Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Tratamentul bolii parodontale
0Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Tratamentul bolii parodontale
B1 TV, 28 septembrie 2019, de la ora 9.30.
Invitati: dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala, si dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala.
Emisiune sustinuta de Clinica DentalMed (www.dental-med.ro, Tel.: 021.402.87.35, 0372.330.300, 031.803.01.70).
Boala parodontala, cunoscuta drept “dusmanul tacut”, este, din pacate, o afectiune destul de des intalnita.
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Boala parodontala este o afectiune care nu este a dintilor, este a sistemului de sustinere a dintilor in oasele maxilare. Se poate manifesta, in timp, ca o gingivita, inflamatie a gingiilor. Si aceasta boala parodontala evolueaza pe tot parcursul vietii pana la mobilizarea dintilor si pierderea acestora. Cauza acestei boli de multe ori este genetica, deci putem sa avem mama, tata, bunica, bunicul, din familie, care au avut aceasta boala, dar sunt si factori favorizanti, cum ar fi gena deficitara, incongruenta dintilor sau anumite boli – tot am vorbit de diabet sau alte afectiuni imunitare…
Dar cauza principala a bolii parodontale este cea bacteriana, microbiana.
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Tot timpul avem microbi in cavitatea orala, insa acesti microbi sunt tinuti sub un oarecare control de sistemul nostru imunitar. Acest sistem imunitar cateodata nu face fata.
Care sunt primele semne ale acestei afectiuni?
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Cel mai important semn este sangerarea gingivala. In momentul in care te speli pe dinti, pacientul se spala pe dinti si simte ca are o sangerare… este un prim semn de alarma, este un trigger. Bineinteles ca sunt multe alte simptome care pot aparea, insa e dificil – oamenii nu-si deschid gura, nu se uita la dintii lor, nu trag de buza… Apar retractii gingivale, inflamatii, schimbarea culorii gingiei, miros neplacut, cateodata… Sunt multi factori. Insa primul factor si cel care trebuie sa ne faca sa alergam la medic este sangerarea gingivala.
Iata ce se poate face in acest sens, in primele faze ale bolii parodontale!
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Sa crestem eficienta igienizarii! Multi pacienti spun: “Eu ma spal pe dinti!” Se spale foarte bine pe dinti, dar in realitate randamentul cu care se spala este unul deficitar. De aceea, putem sa le facem un fel de training, ca sa spunem asa, sa le aratam noi, in cabinet, cum trebuie sa se spele, cat de eficient sa se spele. Sunt anumite substante care coloreaza placa bacteriana. Biofilm se numeste. Acest biofilm este invizibil cu ochiul liber pe suprafata dintilor, iar noi punem un marker care coloreaza zonele care sunt pline de bacterii. Si atunci pacientul poate vizualiza. Pentru ca este ceva abastract… daca eu spun “Ai bacterii pe dinti”, te uiti in oglinda si nu vezi nimic! Spui “N-am nicio bacterie!” Dar daca vezi acea culoare, intelegi. E o chestiune de educatie, pana la urma.
Dar daca pacientii se prezinta prea tarziu la medicul stomatolog?
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: In fazele finale ale bolii parodontale, e dramatic, pentru ca se pierd grupuri de dinti, poate chiar intreaga dantura… Cateodata la varste destul de fragede. Insa toata lupta noastra este sa informam populatia sa-si faca un control parodontal, sa-si faca o parodontometrie, o masuratoare a pungilor parodontale, sa zicem in jurul varstei de 18 ani, la care orice medic dentist sa se poata raporta. Si, atunci, exista o fisa medicala in care se noteaza aceste pungi parodontale si se poate monitoriza pacientul adult pe toata durata vietii acestuia. Iar, in situatia in care aceste pungi cresc, pacientul este informat ca are o problema. Cu cat noi tratam boala parodontala in faze incipiente, cu atat succesul terapeutic este mult mai mare.
Asadar, este foarte important sa luam masuri inca de la primele semne ale acestei afectiuni. Care sunt cele mai noi proceduri pentru aceasta?
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Exista niste metode, practic, tot de curatare a puntilor parodontale si a biofilmului. Ce este biofilmul? Este o matrice plina cu bacterii, care este invizibila pentru ochiul liber. Cum am spus si mai devreme, se coloreaza acest biofilm cu un marker, astfel incat sa fie ghidata aceasta curatire. Adica noi, in momentul in care curatam acest biofilm, trebuie sa vedem ce curatam. Nici medicul nu vede acest biofilm. Si, atunci, se coloreaza dintii, se aplica pe dinti un gel, care se coloreaza in albastru in zonele in care sunt microbii. Dupa care exista un aparat special care curata aceste zone in care biofilmul este indicat de marker si se face o curatire intai pe suprafata dintilor. In situatia in care vrem sa curatam si spatiul dentar care acoperit putin de gingie, spatiul periodontal, exista un instrument, se numeste Perioflow, pe care o sa vi-l arat, care are un aplicator din plastic, gradat in milimetri, iar noi intram intre gingie si dinte cu acest aplicator, in zone in care noi nu am putea sa ne curatam. Deci intram cu acest instrument, iar acest tiv din plastic are un canal si sufla niste granule care curata zona neaccesibila periajului dentar. Si acest Perioflow se face in jurul tuturor dintilor. Acest Perioflow se poate face si pacientului care are implanturi. Acesta ar fi un protocol mai nou, introdus din anul 2018, prin care noi putem curata si preveni boala parodontala.
Exista si alte metode complementare?
Dr. Dragos Popescu, medic implantologie si chirurgie parodontala: Bineinteles ca exista si metode complementare: utilizam laserul. Astazi, in stomatologie, laserul este frecvent utilizat pentru sterilizarea pungilor parodontale. Este o fibra optica foarte subtire, pe care noi o introducem in spatiul periodontal si expunem bacteriile din spatiul periodontal la o lumina cu o anumita frecventa si sterilizam zona respectiva. Dupa ce sterilizam cu laserul, se produce o anumita combustie a bacteriilor, pe care le curatam cu acest Perioflow, le scoatem de acolo. Deci combinam laserul cu acest tratament.
Ce se poate face, insa, in cazul pacientilor care se prezinta la medicul stomatolog in stadii foarte avansate ale acestei boli?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Din pacate, marea majoritate a pacientilor ajung in stadii tardive, in care boala parodontala se trateaza prin tratament chirurgical, care presupune, de fapt, un debridement, o curatire a tesutului inflamat, a tartrului de sub gingie si o regenerare a unor biomateriale care “bat la usa” unor celule sa redezvolte ligamente, ligamente pierdute in cadrul bolii parodontale, astfel incat sa stopam evolutia bolii parodontale.
Boala parodontala are, astfel, diferite stadii, iar tratamentele care se aplica sunt, si ele, adecvate fiecarui stadiu.
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Intr-un stadiu initial, apare doar o inflamatie a gingiei. Stadiul este reversibil printr-o simpla detartrare, igienizare in cabinet. Ulterior, dupa ce acele bacterii trec de ligamentele de care am vorbit putin mai devreme si ajung la nivelul osului, incep sa-l resoarba pe acesta. Intr-un stadiu initial se poate observa cum radacinile dintilor sunt vizibile, dar boala evolueaza, acesta fiind un stadiu incipient, boala evolueaza catre un stadiu moderat, in care apare o resorbtie osoasa mai vizibila, si merge catre un stadiu avansat, in care deja apar probleme ale volumului osos. Iar cand apare mobilitatea dintelui, deja totul este pierdut. Se scot dintii… In momentul acela apar si probleme de inserare a implanturilor. In stadiile initiale ale bolii parodontale, gingivite, se foloseste terapia ghidata, airflow, detartraj, laser therapy, ele urmand a putea fi folosite si in cazurile avansate, intraoperator, pentru a ajuta ca actul medical sa fie la o calitate cat mai mare, si chiar in cadrul mentenantelor, care sunt obligatorii postoperator din 2 in 2 luni, astfel inat curatirea sa fie cat mai eficienta.
Asadar, in fazele avansate, tratementul este chirurgical.
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Cand boala parodontala devine moderata, avansata, singurul tratament eficient este cel chirurgical, in care noi curatam tesutul infectat de sub gingie si aditionam si biomateriale, adica regeneram tesutul osos parodontal, astfel incat dintele sa beneficieze de o functie cat mai corecta.
In ce consta tratamentul chirurgical al bolii parodontale?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala: Un tratament chirurgical consta in incizia gingiei, se face un mic lambou, prin care avem acees in jurul dintelui, astfel incat sa detartram, sa scoatem tartrul strans sub gingie, sa chiuretam tesutul inflamat si in acelasi timp sa punem biomaterialele amintite mai devreme, care regenereaza tesutul parodontal. Dupa care se coase gingia. In felul acesta, noi, practic, stopam evolutia bolii, nu vindecam boala parodontala. De aceea e nevoie de o mentenanta din 2 in 2 luni, deoarece boala parodontala presupune existenta unor pungi parodontale, pe care noi, cu ajutorul biomaterialelor, incercam sa le reducem. Unele ajung la normal, pana la 3 milimetri, altele doar isi reduc dimensiunile… Deci, practic, noi trebuie postoperator sa mentinem curate micile pungi parodontale ramase, ca boala sa nu aiba forta sa recidiveze.
Asadar, pentru o buna sanatate orala sunt obligatorii vizitele periodice la medicul dentist, o igiena riguroasa si, bineinteles, e importanta informarea in privinta noilor tehnologii, proceduri si materiale. E importanta educatia pentru sanatate!