Sanatatea Auzului – Cum se face o audiograma. Care sunt pasii unei testari auditive. Cu specialistii Clarfon Calarasi
0Sănătatea Auzului – Cum se face o audiogramă. Care sunt paşii unei testări auditive. Cu specialiştii Clarfon Călăraşi
Invitaţi: domnul Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon (www.clarfon.ro, www.facebook.com/clarfonro, 031 9111), şi doamna Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași (str. Prelungirea Bucureşti nr. 15, bl. D6, fost B11, parter, Lot 4, Călăraşi, jud. Călăraşi, 0771.305.846)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Pentru a nu mai amâna necesarele vizite într-un cabinet de audiometrie, vă invităm să aflați care sunt serviciile și ofertele Clarfon! Mai mult, de această dată, cu ajutorul specialiștilor din Cabinetul Clarfon Călărași, vrem să vă prezentăm exact care sunt pașii de urmat de către un pacient care dorește să se testeze din punctul de vedere al sănătății auzului și care are nevoie, eventual, de o protezare auditivă.
Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon: Clarfon Călărași! Clarfon, calitatea auzului tău! La Călărași găsim colege cu experiență, servicii de calitate. Tocmai de aceea, vă invităm să vedeți în continuare emisiunea cu colega din Călărași, unde o să descoperiți experiență, unde o să descoperiți profesionalism. Cabinetul din Călărași este în Prelungirea București nr. 15, bloc D6, fost B11. Toți pacienții din Călărași ar trebui să se adreseze Cabinetului Clarfon! Și o să vedeți de ce!
Cecilia Caragea: Suntem în Călărași, în Cabinetul Clarfon de aici și stăm de vorbă cu doamna audioprotezist Camelia Bălan. Știm că în Călărași se făceau, pe vremuri, șinele de cale ferată, în combinatul de aici. Presupun că, acum, muncitorii de atunci, ajunși la pensie, au ajuns să aibă probleme cu auzul. Și presupun că și în această zonă sunt mulți pacienți hipoacuzici, mai mulți ca în alte părți din țară, nu?
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Aveți dreptate. Și în Călărași, la fel ca în alte orașe unde domeniul principal de activitate, practic, este metalurgia, există persoane cu această deficiență de auz. Toți cei care au lucrat în acest domeniu, în metalurgie, siderurgie, astăzi ne calcă pragul. Uneori, vedem că sunt timorați, întristați… Vin la îndemnul familiei. Și cel mai mult contează pentru noi rezultatul final, când ei pleacă cu zâmbetul pe buze, că și-au recăpătat, practic, auzul, acea bucurie a auzului.
Cecilia Caragea: Spuneați că vin puțin triști, timorați. De ce?
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Da, vin triști, timorați că s-a ajuns aici, pentru că pierderea auditivă este de ceva timp, nu de acum… Ei evită și nu acceptă această hipoacuzie.
Cecilia Caragea: Deci nu vin chiar atunci când ar trebui.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Exact! Da!
Cecilia Caragea: Vin după.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Amână momentul și găsesc anumite scuze. La început, găsesc scuza că nu li se vorbește clar, că ei aud, dar nu înțeleg… Și toate acestea sunt doar o scuză și o barieră, practic, de a veni în cabinetele de audiometrie.
Cecilia Caragea: Până la urmă, ca să ai viața pe care ți-o dorești, trebuie să te informezi. Trebuie să afli că testarea auzului nu este un proces dureros, nu este un proces costisitor. Mai mult, la dumneavoastră, în cabinetele Clarfon, chiar este gratuită testarea auzului! Așadar, dacă te informezi, cred că pot să ai viața pe care ți-o dorești.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Cu siguranță! În toate cabinetele Clarfon, audiograma este gratuită, testarea auzului este gratuită. Este foarte simplu. Ei pot ajunge în cabinete pentru testarea auditivă. O dată pe an este foarte bine să ne verificăm auzul. În felul acesta, ținem lucrurile sub control și vedem exact cum evoluează lucrurile. Îi așteptăm în cabinetele noastre Clarfon pentru testarea auditivă, iar în momentul în care vedem că avem o pierdere, o pierdere ușoară, să începem deja procesul de reabilitare. Cu cât procesul de reabilitare este început mai devreme, cu atât mai bine pentru pacient.
Cecilia Caragea: Dar, concret, un pacient care vine la dumneavoastră, în cabinetul Clarfon, căror teste este supus și cum se face protezarea auditivă? Pașii care se urmează… care sunt?
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Pașii procesului de reabilitare sunt următorii: practic, începem cu vizionarea canalului auditiv, verificarea timpanului, trebuie să vedem dacă avem un timpan intact, realizarea timpanogramei, testele cu diapazonul și apoi realizarea audiogramei. Trebuie să avem un timpan intact. Dacă avem un timpan intact, vom realiza timpanograma, care ne arată funcționalitatea urechii medii, să nu cumva să avem vreo disfuncție tubară sau vreo otită. Următorul pas este testul Weber, care se realizează cu diapazonul, și noi vom vedea cu care ureche pacientul aude mai bine. În felul acesta, știm cu ce ureche să începem testarea pentru audiogramă.
Cecilia Caragea: Deci cu diapazonul faceți anumite mișcări, în anumite puncte-cheie, astfel încât să vă dați seama cu ce ureche aude pacientul mai bine.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Exact! Și testarea auditivă se va începe, de fiecare dată, cu urechea mai bună.
Cecilia Caragea: Asta însemnă că, după ce-i faceți această testare cu diapazonul, invitați pacientul în cabinetul în care se desfășoară audiograma, în care are loc audiograma.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Audiograma are loc într-o cabină insonoră, iar pacientului i se vor așeza pe urechi niște căști. Iar în căști dânsul va auzi sunete, sunete care se vor auzi mai tare sau mai încet, iar de fiecare dată dumnealui va trebui să apese pe un buton, fapt ce va indica pragul dumnealui de auz.
Cecilia Caragea: Deci ca niște țiuituri?
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Exact. Ca niște țuituri, pe diferite frecvențe. Prima dată, vom începe testarea auditivă prin testarea conducerii aeriene, după care, conducerea osoasă, pacientului i se vor pune niște căști pe osul mastoidian. Și ultima, dar nu cea din urmă este audiograma vocală, când pacientul va auzi cuvinte, cuvinte bisilabice, pe care va trebui să le repete cu voce tare.
Cecilia Caragea: Adică… cuvinte scurte, din două silabe, dar care ridică, de regulă, anumite probleme.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Exact, da.
Cecilia Caragea: De exemplu?
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Pacienții ba aud și nu înțeleg sau nu le aud deloc. Noi vom semnala pe testarea auditivă doar pragul de recunoaștere a vorbirii, maxim și minim, atunci când aude și când nu mai aude.
Cecilia Caragea: După audiograma vocală, care înțeleg că poate să fie uneori distractivă, ținând cont de cuvintele pe care spun pacienții că le-au auzit, ei auzind de fapt altceva…
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Exact.
Cecilia Caragea: Ce urmează?
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Urmează proba cu aparatele auditive. Practic, este cea mai incitantă etapă. Pacientului i se pun pe urechi aparate auditive, în funcție de pierdere. Dacă avem o pierdere bilaterală, de fiecare dată facem testarea auditivă cu două proteze auditive, dacă avem o pierdere unilaterală, facem probă doar cu o singură proteză, pe urechea afectată.
Cecilia Caragea: Dar presupun că majoritatea au probleme cu ambele urechi.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Da, majoritatea au probleme cu ambele urechii. Proba cu aparatele auditive este cea mai incitantă etapă, practic, a procesului acesta de reabilitare, pentru că trăim alături de ei această bucurie, bucuria auzului. Practic, ei au uitat cum este să auzi normal, redescoperă acum sunete, li se pare că vocea fiului sau a nepotului acum se aude într-un alt fel… Protezându-se cu proteze auditive, dumnealor se pot bucura în continuare de toate activitățile pe care le oferă viața, își pot auzi nepoții în momentul în care sunt strigați, își pot auzi soția…
Cecilia Caragea: Și își dau seama că și-au făcut probleme degeaba, că era simplu!
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Da, totul are o rezolvare. Important este doar să vrei și să te prezinți în cabinetele de reabilitare auditivă.
Cecilia Caragea: Și, ca să nu își mai facă ei atâtea probleme, cred că ar fi util să arătăm, punctual, care sunt pașii pe care îi urmează un pacient atunci când vine la dumneavoastră în cabinet. De la momentul în care intră pe ușă până la momentul în care pleacă cu aparatele auditive.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Cu siguranță! Avem un pacient care se plânge, la fel ca toți ceilalți pacienți ai noștri, de altfel, că de o perioadă de timp, îndelungată, ce-i drept, aude, dar nu înțelege, că vocea fiului i se pare stranie, a ajuns să nu mai recunoască nici măcar jumătate din ceea ce se discută la radio sau la televizor. Pacientul este hotărât acum și își dorește cu ardoare să aibă parte de „urechi noi”, pentru că de curând a devenit și bunic și este musai să îi audă vocea nepotului!
Cecilia Caragea: Eu vă mulțumesc tare mult pentru acest lucru și, bineînțeles, mulțumesc și pacientului pentru disponibilitatea lui și pentru acordul de a filma acești pași pe care i-a urmat în cabinetul dumneavoastră.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Și noi vă mulțumim foarte mult și vă mai așteptăm și cu alte ocazii pe la noi, pe la Călărași!
Cecilia Caragea: Mulțumesc tare mult!
Pacient: Bună ziua. O vecină de a mea mi-a dat cardul pentru o testare.
Asistentă: Testare auditivă gratuită. Am înțeles! Bun! Cartea de identitate, pentru a vă putea înregistra în sistem.
Pacient: Am înțeles.
Asistentă: O să vă scriu un consimțământ prin care dumneavoastră îmi dați aprobarea că pot să introduc datele dumneavoastră în sistem, da? Vă rog să îmi semnați aici. Imediat vă introduc în sistem. Un număr de telefon, vă rog. Vă rog să poftiți către cabinet.
Pacient: Mulțumesc frumos!
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Mai întâi de toate, vom verifica canalul auditiv, să nu cumva să avem prezent vreun dop de cerumen. Avem un timpan intact, o ureche curată, ceea ce înseamnă că putem să trecem la pasul următor, și anume acela al realizării timpanogramei. Vom realiza timpanograma, este o testare a urechii medii cu ajutorul timpanogramei. Verificăm funcționalitatea urechii medii. Este o testare noninvazivă. Nu durează foarte mult, va trebui să stați nemișcat câteva secunde. În regulă. Imediat vom printa și rezultatul de la această testare. Am realizat timpanograma pentru verificarea urechii medii, să vedem dacă nu cumva aveți vreo problemă la nivelul ei, vreo otită, să avem vreo disfuncție tubară… După întocmirea acestei testări, am realizat că, de fapt, nu sunt probleme la urechea medie. Cu ajutorul diapazonului, vom realiza testul Weber. Din diapazon se va auzi un sunet. O sa am rugămintea să îmi spuneți dacă auziți. Se aude?
Pacient: Da, se aude!
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Iar acum?
Pacient: Foarte încet.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Iar acum unde se aude mai tare în urechea stângă sau în urechea dreaptă?
Pacient: În urechea dreaptă.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Vom începe testarea auditivă cu urechea dreaptă. Înseamnă că urechea dreaptă este un pic mai bună decât urechea stângă. Testarea auditivă se începe, de fiecare dată, prin testarea urechii mai bune. În cazul dumneavoastră, urechea mai bună este urechea dreaptă.
Pacient: Am înțeles.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Următorul pas este acela de a întocmi testarea auditivă, și anume audiograma. Audiograma tonală și vocală. Vom merge în cabina insonoră , unde o să vă așez pe urechi niște căști. În căști, dumneavoastră veți auzi sunete, sunete care se vor auzi mai tare sau mai încet. O să am rugămintea la dumneavoastră ca, de fiecare dată când auziți, chiar dacă auziți încet, să apăsați pe buton, da? În felul acesta, vedem că dumneavoastră auziți și înregistrăm pragul minim auditiv.
Pacient: Am înțeles.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: O să începem prima dată cu urechea dreaptă, după care ne mutăm la urechea stângă. Vom merge în cabina insonoră, unde vom realiza testarea auditivă. La testarea auditivă, dumneavoastră pe urechi vi se vor așeza niște căști. În căști dumneavoastră veți auzi sunete, sunete care se vor auzi mai tare sau mai încet. O să am rugămintea la dumneavoastră ca, de fiecare dată când auziți chiar și cel mai mic sunet, să apăsați pe buton. Apăsăm și luăm degetul. Vom începe prima dată cu urechea dreaptă, după care ne mutăm la urechea stângă. Prima testare este aceea a conducerii aeriene. Următoarea, a conducerii osoase, când vom așeza o cască pe osul mastoidian. După care, ultima parte a audiogramei este aceea de audiogramă vocală, unde dumneavoastră în căști veți auzi cuvinte bisilabice, pe care va trebui să le repetați cu voce tare. O să vă rog să poftiți în cabina insonoră și să luați loc pe scaun. Am să vă așez pe urechi căștile, căști în care dumneavoastră veți auzi sunete, sunete care se vor auzi mai tare sau mai încet. O să am rugămintea, după cum am spus, de fiecare dată când auziți, să apăsați pe buton, da?
Pacient: Am înțeles.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: O să începem prima dată cu urechea dreaptă, după care ne mutăm la urechea stângă. Începem testarea auditivă prin verificarea conducerii aeriene. Verificăm fiecare frecvență în parte. Prima dată începem cu frecvența de 1000 Hz, trecem mai departe la 2000, 4000, 8000, revenim la frecvența de 1000, practic, ne verificăm și trecem la frecvențele de 500, 250 și 125 Hz. Trecem la pasul următor, și anume acela de verificare a conducerii osoase. Când avem două răspunsuri concomitente, la fel, înregistrăm răspunsul corect al pacientului. Vom realiza audiograma vocală. Pacientul aude în căști cuvinte. Va trebui să le repete cu voce tare.
Pacientul: LECTOR. PATRU. BARBA.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: În cazul domnului, avem o curbă în pantă, ceea ce ne indică faptul că avem de a face cu o hipoacuzie neurosenzorială bilaterală. Aceasta înseamnă că avem o pierdere atât pe urechea stângă, cât și pe urechea dreaptă și este datorată înaintării în vârstă. Cum ne lasă ochii, la fel ne lasă și auzul. Această pierdere se numește presbiacuzie. Realizăm testarea auditivă atât pe urechea dreaptă, cât și pe urechea stângă. Atât audiograma tonală, cât și audiograma vocală. În urma testării auditive, a reieșit că dumneavoastră, într-adevăr, aveți o pierdere auditivă, aveți o pierdere atât pe urechea dreaptă, cât și pe urechea stângă. Ce putem observa este că avem o pierdere în pantă. Asta ne dă de înțeles că avem de-a face cu o presbiacuzie. Presbiacuzia debutează în jurul vârstei de 60 de ani. Practic, cum ne lasă ochii, ne lasă la un moment dat, așa ne lasă și urechile. Dar partea bună este că tehnologia a avansat și există soluții. Puteți să plecați astăzi de la noi chiar cu „urechi noi”, cum spunem noi!
Pacient: Frumos!
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: O să facem probă cu două aparate auditive. Sunt două aparate foarte performante, de la Unitron. Moxi Vivante se numesc ele. Aparatele sunt conectate acum la calculator. În ele veți auzi câteva bâzâituri. Aparatele auditive sunt personalizate pe urechea fiecărui pacient. Ele sunt adaptate pe fiecare pierdere de auz în parte. Asta înseamnă că ele au citit, practic, pierderea dumneavoastră auditivă și au venit și au amplificat doar atât cât dumneavoastră aveți nevoie. De aceea este și această diferență între aparatele auditive personalizate și acele amplificatoare. Conectăm aparatele auditive la soft. Ele au conectivitate. Aparatele vor citi pierderea dumneavoastră și vor veni și vor amplifica doar atât cât aveți nevoie pentru a vă readuce în zona unui auz normal. Dumneavoastră va trebui să purtați aparatele de dimineața și până seara. Nu facem baie cu ele și nu dormim cu ele.
Pacient: Am înțeles.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Sunt mai multe tipuri de proteze auditive, fie cu baterii, fie reîncărcabile, cu încărcător. Aparatele pe care vi le-am probat sunt pe bază de baterii. O baterie durează în jur de 5 zile. Seara, înainte de culcare, când dăm aparatul jos de la ureche, va trebui să deschidem un pic ușița de la baterie. În felul acesta, bateria nu mai face contact și nu se mai consumă.
Pacient: Am înțeles.
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Dimineața, când ne trezim și punem aparatele la ureche, închidem ușița de la bateria și așezăm aparatul în ureche. Aparatele funcționează pe bază de baterii, asta înseamnă că seara, înainte de culcare, dăm jos aparatul de la ureche și, pentru că ele nu au buton de pornit/oprit, ca să nu se consume bateria, va trebui să deschidem ușița de la baterie. O baterie pentru acest tip de aparate o să vă țină în jur de 4-5 zile. În momentul în care bateria o să fie pe final, în aparate o să auziți dumneavoastră un clopoțel, care o să vă dea de veste că bateria este pe final. Trebuie să țineți cont că, în momentul în care schimbăm bateria, de fiecare dată, bateria trebuie să fie așezată cu partea plată în sus, cu partea cea netedă.
Pacient: Am înțeles. Și baterii de unde cumpăr, unde găsesc?
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Bateriile, nu trebuie să vă faceți probleme, se găsesc la noi în cabinete. În momentul de față chiar le avem într-o promoție, o baterie costă 1,50 lei.
Pacient: Deci acum ce fac? Mai vin pe la dumneavoastră?
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Da, practic, de aici încolo, drumurile către Cabinetul Clarfon vor deveni un obicei. Va trebui ca… cel puțin o dată la 6 luni să veniți pentru verificarea protezei auditive și o dată pe an să refacem acea testare auditivă.
Pacient: Cât timp mă țin aparatele?
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Aveți garanție 2 ani. După terminarea celor 2 ani putem să prelungim, contra cost, garanția. În momentul de față este 200 de lei pe an. Se poate prelungi. Iar durata minimă de viață pe care ne-o dă producătorul este de 5 ani. Tocmai de aceea, Casa de Asigurări de Sănătate, o dată la 5 ani, vă dă o decizie pe care o puteți folosi în achiziționarea de proteze auditive. Chiar dacă proteza auditivă nu se deteriorează în acești 5 ani, pentru că sunt aparate foarte performante, dumneavoastră, dacă doriți, vă puteți lua o altă proteză, de rezervă, în momentul în care împliniți cei 5 ani. Trebuie să țineți cont, domnule, că tot ceea ce vă deranjează la aceste proteze auditive se poate regla. Important este doar să ne spuneți. Ne putem vedea peste 2 săptămâni, la un prim reglaj, în cazul în care pe dumneavoastră vă deranjează ceva. Și sper ca în acest timp să vă bucurați de glasul nepoțelului, pe care nu-l auzeați cum trebuie până acum!
Pacient: Mulțumesc frumos! Aud foarte bine. Sunteți profesioniști!
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: O să primiți din partea Clarfon această diplomă, care vă face, practic, ambasadorul Clarfon. Și, nu în ultimul rând, vă vom oferi un card cadou. Cum dumneavoastră ați venit la testarea auditivă cu ajutorul acestui card cadou pe care l-ați primit de la vecina dumneavoastră, la fel și dumneavoastră, dacă sunteți mulțumit de serviciile noastre, ne puteți recomanda și oferi și altor persoane acest card cadou. Și nu trebuie să uitați că ne puteți da un like pe Facebook și așteptăm și o recenzie din partea dumneavoastră!
Pacient: Mulțumesc frumos! La revedere!
Camelia Bălan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Călărași: Cu drag! O zi bună!