Rolul seleniului pentru sanatatea noastra
0Rolul seleniului pentru sanatatea noastra
Invitat: Domnul doctor Ciprian Ene, medicul coordonator al Centrului de Medicina Integrativa Quantum Therapy (www.quantum-therapy.ro, Tel. 0770.949.314).
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Pharma Nord (www.pharmanord.ro) pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, astazi, la Dialoguri pentru sanatate, stam de vorba cu domnul doctor Ciprian Ene, medicul coordonator al Centrului de Medicina Integrativa Quantum Therapy din Bucuresti! Vom vorbi despre rolul suplimentelor nutritive si in special despre rolul seleniului pentru sanatatea noastra. Dar, inainte de toate, haideti sa aflam ce inseamna, de fapt, medicina integrativa!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Buna ziua tuturor si multumesc mult pentru acest interviu si pentru aceasta intrebare! Consider ca, intr-adevar, oamenii trebuie sa afle despre acest concept de medicina integrativa, in primul rand pentru ca in cadrul acesteia isi gasesc locul, in primul rand, suplimentele naturale si diferitele interventii nutritionale, cat si tratamentele electromagnetice si multe altele! Conceptul acesta de medicina integrativa incearca sa reuneasca terapiile alopate, compuse in mare parte din farmaceutice si din interventii chirurgicale, cu terapiile asa-zis complementare, insemnand fitoterapia, homeopatia, dietoterapia, tratamentele electromagnetice, terapiile fizice – masaj, osteopatie pentru musculo-scheletal, de exemplu, si alte ramuri care, impreuna, sa reuseasca sa mentina niste efecte mai puternice asupra pacientului si cu cat mai putine efecte adverse. Cu totii stim ca medicina alopata, vrand-nevrand, genereaza si efecte adverse – si de la farmaceutice, si de la faptul ca interventiile elimina anumite organe. Rolul medicinei integrative este de a atenua, cateodata, efectele secundare, dar de multe ori si de a le completa!
Cecilia Caragea: Si presupun ca si pentru a preveni foarte multe afectiuni!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Si pentru preventie, desigur! La fel cum le spunem adesea pacientilor, preventia nu o facem prin pastile. Avem mult mai multe lucruri la dispozitie prin care sa generam anumite efecte care sa previna instalarea anumitor afectiuni sau, mai bine, daca le-am surprins intr-un stadiu incipient, sa nu mai ajunga sa se dezvolte in toata plenitudinea lor. Aceste lucruri le putem realiza printr-o abordare integrativa!
Cecilia Caragea: Cateodata, si cu ajutorul pastilelor, daca pastilele sunt suplimente nutritive!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Si cu ajutorul lor! De aceea, termenul de integrativ este, pana la urma, cel mai bun, pentru ca arata aceasta unitate, aceasta coeziune care trebuie sa existe intre tratamentele conventionale si tratamentele asa-zis alternative! Ele se pot completa foarte bine reciproc, avem nevoie si de pastile, avem nevoie si de operatii, cateodata, dar intr-un astfel de context integrativ toate aceste interventii pica mai firesc. Si, daca, de exemplu, pacientul urmeaza o interventie chirurgicala, noi avem remedii fitoterapice cu care sa ajutam recuperarea. Daca un pacient urmeaza un tratament antibiotic, de exemplu, si sa spunem ca este eficient, in momentul in care acei microbi vor fi distrusi, se vor elibera in organismul pacientului toxinele pe care le contin acei microbi. Si atunci putem stimula procesele de detoxifiere, pe cai naturale, bineinteles, in paralel cu tratamentul antibiotic urmat!
Cecilia Caragea: Asadar, ne poate ajuta aceasta medicina integrativa si toate aceste terapii complementare sa ne revenim mai repede dupa o boala, dupa o afectiune, dar si sa prevenim foarte multe afectiuni. Pentru ca stim deja ca afectiunile se pot detecta sau, daca suntem atenti, prin medicina energetica, sa spunem, cu mult inainte ca ele sa se manifeste in corpul fizic. Si, atunci, noi, ca oameni sanatosi, care vrem sa ne mentinem sanatatea, ce avem de facut?
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Asa cum exista analizele clasice, gen chimie de laborator pentru sange, urina si alte lichide biologice, si asa cum exista evaluarile imagistice – tomograf, RMN – pentru structurile fizice, la fel putem, la ora actuala, sa masuram si alte caracteristici ale organismului uman si, in principiu, e vorba de cele electromagnetice. Cu totii avem o electricitate in corpul nostru, am simtit-o cateodata… Odata cu electricitatea, avem si o emisie de camp magnetic, deci impreuna, cele doua, un camp electromagnetic, si, odata cu electricitatea, si o emisie de fotoni, care, de fapt, sunt foarte importanti, pentru ca intretin continuitatea reactiilor chimice in corpul uman. Aceste caracteristici le putem masura, la ora actuala, prin niste metode asa-zis neconventionale sau alternative. Ca sa va dau un exemplu simplu, putem masura undele electromagnetice emise la nivelul punctelor de acupunctura din palma, de la care putem afla si ce lipsuri am avea in corp. In momentul in care pierdem o vitamina, un mineral din corpul nostru, se modifica intr-un mod corelat si frecventele punctelor de acupunctura din palma si, atunci, un senzor care a inregistrat aceste modificari aici ne arata ca din corp lipseste ceva!
Cecilia Caragea: Pentru ca tot exista aceasta intrebare: ce suplimente nutritive sa iau? Cum pot sa aflu? Pot sa imi fac niste analize, dar pot sa vin si la o consultatie de medicina integrativa ca sa aflu acest lucru…
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Chiar si noi trimitem pacientii la analize clasice atunci cand este nevoie, doar ca ne dorim niste informatii mai aprofundate fata de ceea ce aflam prin analizele uzuale de laborator – hemograme, transaminaze, uree, creatinina s.a.m.d. La ora actuala, sunt disponibile, in Romania, niste teste care ne arata supraactivarea sistemului imunitar, datorita prezentei metalelor grele (si revenim la necesitatea activarii proceselor de detoxifiere dupa aceea). Avem analiza de flora intestinala, care ne arata exact compozitia microbiomului intestinal si, bineinteles, daca sunt microorganisme patogene acolo, o sa incercam sa le indepartam si sa reparam flora benefica. Bineinteles, mai sunt si altele. La fel, exista masuratorile acestea complementare sau alternative, unde inregistram emisia de fotoni sau asa-numita aura, in termeni mai populari. Masuram aceste puncte de acupunctura, masuram undele electromagnetice pe care le emit organele si toate acestea ne ofera informatii. Orice informatie, pe orice cale am primit-o de la pacient, fie ca ne spune cum se simte… si simptomele conteaza, si examenul clinic conteaza… nu uitam de aceasta parte de baza, aceasta parte clasica! Doar ca, repet, putem aprofunda un pic analizele biochimice de laborator si analizele de microorganisme, cum spuneam, dar putem aprofunda si aceasta parte asa-zis complementara… Si toate, reunite, sa ne imbogateasca, sa spunem asa, intelegerea asupra pacientului, sa ne dam seama mai bine care sunt exact cauzele pentru problemele lui, pentru simptomele lui si, ulterior, sa mergem catre un tratament al acestor cauze.
Cecilia Caragea: Si presupun ca rezultate analizelor concorda intre ele, de cele mai multe ori!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Da, sigur! Asta este si ideea! Putem masura prin ambele metode corectarea respectivelor dezechilibre, eficienta tratamentelor noastre.
Cecilia Caragea: Adica dupa un timp se repeta analizele si conform medicinei clasice, alopate, si conform medicinei integrative!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Sigur, daca au fost modificari in analizele clasice, de exemplu daca vorbim de metabolismul lipidic, se poate observa o steatoza la nivelul ficatului. Dupa tratamente, trebuie sa vedem ca steatoza s-a indepartat. Si chiar este posibil, chiar daca nu exista o pastila alopata pentru lucrul acesta. La fel, noi, daca am inregistat niste modificari electromagnetice emise de la nivelul ficatului sau punctele de acupunctura modificate sau emisia de fotoni, si acestea, la randul lor, vrem sa le vedem ameliorate dupa o perioada de tratament!
Cecilia Caragea: Asadar, avem solutii! Dar, pentru ca ne-am propus sa vorbim in mod special despre seleniu si despre suplimentele de seleniu, as vrea, inainte de toate, sa spunem care ar fi carentele sau ceea ce produc in noi carentele de seleniu! Ce simptome avem noi cand avem o carenta de seleniu?
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Pe langa cunoscutele modificari la piele, par, unghii, cunoscuta influenta a seleniului asupra sistemului nervos v-as puncta mai ales incetinirea reactiilor de detoxifiere pe care o produce lipsa de seleniu!
Cecilia Caragea: In sensul ca seleniul ne este necesar pentru o cura de detoxifiere…
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Da, el, in mod normal, existand in corpul nostru, este un co-factor enzimatic prin care sunt activate anumite enzime de la ficat, enzimele de faza a doua – glutation transferaze, glutation peroxidaze. In lipsa seleniului, acestea vor fi mai putin eficiente si nu ne mai ajuta sa scapam de toate toxinele pe care le preluam zilnic – plumbul din aerul oraselor, particulele diesel, organo-chimicalele, pesticidele, nu mai vorbim de maturarea hormonilor tiroidieni, la care este foarte necesar seleniul… Dar consideram influenta sa asupra enzimelor de detoxifiere ca fiind cea mai importanta, pentru ca, in momentul in care scade influenta acestor enzime, toxinele pot produce tot felul de patologii in corpul uman, de la cele mai simple, gen dureri de cap, tulburari de memorie, pana la procese mai grave, cum ar fi autoimune, oncologice si multe altele.
Cecilia Caragea: Asadar, seleniul este esential! Cand vedem primele semne sau, oricum, si daca nu le vedem, ar fi bine sa ne facem periodic analize si conform medicinei clasice, sa venim si la o consultatie de medicina integrativa, vedem ce carente avem si vedem exact de ce avem nevoie!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Exact! Unele din aceste enzime se pot cuantifica… exact ce activitate prezinta ele. Si, sigur, la cei care nu le-au mostenit genetic, expresia lor genetica ne arata faptul ca, de exemplu, un pacient, in loc de trei izoenzime pentru glutationa transferaz,a prezinta doar doua. Acelea doua trebuie stimulate! Se pot stimula si cu factori alimentari, se pot stimula si prin seleniu. Si de aceea devine el un element atat de important, alaturi de o nutritie adecvata (pentru ca, evident, seleniul poate veni si din surse alimentare).
Cecilia Caragea: Din ce alimente?
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Nucile, in principiu. Si nucile romanesti, si nucile braziliene, si nucile caju – toate contin seleniu.
Cecilia Caragea: Si, in afara de alimentatie, bineinteles, trebuie sa recurgem si la suplimente nutritive!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Sigur! In momentul in care s-a depistat o scadere a activitatii acestor enzime, fie chiar scaderea nivelului de seleniu sanguin (dar, bineinteles, cineva trebuie sa trimita pacientul sa isi dozeze acest seleniu si, in mod curent, stiti bine ca nu se face lucru asta…), in momentul in care fie l-am depistat pe el insusi lipsa, fie am depistat niste consecinte ale lipsei lui (sistem nervos, tiroida s.a.m.d.), sigur ca trebuie o suplimentare si o urmarire medicala a pacientului respectiv. Pentru ca automedicatia… la seleniu e greu sa cream supradoze, dar problema se pune sa fie intr-adevar suficient, sa nu fie subdozat mai degraba!
Cecilia Caragea: Adica nu exista riscul sa luam prea mult, in cazul acestui supliment nutritiv!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: La seleniu, in momentul in care ar aparea o intoxicatie, apare un fenomen asemanator cu dermatita de iradiere. Se vede pe piele, mai simplu spus. Nu prea reusim prin administrare orala sa ajungem la doze toxice, mai ales daca este o forma biodisponibila, care se duce unde ii este locul si nu supraincarca anumite organe. Si, mai ales, el stimuland detoxifierea, este foarte greu sa devina el insusi o toxina. Nu prea exista supradoza in cazul seleniului, in schimb, pot sa va spun ca, din varii motive, unii spun, de exemplu: solul acestei tari nu prea mai contine zinc si seleniu. Aceasta ar putea fi o cauza (cred ca ar mai trebui putin cercetata ca sa o confirmam exact), dar se pare ca si din acest motiv nu mai preiau plantele, alimentele si omul (ca un fel de final al lantului trofic)… nu mai preluam atat de mult seleniu in corpul nostru. La foarte multi pacienti, pot sa va spun, noi gasim o carenta si le suplimentam cu doza adecvata, cu modul de administrare corect si, bineinteles, ne place sa constatam si ca il repara si se intampla ce trebuie de pe urma lui!
Cecilia Caragea: Si dupa cat timp reuseste acest supliment de Bio-Seleniu+Zinc sa repare ceva?
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: In primul rand, e foarte bine ca aici avem o sinergie, pentru ca si zincul activeaza peste 200 de enzime din corpul uman. Zincul este important de la sistemul nervos pana la sistemul genital, imunitate si, de multe ori, le si gasim scazute pe amandoua si atunci e buna o formula in care sa le avem impreuna si sa fie si cu o biodisponibilitate foarte buna.
Cecilia Caragea: Adica se potenteaza reciproc?
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Se potenteaza reciproc, as putea spune – foarte corect. Si zincul este activator enzimatic. Amandoua sunt utile sistemului nervos deci. Exista clar o sinergie intre ele, cum si in natura le regasim in alimente impreuna. In momentul in care se administreaza o doza de seleniu si chiar de zinc sau combinatia aceasta, noi putem sa si urmarim in ce masura reface fiecare pacient nivelul acestora si sa modificam doza intr-un mod adecvat. Depinde foarte mult de absorbtia intestinala, pentru ca, odata cu modificarile de flora intestinala si cu lipsurile de enzime, pe care foarte multi le prezinta, din cauzele acestea asimilarea din sistemul digestiv nu putem spune ca este la toti suta la suta. Ulterior, seleniul se consuma in lupta cu metalele grele, el creeaza saruri, seleniti de mercur, cadmiu, plumb si alte metale si le elimina din corp. Adica se „sacrifica”, asa, ca sa elimine metalele grele din corpul oamenilor si, atunci, la unele persoane, s-ar putea sa fie nevoie de mai mult, din moment ce ele au o expunere cronica la metalele grele. De exemplu, in amalgamele dentare, acum nu se mai folosesc, se interzic treptat, dar cei care inca poarta amalgame dentare si nu le-au eliminat s-ar putea sa aiba nevoie de mai mult seleniu. Chiar daca au fost scoase amalgamele, mercurul iese din corpul uman abia in 30-35 de ani spontan (daca nu am mai acumulat altul!). Si, atunci, la astfel de pacienti s-ar putea sa fie nevoie de niste doze mai mari. Pe patologiile tiroidiene, la fel. Deci totul se dozeaza in functie de pacient si totul se poate urmari, sa vedem fiecare in ce ritm a reparat nivelul acestuia…
Cecilia Caragea: Si spuneati si de intarirea imunitatii! Cum anume ne ajuta seleniul sa ne intareasca imunitatea?
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Ne ajuta tocmai pentru ca, fiind un element esential organismului uman, procesele biochimice se intampla mult mai bine atunci cand avem mineralele necesare. Daca reusim o detoxifiere eficienta… chiar si numai acest lucru, fara a mai stimula imunitatea pe alte parti, readuce la nomal sistemul imunitar. Deci, pe scurt: cand organismul scapa de toxine, imunitatea se revigoreaza de la sine si atunci poate sa lupte mult mai bine cu microorganismele si cu toti factorii care ne ataca zi de zi. Daca mai e si zincul alaturi, cu atat mai mult. Este un factor antimicrobian s.a.m.d.
Cecilia Caragea: Am intrebat acest lucru pentru ca, personal, am luat Bio-Seleniu+Zinc si am constatat ca mi-am revenit mult mai repede dintr-o raceala si am si scapat de acele dureri de cap!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Zincul este celebru pentru lucrul acesta! Ajuta organismul sa lupte cu microbii. Mai devreme, cand ati pus intrebarea cu medicina integrativa, spuneam de acea idee cu antibioticele – daca ar fi eficiente, dupa aceea trebuie facuta o detoxifiere… Problema cu lupta impotriva microbilor nu se pune doar la modul: „Hai sa distrugem microbul!” Problema se mai pune si: „Hai sa ajutam corpul sa lupte mai bine cu microbii!” Asa cum exista si alti factori care fac acest lucru, si zincul ajuta in acest sens.
Cecilia Caragea: Adica esti imun in fata acestor factori externi, nu te mai ataca!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Avem un scut mai bun si, intr-adevar, ne revenim mai repede, pentru ca microbul este mai repede eliminat din corp in felul acesta!
Cecilia Caragea: Si cat timp ar trebui sa luam seleniu?
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Depinde de la pacient la pacient!
Cecilia Caragea: Daca suntem sanatosi!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Daca ne gandim doar intr-un stil preventiv, 2-3 saptamani, o luna este suficient!
Cecilia Caragea: O cura de o luna? Pe an? Primavara sau toamna?
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Nu tine neaparat de anotimp, tine de momentul in care consideram ca organismul este putin mai solicitat din multe puncte de vedere: sistem nervos, detoxifiere… exact ce vorbeam!
Cecilia Caragea: Deci, daca suntem sanatosi, preventiv, facem o cura de o luna!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Daca suntem sanatosi, oricum am spus ca nu preluam suficient din ceea ce mancam! E mai bine sa ne asiguram ca avem un astfel de element bun in corpul nostru, pentru ca, oricum, toxicitate nu are si, atunci, nu facem altceva decat sa ne aducem un lucru bun fara niciun fel de reactii adverse. Putem face acest lucru, exact cum spuneti, la modul preventiv.
Cecilia Caragea: Dar daca suferim de diverse afectiuni?
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Daca suferim de anumite patologii, avem nevoie de o doza un pic mai serioasa, avem nevoie de un mod de administrare mai eficient. De exemplu, pentru mecanismele de detoxifiere, in mod aparte, seleniul este cel mai bine sa se administreze seara, pentru ca, dupa toate sistemele traditionale (Ayurveda, acupunctura etc.), ficatul si vezica biliara au maximul de activitate intre orele 11-1 si 1-3 seara-noaptea. Si, atunci, evident ca, daca seleniul pica inainte si va fi disponibil pe acel interval orar, atunci o sa ajute la maximum detoxifierea de la ficat!
Cecilia Caragea: Si preventiv, atunci cand luam pur si simplu in acea cura de o luna, este indicat sa luam tot seara?
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: La modul preventiv, se poate lua seara, ca sa avem detoxifierea tintita, se poate lua dimineata daca avem la ora 10 un examen…
Cecilia Caragea: Deci, daca nu suntem in sesiune, luam seara; daca suntem in sesiune, luam dimineata!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Sau, daca sesizam ca vom avea o zi mai grea, la fel, e mai bine sa venim pregatiti in lupta cu stresul, adica il putem luam si dimineata fara niciun fel de problema!
Cecilia Caragea: Si, dintre toate tipurile de seleniu, inteleg ca este recomandat un seleniu biodisponibil!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Sigur! E cel mai bine sa apelam la astfel de forme biodisponibile, pentru ca, in felul acesta, avem garantia ca va fi asimilat de corpul uman, va intreprinde toate aceste efecte despre care am discutat. Ne intereseaza, deci, aceste aspecte de biodisponibilitate, pentru ca medicina integrativa isi propune ca prim criteriu eficienta. In momentul in care lucram mult mai bine pe subiect, in sensul ca ii dam pacientului exact ceea ce ii lipseste… acesta, practic, este si dezideratul medicinei ortomoleculare, in sensul de a merge cat mai tintit la elementul lipsa, sa reparam acea lipsa si de acolo sa producem efecte benefice, sa anihilam, practic, efectele pe care le producea acea carenta. Aceasta idee, la randul ei, se integreaza in acest concept de ansamblu de medicina integrativa, pentru ca tinteste aceleasi deziderate, se combina foarte eficient cu celelalte ramuri existente. Si, in felul acesta, consider ca in modul acesta putem ajuta cel mai bine pacientii care ni se adreseaza, avand o astfel de deschidere (la care, desigur, si ei adera) si folosind asa cum trebuie aceste capitole ale medicinei integrative, eventual, creand chiar si o sinergie intre metode, sa reusim cat mai mult!
Cecilia Caragea: Va multumim tare mult!
Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului Quantum Therapy: Va multumesc si eu!