Sanatatea Auzului – Campanie de testare gratuita a auzului in satele din Muntii Apuseni, derulata de Cabinetul Clarfon Alba-Iulia
0Sănătatea Auzului – Campanie de testare gratuită a auzului în satele din Munții Apuseni, derulată de Cabinetul Clarfon Alba-Iulia
Invitaţi: domnul Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon (www.clarfon.ro, www.facebook.com/clarfonro, 031 9111), și doamna Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia (Bd. Revoluţiei 1989 nr. 17, Parter, 0730.110.097)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: E o adevărată bucurie să mă aflu în Alba și să discut cu specialiștii Clarfon. Nu doar că sunt niște profesioniști desăvârșiți, dar sunt niște oameni care se implică, niște oameni care știu să ajute. Nu doar că au oferte speciale de Luna Mondială a Sănătății Auzului, luna martie, ci realizează campanii de testare a auzului în satele din Munții Apuseni. Mie mi se pare extraordinar. Și haideți să aflăm mai multe despre cabinetul Clarfon din Alba.
Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon: Clarfon, calitatea auzului tău! Clarfon înseamnă și siguranța auzului tău, mai ales în județul Alba. În Alba-Iulia suntem de 17 ani. Oferim pacienților hipoacuzici servicii de calitate de 17 ani. Tocmai de aceea sărbătorim în luna martie și vrem să le oferim acea piesă de ureche care se numește oliva, pentru purtătorii de aparate auditive, indiferent de brandul aparatului auditiv și de vechimea aparatului auditiv, oferim această olivă gratuit în luna martie. Testarea auzului este gratuită, avem în luna martie și timpanograma gratuită, pentru pacienții care vor să-și testeze funcția urechii medii. Avem o promoție interesantă pentru pacienții din Alba-Iulia, 1+1 gratis la toate aparatele auditive. Decontăm prin Casa de Asigurări de Sănătate aparatele auditive și ne mândrim că am protezat peste 3.000 de pacienți în județul Alba.
Cecilia Caragea: Suntem în Alba-Iulia, în cabinetul Clarfon și stăm de vorbă cu doamna Alexandra Pascu, audioprotezist. În martie, Luna Sănătății Auzului, cu ce îi întâmpinați pe pacienții hipoacuzici din județul Alba?
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: În luna martie avem audiogramă și timpanogramă gratuite pentru toate persoanele interesate. Audiograma este un test care ne arată pragurile auditive ale fiecărei persoane. Acesta este un test simplu, cu niște căști pe care le punem pe urechile pacientului și se dau niște impulsuri sonore. Pacientul răspunde de fiecare dată când aude semnalul sonor. Cel de-al doilea test pe care îl oferim gratuit este timpanograma. Acest test ne arată dacă avem o afecțiune a timpanului sau a urechii medii. Testul acesta se realizează cu ajutorul unei sonde pe care o introducem în urechea pacientului. Nici acest test nu este dureros deloc. Și avem și oferte speciale la aparatele auditive. La aparatele de top, cele mai performante aparate, avem ofertă 1+1 gratuit. Se plătește unul, iar cel de-al doilea se primește gratuit.
Cecilia Caragea: Chiar și la acel aparat care trebuie plătit, înțeleg că este o sumă decontată de Casa de Asigurări de Sănătate.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Da, Casa de Asigurări de Sănătate decontează 1.203 lei în cazul pacienților adulți. În cazul copiilor, decontează 1.203 lei pentru fiecare aparat auditiv, adică decontează pentru două aparate auditive în cazul copiilor. Și avem și niște aparate care se încadrează integral în prețul Casei de Asigurări de Sănătate. Adică în cei 1.203 lei.
Cecilia Caragea: Și pacientul nu mai trebuie să plătească nimic.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Exact. Da, corect.
Cecilia Caragea: Dar în cazul adulților înțeleg că se decontează de către Casa de Asigurări de Sănătate un singur aparat, însă pentru copii se decontează două aparate, ceea ce este foarte bine. Ar trebui, bineînțeles, ca și în cazul adulților care au probleme cu auzul Casa de Asigurări de Sănătate să deconteze două aparate. Să sperăm că vom ajunge și acolo în foarte scurt timp, dar este foarte bine, după părerea mea, că măcar în cazul copiilor se decontează ambele aparate. Ați avut situații speciale cu copii pe care i-ați protezat? Situații care v-au impresionat?
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Da, cel mai mic pacient al meu acum are 5 ani. L-am protezat în urmă cu doi ani, avea 3 anișori atunci. Așa s-a născut, cu probleme de auz. Mămica lui și-a dat seama de acest lucru aproape de vârsta de 3 ani, când băiețelul nu vorbea.
Cecilia Caragea: Este foarte trist. În mod normal ar trebui făcute teste copiilor mici, ca să vezi dacă aud, dacă nu aud.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Mămica lui a observat acest lucru aproape de vârsta de 3 ani, când avea întârziere de vorbire. El nu vorbea.
Cecilia Caragea: Da. Așa e, pentru că, dacă tu nu auzi, nu prea ai cum să vorbești. Ca să-ți dezvolți limbajul, ar trebui să auzi, și părinții ar trebui să fie foarte atenți.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Da, el nu auzea corect cuvintele, din cauza aceasta nu putea să pronunțe corect cuvintele. Dar acum, după doi anișori de când poartă aparatele auditive, începe să vorbească și începe să vorbească tot mai corect. Bineînțeles, și cu ajutorul unui logoped, care face mult în cazurile acestea de pierderi de auz ale copiilor.
Cecilia Caragea: Dar ce este diferit în cazul protezării copiilor?
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Verificarea aparatelor în cazul copiilor trebuie făcută mult mai des. Asta în cazul… mai ales în cazul olivelor, al pieselor de ureche, care trebuie schimbate mai des decât în cazul adulților, pentru că ei sunt în creștere și atunci piesa aceasta de ureche se schimbă o dată la 6 luni, maximum un an.
Cecilia Caragea: Deci trebuie mult mai des să vină în cabinetul dumneavoastră, ca să refaceți acele piese de ureche.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Da. De cel puțin două ori pe an ar trebui să ajungă în cabinetul Clarfon.
Cecilia Caragea: Și să sperăm că părinții, urmărindu-ne, vor lua decizia înțeleaptă, să își aducă copiii într-un cabinet Clarfon pentru testarea auzului, ca să știe cum stau cei mici cu auzul.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Corect. Cei mici și cei mari. Toată lumea.
Cecilia Caragea: Da, corect. Mai ales că, în luna martie, testarea auzului este gratuită, așadar, chiar ar fi păcat să nu vă treacă pragul pentru o testare a auzului. Pentru că tu, dacă auzi bine, te poți dezvolta așa cum trebuie atunci când ești copil. Și atunci când ești adult, dacă auzi bine, poți să lucrezi așa cum îți dorești, unde îți dorești. Țin minte că bunicul meu, care era impiegat de mișcare – am avut foarte mulți CFR-iști în familie – după o anumită vârstă, erau puțin stresați de vizita medicală, își făceau probleme că, dacă nu mai aud suficient de bine, s-ar putea să nu mai facă față locului de muncă. Așa era pe vremea aceea. Dar mă gândesc că, astăzi, cei care încep să nu mai audă atât de bine au soluția protezării auditive și pot să își practice mai departe meseria.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Da, există meserii unde vizitele medicale se fac anual sau la 6 luni și aceste vizite medicale conțin și testare auditivă. Dacă se constată, în momentul în care o persoană își face vizita medicală, că are pierdere de auz, este trimisă să se protezeze. În cazul protezării și după protezare, persoana respectivă își poate continua serviciul fără nicio problemă. Lunar vin la noi multe persoane după ce-și fac vizitele medicale, pentru a repeta audiograma și a se proteza, în cazul în care este nevoie. Cei mai mulți pacienți de acest fel sunt șoferi sau sunt din diferite firme unde este zgomot.
Cecilia Caragea: Și în acest fel își pot continua activitatea. Dar, când ați spus „șoferi”, v-ați referit la șoferi profesioniști, care sunt angajați ca șoferi.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Da, da, exact, la șoferi profesioniști.
Cecilia Caragea: Dar și atunci când vrei să iei carnetul de conducere ca să poți șofa, e nevoie de o vizită medicală. Tot la dumneavoastră cred că vin, nu?
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Exact. Da, da, da. Facem testări auditive și pentru școala de șoferi, care este foarte importantă.
Cecilia Caragea: Da, pentru că trebuie să te orientezi în trafic, să știi de unde vine o mașină, din stânga, din dreapta, să auzi semnalele acustice ale sirenelor de poliție, de ambulanță și așa mai departe.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Da, da, exact. Este foarte important să auzim, pentru că, dacă nu auzim, mai ales la volan, există pericole majore. Există aceste pericole și în alte medii, la locul de muncă. Ei trebuie să vină să se testeze, este foarte important, pentru a nu se pune pe ei în primul rând în primejdie și nici pe celelalte persoane cu care interacționează.
Cecilia Caragea: Și presupun că vin la dumneavoastră pacienți în acest sens din tot județul Alba, nu?
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Da, avem pacienți din tot județul Alba: Sebeș, Aiud, Blaj, Abrud, Câmpeni, de peste tot. Vin pacienți din tot județul. Este un cabinet vechi. Este deschis din 2007, avem pacienți din tot județul și îi așteptăm în continuare cu drag să ne treacă pragul.
Cecilia Caragea: Da, este foarte important ca pacienții să vă cunoască și să știe că pot apela la Clarfon. Dar în județul Alba sunt și foarte multe sate mai izolate, să spunem așa. Este vorba de Apuseni, de toate satele din Apuseni.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Tocmai în ideea aceasta, anul trecut am avut o campanie de conștientizare a auzului, făcută pe zona aceea, pe comuna Poiana Vadului, cu toate satele din comună, unde am testat mulți pacienți. A fost modul nostru de a fi alături de pacienții hipoacuzici.
Cecilia Caragea: Un gest extraordinar, să ajutați persoanele în vârstă din Meteș, din Cărpiniș, din Vidra să-și testeze auzul și, dacă au nevoie, să se ocupe apoi de protezare auditivă.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Exact, exact!
Cecilia Caragea: Dar la inițiativa Clarfon. La inițiativa cabinetului Clarfon din Alba.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Da, și am făcut această campanie și la căminele de vârstnici din Alba-Iulia, unde am mers tot noi și am testat.
Cecilia Caragea: Mă bucur foarte mult să văd asemenea oameni buni și frumoși care se implică spre binele celor din jur, spre binele bunicilor și străbunicilor noștri. Eu vă mulțumesc tare, tare mult pentru acest exemplu minunat și vă doresc mult succes în continuare, multă sănătate și forță de muncă.
Alexandra Pascu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Alba-Iulia: Mulțumesc, mulțumesc frumos, asemenea.