifici beneficiile cu propria ta persoana! Dar stiu ca, oricum, in fiecare primavara, la fiecare sfarsit de martie, pentru ca tot vorbeati de apicultori, ei se intalnesc la sarbatoarea mierii de la Blaj, unde, de fiecare data, apar tot felul de noutati. Si chiar dumneavoastra ne povesteati, putin mai devreme, de acel aer din stup, care ar face foarte bine si cu care ati venit ca noutate, sa-l prezenttai la targul de la Blaj!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Aerul de stup nu este neaparat o noutate! Aerul de stup este o noutate printre romani, pentru ca el este practicat in alte tari de ani de zile, cum ar fi Germania, cum ar fi Ucraina… Ei au facut foarte multe terapii in care au integrat si aerul de stup. Este un beneficiu urias al aerului propolizat, ca este, de fapt, un aer propolizat, care contine tot ceea ce este mai valoros in stup, adica atat mierea, cat si polenul si pastura, laptisorul de matca, hormonii… Tot ceea ce se elimina ca volatil din stup este captat printr-un sistem care, pe urma, cu ajutorul unei mascute, se pune direct in sistemul circulator. Dar beneficiile aerului de stup sunt, la fel ca toate produsele apicole, o bulina rosie in plus. De ce? Eu personal am experimentat (ca am facut o statie de inhalare a aerului din stup acum multi ani, nici nu mai stiu cati ani) cu starea de oboseala. Si am inceput si in Romania sa suferim de stare de oboseala, de oboseala cronica, de epuizare fizica si psihica. In momentul in care inhalezi aer propolizat sau aer de stup, pur si simplu, corpul, dintr-o moleseala si o imposibiltate de a se misca, se transforma foarte rapid, la nivel de minute, in ceva de care ai uitat si a trecut.
Cecilia Caragea: E surprinzator! Dar presupun ca este oricum dificil, adica trebuie sa te duci intr-o stupina ca sa beneficiezi de acest aer!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Da. Si trebuie sa fie doar pe perioada in care functioneaza stupina si albinele circula!
Cecilia Caragea: Plus ca exista tot felul de alte produse ale stupului mai deosebite, pe care ni le-ati explicat, dar care tot asa, inca nu sunt foarte cunoscute, nu sunt foarte consumate! Dar noi, asa cum spuneati, cand ne simtim foarte obositi, stresati si anemiati, fara vlaga, fara energie, cum putem si la ce produse apicole care ne sunt la indemana sa apelam ca sa ne capatam energia si forta de viata?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Cea mai rapida varianta, cea mai rapida dintre toate este combinatia de miere cu laptisor de matca. As vrea sa le explic oamenilor ca produsele apicole care provin din zona in care v-ati nascut sunt cele mai eficiente pentru voi personal! De aceea indrum pe toata lumea sa incerce sa consume produse apicole locale.
Cecilia Caragea: Deci aleg miere romaneasca, nu miere din alta zona a lumii!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Exact! Aleg laptisor romanesc, nu aleg laptisor din alta zona a lumii, aleg descapacitura, pentru ca toata lumea o face, dar toata lumea o topeste si n-o mananca. Dar romanesti! Consider ca produsele romanesti, chiar daca am circulat peste tot in lume, au totusi plusvaloare. Avem apicultori vechi, avem apicultori care chiar stiu sa faca meserie si care chiar stiu sa indrume sau cumva sa coreleze sa se intample lucrurile incat sa avem produse de top. Chiar avem produse de top in Romania. Si niciodata nu m-am dus cu gandul ca, maine, acest produs de top sa il dau afara din casa mea sa il dau altcuiva. Intotdeauna am zis: E de top, e al meu! Si il dau celor din jurul meu. De aceea, e foarte important, mai ales tinand cont de faptul ca diagnosticul de cancer in Romania e cam in topul Europei… ar fi timpul sa dam importanta produselor care chiar vin cu beneficii, cum ar fi produsele apicole, si sa le avem in dieta noastra. Pentru ca suntem producatori, pentru ca avem aur alimentar in mana noastra, pentru ca beneficiile unei astfel de alimentatii sunt uriase, pentru ca este mult mai usor sa previi si sa consumi niste produse apicole decat sa stai si sa tratezi si sa nu mai stii cu ce sa tratezi ca sa ai si rezultate, pentru ca tot ce inseamna produs al stupului vine in viata noastra cu plusvaloare.
Cecilia Caragea: Trebuie sa spunem ca vorbiti cu atata pasiune de produsele apicole pentru ca si proveniti dintr-o familie de apicultori!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Asa este!
Cecilia Caragea: Din ce zona?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: In zona noastra, a Salajului, apicultorii din Salaj, bineinteles, sunt producatori si de polen, si de laptisor, si de miere, si de pastura, si de tot ce este bun si romanesc… Intotdeauna spun cu drag ca, oriunde am mers in lume si la orice intalnire cu apicultorii si cu mai marii care tin de aceasta bransa, niciunul dintre ei nu a scapat sa consume toate produsele stupului si romanesti. Si spun asta cu tot dragul, pentru ca intotdeauna am ridicat stindardul si intotdeauna am spus ca Romania are lucruri minunate, trebuie sa ne indreptam ochii spre acele lucruri minunate si sa le scoatem in evidenta in fata tuturor altor lucruri. Pentru ca sunt convinsa ca avem valori in tara, sunt convinsa ca avem oameni destepti, sunt convinsa ca avem produse de top si sunt convinsa ca aceasta bransa poate sa infloreasca si sa faca lucruri minunate chiar si in aceasta perioada. Daca in vremea lui Ceausescu se traia mult si bine doar din productia de apilarnil, doar din apilarnil, da, nu statea nimeni doar pe productia de miere sau doar de alte produse, si in ziua de astazi am uitat sa il producem, de ce sa nu consumam toate aceste valori? Toate aceste sorturi de miere care sunt in Romania? Aratati-mi ce tara mai exista in Europa care sa aiba miere de salcam de calitatea care se face in Romania?
Cecilia Caragea: Sau miere de tei!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Sau miere de tei! Exact! Sau miere de mana! Deci sunt sorturi de top bune, adevarate, care au vazut campul de flori si pe care preferam sa le vindem. Haideti sa le mancam, dragi romani!
Cecilia Caragea: Bine, putem sa le mancam si noi, sa fim sanatosi, dar putem sa transformam apicultura si intr-un brand de tara sa si exportam ca avem de unde pana la urma!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Este un brand de tara, asa este, dar eu m-as bucura foarte mult sa creasca consumul de produse apicole in Romania! Doar asa o sa avem si noi o natiune mai sanatoasa!
Cecilia Caragea: Intr-adevar, aici la dumneavoastra, la Casa Bio, am gasit o varietate foarte mare de produse apicole de calitate! Cu cine lucrati din domeniul producatorilor de apicole?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Intotdeauna cand ma gamdesc la alimentatia mea, in primul rand, incerc sa aleg produse de top. Pentru mine, cel mai important este sa avem produse de top, iar produsele de top le-am selectat de-a lungul celor opt ani de zile si am reusit sa avem colaborari cu oameni care, intr-adevar, au facut lucrurile asa cum le-am cerut noi, cum ar fi Apidava. Intotdeauna cand am avut o doleanta care tinea de apiterapie, am avut in fata mea o discutie cu un om care intelege cat este de important sa ai un produs de top. Pentru ca, fara produse de top si fara produse curate, nu ai niciun singur moment credibilitate in fata oamenilor, in primul rand, daca nu ai rezultate. Iar fara aceste produse de top, degeaba ai un centru de elita, degeaba ai camera mierii, degeaba ai cele mai minunate produse pe care le-ai auzit sau le-ai inventat vreodata daca nu ai produsul in sine ca produs de calitate!
Cecilia Caragea: Si, personal, ce actiuni faceti dumneavoastra ca sa promovati apinutritia si apiterapia?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: O sa ramaneti surprinsi, dar niciodata n-a existat o promovare standard! Promovarea noastra a fost rezultatele pe care le-am avut cu aceste produse apicole!
Cecilia Caragea: Tineti cursuri pentru medici…
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Da, facem si schimburi de experienta! Mie imi place sa le spun schimburi de experienta, pentru ca fiecare vine cu plusvaloare, iar la aceste cursuri sau aceste schimburi de experienta pe care noi le avem in fiecare an, de-a lungul anilor, la nivel international, intotodeauna, in fiecare an, avem ceva de spus! De ce? Pentru ca avem curajul sa experimentam tot. Asa cum am avut curajul sa facem ceva cu descapacitura din botca, asa cum am avut curajul sa cerem frisca de miere…
Cecilia Caragea: Explicati ce inseamna frisca de miere!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Frisca de miere… in momentul in care se face stoarcerea fagurilor, la suprafata butoaielor se formeaza ca un fel de spuma alba. Cert este ca acea frisca de miere care se face la suprafata o mananca doar cei care produc. Nu este un produs care este scos standard pe piata, dar este un produs de o valoare inestimabila. Contine atat de multe lucruri in interior, incat este pacat sa nu se foloseasca. Dar in mierea cruda, in mierea enzimatica, de obicei, o parte din aceasta frisca de miere se regaseste in interiorul borcanelor cu miere adevarata, chiar daca este cristalizata.
Cecilia Caragea: Intr-adevar, intr-un borcan de miere se gaseste o adevarata farmacie, asa cum bine se spune… Si, ca sa inchieiem aceasta discutie despre produsele apicole cu un produs pe care il cunoaste toata lumea, mierea, as vrea sa enumeram pe scurt beneficiile mierii, de care ne putem bucura cu totii!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Asa este! Din punctul meu de vedere, cel mai mare beneficiu al mierii este ca ne hraneste pielea! Este cel mai… perfect gel de dus. Pentru mine, personal, pentru ca asta a fost gaselnita vietii mele. Eu, cand am descoperit mierea si am inceput sa ma spal cu ea… pentru mine a fost cel mai mare WOW din partea mierii. Dupa care, intr-adevar, este dulcele de top care poate sa se gaseasca in alimentatia noastra. Am auzit foarte multe pro si contra, ca ar fi, ca n-ar fi… Din punctul meu de vedere, stiintific si practic, pot sa spun ca mierea este alimentul de top la categoria dulciuri. Zece borcane cu miere inlocuiesc 300 de sorturi de ciocolata!
Cecilia Caragea: Si putem sa o mancam cu totii, cu mic cu mare, in fiecare zi, ca sa fim mai sanatosi si sa ne imbolnavim foarte, foarte rar!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Exact! Iar din punct de vedere al beneficiilor ca aliment, eu as spune asa: „Vreti sa fiti sanatosi, oameni buni? Minim o lingurita de miere pe zi si veti vedea singuri beneficiile!“
Cecilia Caragea: Multumim tare mult!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Cu drag! Cu mare drag!
Pentru informatii suplimentare: www.apidava.ro.
Tel. 0258-711428, 0744 696 931. E-mail: office@apidava.ro.