Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Reabilitarea orala rapida pe implanturi
0Schimbă-ți Viața! Informează-te! – Reabilitarea orală rapidă pe implanturi
B1 TV, 21 aprilie 2024, de la ora 9.40
Invitaţi: dr. Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară, dr. Robert Teodorescu, medic stomatolog specializat în protetică dentară, și dr. Andrei Lazari, medic specialist parodontologie
Emisiune susținută de IZIMPLANTOCLINIC (www.izimplantoclinic.ro, Șos. Mihai Bravu nr. 41, Sector 2, București, 0747.677.776)
Majoritatea au auzit deja de intervențiile de reabilitare orală rapidă pe implanturi. În ce constau acestea mai exact? Care sunt precauțiile ce trebuie avute în vedere? Cum se întrețin aceste lucrări protetice pe implanturi? Rolul și importanța gingiei fixe… Sunt doar câteva aspecte pe care dorim să le clarificăm acum.
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: La bază sunt niște intervenții pe 4 sau 6 implanturi sau mai multe, speciale, care ne permit protezarea imediată, să facem o lucrare în 24 de ore, ca pacientul să nu stea cu lucrări mobile sau fără dinți pe perioada vindecării implanturilor.
Cui sunt recomandate asemenea intervenții?
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Intervențiile sunt recomandate pacienților care și-au pierdut dinții, care nu mai au dinți sau pacienților cărora li s-au spus că dinții nu mai sunt de salvat, au boală parodontală foarte agresivă sau dinții le-au fost foarte distruși. Trebuie să recurgem la astfel de metode, pentru că nu mai putem folosi acei dinți. Apelăm doar în cazuri când nu se mai poate face nimic. Și-atunci lucrările dentare care se vor face ulterior se fac într-un mod special, ca să conformeze gingia foarte bine, ca să arate ca un pacient cu dinții proprii.
Cum trebuie întreținute aceste lucrări?
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Lucrările dentare sunt înșurubate. Se desfiletează… E o mentenanță, da? Se desfiletează, se igienizează lucrarea, se verifică toate accesoriile să fie curate, să fie înșurubate. Și, astfel, noi evităm orice risc de a pierde sau de a se produce o inflamație în jurul implantului.
Dar cât de importantă este gingia pentru durabilitatea în timp a acestor lucrări?
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Gingia are un rol foarte important în jurul implanturilor. Mulți evită acest subiect și poate nici nu-l cunosc. Dar noi, după ce inserăm implanturile, vedem cum stau lucrurile cu gingia și, în multe cazuri, sus, la partea superioară, adăugăm gingie chiar în timpul intervenției.
De unde?
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Cerul gurii pacientului este foarte bogat în gingie fixă. Este foarte important ca gingia să fie fixă în jurul implantului. Avem două tipuri de gingie în gură, una mobilă și una fixă. În jurul implanturilor trebuie să fie gingia fixă. Și atunci, fiind cerul gurii la dispoziție, chiar în timpul intervenției, facem niște mici adiții, grefe de gingie, nedureroase pentru pacient, foarte important. Și astfel evităm riscul ulterior de resorbție osoasă.
Dar ce presupune această intervenție de adiție de gingie?
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Este o procedură foarte simplă, durează aproximativ o oră, nu doare absolut deloc, se menajează zona din care se recoltează gingia, se menajează cu niște conformatoare special făcute, ca să nu ajungă alimente sau diverse băuturi acidulate, ca să protejeze acea plagă sângerândă.
Și, după realizarea acestei adiții de gingie, cum se desfășoară lucrurile? Evident, în cazul pacienților care apelează la aceste proceduri de reabilitare orală rapidă și care au nevoie și de adiție de gingie.
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Noi știm deja de la începutul intervenției, când ne apucăm, de multe ori vedem acest lucru și menționăm în fișa pacientului că trebuie să se prezinte un pic mai repede, la 3 luni, că perioada de vindecare a implanturilor este între 4 și 6 luni. Vine la 3 luni, îi facem acea grefă de gingie, ea se vindecă într-o lună și la 4 luni putem să luăm o amprentă foarte bună, ca să realizăm lucrările finale.
Revenind la intervenția de reabilitare orală rapidă pe implanturi, în ce constă aceasta, pe scurt, concret?
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Intervenția durează între o oră și o oră jumătate. I se îndepărtează acei dinți care nu mai sunt de salvat, sub anestezie locală bine realizată, ca să nu simtă absolut deloc. Se inserează implanturile în noile lăcașuri făcute de noi. Inserăm implanturile, fixăm niște accesorii speciale care paralelizează implanturile, ca viitoarea lucrare protetică să se insereze paralel pe acele implanturi, să nu fie tensiune și să ne permită o protezare cât mai eficientă. Rolul acelor accesorii, adică al bonturilor Multi Unit, este de a fixa lucrarea protetică fixă înşurubată de implant. Deci este o trecere de la implant la lucrarea protetică. Fără ele, noi nu putem realiza lucrările corect, estetic, pentru că implanturile le pui sub o angulație specifică, 30 de grade, 15 grade, în funcție și de os. Și-atunci acele bonturi Multi Unit, acele accesorii ne ajută ca să paralelizăm implanturile, ca să iasă bine lucrarea. De multe ori avem formațiuni anatomice, cum este sinusul maxilar sau, la mandibulă, avem nervul alveolar inferior. Şi ca să evităm acel nerv, pentru că în zonele distale, posterioare, la mandibulă, de cele mai multe ori, nu este os… și ca să nu lezăm acel nerv, s-au inventat aceste accesorii tocmai pentru ca să ne angulăm la 30 de grade, pe lângă acel nerv, și să paralelizăm cu accesoriile de 30 de grade, față de cele din față, să le facem pe toate paralele. Și-atunci lucrarea pe care o realizăm ulterior să fie înșurubată, să nu fie o lucrare cimentată, pentru că cimentul la nivelul implantului este un factor de inflamație. Noi facem lucrările doar înșurubate, ca să le putem da jos în caz de vreo problemă sau de igienă, și-atunci acele accesorii ne permit să facem un ax de inserție foarte predictibil pentru acea lucrare viitoare fixă.
Dar medicul care realizează intervenția de implantologie trebuie să colaboreze îndeaproape cu medicul care se ocupă ulterior de partea de protetică, chiar înainte de realizarea intervenției. De ce anume?
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: De multe ori poți să fii un chirurg foarte bun, să inserezi implantul foarte bine, dar din punct de vedere doar chirurgical, adică el să se integreze, să fie în os, să nu aibă probleme, dar din punct de vedere protetic să fie un eșec. Și asta vă spun mai ales la implanturile separate, când trebuie să pui între dinți sau în spatele dinților, le pui la o distanță neconformă, și-atunci lucrarea, coronița viitoare, o să fie ori cu o burtă, ori n-o să fie în poziția corectă… și ulterior duce la pierderea implantului.
Ce înseamnă pierderea implantului? Ce presupune pierderea unui implant?
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Din păcate, pierderea implantului nu înseamnă că pică imediat, pierderea implantului se derulează pe mai mulți ani, chiar pe 3-4-5 ani. Și ce se întâmplă acolo? Se produce o resorbție în jurul implantului, o periimplantită, și osul acela se topește. Se topește, se topește până apare un defect foarte mare. Pacienții se prezintă tardiv, pentru că n-au nici un simptom. Nu doare ca la dinte, să muști pe acel implant și să doară, pentru că el este mecanic, nu are nici un ligament, nu are nici un receptor pe care să muști și să ducă la creier informația că „au, mă doare!”. Nu are o asemenea funcție… Şi atunci se prezintă la 4-5 ani, când osul este foarte topit și trebuie să scoți implantul, să cureți bine, bine locul și să faci o adiție osoasă și să aștepți 3 luni o vindecare și ulterior să pui un implant într-un os refăcut, să zic așa.
Noi știam că implanturile ajută la stoparea resorbției osoase, tocmai de aceea nu e recomandat ca, după ce ai rămas fără un dinte în urma unei extracții, să aștepti foarte mult până să-ți pui un implant dentar.
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: El ajută, implantul ajută, dar ulterior vine coronița, care joacă un rol foarte important în viața implantului, cât stă el pe arcadă. Deci, după cum vă spuneam, poți să pui un implant perfect în os, să se integreze la 4 luni perfect și să n-aibă nicio problemă, dar să fie într-o poziție incorectă protetic.
Și ce anume se poate întâmpla în acest caz?
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Mâncarea intră pe lângă acea lucrare, se formează niște pungi, niște inflamații, care duc la topirea osului. Nu doare aceast lucru. Poate mai sângerează uneori. Pacientul evită să dea importanță acestui subiect. Pacientul nu dă importanță sângerării, care este mică la început și, ulterior, trec 3-4 ani, acolo se produce o resorbție foarte mare la nivelul osului, ajunge la un moment dat să se umfle. Observăm acest lucru, suntem obligați să scoatem acel implant, că nu se mai poate face nimic, pentru că implantul are niște spire și sunt poroase și pe suprafața implantului se dezvoltă bacterii, se contaminează cu bacterii. Și atunci trebuie îndepărtat implantul, curățat bine locul, făcută o adiție mică de os, așteptat 3 luni să se vindece acel os și reinserăm un implant nou, într-o poziție corectă, urmărind și gingia să fie foarte OK, că și de la gingie poate să ducă la o resorbție osoasă. Deci gingia este foarte importantă în jurul implantului.
Iar în cazul intervențiilor de reabilitare orală rapidă?
Dr. Alexandru Lența, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Este foarte important ca implanturile să se pună într-o poziție foarte, foarte bună protetic, să iasă cât mai pe mijloc, pe mijlocul feței ocluzale, astfel obținem și o lucrare ulterioară foarte, foarte subțirică. Să nu fie groasă, să ne încurce la limbă, la vorbire… Ce mai vreau să menționez: lucrările la astfel de intervenții tip All On au o gingie pusă de către tehnician, roz, care arată foarte bine și este aproape identică cu gingia pacientului. Odată cu evoluția bolii parodontale, pierdem foarte mult și din os, și din gingie, după cum vă spuneam, și atunci nu mai putem face o lucrare cum era odată, ca pe dinții pacientului. Denivelarea osoasă, care este dată de această afecțiune, de boala parodontală, ne obligă să facem noi o gingie roz, care să fie perfect aliniată, cum era odată la pacient, și să ne mențină și o igienă foarte bună în zona implanturilor.
Așadar, lucrările protetice sunt foarte importante, și lucrările provizorii, și lucrările definitive. Iată de ce!
Dr. Robert Teodorescu, medic stomatolog specializat în protetică dentară: Lucrările provizorii presează gingia după intervenția chirurgicală, în ideea de a o conforma, pentru că gingia după intervenție este inflamată și are o formă de la cusături mai burjonată, presează puțin gingia, să o conformeze la un nivel cât se poate de plan, ca ulterior lucrarea finală în cadrul căreia va fi amprentată o gingie vindecată, ce nu se mai modifică, să fie o gingie dreaptă, pe care putem să etanșăm lucrarea, adică nouă ne trebuie o etanșare acolo. O să lăsăm spațiu de spălare, dar nu un spațiu între gingia roz din lucrare și gingia pacientului. Acesta trebuie să fie în contact intim, pentru ca mâncarea să nu pătrundă acolo.
Cum se realizează lucrarea pe care pacientul o primește imediat după intervenție?
Dr. Robert Teodorescu, medic stomatolog specializat în protetică dentară: Lucrarea fezată în laborator de o mașinărie care fezează 3D, un sistem CAD/CAM, este gândită să fie o lucrare moale, o lucrare care poate amortiza niște forțe. Pacientul, pierzând dinții de mult timp, nu mai are obișnuit o mușcătură, nu mai știe cât de mult să închidă gura, unde trebuie s-o închidă, cum mestecă corect. Noi redând aceste funcții fiziologice ale pacientului, perioada de acomodare poate avea unul-două-trei șocuri până organismul se obișnuiește. În acel moment, noi venim cu aceste lucrări mai moi, nu sunt moi cauciucate, dar sunt mai moi, în ideea de a preveni aceste șocuri să ajungă la implanturi. Adică, dinții ăia moi… Tocmai de aceea lucrările provizorii sunt gândite ca să putem să mâncăm, să zâmbim, dar să consumăm mâncare solidă, nu vorbim de moale, solidă, dar mai moale, nu ne bagăm la alune, migdale și alte chestii. Încercăm să evităm să mușcăm din orice, ideea de a prinde între dinții din față și a trage este bine de evitat în primele 6 luni de la intervenție. Cu lucrările finale este cu totul altă discuție. Dar cu lucrările provizorii încercăm să avem grijă, de-abia ne-am recăpătat zâmbetul, încercăm să-l păstrăm, să-l salvăm.
Cum se schimbă lucrurile în privința lucrării definitive?
Dr. Robert Teodorescu, medic stomatolog specializat în protetică dentară: Implanturile fiind vindecate, putem să folosim lucrări dure, pentru că pacientul deja s-a obișnuit cu o mușcătură. În aceste, șase luni, pacientul s-a obișnuit cu această mușcătură pe care noi i-am redat-o. Deci putem să avem niște lucrări dure, niște lucrări cu care e obișnuit, unde nu mai sunt acele șocuri, implanturile sunt vindecate. E altă situație.
Evident, partea de protetică este strâns legată de partea de implantologie. Cum se văd lucrurile din perspectiva specialistului în protetică dentară?
Dr. Robert Teodorescu, medic stomatolog specializat în protetică dentară: Când introducem lucrarea pe acele implanturi, ea trebuie să se așeze, să se sprijine pe pragul acelor sisteme speciale fără tensiune, fără a forța lucrarea, fără a trage, pacientul simte un disconfort… mie să-mi fie greu să pun lucrarea în gură… Pentru că acea tensiune se reflectă ulterior în implanturi și, chiar dacă sunt vindecate, pot apărea resorbții osoase. De aceea este foarte important modul în care se ia amprenta, vizitele care se fac, patru, cinci, șase vizite, până fixăm lucrarea finală în gură. Sunt probe, sunt repere pe care le luăm, sunt tensiuni pe care le verificăm. Adică e foarte mult de muncă pentru a pune o lucrare să stea pasiv în gură și forțele să fie transmise egal pe cele 6 implanturi, prin acea bară de titan din lucrarea finală. Pentru că acea bară de titan, practic, preia tensiunea, dar trebuie să o transmită și egal către implanturi, nu să forțăm un implant de pe o parte mai tare. Atunci se ajunge la o resorbție osoasă la nivelul acelui implant, care, ulterior, după ce se resoarbe osul, dispare și gingia de deasupra. Nefiind gingie fixă, mâncarea pătrunde pe lângă implant și este exact ca la dinți: boală parodontală. Acolo intră mâncare, se inflamează și ajungem de unde am plecat. Ideea este să nu mai ajungem. Am greșit o dată, nu am avut grijă, OK… Dar haideți să oferim o a doua șansă cu aceste implanturi, haideți acum să avem grijă!
Însă cum ar trebui pacienții să-și îngrijească aceste lucrări? Ce ar trebui să facă pentru întreținerea acestora, pentru ca durabilitatea lor în timp să fie cât mai mare?
Dr. Andrei Lazari, medic specialist parodontologie: Foarte important este ce face pacientul acasă. Aici nu vor fi în fiecare zi pacienții, nu putem avea noi grijă zi de zi, însă prevenția și igiena pe care o au pacienții zi de zi acasă este cea mai importantă. Mai ales pe lângă lucrări protetice și mai ales pe lângă implanturi, igiena trebuie să fie mai bună. Dinții se apără, au niște ligamente care ajută la apărarea dinților și la protejarea de bacterii. Ei bine, implanturile le au într-un număr foarte redus. De aceea, pe lângă implanturi trebuie să avem o igienă mult mai bună decât pe lângă dinții normali, deoarece protecția lor este mult mai slabă și orice factor inflamator poate duce la o evoluție destul de rapidă. În momentul în care sângerează gingia pe lângă un implant, cum sângerează și pe lângă dinți, fiind primul stadiu, trebuie să venim la stomatolog, să igienizăm, pentru a îndepărta orice factor iritativ din timp, pentru a nu permite o evoluție și o resorbție osoasă ce va urma dacă acești factori iritativi nu sunt îndepărtați. Chiar și după intervențiile acestea de All On 6, All On 4, de obicei, pacienții care vin au deja o retracție osoasă și o retracție gingivală avansată. De aceea și recurg la aceste tratamente. Ei bine, după ce se pun aceste lucrări, pe lângă igiena pe care trebuie să o aibă, prin irigatoare bucale, periuțe moi, periuțe interdentare, cu care să ajungă peste tot… după vindecarea țesuturilor, cam la două luni, trei luni după integrarea implanturilor, trebuie să vedem exact ce gingie avem, o gingie fixă sau gingia mobilă cât de mult a avansat. Pentru că, dacă nu avem un minim de 3 milimetri de gingie fixă în jurul implanturilor, ele sunt mult mai susceptibile la inflamație și, în timp, la o resorbție osoasă. Se efectuează aceste grefe de gingie, niște grefe epitelio-conjunctive ce se recoltează din cerul gurii, de dimensiuni mici. De obicei, pacienții nu au niciun disconfort. Însă acestea trebuie făcute în jurul implanturilor, pentru a le proteja și pentru ca pacientul să se bucure, în timp, de această lucrare.