Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Tehnologii digitale in ortodontia pentru copii si adulti
0Schimbă-ți Viața! Informează-te! – Tehnologii digitale în ortodonția pentru copii și adulți
B1 TV, 25 mai 2024, de la ora 9.40
Invitate: dr. Ioana Dragoman și dr. Cristina Mihai, medici specialiști în ortodonție
Emisiune susținută de DentalMed Luxury Dental Clinic (www.dental-med.ro,
www.facebook.com/DentalMedLuxuryClinic, www.facebook.com/DentalMedPrimaverii, 021 402 87 35, 0372 330 300).
Tratamentele ortodontice, care au rolul de a îndrepta dinții și de a corecta poziția acestora și a maxilarelor, într-o oarecare măsură, s-au schimbat radical în ultima vreme. Asta datorită noilor tehnologii digitale și aparatelor performante, care-i ajută pe medicii ortodonți atât în etapa de diagnosticare, cât și în etapa de tratament, dar și în colaborarea cu medicii stomatologi cu alte specializări și cu tehnicienii dentari. Astfel, computerul tomograf, scanerele intraorale, care acum nu doar că realizează modele 3D, ci pot să ajute medicul să vadă dinamica mișcării maxilarelor în timp real, au schimbat modul de lucru al medicilor ortodonți.
Dr. Ioana Dragoman, medic specialist ortodonție: Istoria noastră cu digitalizarea cred că a început cu CBCT-ul, adică cu computerul tomograf, acum mai mulți ani. În momentul în care computerul tomograf este la îndemână și devine o investigație uzuală în tratament, începi și vezi lucruri pe care înainte nu le vedeai. Deci este atât de performantă imaginea, calitatea imaginii, încât tratamentul tău s-a modificat. Protocoalele de tratament s-au modificat în momentul în care CBCT-ul a intrat în uzul ortodonției.
De exemplu, în privința diagnosticării cât mai corecte din punct de vedere ortodontic, cum intervine computerul tomograf?
Dr. Ioana Dragoman, medic specialist ortodonție: Considerai că e un deficit de maxilar în momentul în care aveai ocluzia inversă. Când ai computer tomograf și faci măsurătorile pe computer tomograf, observi că ai deficit de maxilar chiar dacă copilul nu mușcă invers. Pentru că există compensații dentare. Și, clinic, pare să fie în regulă, dar, de fapt, nu este tocmai în regulă. Înseamnă că dinții se înclină în așa fel încât să reușească să se întâlnească într-un mod mai favorabil. Deci nu mușcă invers, pentru că dinții de sus sunt înclinați în afară, pentru că dinții de jos sunt înclinați înăuntru și au compensat, practic, o problemă care este scheletică. Te uiți la el și nu mușcă invers. Și, totuși, el are un deficit de maxilar, care trebuie corectat. Dacă ai vrea să-i îndrepți pe dinți, ai ieși cu rădăcinile în afara osului. Perimetrul osos nu există. Acesta a fost primul pas. S-au schimbat modul în care vezi, în care evaluezi un pacient și, în consecință, tipul de tratament pe care i-l oferi.
Dar cum au schimbat lucrurile scanerele intraorale? Care sunt avantajele lor față de amprentarea clasică, din punctul de vedere al medicului ortodont?
Dr. Ioana Dragoman, medic specialist ortodonție: Să iei o amprentă este ceva banal. Și, totuși, cu copiii mici aveai, așa, un întreg protocol și-o învăluire, să-i explici, să fie repede, să fie materialul perfect… Un strop de stres exista tot timpul. Nu mai există asta. Deci este total fun, cu copiii ăștia digitali, când le arăt scanerul meu și calculatorul, ăștia care sunt mai tehnici încep și pun probleme… Totul este foarte relaxat. Plus că este un instrument extrem de util de a le explica și pacienților, și părinților, pe loc. Ai făcut o scanare și poți să le arăți problemele care vorbeam mai devreme: „Uite, ai o mandibulă mai scurtă! Uite, nu-ți atingi dinții în față! Uite ce contacte dentare ai!” Deci văd pe loc. Durează două minute să facă o scanare și-atunci, chiar în momentul consultației, poți deja să le oferi niște informații, să le explici niște lucruri și ei să înțeleagă, pentru că văd. Și asta face ca tratamentul tău să fie… diagnosticul mult mai complex și tratamentul mult mai precis. Deci avantajele nu sunt doar pentru mine, că am un CT și am un scaner care-mi ușurează viața, că trimit fișiere tehnicianului și nu mai umblă curierul cu amprente. Bineînțeles că nouă ne-a ușurat viața, dar avantajul major este al pacientului. Lucrurile pe care nu le vedeam înainte, pentru că nu aveam în mod uzual un CBCT, nu le tratam, nu? Acum le vezi, acum știi că există și le tratezi. Deci beneficiul este al pacientului. Are un diagnostic mai precis și un tratament mai precis.
Astfel, toate aceste noi aparate performante fac mult mai rapidă și mai precisă diagnosticarea și ajută, bineînțeles, și în etapa de tratament ortodontic.
Dr. Ioana Dragoman, medic specialist ortodonție: Investigații complexe de ocluzie făceam și înainte, cu articulatorul, cu arcul facial. Erau investigații pe care nu le făceam, pentru că necesitau ore… și laborator și, pur și simplu, erau investigații care nu se puteau integra într-o zi normală de lucru. Adică să aloci atât de mult timp unui singur pacient, unei singure investigații…
Iar acele aparate care, pe lângă scanarea 3D, mai aduc în plus și componenta dinamică, ajutând medicul să analizeze mișcările maxilarelor, dinamica lor, cât și cum scurtează etapa de diagnosticare și etapa de tratament? Și cum se realizează efectiv ședința de diagnostic în care se utilizează aceste noi tehnologii, noi aparate?
Dr. Ioana Dragoman, medic specialist ortodonție: Se face o scanare intraorală, se poate suprapune și pe un CBCT pe care să-l încarci, se aplică niște senzori pe fața pacientului. Are ca o coroniță pe cap și niște senzori care se lipesc la nivelul arcadei dentare inferioare. Și îi dai indicații să facă anumite mișcări, pe care softul le înregistrează. Se poate face nu numai înregistrarea situației de facto a pacientului, se pot face și anumite simulări. Deci e un început al tratamentului meu. Pot să știu dacă o anumită situație se rezolvă într-un fel sau nu se poate rezolva într-un fel doar făcând simulările cu ajutorul softului. Îl pun să închidă, să deschidă gura, să facă mișcări de lateralitate, stânga-dreapta, se poate pune să mestece ceva, să-i dai o gumă de mestecat, ca să vezi cum mestecă. Ne dă informații sută la sută personalizate despre contactele dentare și despre cum funcționează articulația pacientului. Softul este extrem de precis, te ajută să pui diagnostic, te ajută să-ți urmărești evoluția tratamentului, te ajută să faci finisările la sfârșitul tratamentului, cu mult mai puține ședințe pentru pacient și mult mai puțin efort din partea ta. Când făceam în mod clasic aceste lucruri, le făceam întotdeauna împreună cu colega mea. Adică volumul de înregistrări este foarte mare. Practic, trebuie să faci aproape pentru toți pacienții care au dentiție permanentă. Nu pentru copii, dar pentru cei care au dentiție permanentă e indicat să faci acest gen de înregistrare.
Când se realizează aceste investigații, aceste analize?
Dr. Ioana Dragoman, medic specialist ortodonție: În mod uzual, se fac la început și la sfârșit. La începutul tratamentului, pentru diagnostic, la sfârșitul tratamentului, pentru finisarea ocluzală. Pentru cazuri complexe se fac și pe parcurs. Este complementar la tot ce se făcea înainte clasic. Știți, se fac fotografii, se face teleradiografie…
Dar, concret, din punctul de vedere al pacientului care și-ar dori un tratament ortodontic, cum stau lucrurile? Care sunt pașii de urmat în vederea elaborării tratamentului?
Dr. Cristina Mihai, medic specialist ortodonție: Pentru a stabili un plan de tratament corect, avem nevoie de realizarea unor investigații imagistice, radiologice și de înregistrare a mușcăturii. Pentru aceasta, avem nevoie de a realiza o radiografie panoramică, ca să vedem starea tuturor dinților, o radiografie de profil a pacientului, în care să vedem discrepanțele dintre osul maxilar și mandibulă sau o tomografie craniană, care ne dă foarte multe rapoarte: ale dinților, ale craniului, ale parodonțiului, dacă există retracții la nivel gingival, la nivel osos, parodontal, dacă există lipsuri dentare. În funcție de aceasta, noi facem o scanare a arcadelor dentare. Scanarea reprezintă o modalitate nouă de a amprenta pacientul. Nu mai folosim amprentele clasice, cu materiale, care dădeau o senzație neplăcută pacientului de a se îneca, de a nu putea respira. Există o cameră intraorală, care scanează arcadele dentare printr-o cameră video care multiplică fiecare poziție în parte și ne dă o imagine de ansamblu a arcadelor dentare, a dinților. După realizarea acestei scanări, se realizează, pentru problemele articulare, o înregistrare cu un dispozitiv de cea mai înaltă tehnologie și care ne înregistrează relația dintre arcadele dentare, mușcătură, cum vrem noi să ducem pacientul, în propulsie, cu dinții mai în față, de lateralitate, conducere canină, ca să vedem dacă rapoartele sunt corecte. În funcție de înregistrarea aceasta de scanare, noi realizăm gutiera prin trimiterea acestor înregistrări către laborator, care utilizează aceeași tehnologie ca noi pentru realizarea gutierelor. Gutierele sunt personalizate, realizate după relația arcadelor dentare în relație centrică, ideală.
Prin urmare, se realizează o evaluare ocluzală a pacientului, pentru a vedea apoi care sunt etapele de tratament.
Dr. Cristina Mihai, medic specialist ortodonție: Se realizează o evaluare a ocluziei dentare și, în urma acestei evaluări, se stabilesc planul de tratament și etapizarea corectă, care poate să fie astfel: redresare ocluzală, tratament ortodontic, urmat apoi de tratament protetic sau redresare ocluzală și tratament protetic sau odontal, realizarea de obturații dentare.
Toate aceste noi tehnologii digitale fac etapele de diagnosticare și realizare a planului de tratament ortodontic mult mai rapide și mai eficiente, fiind de mare ajutor atât pentru medicii ortodonți, cât și pentru pacienții care-și doresc dinți drepți, frumos aliniați și un zâmbet sănătos.