Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de implantologie orala
0Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de implantologie orala
B1 TV, 21 septembrie 2019, de la ora 9.30.
Invitati: dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala, si dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala.
Emisiune sustinuta de Clinica DentalMed (www.dental-med.ro, Tel.: 021.402.87.35, 0372.330.300, 031.803.01.70).
A avea o dantura sanatoasa, un zambet frumos iti da incredere in propria persoana, te face sa vezi viata altfel. Daca insa ti-ai pierdut dintii, lucrurile se schimba dramatic. Dar astazi exista solutia implanturilor dentare, care te pot ajuta sa-ti recapeti zambetul si, prin urmare, increderea. Totul este sa te informezi corect si sa alegi cele mai bune variante!
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: In momentul in care un pacient isi pierde un dinte sau isi pierde un numar mai mare de dinti, are sentimentul ca a pierdut ceva, ca ii lipseste ceva, ca nu mai e la fel ca inainte. Pe vremuri, lucrarile standard care se realizau erau puntile dentare sau lucrarile mobilizabile. Ii confereau pacientului un confort masticator si estetic, insa, sub raport psihologic, pacientul tot timpul avea undeva, in subconstient, faptul ca nu mai este ca inainte si ca ii lipseste un dinte, o radacina… De aceea, multi pacienti sunt afectati emotional de pierderea unui dinte. Implantul dentar este o radacina artificiala, dar, cu care, de fapt, noi ce facem: compensam lipsa unui dinte sau anumitor dinti prin inserarea acestor surubele in locul de unde dintele a fost extras, astfel incat, in final, pe acel implant punem o coroana dentara. Pacientul, in timp, resimte acest tratament foarte natural si se simte din nou ca in situatia initiala, cand avea dintii in gura, ceea ce il ajuta, il schimba. Calitatea vietii este, clar, imbunatatita.
Dar de ce anumiti pacienti au evitat pana acum aceasta solutie a implanturilor dentare?
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: De multe ori, pacientii vin si regreta ca nu au abordat din prima varianta implanturilor dentare. Fie ca pentru ca au avut o teama de un act chirurgical sau din ratiuni de natura financiara – au avut impresia ca este costisitor sa apeleze la un implant… Ulterior, avand in vedere ca informatia medicala astazi circula foarte usor si putem sa informam atat prin retelele de socializare, cat si prin media, oamenii incep sa puna intrebari : ”In cazul meu s-ar preta un implant dentar?” Si atunci noi analizam cazurile lor si le spunem: ”Da!” De multe ori, reusim sa plasam implanturile dentare. Cateodata, e un pic mai complicat si este nevoie de interventii colaterale, de genul aditiilor osoase, cand nu avem spatiu sau os suficient. Dar de cele mai multe ori reusim sa inseram un implant.
Cat de sigura este, astazi, o interventie de inserare a unui implant?
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Inserarea unui implant este foarte bine structurata din punctul de vedere al protocoalelor. Le explicam pacientilor ca este o interventie sigura, cu grad foarte mic de risc daca medicul si pacientul colaboreaza, facem o anamneza corecta a posibilelor afectiuni ale pacientului, daca investigam pacientul atat clinic, cat si paraclinic, efectuam in computer tomografii specifice zonelor in care vrem sa inseram implanturile, radiografii si asa mai departe.
Cat tine un implant? Cat dureaza?
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: In general, nu putem sa facem contract cu biologia si sa stim exact. Insa, medical, noi ne bazam foarte mult pe statisticile medicale, care sunt foarte usor accesibile astazi, chiar si de catre pacienti. Si putem spune ca rata de succes a unui implant dentar pentru un pacient sanatos este, pentru 85, 90 pana la 95%, pentru un interval de 10 ani. Asta inseamna ca exista un procent de esec al implantului dentar, deci nu este infailibil, dar este foarte mic. Si este rezonabil. Adica interventia de inserare a unui implant dentar este una sigura si pe termen lung.
Dar, in principal, de ce se poate ajunge la pierderea unui implant? Si ne referim mai ales la pacientii care se confrunta cu situatii speciale, cum ar fi boala parodontala.
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Un prim factor este legat de faptul ca implanturile dentare sunt foarte sensibile la igiena deficitara. Cu alte cuvinte, inamicul numarul unu al implantului dentar este prezenta bacteriilor, germenilor care in mod firesc exista in cavitatea noastra orala, a tuturor oamenilor, caci toti avem aceeasi flora in cavitatea orala. Insa pacientii care au boala parodontala in mod cert au aceasta prezenta a bacteriilor mai agresiva in cavitatea orala. De aceea, trebuie retinut ca intai trebuie sa rezolvam problema parodontala, sa curatam, sa asanam din punct de vedere medical cavitatea orala, prin diverse mijloace – chirurgicale, nechirurgicale… Ulterior, inseram implanturile. Totodata trebuie sa analizam terenul, adica, in urma pierderii unui dinte cauzata de evolutia bolii parodontale, trebuie sa intelegem ca osul este deficitar. Adica si in aceasta situatie, ca la pacientul diabetic, terenul este un teren avariat, ca sa-l denumesc asa. Deci prognoza poate fi afectata. Insa pacientul intra intr-un protocol de igienizari, va fi monitorizat foarte atent si, de cele mai multe ori, noi reusim sa plasam aceste implanturi la pacientii cu boala parodontala. Dar cu conditia sa tratam si boala parodontala, in acelasi timp sau inainte chiar de a insera implantul.
Igiena riguroasa este, asadar, extrem de importanta!
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Daca un pacient nu are o igiena corecta, satisfacatoare, nu se recomanda inserarea unui implant. Trebuie facut un instructaj in ceea ce priveste igiena orala. De asemenea, odata plasat un implant in gura, nu este ca la un service auto… am pus o roata, am umflat-o si ii dau bice pe autostrada! Trebuie sa vina la „revizii”! Se recomanda o data la 6 luni sa faca o igienizare profesionista in cabinet, o data pe an sa faca o radiografie, pentru a putea vedea cantitatea de os existenta in jurul implantului. Toti acesti factori… inclusiv experienta medicului care insereaza implantul este importanta in ceea ce priveste lungimea de viata a unui implant.
Stim insa ca uneori este nevoie de aditii de os pentru succesul unei interventii de implantologie. De ce anume?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Osul, in mod fiziologic, se resoarbe, dar exista anumiti factori, cum sunt infectiile sau diverse boli generale ale organismului, care pot agrava sau accentua resorbtia osului, lucru pe care-l putem vedea pe o radiografie si, daca se face anual, putem din timp sa stopam evolutia respectiva. In cazul unei infectii, se dreneaza infectia, se curata tesutul inflamat, se aditioneaza biomateriale, tesut osos si, in felul acesta, prelungim viata unui implant.
In ce consta o aditie de os in acest caz?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Este o interventie chirurgicala prin care se pune graft osos. Practic, este un material… ca un praf, particular, in jurul implantului. Dupa ce acesta este curatat, igienizat, se acopera cu niste membrane de colagen, pentru ca tesutul gingival sa nu invadeze graftul osos, dupa care se inchide gingia peste, prezervand, in felul acesta, cantitatea de os si chiar imbunatatind-o.
Dar inainte de inserarea unui implant?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Inainte de a pune un implant se fac tomografii, pentru a vedea cantitatea de os existenta, iar atunci cand ea nu exista se fac operatii ajutatoare, cum este, de exemplu, sinus liftul, prin care noi incercam sa crestem cantitatea de os pe verticala.
Concret, ce inseamna aceasta operatie de sinus lift ?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Sinusul maxilar este o cavitate situata si in stanga, si in dreapta nasului, foselor nazale… iar aceste cavitati sunt pline cu aer. Pe parcursul vietii, se mai pierd si dinti, iar sinusurile se pneumatizeaza, adica se maresc, osul se atrofiaza, astfel incat inaltimea de os pana in sinus devine insuficienta pentru lungimea unui implant dentar care sa aiba si o predictabilitate in timp. In aceasta situatie, se face o fereastra in osul maxilar, se ajunge la mucoasa sinusului, pe care noi o ridicam cu niste instrumente speciale, iar in spatiul creat intre mucoasa si podeaua sinusului se pune os. In felul acesta, cream inaltime de os, iar implantul are rezistenta in timp.
Cat de sigure sunt aceste interventii?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Practic, cu ajutorul acestor investigatii – tomografii, radiografii panoramice, riscurile sunt mult diminuate. Nu mai exista posibilitatea de a gresi dimensiunile implantului astfel incat sa apara erori in timpul operatiilor. Iar, cu atat mai mult cu cat pacientul isi alege un medic cu experienta (caci si acesta e un lucru foarte important), de asemenea, riscurile si toate esecurile pot fi diminuate. De asemenea, un sinus care este bolnav noi il putem observa, inclusiv in anamneza clinica pe care o facem, dar si radiologic. Iar inainte de a trece la operatie trimitem pacientul intr-o clinica ORL, pentru a trata afectiunea sinusului respectiv, sinuzita sau inflamatia mucoasei sinusale.
Asadar, implanturile dentare reprezinta astazi o solutie cu o foarte mare predictibilitate pentru inlocuirea dintilor lipsa. Poti sa zambesti din nou, sa te bucuri de o dantura frumoasa, sa-ti recapeti increderea, sa-ti schimbi viata daca te informezi in privinta noilor tehnologii medicale care te pot ajuta. Si, bineinteles, daca ai grija sa respecti o igiena riguroasa.