Sanatatea Auzului – Ce sunt audiograma tonala si audiograma vocala. Explica specialistii noului Cabinet Clarfon din Iasi, de pe strada Nicolina
0Sănătatea Auzului – Ce sunt audiograma tonală și audiograma vocală. Explică specialiștii noului Cabinet Clarfon din Iași, de pe strada Nicolina
Invitaţi: domnul Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon (www.clarfon.ro, www.facebook.com/clarfonro, 031 9111) și doamna Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași (Str. Nicolina nr. 2, Bl. C7, Sc. B, parter, 0773.759.044)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: În Iași, pe lângă cabinetul Clarfon din Copou, s-a deschis un nou cabinet, în zona Podu Roș. Haideți să descoperim împreună acest cabinet și sunt convinsă că vom afla împreună o mulțime de lucruri interesante despre sănătatea auzului!
Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon: Ne dorim confort pentru pacienții noștri. Orașele mari s-au aglomerat și atunci trebuie să ne poziționăm în apropierea lor. Pacientul în vârstă se deplasează mai greu. Avem un cabinet vizavi de Spitalul CFR, un cabinet cu istoric, care activează de cel puțin șapte ani în Iași, și am deschis un nou cabinet la Podu Roș, exact unde este stația de troleu, stația de autobuz, la Podu Roș. Este un cabinet care, cu siguranță, va satisface nevoia pacienților din zonă, este un cabinet care, nou deschis, va avea gratuitate la audiogramă, la testarea auzului, va avea gratuitate la timpanogramă în luna martie și va avea o promoție atractivă, unică pentru acel cabinet, 1+1 gratuit la toate aparatele auditive. În luna martie, noi avem doar la aparatele de top, dar pentru acest cabinet nou deschis avem 1+1 gratuit și la aparatele din clasa basic, clasa middle și clasa de top. Deci pacienții au de unde alege servicii și produse de calitate.
Cecilia Caragea: O adevărată bucurie să ne aflăm în Iași, la deschiderea celui de-al doilea cabinet Clarfon din oraș. Este vorba de cabinetul Clarfon situat în zona Podu Roș și stăm de vorbă cu doamna Sabina Talpeș, audioprotezist în cadrul acestui nou cabinet Clarfon din Iași. Înainte de toate, cum ați ajuns să fiți audioprotezist, cum ați ajuns să lucrați într-un cabinet Clarfon?
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Am urmat Facultatea de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Cecilia Caragea: Și ce ați studiat la această facultate, mai exact?
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: În cadrul facultății, am avut diverse materii care au pus accent pe dispozitive medicale în ATI, dispozitive medicale în dermatologie, chirurgie generală și chiar audiologie.
Cecilia Caragea: Deci ați studiat aparatele auditive în cadrul facultății.
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Exact, exact. Facultatea de Bioinginerie Medicală nu presupune doar partea tehnică, ci și parte medicală, fapt care aduce un mare avantaj în practicarea acestei meserii. Cumva ne ajută să înțelegem pacientul atât din punctul de vedere al necesităților sale medicale, cât și din punct de vedere tehnic, prin înțelegerea caracteristicilor aparatelor auditive și prin faptul că putem explica pe înțeles pacienților ce presupune un astfel de dispozitiv medical și care este rolul lui, până la urmă, în viața sa.
Cecilia Caragea: Așadar, există o diferență între ingineria medicală și bioingineria medicală, și dumneavoastră, pe lângă toate caracteristicile tehnice, să spunem așa, după cum bine spuneați, știți ceva mai mult. Ați studiat ceva mai mult și de la cum interacționează pacienții cu aceste dispozitive medicale, să le explicați pacienților cum să utilizeze aceste dispozitive medicale, cum să le întrețină și așa mai departe și, de fapt, știți și să comunicați cu acești pacienți.
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Exact. Această facultate ne-a adus multe beneficii și, în plus, am mai urmat și un curs de audiologie, la București, susținut de doamna audiolog Laura Mihale. În cadrul acestui curs am efectuat audiograme, timpanograme, am reușit să luăm mulaje după urechea pacientului și în final am reușit să facem chiar și reglaje pe aparatele auditive.
Cecilia Caragea: Așadar, v-ați pregătit temeinic pentru tot ceea ce aveți de făcut în cabinet, pentru tot ceea ce aveți de oferit pacienților hipoacuzici din Iași.
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Da, așa este, îi așteptăm cu încântare și nerăbdare, mai ales că audiograma în cadrul cabinetului nostru este gratuită. De asemenea, ei pot beneficia de diverse oferte, iar din punct de vedere financiar, fiind și o zonă destul de populată cu pensionari, se pot găsi soluții pentru toți pacienții.
Cecilia Caragea: Da, am constatat că este o zonă foarte aglomerată, dar am observat că sunt și multe persoane în vârstă, dar și mulți copii.
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Da, așa este, sunt destule școli în jurul cabinetului nostru. Participând la numeroase conferințe și întâlnindu-mă cu numeroși medici de diferite specialități, printre aceștia numărându-se și medici pediatri, am constatat că era chiar necesară deschiderea unui nou cabinet în această zonă, deoarece medicii pediatri ne-au comunicat faptul că au observat o scădere a auzului considerabilă în cazul copiilor. Aceștia sunt puși în fața tehnologiei zi de zi, iar, de exemplu, ascultarea muzicii la căști afectează destul de mult membrana timpanică, ce duce la scăderea auzului. Și de aceea am invitat toți medicii pediatri care au cazuri de copii cu hipoacuzie să-i trimită aici, la cabinet, să le evaluăm auzul printr-o audiogramă gratuită, o timpanogramă și ulterior să stabilim cu părinții ce tipuri de aparate să poarte și să utilizeze copiii acestora, pentru a le îmbunătăți, în primul rând, calitatea vieții și comunicarea cu colegii, pentru că acesta este unul dintre cele mai importante lucruri.
Cecilia Caragea: Să știți că am mai auzit acest lucru, că din ce în ce mai mulți copii încep să aibă probleme cu auzul. Presupun că este foarte importantă și vârsta la care tu asculți muzică mult prea tare la căști. Presupun că altfel este în cazul copiilor și altfel în cazul adulților. Spuneați că este foarte important să vină, să își testeze auzul și să poarte, eventual, aparate auditive acești copii. Să înțeleagă cum să-și protejeze auzul și să poarte aparate auditive, pentru că, înțeleg că, dacă nu poartă aparate auditive atunci când trebuie, atunci când li se recomandă, s-ar putea ca auzul să li se deterioreze mult mai mult. Dar în cazul copiilor mai apare o problemă… Nu le este greu, nu le este dificil, nu le este oarecum rușine să poarte aparate auditive, pentru că știm, atunci când suntem copii, ne gândim foarte mult la cum suntem receptați de cei din jur, dacă nu ne critică, dacă nu ne privesc mai aparte pentru că avem aparat dentar, pentru că avem ochelari, pentru că avem aparat auditiv.
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Astăzi, aparatele sunt foarte mici, au culoarea pielii și aproape sunt invizibile, fapt care nu dă o jenă copiilor și arată ca niște căști, deci putem considera că aparatele auditive sunt căștile pe care copiii le utilizează zi de zi și nu-s niște dispozitive medicale care ar pune copiii într-o situație…
Cecilia Caragea: Dificilă.
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Dificilă, exact. Acest lucru este important și pentru adulți, pentru că noi, aici, la Clarfon, punem accent atât pe aspect, cât și pe funcționalitatea aparatelor auditive. Deci putem îndeplini atât nevoile pacientului, cât și dorințele acestuia.
Cecilia Caragea: Da, normal, și adulții, și persoanele în vârstă au anumite pretenții și de ordin estetic, dar înțeleg că dumneavoastră, în cabinetele Clarfon, puteți să satisfaceți și aceste pretenții estetice, pe lângă cele de funcționalitate a aparatelor auditive pe care le oferiți.
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Da, așa este. Aparatele au dimensiuni variate, sunt de la mărimi foarte mici la mărimi puțin mai mari, pentru pacienții care nu au o îndemânare foarte bună, cum ar fi vârstnicii.
Cecilia Caragea: Da, am văzut că aveți aparate de diferite culori, un gri metalizat, culoarea pielii, negre…
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Da, pe lângă aspectul acestora, ele au și o tehnologie înaltă. Portofoliul Clarfon deține aparate moderne și performante, aparate Vivante de la Unitron, care se adaptează la mediul sonor și prezintă opt programe de audiție, dintre care cinci pun accentul pe comunicare.
Cecilia Caragea: Ce înseamnă acest lucru?
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Faptul că pacienții se pot adapta ușor în medii zgomotoase, cum ar fi într-un restaurant, într-o sală de ședințe, și pot deosebi foarte ușor sunetele de zgomote. Având în vedere că majoritatea timpului pacienții și-l trăiesc în medii de comunicare, considerăm că acesta este un aspect esențial, iar protezarea, în special protezarea bilaterală, ar ajuta foarte mult la îmbunătățirea calității vieții și la o comunicare mai eficientă.
Cecilia Caragea: Și noi, acum când stăm de vorbă, încercăm să ne concentrăm pe ceea ce discutăm și încercăm să facem abstracție de zgomotul de fond, pentru că, să fim sincere, se mai aud și mașinile de pe stradă cum trec, dar încercăm să facem abstracție de ele, după cum spuneam. Să înțeleg că un asemenea aparat auditiv cu o asemenea tehnologie îi ajută pe pacienții hipoacuzici să deceleze cumva între conversația pe care o au, între dialogul pe care îl poartă cu cineva și zgomotul de fond, adică dau zgomotul de fond puțin mai încet și ridică nivelul cuvintelor, al conversației.
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Da, la asta m-am referit când am spus că ajută la facilitarea comunicării și să știți că, deși sunt aparate de înaltă tehnologie, ele sunt accesibile din punct de vedere financiar. Noi lunar avem oferte; de exemplu, luna aceasta este 1+1 gratuit. De asemenea, pacientul poate beneficia de diverse reduceri și avem și compensare CAS, fapt care ar ajuta foarte mult pacienții.
Cecilia Caragea: Și, dacă ați vrea să ne explicați puțin, vă rog, care sunt pașii pentru a beneficia de o decontare din partea Casei de Asigurări de Sănătate.
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: În primul rând, pacientul este susținut de noi prin efectuarea unei audiograme tonale și a unei audiograme vocale, iar următorul pas îl reprezintă vizita la un medic ORL pentru întocmirea dosarului, apoi pacientul merge la Casa de Sănătate, depune dosarul și, ulterior, în două săptămâni ar trebui să primească decizia pentru a putea beneficia de un aparat auditiv.
Cecilia Caragea: Pare simplu și sunt convinsă că sunteți alături de pacienții hipoacuzici pe care îi aveți și îi asistați în tot acest proces, dar v-am auzit vorbind de audiogramă tonală și audiogramă vocală. Ce înseamnă acestea? Care este diferența între aceste audiograme?
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Audiograma tonală presupune emiterea unor sunete de anumite intensități și frecvențe, iar audiograma vocală se referă la nivelul de inteligibilitate al pacientului, adică cât înțelege pacientul din ceea ce ascultă el.
Cecilia Caragea: Atunci când faceți audiograma tonală, îi puneți pacientului niște sunete și, atunci când îi faceți audiograma vocală, îi puneți niște cuvinte ca să vedeți dacă el aude acele cuvinte și poate să le reproducă, nu? Am înțeles corect?
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Da, în special audiograma vocală se referă la nivelul de înțelegere a cuvintelor pe care el le aude în jurul său.
Cecilia Caragea: La audiograma tonală îi puneți pacientului niște sunete ca să vedeți intensitatea, ca să vedeți până la ce nivel aude el, nu? Iar la audiograma vocală îi puneți niște cuvinte și îl puneți să repete acele cuvinte ca să vedeți dacă el a înțeles chiar acele cuvinte pe care le-ați spus.
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Da, așa este. Cu ajutorul audiogramei tonale, noi putem determina nivelul de hipoacuzie, iar prin intermediul audiogramei vocale ne putem da seama dacă pacientul înțelege cuvintele pe care el le aude sau nu. De exemplu, sunt cazuri în care pacienții zic un cuvânt în locul altuia, cum ar fi „tata” în loc de „baba”, sau „ogor” în loc de „obor”, deoarece sunt cuvinte pe frecvențe acute și frecvențe grave, iar aceștia nu reușesc să diferențieze sunetele între ele. Astfel, aceste proceduri au un rol major în evaluarea auzului pacientului și de aceea noi îl îndrumăm tot timpul să-și evalueze auzul, așa cum noi ne măsurăm glicemia, tensiunea arterială, așa să reușim să ne evaluăm și auzul, să-l testăm, având în vedere că audiograma este gratuită și să profităm de acest beneficiu.
Cecilia Caragea: Da, aveți perfectă dreptate și acum am înțeles și care este diferența între audiograma tonală și audiograma vocală. Și am înțeles că trebuie făcute ambele, pentru că, dacă le faceți pe ambele, puteți să le coroborați și vedeți exact care este situația acelui pacient, pentru că poate să fie, de exemplu, cineva care să se concentreze, să vrea să înțeleagă, dar să nu poată să înțeleagă, după cum spuneați: „ogor”, „obor”. Te concentrezi să auzi, dar auzi altceva. Pui, cumva, de la tine, nu? Tot așa cum vezi ceva, dacă ești miop, ți se pare că ai văzut ceva, dar de fapt poate să fi fost altceva acolo.
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Da, așa este. Noi stăm la dispoziția pacienților oricând, iar prin acest mod îi invit pe toți pacienții care simt că au nevoie de o testare a auzului să vină aici, la noi, la cabinetul Clarfon din Podu Roș, pentru a putea beneficia de o testare a auzului gratuită și de a vedea împreună eventualele soluții de care aceștia ar avea nevoie.
Cecilia Caragea: Noi vă mulțumim tare mult pentru toate aceste explicații și sunt convinsă că toți cei care ne urmăresc au ajuns la concluzia că aici, la Clarfon, faceți lucrurile temeinic.
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Da, așa este. Pacienții pot avea încredere în noi și în activitatea noastră și îi așteptăm la cabinetul Clarfon din Podu Roș.
Cecilia Caragea: Mulțumim!
Sabina Talpeș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Iași de pe Strada Nicolina: Cu drag!