Sanatatea Auzului – Cum sa-ti protejezi auzul. Ce sunt antifoanele si cui se recomanda. Ce se intampla daca nu te protezezi auditiv la timp, atunci cand ai o hipoacuzie minora, cu specialistii Clarfon Arad
0Sănătatea Auzului – Cum să-ți protejezi auzul. Ce sunt antifoanele și cui se recomandă. Ce se întâmplă dacă nu te protezezi auditiv la timp, atunci când ai o hipoacuzie minoră, cu specialiștii Clarfon Arad
Invitaţi: domnul Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon (www.clarfon.ro, www.facebook.com/clarfonro, 031 9111), şi doamna Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad (Calea Aurel Vlaicu, bl. L, ap. 13, parter, Arad, jud. Arad, 0770.938.619)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Cum să-ți protejezi auzul dacă lucrezi în medii zgomotoase și ce se întâmplă dacă nu te protezezi auditiv la timp, atunci când acest lucru îți este recomandat, am discutat cu specialiștii Clarfon din Arad, care ne-au prezentat și varietatea produselor și ofertelor Clarfon!
Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon: Clarfon Arad! Clarfon, calitatea auzului tău! De ce calitatea auzului tău? Pentru că în Arad suntem de 16 ani. Avem două cabinete. Unul este situat pe Bulevardul Aurel Vlaicu, este un cabinet de protezare auditivă unde specialista noastră are o experiență de peste 8 ani. Al doilea cabinet se află pe Bulevardul Revoluției nr. 64, vizavi de Primărie. Cabinetul Clarfon din Policlinica Municipală s-a relocat vizavi de Primărie. Este bine ca pacienții să cunoască acest detaliu și să găsească ușor acest cabinet din Bulevardul Revoluției nr. 64. Dorim să ne adresăm pacienților purtători de aparat auditiv din Arad, pentru că le oferim, cu această ocazie, oliva gratuită. Acea piesă de ureche confecționată pe conductul auditiv o vor primi în această lună, ocazie cu care prezentăm cabinetele din Arad. Ne dorim ca pacienții din Arad să beneficieze de calitatea auzului, să primească servicii de calitate și produse de calitate. Prin rețeaua de cabinete Clarfon, noi rezolvăm această problemă!
Cecilia Caragea: Mă bucur să mă aflu în Arad, la Clarfon, și să stau de vorbă cu doamna Alina Barbeș-Bucatoș, audiolog și audioprotezist la Clarfon, în Arad.
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Bine ați venit! Mă bucur că v-ați oprit și la noi, la cel de-al doilea cabinet din Arad. Cabinetul Clarfon în care dumneavoastră sunteți acum este situat pe Calea Aurel Vlaicu, vizavi de clădirea Astra, între gară și mall. Însă trebuie să menționez că în Arad mai există un cabinet, puțin mai vechi ca activitate decât cabinetul meu. Discutăm despre cabinetul unde se află colega mea Lorena Lal, situat pe Bulevardul Revoluției, vizavi de Primărie, cabinet care s-a relocat din Policlinica Dacia, în urmă cu 3 ani, în actuala locație de care v-am spus.
Cecilia Caragea: Înțeleg că în Arad sunt destul de mulți pacienți hipoacuzici dacă este nevoie de două cabinete Clarfon!
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Sunt peste tot!
Cecilia Caragea: Noi știm cu toții de fabrica de vagoane din Arad. Presupun că sunt mulți muncitori care, în timp, au ajuns să aibă probleme cu auzul, nu?
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Așa este! Într-adevăr, locul de muncă pe care îl avem ne poate influența foarte mult felul în care auzim. Ați vorbit de fabrica de vagoane, vă puteți imagina ce tip de zgomot exista înainte de 1990 în acel loc. Iar metodele de precauție erau destul de puține. Protecția muncii, precară sau chiar deloc. Din punctul acesta de vedere, țin să menționez că, din păcate, foarte mulți dintre cei care și-au desfășurat activitatea în acest loc suferă de traume sonore.
Cecilia Caragea: Chiar, ce este o traumă sonoră? Care este definiția traumei sonore?
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: O traumă sonoră este, de fapt, o hipoacuzie neurosenzorială, o afecțiune a urechii datorată expunerii pacientului, adică purtătorului urechii, la sunete de intensități mari, fie o singură dată pe parcursul vieții, fie în mod repetat.
Cecilia Caragea: Deci este provocată de zgomote foarte puternice.
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Foarte puternice. Este provocată de zgomote care depășesc intensitatea de 85-90 de decibeli.
Cecilia Caragea: Și soluția, în această situație, ar fi aparatul auditiv. Singura soluție?
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Da! Pentru această hipoacuzie, mai exact, pentru trauma sonoră, care este o hipoacuzie neurosenzorială, în definiția ei, singura soluție și singura rezolvare este protezarea auditivă. Și îndemn pacienții să vină cât mai repede la cabinet pentru testare, deoarece, dacă noi depistăm aceasta traumă sonoră și această hipoacuzie într-o fază incipientă, să spun așa, acomodarea pacientului cu aparatul auditiv este foarte rapidă, înțelegerea, foarte bună și stopăm pierderea auditivă.
Cecilia Caragea: Așadar, dacă nu te protezezi la timp, lucrurile se pot agrava!
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Cu siguranță!
Cecilia Caragea: Și apoi este din ce în ce mai greu să realizezi protezarea auditivă.
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Pentru mine nu este greu! Însă pentru pacient bineînțeles că este greu. Iar, pe lângă faptul că este mai greu, pentru pacient este și mai costisitor.
Cecilia Caragea: Așadar, pe lângă faptul că este mai scump, și efortul de acomodare al pacientului este mai mare, nu?
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Trebuie să menționez că acomodarea sau procesul de acomodare a pacientului cu aparatul sau cu aparatele auditive, după caz, poate dura între 3 săptămâni și 6 luni. Depinde de ce tip de aparat alegem, de hipoacuzia pe care o are pacientul și de gradul de acceptare pe care îl are. Dar, cu cât hipoacuzia este mai avansată și cu cât pierderea auditivă este mai mare, vă dați seama că, în clipa în care am pus aparatul sau aparatele auditive pe ureche, impactul este mai mare. Pentru că pacientul s-a obișnuit să trăiască într-o liniște deplină. Este obișnuit și nu întotdeauna îi displace acest lucru.
Cecilia Caragea: S-a obișnuit…
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Exact!
Cecilia Caragea: Și trebuie să depășească această obișnuință.
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Trebuie să depășească și această obișnuință. Și aș îndemna aparținătorii, adică familia, să ajute pacientul în procesul acesta de reabilitare. Acasă, dacă fiica, fiul, nepoții, soțul, soția pacientului intră, să spun așa, în jocul hipoacuzicului, ridică vocea, dau drumul la televizor mai tare… nu facem altceva decât să ne afundăm în problemă.
Cecilia Caragea: Corect!
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Dacă vorbim pe un ton normal, el, cumva, se vede forțat să facă ceva despre problema lui. Din păcate, hipoacuzia este o afecțiune silențioasă, care nu doare și în proporție de 99% se instalează treptat. Pierderea auditivă nu este bruscă întotdeauna.
Cecilia Caragea: Așadar, pe lângă traumele sonore de care discutam, deficiențele de auz se pot instala treptat, pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Presbiacuzia este cea mai comună dintre toate formele de hipoacuzie.
Cecilia Caragea: Dacă este să vorbim de această deficiență de auz care se instalează odată cu înaintarea în vârstă, cam de la ce vârstă este nevoie de protezare auditivă?
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Depinde. Nu există o vârstă standard de protezare.
Cecilia Caragea: Dar de regulă?
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Un consult audiologic este necesar, din punctul meu de vedere, o dată pe an, imediat după depășirea vârstei de 55 de ani. Pentru că acum, în ultimii ani, vârsta de protezare a scăzut drastic. În urmă cu câțiva ani, mulți, nu spunem câți, când eu am început să practic această meserie, vârsta medie de protezare era undeva între 75 și 77 de ani, iar acum a scăzut la 55 de ani.
Cecilia Caragea: Și care ar fi explicațiile pentru această diferență de la 75 de ani la 55 de ani?
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Sunt din ce în ce mai multe cauze. Unu la mână, presbiacuzia, am definit-o mai devreme, traumele sonore, care sunt din ce în ce mai multe și care acum se descoperă, de fapt. Pentru că noi, chiar dacă avem o experiență de peste 20 de ani pe piața de aparate auditive din România, din păcate, suntem încă la început de drum, pentru că pacienții noștri, și ai tuturor, de altfel, au avut un grad de reticență destul de mare în ceea ce privește aparatele auditive. Era teama…„E urât”, „e mare”,„se vede”, „e zgomotos”…
Cecilia Caragea: „Ce-o să zică lumea”…
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: „Ce-o să zică lumea?”, „nu-mi permit!” și așa mai departe. Vă promit că o să demontăm toate aceste mituri! Aparatele auditive sunt foarte mici, sunt pentru buzunarul tuturor, sunt foarte silențioase, foarte drăguțe și de o performanță și de o tehnologie foarte ridicate. Există foarte mulți copii care se nasc așa, din cauze pe care, din păcate, încă nu le cunoaștem, nici ca audiologi, nici ca medici ORL-iști. Iar apoi, așa cum am pomenit adineauri, discutăm despre otite, repetate sau nerepetate, netratate, care atrag după sine o hipoacuzie care nu mai poate fi tratată, ci trebuie doar reabilitată.
Cecilia Caragea: Așadar, până la urmă, este vorba doar de grija pe care ar trebui să o avem noi față de noi.
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Exact!
Cecilia Caragea: Să ne îngrijim atunci când avem o răceală, o gripă, ca să nu se transforme în altceva…
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Prevenție înainte de intervenție!
Cecilia Caragea: Corect, foarte bine spus! Să fim atenți să purtăm căști atunci când este nevoie…
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Referitor la căștile care se poartă atunci când interacționăm cu zgomote de intensități mari, vreau să vă spun că oferim și acest tip de serviciu, și anume antifoane personalizate, care antifonează extraordinar de bine sunetul și zgomotul ambiental. Acestea sunt necesare a fi purtate atunci când intrăm în contact, la locul de muncă sau în alte medii, cu zgomote de intensități mari.
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Așadar, chiar dacă avem un loc de muncă mai zgomotos, să-i spunem, putem să ne protejăm, ne luăm niște căști speciale!
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Nu este necesar, în ziua de astăzi nu mai este absolut necesar ca eu, dacă lucrez într-un mediu extraordinar de zgomotos, să am și o traumă sonoră. Folosind aceste mijloace de prevenție, să spun așa, adică antifoanele făcute personalizat, pe mulajul pacientului, nu mai deranjează acest zgomot.
Cecilia Caragea: Așadar, cei care lucrează astăzi la fabrica de vagoane din Arad pot să vină să își comande asemenea antifoane perzonalizate și să se protejeze în acest fel.
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Îi aștept cu drag! Sper din suflet ca, pe această cale, să înțeleagă cât de importantă este prevenția în legătura cu urechile lor și cu auzul lor.
Cecilia Caragea: Dar mai voiam să vă întreb ceva: știu că în Arad era și Arădeanca, celebra fabrică de păpuși…
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Celebra fabrică de păpuși Arădeanca, care, într-adevăr, avea și o secție de croitorie, țesătorie, unde se făceau hainele pentru acele păpuși. Însă cea mai mare și cea mai numeroasă în angajați fabrică din Arad, pe lângă fabrica de vagoane și uzina de strunguri, a fost țesătoria UTA. Din păcate, discutăm despre exact aceeași problemă.
Cecilia Caragea: Adică și în aceste fabrici unde majoritatea celor care lucrau erau femei… și acestea, ținând cont de specificul activității lor, au ajuns ca, în timp, să aibă probleme cu auzul.
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Din păcate, da. E o mare categorie de pacienți care provin din cele două locuri de muncă pe care le-am enumerat. Și aici depinde de la oraș la oraș, de la județ la județ. Dar peste tot în țară există fabrici care în trecut, înainte de 1990, nu au folosit mijloace de protecție împotriva sunetului. S-a lucrat într-un zgomot infernal și vreau să pun accent pe acest lucru și să precizez faptul că mediul socio-professional în care noi am activat poate avea un impact major asupra urechii noastre. În urmă cu 20 de ani, nu exista posibilitatea unui consult audiologic așa cum există acum. Însă acum nu mai avem nicio scuză! Avem peste 75 de cabinete în toată țara, două dintre ele sunt în Arad. În aproape fiecare județ există câte două cabinete. Dacă nu, măcar unul.
Cecilia Caragea: Și în unele județe chiar mai mult de două cabinete.
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Exact. Deci nu mai avem nicio scuză. Să știți că și eu fac un consult audiologic, la colega mea, o dată pe an, chiar dacă am auz normal.
Cecilia Caragea: Așadar, ar fi bine să ne facem câte o testare a auzului în fiecare an și, dacă avem un loc de muncă unde zgomotul este puternic, ar fi bine să ne comandăm antifoane personalizate la Clarfon. Cum se fac aceste antifoane personalizate?
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Foarte simpu. Se vizualizează conductul auditiv al pacientului, se introduce în conductul auditiv un burete, care are rol de protecție, după care se injectează o pastă, care în timpul injectării este o pastă moale, iar apoi devine tare, în contact cu căldura și cu pielea din conductul auditiv. Se scoate afară din ureche și s-a realizat, de fapt, mulajul auricular după care se face antifonul personalizat.
Cecilia Caragea: Este un mulaj după conductul auditiv tot așa cum se ia pentru un aparat auditiv?
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Este exact același lucru. După care mulajul respectiv sau mulajele se trimit la laboratorul de plastie, iar acolo intervine plasticianul, care execută antifoanele exact pe măsura pacientului, ca să nu deranjeze, să nu-i lezeze conductul, în primul și în primul rând, și, în al doilea rând, să se antifoneze corect urechea, în așa fel încât să nu o mai lezeze zgomotul cu care pacientul intră în contact.
Cecilia Caragea: Care se potrivesc perfect în conductul auditiv și-atunci nu mai lasă să treacă zgomotele puternice.
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Exact. Aceste antifoane țin să precizez că nu antifonează 100% zgomotul, pentru că zgomotul, în esența lui, este și el important. Dar este important și să nu-l percepem la o intensitate la care poate să lezeze celulele ciliate, care se află în urechea internă, imediat în vecinătatea nervului auditv.
Cecilia Caragea: Aș vrea să discutăm, la un moment dat, despre aceste celule ciliate, ca să înțelegem mai bine modul de funcționare a urechii, până la urmă.
Alina Barbeș-Bucatoș, audioprotezist Cabinetul Clarfon Arad: Cu siguranță! Chiar m-aș bucura să atingem și acest subiect împreună. Însă, până atunci, vreau încă o dată să îndemn fiecare pacient, și nu numai, să poftească la unul dintre cabinetele noastre pentru un consult audiologic. Este imperativ și deosebit de important, chiar dacă simțim că auzim bine și nu ni se pare că avem o problemă, să prevenim asta în loc să intervenim și să facem o dată pe an un consult audiologic.
Cecilia Caragea: Noi vă mulțumim tare mult pentru toate aceste explicații și de-abia aștept să ne revedem!