Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Reabilitarea orala rapida
0Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Reabilitarea orala rapida
B1 TV, 5 ianuarie 2020, de la ora 9.30.
Invitata: Doamna dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sustinuta de Clinica Dental Premier (www.dentalpremier.ro,
www.facebook.com/dentalpremier.ro, Telefon: 0726.203.032).
Se vorbeste din ce in ce mai mult despre procedura de implantologie care poate conferi pacientilor dinti ficsi intr-o zi. Haideti sa aflam impreuna ce presupune acest sistem Fast and Fixed, acest sistem de reabilitare orala rapida.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Sistemul de reabilitare orala a danturii reprezinta o metoda rapida de reconstructie a zambetului care se bazeaza pe ideea de a insera mai multe implanturi, si anume 6 implanturi la maxilar, 4 implanturi la mandibula, urmate de inserarea unei lucrari provizorii in 24 de ore de la inserarea implanturilor.
Dar cui se adreseaza aceasta procedura? Care sunt pacientii care pot apela la acest sistem de reabilitare orala rapida?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Aceasta metoda se adreseaza mai multor categorii de pacienti. In primul rand vorbim de pacientii care nu mai au niciun dinte, poarta proteza dentara mobila, care este foarte neplacuta si pot face astfel trecerea de la proteza mobila la o lucrare fixa, mult mai usor de suportat. O alta categorie o reprezinta pacientii cu boala parodontala avansata, cu dinti care se misca atat de mult si nu mai pot fi salvati. Procedeul inseamna extractia tuturor dintilor, inserarea implanturilor, se ia amprenta si, imediat, in interval de aproximativ 24 de ore, se insereaza o lucrare fixa provizorie peste aceste implanturi. Inca o categorie poate fi reprezentata de pacientii care au leziuni carioase foarte avansate, dinti distrusi, care nu mai pot fi recuperati, care nu mai pot fi inclusi intr-o lucrare fixa clasica. Procedura inseamna extractia acestor dinti, implanturi si dinti ficsi in 24 de ore.
Este dificila aceasta interventie? Cum o resimt pacientii? Cu ce tip de sedare se realizeaza?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Desi pare o interventie foarte ampla, intr-adevar, este, un avantaj ar fi ca se poate realiza fara nicio problema, cu anestezie loco-regionala, anestezie obisnuita, confortul pacientului putand fi sustinut doar de acest tip de anestezie. Pentru pacienti foarte anxiosi, care doresc un confort psihic sporit, putem recurge la inhalosedare. De asemenea, pentru pacienti care au probleme de sanatate mai mari si trebuie supravegheati mult mai complex, putem apela la ajutorul unui medic anestezist – pacientul poate fi adormit si in acest fel se realizeaza interventia.
Vorbeati despre inhalosedare, o metoda care ii relaxeaza pe pacienti. In ce consta aceasta?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Inhalosedarea reprezinta o metoda prin care se induce pacientului o stare de relaxare, de confort si psihic, si fizic ceva mai sporit, fiind utilizat un gaz, protoxid de azot, de fapt, un amestec de oxigen si protoxid de azot, care induce aceasta stare de relaxare si confort pacientului.
Cand se inhaleaza acest gaz? Si ce efecte are?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Gazul este inhalat imediat inainte de interventie, isi face efectul… Odata oprita inhalarea gazului, efectul dispare in cateva minute. Pacientul isi poate reveni din aceasta stare foarte repede, dupa cateva minute, nu are nicio interdictie dupa aceea, adica poate sa conduca masina, poate sa plece singur de la clinica, fara sa fie neaparat insotit de o persoana.
Dar, revenind la interventia de reabilitare orala rapida, mai exact la pacientii care recurg la aceasta interventie pentru a beneficia de dinti ficsi, care este varsta acestora? Se poate efectua interventia si la varste inaintate?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Interventia de implanturi rapide si dinti ficsi in 24 de ore se adreseaza, ca medie, pacientilor de peste 50 de ani. Desi am avut pacienti mult mai tineri, de 30 de ani, cu leziuni foarte avansate… De asemenea, pacienti foarte in varsta, de 90 de ani… Trebuie precizat ca, din fericire, varsta nu reprezinta un obstacol pentru astfel de interventie. O conditie importanta este sa avem o stare de sanatate stabila.
Dar daca pacientii au si diferite afectiuni generale?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: De multe ori, avem pacienti care au diverse probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiune, diabet… Daca aceste afectiuni sunt tinute sub control, adica pacientul are o medicatie corespunzatoare, glicemia nu depaseste anumite valori, si acesti pacienti pot deveni candidati pentru o astfel de interventie de implanturi rapide.
Si cum schimba aceasta interventie viata pacientilor?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Avantajele sunt multiple! Pe langa faptul ca este o interventie rapida, deci schimbarea apare imediat si pacientul are dinti ficsi, pacientul poate reintra imediat in circuitul social, poate sa zambeasca cu noua dantura… De asemenea, poate sa manance, cu precizarea ca, dupa o astfel de interventie, timp de 3 – 4 luni, trebuie schimbat putin tiparul de alimentatie, in sensul ca trebuie consumate alimente moi si foarte moi, astfel incat sa nu fie suprasolicitate aceste implanturi. Aceste implanturi trebuie menajate, pentru ca au nevoie de o perioada de osteointegrare, o denumim noi, adica sa aiba timp suficient sa faca corp comun cu osul, sa creasca suficient os pe spirele implantului si sa sustina o masticatie cu alimente obisnuite, mai tari.
Si cum se acomodeaza pacientii cu lucrarea provizorie si apoi cu lucrarea definitiva?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Dupa inserarea lucrarii provizorii, este nevoie si de niste controale, dar dupa 4 – 6 luni deja se poate trece la etapa realizarii lucrarii definitive, care poate fi din mai multe materiale: din ceramica, din zirconiu pe suport de zirconiu sau pe suport de titan, se mai foloseste inca un material care se numeste bioHPP, un material foarte estetic, rezultand o lucrare usoara… Confortul pacientului, dupa cum spuneam, este foarte mult imbunatatit. Pacientul beneficiaza de un zambet nou, poate manca cu foarte multa incredere… Schimbarea este, intr-adevar, majora.
Asadar, pacientii isi pot recapata increderea in sine, pot zambi cu incredere, pot manca si pot rade fara temerile induse de purtarea unei proteze mobile.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Avem pacienti care au venit cu proteze mobile pe care poate le-au purtat ani… Se plangeau de faptul ca nu simt gustul alimentelor, alimentatia nu are senzatia aceea de natural, gustul alimentelor nu este simtit foarte bine, fonatia, felul in care ariticuleaza cuvintele nu este suta la suta corespunzator cate vreme porti o proteza mobila… Aceste dezavantaje dispar in clipa in care pacientul are o lucrare fixa prin implanturi rapide.
Astazi, si pacientii din Romania pot beneficia de aceasta interventie moderna de implantologie, care le poate conferi dinti ficsi in doar 24 de ore.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Aceasta interventie este, intr-adevar, revolutionara, vine cu numeroase beneficii, se realizeaza deja de foarte multi ani, deci poate fi considerata o procedura predictibila, putem avea incredere in rezultate si trebuie spus… calitatea vietii se schimba, intr-adevar, foarte mult!