Sanatatea Auzului – Despre riscul depresiei in cazul pacientilor hipoacuzici care nu se protezeaza auditiv, cu specialistii Clarfon Targu Jiu
0Sănătatea Auzului – Despre riscul depresiei în cazul pacienților hipoacuzici care nu se protezează auditiv, cu specialiștii Clarfon Târgu Jiu
Invitaţi: domnul Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon (www.clarfon.ro, www.facebook.com/clarfonro, 031 9111), şi doamna Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu (Str. Republicii, bl. 8, parter, Târgu Jiu, jud. Gorj, 0730.110.107)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Dacă ajungem să nu mai auzim atât de bine, să nu ne mai bucurăm de glasul celor dragi, de glasul nostru, de propria noastră voce, dacă nu ne mai bucurăm de sunetele care altădată ne plăceau atât de mult, din păcate, depresia e aproape, e foarte aproape. Iar pacienții hipoacuzici ar trebui să știe acest lucru. Despre toate acestea am discutat cu specialiștii Clarfon din Târgu Jiu. Și, bineînțeles, am discutat și despre ofertele Clarfon.
Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon: Clarfon, calitatea auzului tău! Am ajuns și în Târgu Jiu, un oraș drag nouă. Suntem în Târgu Jiu cu activitatea din 2009. Încercăm să oferim pacienților din Târgu Jiu servicii de calitate. Lansăm un produs nou și pacienții ar trebui să știe că îl pot proba gratuit acasă două săptămâni. Au reducere la al doilea aparat auditiv, deci avem o ofertă de 1+1 gratis. Este un aparat auditiv produs de Sonova, este un aparat auditiv unde pacientul stă cu mâinile în buzunar. Nu trebuie să facă absolut nimic. Aparatul auditiv se adaptează la mediu. Aparatul auditiv știe dacă ai ieșit afară sau dacă ai intrat în interior sau ești la ședință. Vă spun asta pentru că pacienții din Târgu Jiu s-au protezat la Clarfon, de-a lungul timpului, cu aparate auditive performante. Și este bine de știut că acum am actualizat tehnologia. Aparatele auditive pot fi mici, discrete, în conductul auditiv, pot fi aparate auditive retroauriculare, cu difuzor în ureche. Oferim pacienților din Târgu Jiu curățarea și verificarea aparatelor auditive gratuit. Oferim pacienților din Târgu Jiu curățarea piesei de ureche, oliva, gratuit, indiferent de modelul aparatului auditiv, pentru că am adus un dispozitiv care curăță în cabinet, pe loc, piesa de ureche, acea olivă și furtunașul atașat olivei, prin ultrasunete. Deci pacientul va avea o igienizare a aparatului auditiv gratuit. Avem cele mai bune oferte și, bineînțeles, o echipă implicată, dedicată, empatică cu pacienții. Adresați-vă cabinetului Clarfon din Târgu Jiu, Strada Republicii nr. 8, vizavi de Comisariat! Colegele mele vă vor rezolva problemele de auz!
Cecilia Caragea: Suntem în cabinetul Clarfon din Târgu Jiu și stăm de vorbă cu doamna Loredana Bărăgan, audioprotezist în cadrul acestui cabinet. Știu că la pacienții hipoacuzici, dacă nu se protezează la timp, riscul de a ajunge la depresie este foarte mare.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Da, așa este. Cu cât ne protezăm mai din timp, prevenim aprofundarea depresiei. Acum o perioadă de timp, am avut un pacient care avea hipoacuzie bilaterală. A venit împreună cu soția dumnealui, ne-a spus că de o perioadă de timp intrase într-o depresie foarte profundă, nu mai comunica cu familia… nu mai avea chef de viață, cu alte cuvinte.
Cecilia Caragea: Cine v-a spus, soția?
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Soția. Soția fiind plecată o perioadă de timp în străinătate la muncă, când s-a întors acasă, pur și simplu a spus că nu l-a mai recunoscut. Îl afectase foarte mult pierderea auzului și intrase într-o carapace a dumnealui, ca să zic așa, nu mai dorea să iasă cu prietenii, cu cunoștințele. Deci, în cazul acestui pacient, soția, întorcându-se de la muncă din străinătate, l-a văzut foarte schimbat. Nu mai comunica ca înainte, nu mai ieșea cu prietenii și, la insistențele dumneaei și ale unei rude, a mers la medic și ulterior a ajuns la noi. În urma audiogramei, a rezultat că avea o hipoacuzie profundă și avea nevoie de protezare bilaterală. Iar după acest moment în care l-am protezat și când i-am pus aparatele pentru prima dată, a avut o reacție foarte… surprinzătoare. În urma protezării, ulterior a venit la noi să-i mai facem un reglaj la aparate, a venit un altfel de om, ca să spun, foarte mulțumit, avea zâmbetul pe buze… Deci, într-un fel sau altul, noi considerăm că i s-a schimbat în bine viața acestei persoane.
Cecilia Caragea: Așadar, nu trebuie să te lași…
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Da! Deci, cu cât ne protezăm mai din timp și nu ajungem la un grad de hipoacuzie foarte avansat, putem să prevenim aceste stări, stări care într-un final duc la o depresie. Oamenii se închid în sine, nu mai comunică, nu mai cooperează, devin închiși, cu alte cuvinte.
Cecilia Caragea: Trebuie, așadar, să trecem la acțiune de la primele semne.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Da, cu atât mai mult cu cât noi testarea auzului o facem gratuit. Cred că oricine, dacă dorește sau i se pare că are ceva probleme, poate să vină la noi, să ne caute, îi facem o programare și cu mare drag îi spunem dacă este nevoie sau nu de o protezare.
Cecilia Caragea: Corect. Atitudinea preventivă este atitudinea corectă.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cu siguranță, da! Hipoacuzia este o boală ca oricare alta, iar din fericire o putem trata și preveni mai din timp, ca să zic, să nu ajungă într-un stadiu foarte avansat.
Cecilia Caragea: Într-adevăr, pe măsură ce înaintăm în vârstă, se întâmplă, de foarte multe ori, să nu mai auzim atât de bine. Dar chiar și anii bătrâneții, să spun așa, ar trebui să ni-i trăim așa cum, de fapt, ne dorim. Să fim activi, implicați în familie, în societate. Și, pentru asta, trebuie să auzim!
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Da, cu siguranță așa este! Și pot să spun că noi avem pacienți cu vârste foarte înaintate care vin la noi să îi protezăm…
Cecilia Caragea: Chiar, care a fost cel mai în vârstă pacient?
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cel mai în vârstă pacient a fost o doamnă în vârstă de 90 de ani, care a venit împreună cu băiatul dumneaei. Era protezată tot aici, în cabinet, în urmă cu câțiva ani și acum a dorit să mai testeze alte aparate, unele mai puternice. Și am protezat-o din nou bilateral și a fost foarte mulțumită doamna. Consider că este foarte important să conștientizăm, indiferent de vârstă, că este important să auzim, să vedem și să nu mergem pe ideea că nu se știe cât mai avem de trăit. Din păcate, avem și pacienți care zic că „nu se știe, poate mâine mor și nu mai este nevoie”. Sunt foarte mulți care realizează, nu contează cât mai avem, dar atâta timp… timpul acela pe care îl mai avem, trebuie să fim OK. Să auzim bine, să vedem, să putem merge.
Cecilia Caragea: Și aceasta este atitudinea corectă. Cât mai avem de trăit, să încercăm să trăim fiind sănătoși, putând astfel să ne implicăm în familie, în societate și să ne bucurăm de viață, până la urmă.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Da, așa este și noi ne bucurăm că pacienții noștri cei mai vârstnici își dau seama de aceste lucruri, că este foarte important ca, atâta timp cât mai au de trăit, să fie în regulă cu sănătatea.
Cecilia Caragea: Și această doamnă?
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Și această doamnă, din fericire, ne așteptam să fie mai dificil cu dumneaei, dar a fost foarte OK din punctul de vedere al…
Cecilia Caragea: Cooperării cu dumneavoastră, da.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cooperării, cu siguranță! Și a fost foarte cooperantă în timpul protezării.
Cecilia Caragea: Și alte cauze ale hipoacuziei, pe lângă îmbătrânirea organismului?
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Da, poate fi genetică. Și am avut un caz, ca să spun, cel mai tânăr pacient al nostru, o fetiță de 8 luni, cam acum un an de zile am protezat-o bilateral. Și, în cazul pacientei respective, era genetic. Ambii părinți erau cu probleme…
Cecilia Caragea: De auz…
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Probleme de auz. Mai avea și un frățior un pic mai mare, la fel, cu probleme de auz. Iar părinții au conștientizat, din fericire, și au mers cu fetița din timp la control și am reușit să o protezăm bilateral. Deci este cel mai tânăr pacient al nostru. O fetiță de 8 luni.
Cecilia Caragea: Da, în aceste situații cred că este foarte important de a lua lucrurile cât mai din timp, pentru că, în acest fel, copiii aceștia pot să-și dezvolte limbajul.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cu siguranță așa este! În cazul lor, în care hipoacuzia este genetică, așa este, pentru că ei înaintează în vârstă și nu reușesc să comunice…
Cecilia Caragea: Să audă cuvintele…
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Să aibă o copilărie normală… să audă cuvinte, da. Și atunci va fi mult mai greu, adică la o vârstă de 7-8 ani deja e mult mai greu. Fetița fiind foarte mică, noi considerăm că a fost un beneficiu foarte OK, adică ea deja va fi precum copiii ceilalți, să spunem așa…
Cecilia Caragea: Așadar, cel mai tânăr pacient, 8 luni, cel mai în vârstă pacient…
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: O doamnă de 90 de ani.
Cecilia Caragea: Așadar, pacienții sunt de vârste diferite și presupun că și de profesii diferite.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cu siguranță, așa este!
Cecilia Caragea: Am adus în discuție profesia, activitatea profesională a diferiților pacienți, pentru că, de fapt, vreau să vă întreb: la dumneavoastră în județ, în Gorj, pacienții care vă trec pragul sunt mai mult dintr-o anumită categorie socio-profesională?
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Da, sunt mai mulți care au lucrat în carieră, unde zgomotul este foarte amplificat și, datorită acestui fapt, hipoacuzia, din păcate, s-a instalat la ei… mai devreme.
Cecilia Caragea: Cam de la ce vârstă încep să aibă aceste probleme cei care lucrează în cariere? Am înțeles că în carierele de suprafață, mai ales…
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Peste 45 de ani, așa, ce-am observat noi aici la cabinet, cam aceasta este media de vârstă. Datorită mediului zgomotos în care lucrează, benzilor transportoare, utilajelor, hipoacuzia, din păcate, se instalează, cum v-am spus, în jurul vârstei de 40-45 de ani. Deja vin la noi cu o hipoacuzie medie la vârsta respectivă. Avem pacienți de la termocentrala Rovinari care vin trimiși de la vizita medicală către noi să își testeze auzul, dându-și seama de acolo că au probleme. În schimb, avem și pacienți care ulterior, după ce au ieșit la pensie și-au dat seama că mediul în care au lucrat le-a afectat auzul.
Cecilia Caragea: Da, în momentul în care descoperi că ești hipoacuzic, trebuie să iei măsurile de rigoare. Și astăzi, să spun așa, este simplu, pentru că există atâtea și atâtea variante. Recurgi la protezarea auditivă și poți să-ți continui viața și poți să te bucuri de viață, după cum spuneam.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Da, cu siguranță așa este. Și, spunând acest lucru, mi-am amintit de o pacientă de-a noastră, pe care am avut-o acum o perioadă scurtă de timp, care, datorită hipoacuziei la o vârstă destul de fragedă, când era în clasa a III-a, a trebuit să renunțe la școală. Provenea dintr-o familie defavorizată, părinții, într-adevăr, nu au știut să o îndrume, să meargă cu ea la medic și a renunțat la școală în clasa a III-a. Iar după câțiva ani s-a căsătorit, a venit, și-a testat auzul, am protezat-o și pot să vă spun că și-a reluat școala. Este în clasa a IV-a, iar băiețelul ei este în clasa a II-a.
Cecilia Caragea: Da, mi se pare un exemplu extarordinar! În momentul în care ajungi la înțelegerea lucrurilor pe care trebuie să le corectezi, să spunem așa, în momentul în care realizezi că hipoacuzia a fost un factor care te-a marcat atât de puternic și ești în condiția să iei măsurile de rigoare, ești în măsură să corectezi acest lucru, poți să îți continui viața așa cum ți-ai dori ea să fie.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cu siguranță așa este! Și, din fericire, persoana respectivă și-a dat seama că niciodată nu este prea târziu, și-a reluat studiile, probabil va face și un liceu și, de ce nu, să-și găsească și un loc de muncă.
Cecilia Caragea: Încă o dată, este un caz excepțional! Dar, trebuie să recunoaștem, este nevoie de foarte multă putere să faci ceea ce a făcut această doamnă. Să te protezezi auditiv și să îți reiei viața, să reîncepi să mergi la școală, la douăzeci și ceva de ani, în clasa a III-a. Ai nevoie de foarte multă forță. Ar fi foarte bine, ar fi de dorit ca societatea, comunitatea să se implice astfel încât, în situații de acest gen, să fie ajutate persoanele care se găsesc într-o atare situație.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Da, așa este, cum spuneți dumneavoastră și noi încercăm să facem asta prin testarea auzului, pe care o avem gratuită, prin reducerile și ofertele pe care pe avem lună de lună, cu atât mai mult, lucrând cu Casa… Deci persoanele care sunt asigurate pot să își depună și dosar la CAS și, în momentul în care primesc decizia, revin la noi și le mai scădem și prețul din decizie. Plus promoțiile pe care le avem aferente lunii respective. Așteptăm toate persoanele măcar o dată pe an să vină să-și facă o testare a auzului, pentru că auzul se poate modifica de la o perioadă la alta, într-o perioadă de timp pot interveni alte afecțiuni. Și consider că este benefic pentru ei ca măcar o dată pe an să-și facă o testare a auzului, cu atât mai mult cu cât este gratuită.
Cecilia Caragea: Și, dacă este cazul de protezare auditivă, soluții există.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cu siguranță. Noi suntem aici pentru a-i ajuta. Noi avem aparate pentru toate buzunarele, ca să spunem, inclusiv pentru persoane care câștigă mai puți. Și consider că și pentru persoanele care stau în mediul rural, la o distanță mai mare față de Târgu Jiu, este benefic, când au drum sau o dată la o perioadă de timp, să treacă pe la noi, să ne caute, să facem o programare sau, de ce nu, și pe loc, dacă suntem disponibili atunci, să facem o testare a auzului.
Cecilia Caragea: Sunt convinsă că veți găsi loc și pentru cineva care vine de la o distanță mai mare…
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cu siguranță, tot timpul… N-a plecat nimeni de la noi netestat sau neprotezat, nu am avut cazuri. Noi suntem alături de toate persoanele hipoacuzice, chiar dacă nu au aparatele auditive cumpărate de la noi. Dacă vin la noi cu o problemă de service sau au nevoie de o curățare, noi suntem deschiși să îi ajutăm. Trimitem aparatele în service, curățăm oliva, înlocuim tubul, deci nu trebuie neapărat ca aparatele să fie cumpărate de la noi. De curând, am avut un pacient care lucra la asfaltarea străzii din fața cabinetului nostru, iar, la îndemnul colegilor care nu se mai înțelegeau cu dumnealui, și-a făcut o testare a auzului, în timp ce colegii lucrau la stradă, el și-a testat auzul. Ne-am dat seama că are o hipoacuzie bilaterală, i-am spus că trebuie să se protezeze bilateral, a fost de acord, iar în două zile a revenit cu bănuții, și-a cumpărat aparatele și a fost foarte mulțumit.
Cecilia Caragea: Și a fost întreaga echipă fericită, presupun.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cu siguranță, așa a fost. Și, cu atât mai mult, dumnealui a fost foarte fericit!
Cecilia Caragea: Iată încă un exemplu de pacient protezat cu succes și rapid. Și încă un exemplu din care se vede faptul că cei din jur trebuie să fie atenți și să vină cu o îndrumare.
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cu siguranță așa este. Este deranjant și pentru cei din jurul persoanei cu hipoacuzie să ajungă să nu se înțeleagă cu persoana în cauză, să țipe la persoană, să-i vorbească tare mereu… Și de aceea trebuie să realizeze că este nevoie de protezare.
Cecilia Caragea: Este bine pentru toată lumea!
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cu siguranță!
Cecilia Caragea: Și noi trebuie să înțelegem că suntem, de fapt, împreună și trebuie să avem grijă unii de alții, nu să râdem unii de alții, ci să ne ajutăm reciproc, pentru că, ajutându-l pe cel de lângă noi, ne ajutăm și pe noi. Lucrăm mai bine împreună, nu?
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cu siguranță, așa este! Indiferent de mediul în care lucrezi, așa este! Așteptăm pe toată lumea, indiferent de vârstă și de profesie, ca măcar o dată pe an să ne treacă pragul și să ceară o testare a auzului. Noi suntem alături de ei, suntem deschiși la discuții, la orice fel de probleme. Și… de ce nu? De ce să stea cu această problemă?
Cecilia Caragea: De ce să nu-și acorde o șansă la o viață așa cum și-o doresc, așa cum ar trebui să fie viața, cu bucurie?
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Normal, așa este. Pentru că mai sunt și alte probleme și aceasta este o problemă pe care o putem rezolva noi, din fericire.
Cecilia Caragea: Mulțumim tare mult!
Loredana Bărăgan, audioprotezist Cabinetul Clarfon Târgu Jiu: Cu plăcere!