Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Rezolvarea intr-o singura sedinta a problemelor chirurgicale stomatologice
0Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Rezolvarea intr-o singura sedinta a problemelor chirurgicale stomatologice
B1 TV, 5 octombrie 2019, de la ora 9.30.
Invitati: dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala, si dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala.
Emisiune sustinuta de Clinica DentalMed (www.dental-med.ro, Tel.: 021.402.87.35, 0372.330.300, 031.803.01.70).
Suntem grabiti, din ce in ce mai grabiti si, in plus, multora dintre noi le este frica in continuare de dentist, asa ca multi dintre noi ajung, din pacate, in situatia de a avea destul de multe probleme stomatologice de rezolvat. Astazi, insa, intr-o singura sedinta de tratament se pot rezolva mai multe probleme de natura chirurgicala, in stomatologia moderna fiind dezvoltat conceptul One Stage Surgery. Haideti sa aflam, concret, ce proceduri stomatologice se pot realiza in cadrul acestei interventii!
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Noi ne dorim sa limitam numarul de vizite si interactiunile pacientilor cu mediul chirurgical. Practic, in momentul in care noi efectuam extractii dentare, inseram implanturi, asanam cavitatea bucala, realizam interventii de ridicare a sinusurilor, sinus lifting, trebuie sa stim ca facem o agresiune asupra corpului. Si noi trebuie sa limitam aceasta agresiune. Practic, daca reusim (si o sa va expun in ce situatii reusim) sa cumulam aceste proceduri intr-o singura faza sau in cat mai putine faze, pacientul vine o singura data la interventie, o singura data se prezinta la control, o singura data vine sa-i eliminam firele de sutura… Totodata, perioada de vindecare a pacientului este redusa la minimum, pe cat posibil, astfel incat sa aiba o calitate a vietii, deci sa-si finalizeze tratamentul, pentru ca, de fapt, pe pacient il intereseaza faza finala, in care primeste coroanele finale… cat mai rapid.
Ce presupune, insa, o asemenea interventie?
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: O abordare interdisciplinara. Avem nevoie de sedare intravenoasa asistata de medicul anestezist, avem nevoie de o anumita dotare, pacientul este investigat paraclinic, se fac tomografii… Trebuie sa vedem daca cerintele pacientului pot fi satisfacute de noi… Nu intotdeauna reusim sa realizam aceasta interventie intr-o singura faza, conform acestui concept – de multe ori trebuie sa facem interventia in doua faze. Insa, in concluzie, in mare, noi vrem sa scurtam numarul sedintelor si sa le comprimam intr-o singura faza sau maximum doua de tratament.
Ce pacienti pot beneficia de aceste operatii intr-o singura sedinta? Ce analize premergatoare sunt necesare?
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Etapa premergatoare, in situatia in care pacientul este sanatos, dureaza destul de putin, intrucat facem consultul clinic, se fac niste poze de diagnostic, tomografii, radiografii, se realizeaza niste modele de studiu cu situatia initiala a pacientului… Bineinteles ca intotdeauna vrem sa stim care este cerinta pacientului. Deci noi tot timpul intrebam pacientul: „Ce iti doresti?” Ce-si doreste pacientul… pentru a sti daca putem sa-i satisfacem aceste cerinte. De multe ori, aceste cerintele pacientilor sunt mai mari decat putem noi realiza. Nu noi, cum sa spun, ci ca medici in general, pentru ca nu suntem infailibili, exista limite, sa stiti, si in medicina. Insa trebuie sa stabilim care sunt aceste limite. Practic, aceasta investigatie dureaza in jur de 30 de minute, 45 de minute. Ulterior, exista o investigatie clinica, facuta de medicul anestezist, in care pacientul este trimis pentru a realiza anumite analize de sange, ca sa vedem daca totul este in regula… Dupa care pacientul este programat la interventie. Interventiile variaza ca durata, plecand de la 40 de minute, o ora, o ora si jumatate, doua, chiar si trei ore – sunt interventii care dureaza chiar si trei ore.
Este dureroasa o asemenea interventie? Cu ce tip de sedare se realizeaza o astfel de procedura stomatologica One Stage Surgery?
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Starea de constienta este „pacalita” de medicatia care este data de medicul anestezist. Practic, perceptia timpului este deformata. De exemplu, daca interventia dureaza, sa zicem, doua ore, pacientul percepe ca ar fi durat 20 de minute. De multe ori, pacientul uita ceea ce s-a intamplat in aceasta perioada. Inflamatia si recuperarea postoperatorie sunt foarte rapide, datorita sedarii intravenoase si medicatiei pe care medicul anestezist o administreaza… De multe ori, pacientul pleaca cu lucrari provizorii, adica incercam, pe cat posibil, sa nu-l trimitem acasa fara o lucrare provizorie, pentru a-i creste increderea de sine si pentru a nu fi afectat din punct de vedere psihologic. Insa nu intotdeauna este posibil acest lucru. Dar, cand nu este posibil, noi informam dinainte pacientul, adica nu-l punem in fata faptului implinit. Sunt situatii in care pacientul trebuie sa aiba rabdare, sa astepte una, doua, trei zile, daca edemul e foarte mare, daca implanturile nu pot sustine imediat o lucrare provizorie… Insa, de cele mai multe ori, reusim, prin colaborarea dintre medic si pacient, sa gasim o solutie de comun acord.
Importanta este, asadar, comunciarea medic – pacient. Este esential ca pacientul sa inteleaga dinainte ce implica procedurile medicale si care sunt sfaturile pe care trebuie sa le urmeze pentru succesul pe termen lung al interventiilor stomatologice.
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Unii pacienti sunt foarte concentrati pe reusita actului medical si accepta orice lucru, oricat de drastic ar fi, pentru reusita chirurgicala si sacrifica partea estetica. Pentru ca, totusi, aplicarea unei lucrari provizorii imediat peste o plaga operata presupune anumite inconveniente – raman resturi alimentare, se poate inflama plaga… Deci de preferat este ca plaga sa ramana libera. Insa nu avem cum sa facem intotdeauna chestia asta, pentru ca apare depresia pacientului, care vine cu dinti, pleaca fara… De cele mai multe ori, reusim sa-i conferim pacientului calitatea vietii si acesta sa plece cu lucrarile realizate imediat dupa operatie.
Este important, asadar, de inteles si care sunt limitarile acestui concept. Este vorba de o serie de proceduri care se pot reuni si realiza intr-o singura sedinta de tratament, ceea ce este benefic pentru pacient. Dar, in unele situatii, unii pacienti au nevoie si de alte sedinte la medicul stomatolog, pentru rezolvarea cu succes a problemelor lor dentare.
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Deci noi, practic, incercam sa facem atat extractii dentare, cat si aditii de os, in locurile in care osul nu are o grosime suficienta, cat si operatii parodontale, ridicari de sinusuri, inserare de implanturi…
Ce presupun aditiile de os, care, dupa cum spuneati, sunt necesare in anumite conditii?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Aditia de os presupune, in functie de zonele si de cantitatea de os natural existenta, folosirea unui os particular, praf, sau chiar a unor blocuri osoase – bucati de os care se prind de patul osos al pacientului, astfel incat, dupa un anumit timp de asteptare, sa beneficiem de un volum osos corespunzator inserarii unui implant.
Intelegem, asadar, ca aceste noi proceduri si aceste noi materiale biocompatibile au fost elaborate, bineinteles, pentru succesul interventiilor, dar si pentru a restrange, pe cat posibil, interactiunea pacientilor cu medicii de chirurgie orala, care poate sa fie foarte stresanta pentru unii pacienti. Cum se raporteaza pacientii la acest tip de procedura de rezolvare a problemelor stomatologice intr-o singura sedinta?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Astfel de operatii au rolul de a creste moralul, psihicul unui pacient, deoarece pacientii vin fiind foarte speriati de ce urmeaza sa li se faca, de ce tratament trebuie sa urmeze. Iar noi le propunem o astfel de abordare de tip One Stage Surgery, explicandu-le care sunt avantajele, dezavantajele. Iar dupa ce ei realizeaza aceste tipuri de operatii, constientizeaza faptul ca a fost mai multa frica, ca totul este mult mai simplu… Ceea ce simt postoperator, dupa operatie, nu este atat de catastrofal cum era regia pe care si-o face fiecare in cap inainte de a suferi asa ceva…
Asadar, daca te informezi, descoperi ca astazi exista noi proceduri si materiale care se utilizeaza in stomatologie si care te ajuta sa-ti refaci dantura, sa-ti recapeti zambetul si, de ce nu, increderea in sine!
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Sa stiti ca este foarte interesant… Chiar am fost la un curs in Portugalia, in care am vazut o prezentare in care pe ecran au aparut ochii unei femei in varsta de 45 de ani – erau niste ochi tristi… dupa care s-a facut zoom, a aparut fata pacientei, dupa care am vazut cavitatea orala a pacientei si am vazut ca nu avea dinti… Ulterior, pacienta a primit un tratament chirurgical, implanturi, aditie osoasa, i s-au realizat lucrarile… iar la finalul expunerii au aparut din nou ochii femeii, care vii, veseli! Era cu totul si cu totul alt persoana! Din nou acel zoom-out, am vazut chipul pacientei respective si zambetul. Pentru noi a fost destul de interesant sa vedem ca, de fapt, noi schimbam destine si vieti! Adica zambetul si prezenta dintilor influenteaza psihicul. Iar acea privire a pacientei, inainte si dupa, pe noi ne-a marcat. Adica ne-am dat seama ce rol important avem in viata unui pacient, in momentul in care ii redam zambetul si calitatea vietii!