Semnificatia culorilor – GALBEN CHIHLIMBAR. Povestea chihlimbarului romanesc
0Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro,
www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).
Puteti descarca GRATUIT aplicatia de comenzi taxi GoCab de aici:
IOS: https://apple.co/3sCDykA
Android: https://bit.ly/3G3xuHD
Huawei: https://bit.ly/3sA0v8g
Cecilia Caragea: Una dintre cele mai extraordinare nuante de galben este galben chihlimbar. Si noi ne-am gandit ca, in cadrul emisiunii despre semnificatia culorilor, emisiune sponsorizata de aplicatia de taxi GoCab Romania, sa vorbim astazi despre galben chihlimbar si, bineinteles, despre chihlimbar. Este, de fapt, un pretext de a discuta despre drumul chihlimbarului si, bineinteles, despre chihlimbarul romanesc. Stiati ca exista si un chihlimbar romanesc? Si se numeste Rumanit. Despre toate acestea vorbim in cadrul emisiunii noastre despre semnificatia culorilor.
Dar sa incepem cu inceputul. Chihlimbarul era cunoscut inca din antichitate si era apreciat inca din antichitate. Pietre de chihlimbar cu totul si cu totul deosebite s-au gasit si in mormantul lui Tutankhamon. S-au gasit si la templul de la Delphi. Apreciau aceasta piatra atat grecii, cat si romanii. Si nu numai ei! Anticii erau incantati de aceasta piatra si incercau sa o procure, incercau sa construiasca drumuri pana in locurile unde se gasea aceasta piatra. Si, bineinteles, au creat si o serie intreaga de legende despre aceasta piatra, despre cum ar fi aparut ea pe Pamant. Grecii spuneau, de exemplu, ca Soarele a avut, la un moment dat, un fiu cu o pamanteanca. Si, la nenumaratele rugaminti ale fiului sau, l-a lasat pe acesta sa conduca carul ceresc. Insa, din pacate, fiul nu se pricepea la o actiune de asemenea forta si de o asemenea indemanare. Si, nestiind sa conduca carul asa cum ar fi trebuit, acesta a luat foc si risca sa ia foc intregul univers, intregul Pamant. Si, atunci, Soarele, chiar daca era vorba de propriul lui copil, trebuia sa puna punct rapid acestei actiuni si sa preia el, din nou, fraiele carului ceresc. A facut in asa fel incat partea din atelaj care a luat foc impreuna cu fiul lui sa se pravale pe Pamant si el sa preia fraiele carului ceresc, salvand astfel intreg universul, Pamantul si toti muritorii. Fiul lui, evident, a murit, dar a avut de grija Soarele sa il transforme in chihlimbar, in niste pietre ale Soarelui.
Chihlimbarul este piatra Soarelui. Pietrele de chihlimbar sunt lacrimile Soarelui, lacrimile Soarelui care isi plange fiul si, in acelasi timp, regreta imens ca a cedat rugamintilor fiului sau de a-l lasa sa conduca carul ceresc. Pentru ca nu trebuie sa cedezi la anumite rugaminti, trebuie sa fii foarte atent sa vezi daca persoana din fata ta este intr-adevar capabila sa faca un lucru. Poate sa isi doreasca lucrul acela foarte mult, dar tu, ca parinte si ca om responsabil, trebuie sa vezi daca persoana respectiva este intr-adevar capabila. Pentru ca, altfel, poate sa isi faca rau, siesi si tuturor celor din jur.
Iata cum din toate aceste legende anticii invatau cate ceva. Invatau cum sa se poarte cu propriii lor copii, sa fie suficient de atenti incat sa-si dea seama ce pot acestia si ce inca nu pot, sa le asigure pregatirea de care ar avea nevoie. Dar sa revenim la chihlimbar! Chihlimbarul se gaseste cu precadere in Tarile Baltice, dar, bineinteles, se gaseste si in alte locuri. Se gaseste, dupa cum spuneam, si in Romania. Chihlimbarul romanesc are un nume special, Rumanit, vom vorbi si despre el. Ceea ce vrem sa spunem acum este ca in Tarile Baltice chihlimbarul se gaseste din abundenta. Erau foarte multe pietre de chihlimbar si pietrele de chihlimbar din zona Tarilor Baltice erau foarte ravnite de antici, de vechii egipteni, de vechii greci, de romani si asa mai departe. Si, atunci, dupa cum spuneam, ei incercau ca, prin schimburi comerciale, sa ajunga la aceste pietre. Locuitorii din zona Tarilor Baltice faceau schimburi cu teutonii si le dadeau asemenea pietre. Si, apoi, de la teutoni, aceste pietre ajungeau la greci si la romani, prin alte schimburi comerciale. Grecii si romanii au inceput chiar sa faca expeditii pana inspre nordul continentului european, in cautarea acestei pietre. Si chiar exista un Drum al Chihlimbarului. Asa cum exista un Drum al Matasii, care unea Europa de indepartata Asie, pentru a se aduce in Europa matase, tot asa a existat un Drum al Chihlimbarului. Si acest Drum al Chihlimbarului pornea din sud, de pe tarmurile Adriaticii, si urca inspre nord, inspre Europa Centrala, ajungea la Elba, urma cursului Elbei, apoi cursul Vistulei si ajungea pana la Marea Baltica. Astfel, pietrele de chihlimbar din acea zona ajungeau in sudul continentului european. Si, bineinteles, erau purtate, apreciate si studiate. Aceste pietre de chihlimbar au atras atentia filosofilor greci. De exemplu, Tales din Milet s-a jucat foarte mult cu pietrele de chihlimbar. Si a vazut ca, daca le freaca cu o blana, sa spunem, dupa aceea, aceste pietre de chihlimbar pot sa atraga mici fire de praf, mici particule. Si-a dat seama ca e ceva aparte cu aceasta piatra. Avea aceasta piatra un magnetism aparte, pe care nu aveai cum sa nu-l constati.
In greaca veche, cuvantul pentru chihlimbar era electron – de aici, numele electricitatii. Dupa cum spuneam, aceasta piatra era studiata de filosofii greci, iar istoricii greci scriau despre credintele legate de aceasta piatra. Si descriau drumurile temerarilor care incercau sa faca rost de aceste pietre. Pliniu cel Batran scria despre Drumul Chihlimbarului, despre Drumul Ambrei. Si, dupa cum spuneam, mai apoi, acest Drum al Chihlimbarului a fost reconstituit intrucatva pe baza unor manuscrise din Evul Mediu, care faceau trimitere la vechi harti romane pe care erau trasate drumurile comerciale.
Asa cum stim, romanii, marii constructori de drumuri, erau foarte organizati si ei notau toate rutele comerciale, toate cursus publicus. Si, astfel, stiau si cat timp se face pana la o anumita destinatie si cum se ajunge la acea destinatie, care sunt rutele posibile. Si stiau, in acest fel, si din ce zona se poate aduce chihlimbarul. Chihlimbarul, dupa cum spuneam, era purtat ca un talisman care sa aduca noroc, care sa aduca optimism si care sa te scape de energiile negative. Chihlimbarul, acest aur baltic, era utilizat, bineinteles, si ca moneda de schimb. Si aceste pietre de chihlimbar au fost indelung studiate. De fapt, este impropriu spus pietre, pentru ca originea lor nu este minerala, ci organica. Este vorba de o rasina pietrificata, de o rasina care, acum cateva milioane de ani, s-a pietrificat. Si, tocmai de aceea, in pietrele de chihlimbar se mai pot gasi insecte, chiar mici animale, bule de aer sau diverse frunzulite. Bineinteles, in functie de ce se gaseste in pietrele de chihlimbar, de marimea acestora, preturile difera. Dar chihlimbarul ramane, totusi, o piatra accesibila. Stim, noi vrem bijuterii, ne plac bijuteriile, dar nu intotdeauna avem disponibilitatea de a investi in bijuterii, bijuterii de care avem nevoie ca sa ne compunem anumite tinute. Si, atunci, o solutie ar fi sa alegem chihlimbarul, pentru ca este o piatra de efect si o piatra pe care, dupa cum spuneam, o putem avea la preturi accesibile. Dincolo de faptul ca putem alege bijuterii cu chihlimbar la preturi rezonabile si acestea reusesc sa ne scoata din anonimat, pentru ca sunt pietre extraordinare, care atrag privirile, chihlimbarul este recomandat in cristaloterapie pentru ameliorarea anumitor stari.
Fiind o piatra solara, aduce optimism, aduce buna dispozitie, este o piatra care ajuta mai ales semnele de foc Leu si Sagetator. Este o piatra de care, daca la un moment dat o sa discutam despre cristaloterapie, o sa avem foarte multe de vorbit. Dar, dupa cum spuneam, exista un chihlimbar romanesc, care se numeste Rumanit. Si despre acesta as vrea sa discutam acum. Chihlimbarul romanesc se gaseste in zona Buzau, mai exact in zona comunei Colti. Astazi, acolo chiar exista Muzeul Chihlimbarului. Daca vreti sa faceti un weekend frumos, un weekend placut, de drumetie in zona Buzaului, va recomand sa mergeti in comuna Colti, sa vedeti Muzeul Chihlimbarului. Nu trebuie sa va asteptati la cine stie ce, este vorba, de fapt, de o casa in stilul zonei respective, care este amenajata ca muzeu. Dar acolo puteti vedea anumite pietre de exceptie si puteti afla povestea chihlimbarului romanesc. Dupa cum spuneam, in aceasta zona se gaseau pietre de chihlimbar, le gaseau localnicii prin paraie. Ceva mai apoi, Mihnea Voda, in 1578, a facut cadou bisericii din Alunis usi de altar din chihlimbar. Era vorba de chihlimbarul de la Colti. Mai apoi, la inceputul secolului XX, inginerul Dumitru Grigorescu a organizat acolo o exploatare de chihlimbar. A luat in concesiune o suprafata foarte mare din acea zona, a organizat niste mine si a inceput exploatarea de chihlimbar. Cert este ca, in 1927, i-a facut cadou reginei Marii Britanii un colier cu chihlimbar, care avea pietre de chihlimbar cu insecte si cu picaturi de apa in ele.
Mai apoi, prin 1937 parca, aceste mine au dat faliment. Mult mai apoi, in perioada comunista, sfarsitul anilor ’70 – inceputul anilor ’80, s-a incercat acolo o exploatare de chihlimbar, dar s-a renuntat, pentru ca se pare ca nu era vorba de o cantitate foarte mare. Dar diversitatea pietrelor gasite acolo si calitatea lor exceptionala si atat de diferita de alte pietre de chihlimbar din lume au facut ca aceste pietre de chihlimbar care s-au gasit in zona Buzaului sa primeasca denumirea de Rumanit. Aceste pietre de Rumanit le puteti vedea in Muzeul Chihlimbarului. In zona au fost gasite pietre de chihlimbar de foarte multe nuante, peste 160 de nuante. Pentru ca, dincolo de aceasta culoare de galben chihlimbar, care este un galben auriu pana spre portocaliu, chihlimbarul poate sa aiba nuante care sa mearga inspre verde, inspre albastru, nuante inchise de verde si de albastru si sa ajunga chiar pana la negru. Acele pietre sunt foarte rare.
Astazi, in acea zona, in zona comunei Colti, este rezervatia naturala de interes geologic si paleontologic, este Muzeul Chihlimbarului si aceasta arie protejata. Asadar, daca vreti sa va faceti un weekend mai deosebit, puteti sa mergeti sa vizitati Muzeul Chihlimbarului, sa va plimbati prin aceasta zona si, bineinteles, puteti sa vedeti si alte obiective din zona. Puteti sa vedeti asezarile rupestre din zona sau puteti sa vedeti vulcanii noroiosi. Oricum, traim intr-o tara superba, avem ce vedea! Asadar, va invit sa va faceti un concediu in Romania. Aveti ce descoperi, lucruri noi, lucruri interesante, pe care am putea sa le comunicam mult mai intens si, in acest fel, sa punem temelia unui brand de tara asa cum ne-am dori sa fie el.
Pana atunci, va invit sa intrati pe canalul nostru de YouTube si pe pagina noastra de Facebook, sa va abonati, sa ne dati si un like si, in acest fel, cresc sansele sa nu ratati niciuna dintre emisiunile noastre. Sunt emisiuni interesante, in care incercam sa va prezentam informatii pe care credem ca le veti aprecia. Si va multumim tare mult ca sunteti alaturi de noi, ca urmariti emisiunile noastre, ca ne trimiteti mesaje si sugestii cu ceea ce ati dori sa urmariti. Si, bineinteles, vom tine cont de toate acestea. Si, in masura in care putem, vom realiza toate emisiunile pe care vi le doriti, pentru ca, pana la urma, suntem impreuna si cu totii ne dorim sa aflam acele lucruri care sa ne ajute sa evoluam. Si din povestea chihlimbarului credem ca am invatat foarte multe cu totii, chiar daca nu am ajuns sa vorbim despre foarte multe lucruri despre chihlimbar. De exemplu, nu am vorbit despre camera de chihlimbar, care a fost facuta cadou de regele Prusiei tarului Petru cel Mare in 1716. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, camera de chihlimbar a disparut si apoi ea a fost refacuta, pe baza schitelor, la inceputul anilor 2000. Sunt multe lucruri si multe povesti despre chihlimbar, chiar se spune ca din chihlimbarul de la Colti s-a facut o pipa pe care Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a dat-o cadou lui Stalin. Nu stim acum toate povestile despre chihlimbar, nici nu stim daca sunt adevarate, daca nu sunt, pur si simplu, niste inventii. Cert este ca aceasta piatra de chihlimbar este extraordinara, este o piatra solara, care aduce optimism, care place, care aduce buna dispozitie si care parca alunga raul de langa noi, alunga toate energiile negative.
Eu va multumesc tare mult, inca o data, multumesc si sponsorului emisiunii noastre, aplicatiei de taxi GoCab Romania, cu ajutorul careia realizam toate aceste emisiunii din seria Semnificatia Culorilor. Si asa putem afla despre drumuri vechi, precum Drumul Chihlimbarului, despre vechi legende, despre cristaloterapie si cate si mai cate. Totul, plecand de la culori, in special de la nuantele de galben. Eu va invit sa urmariti si in continuare emisiunile noastre, pentru ca sunt convinsa ca o sa va placa!
Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro, www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).