Semnificatia culorilor – GALBEN FLORI DE TEI. Simbolistica florilor de tei si beneficiile acestora
0Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro,
www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).
Puteti descarca GRATUIT aplicatia de comenzi taxi GoCab de aici:
IOS: https://apple.co/3sCDykA
Android: https://bit.ly/3G3xuHD
Huawei: https://bit.ly/3sA0v8g
Cecilia Caragea: In cadrul emisiunii noastre despre Semnificatia Culorilor, am vazut cum ne afecteaza culorile – galbenul, rosul, verdele si asa mai departe. Atunci cand am vorbit despre culoarea galben, am aflat ca ea stimuleaza gandirea logica, ne ajuta claritatea in gandire, ne ajuta sa luam decizii, stimuleaza o buna comunicare. Si, tocmai de aceea, am vazut ca anumite spatii care sunt dedicate invatarii sunt zugravite in galben.
Plecand de la aceasta idee si cum, oricum, in cadrul emisiunii despre semnificatia culorilor, emisiune sponsorizata de compania GoCab Romania, ne-am propus sa aflam mai multe despre mentalitati, istorii, povesti, legende, sanatate si cate si mai cate… ne-am propus, de fapt, sa aflam mai multe despre toate cele ce ne inconjoara. Plecand de la culori si de la semnificatia culorilor, am inceput sa facem conexiuni, sa facem legaturi, ceea ce ne place, de altfel, si am inceput sa ne gandim la tei si la florile de tei. Pentru ca teiul si florile de tei, parfumul florilor de tei, ceaiul de tei, mierea de tei ne ajuta sa gandim mai bine, ne ajuta sa ne linistim si sa vedem, de fapt, lucrurile mai clar. Ne ajuta sa luam decizii, chiar decizii dificile, si sa le comunicam adecvat. Acest lucru il credeau si anticii si, mai apoi, cei din Evul Mediu. Si, chiar pana tarziu, in secolul XX, se credea la fel. Acesta era motivul pentru care teii erau plantati in piata centrala, pentru ca era locul in care se aduna intreaga comunitate, era locul in care comunitatea avea de luat decizii importante. Si, atunci, toate aceste decizii importante, decizii dificile, chiar anumite judecati aveau loc sub tei. Pentru ca se credea ca acest copac ajuta la a lua hotarari bune, la a lua decizii intelepte. Era vazut ca un copac divin, ca un copac iubit de zei, ca un copac care ii ajuta si ii ocroteste pe oamenii simpli si buni. Si stim acest lucru inca din mitologia greaca, de pe vremea cand Zeus se plimba pe pamant, pentru ca si Zeus se plimba pe pamant, printre oameni, ca sa vada cum mai sunt oamenii, ca sa vada cum o mai duc oamenii, ce devin oamenii. Si, la un moment dat, cand se plimba pe pamant, intr-o seara, cand era obosit, n-a fost primit in casa mai de nimeni, doar de Filemon si de Baucis, de un cuplu de oameni saraci, care l-au ospetit, l-au asezat la masa, i-au dat din vinul lor, i-au dat din painea lor. Si Zeus, fiind foarte bucuros sa vada ca a gasit, totusi, doi oameni care sa-l ospeteasca, doi oameni care sa-l primeasca in casa lor saracacioasa, a facut ca vinul sa fie foarte bun si sa nu se mai termine. Si, asa, Filemon si Baucis si-au dat seama ca nu stau de vorba, totusi, cu un om oarecare, si-au dat seama ca in fata lor este un zeu. Si l-au rugat sa faca in asa fel incat ei sa ramana intotdeauna impreuna. Si Zeus, bineinteles, le-a ascultat ruga si a facut in asa fel incat sfarsitul lor sa vina deodata si sa nici nu fie, de fapt, un sfarsit. Pentru ca pe Filemon l-a transformat intr-un stejar si pe sotia sa, Baucis, intr-un tei. Si stejarul si teiul, Filemon si Baucis, au fost unul langa altul, cu crengile impletite. Asa s-a ajuns sa se vorbeasca de forta stejarului si de bunatatea teiului. Asa s-a ajuns ca tinerele fete, inca din antichitate, sa-si impleteasca cununi din flori de tei, pentru ca in acest fel isi doreau sa atraga o dragoste curata, o dragoste stabila, o dragoste care sa reziste mult in timp si dincolo de timp…
Dar nu doar in mitologia greco-romana teiul are o asemenea simbolistica. Si in mitologia germanica teiul este vazut ca un copac sfant. El era asociat cu Freya, sotia lui Wotan, din panteonul zeilor germani. Si era vazut ca un copac al vietii, ca un copac care te protejeaza si sub care sa te ascunzi atunci cand este furtuna. Era vazut ca un copac care nu va fi lovit niciodata de traznet, pentru ca ii protejeaza pe oameni, pentru ca este un copac al vietii. Si, mult mai tarziu, chiar s-a constatat ca teii au un magnetism aparte, care face ca ei sa fie, intr-adevar, copacii sub care este cel mai bine sa te ascunzi atunci cand esti prins de o furtuna. Asadar, multe credinte stravechi, care probabil au luat nastere in urma unei experiente indelungate, au fost analizate, cercetate si au dus la concluzii cu adevarat surprinzatoare.
Si apoi trebuie sa spunem ca teiul este foarte bine vazut si in cultura noastra populara, nu doar in mitologia greaca, nu doar in mitologia germanica. Si la noi, teiul este vazut ca un copac sfant. Icoanele se faceau si se fac din lemn de tei, florile de tei se duceau la biserica pentru a fi sfintite, de regula, in ultima duminica din postul Pastelui, si se puneau la icoanele din biserica. Iar de sarbatoarea Cincizecimii, se aduceau acasa si se puneau la icoanele din casa, ca sa apere casa de grindina si de furtuni, ca sa aduca o atmosfera de calm, iar pe cei ai casei sa-i apere de boli. Pentru ca teiul era vazut ca avand virtuti vindecatoare. Si chiar are o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, beneficii care astazi sunt deja demonstrate. Bineinteles, vom vorbi si noi despre ele.
Ceea ce vrem sa spunem este ca, daca vreti sa aflati mai multe despre tei, despre acest arbore sacru si despre toata simbolistica lui, cel mai bine este sa recititi poeziile lui Eminescu. Pentru ca, asa cum stiti, el a surprins magistral toate aceste credinte populare legate de tei… si nu numai, bineinteles, vorbind de Eminescu… Si cred ca ar trebui sa ne amintim si sa recitim Eminescu, din multe puncte de vedere. Dar, pentru a reveni la tei si la florile de tei, care ne incanta cu parfumul lor de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii, trebuie sa spunem ca din florile de tei, in mod traditional, se facea o vopsea de un galben foarte placut, care era utilizata pentru tesaturi. Iar din lemnul de tei, din carbunele din lemnul de tei se facea o vopsea neagra, care era utilizata, de regula, la mobila. Pentru ca din lemnul de tei se facea si mobila, pentru ca este un lemn de calitate si un lemn care se lucreaza usor. Iata cum si din tei se faceau diverse culori – un galben placut, frumos si un negru puternic, culori care erau utilizate pentru a se vopsi fie tesaturi, fie mobila.
Dar, pentru a discuta si despre alte virtuti ale teiului, pentru a discuta despre virtutile lui pentru sanatate, as vrea, inainte de aceasta, sa spunem si de unde vine numele de tei, pentru ca ar putea sa ne ajute daca intelegem de unde vine acest nume. In latina se numeste tilia. Numele de tilia din latina vine din greaca veche, din cuvantul ptelea, tiliai, care insemna „larg, lat”, cu sensul de „mare”, asa cum are teiul coroana, asa cum spuneam ca el are o coroana sub care incap multi oameni, pe care ii poate proteja in caz de furtuna, in caz de tunete, in caz de fulgere, in caz de grindina. Si mai trebuie sa spunem ca, in germana, Lind, Linden vine de la un vechi cuvant protogermanic, lenda, care este corelat de catre etimologi cu latinescul lentus, cu sensul de „flexibil, mladios”. De aici, se pare ca aceste cuvinte au primit si semnificatia de „ingaduitor, intelegator”, de o oarecare blandete, de o oarecare intelegere. Este exact ceea ce vorbeam ca ar aduce teiul intr-o judecata. Dupa cum spuneam, judecatile, pe vremuri, aveau loc sub tei, pentru ca se credea ca acest copac poate sa aduca o anume intelegere a lucrurilor si judecatile pot sa fie drepte, dar facute cu bunatate.
Dar, asa cum spuneam, dupa toate aceste povesti, legende, etimologii posibile, ar trebui sa vorbim si despre beneficiile pentru sanatate ale teiului. Bineinteles, stim cu totii de ceaiul de tei si de mierea de tei. Pentru ca, atunci cand suntem raciti, cand suntem gripati, cand ne confruntam cu o sinuzita, cu dureri de cap pricinuite de asemenea afectiuni, stim sa bem ceai de tei cu miere de tei, pentru ca ne fac foarte bine. De asemenea, atunci cand suntem agitati, cand avem insomnii, seara, putem sa luam un ceai de tei indulcit cu miere de tei si vom avea o noapte mult mai linistita. Foarte multa lume intreaba, insa, cum se face mierea de tei. De unde stiu albinutele sa faca miere de tei? Aici as vrea sa spun, de fapt, cum se face mierea monoflora, cum se face mierea dintr-un singur tip de flori. Despre ce este vorba? Atunci cand apicultorii duc stupii de albine intr-o zona in care exista tei, intr-o zona cu paduri de tei, evident, albinutele culeg acele substante dulci pe care le au ele de cules, vin ele cu aportul lor de enzime (pentru ca, asa cum stiti, substantele dulci pe care le culeg din flori le trec prin tractul lor digestiv) si fac mierea din florile respective, din substantele dulci respective culese din florile respective. Pentru ca albinele sunt foarte eficiente. Albinele nu zboara, asa, fara rost. Ele zboara pana la hrana pe care o culeg din flori si vin repede la stup si fac toate acele produse apicole de care ne bucuram si noi. Inca o data, albinele sunt eficiente, o albina zboara maximum 3 kilometri de la stup, merge, culege ce are nevoie si se intoarce la stup. Bineinteles, intr-o zona cu paduri de tei, de exemplu, mai exista si alte flori pe langa florile de tei. Si, atunci, nu se poate vorbi de miere de tei, doar de miere de tei. Bineinteles, acolo sunt substante dulci culese de albine si de la alte flori, dar majoritar este vorba de miere de tei, miere facuta de albinute dupa ce au vizitat florile de tei. Asa se face mierea de salcam, pentru ca stupii de albine sunt dusi intr-o zona in care exista salcami, asa se face mierea de rapita, mierea de menta, mierea de cimbrisor, de cate si mai cate… Asadar, am aflat si cum fac apicultorii mierea monoflora. Si acum, mierea de tei, asa cum spuneam, impreuna cu ceaiul de tei ne ajuta sa trecem mai repede de raceli, de gripe de sinuzite, de dureri de cap, de insomnii si de cate si mai cate. De ce? Pentru ca mierea de tei, mierea monoflora, de fapt, pastreaza din calitatile plantei din care au obtinut-o albinutele. Acest lucru este valabil atat pentru tei, cat si pentru salcam, cat si pentru menta, pentru cimbrisor si asa mai departe. De aici si recomandarile apifitoterapeutice, pe care vi le pot face medicii apifitoterapeuti, care au studiat toate aceste lucruri, toate proprietatile diferitelor sortimente de miere, diferitelor plante medicinale si cum acestea, combinate, pot sa ne ajute sanatatea.
Eu va multumesc tare mult pentru ca ati fost alaturi de noi si in aceasta incursiune, in care, plecand de la galbenul florilor de tei, am descoperit atatea si atatea lucruri despre tei, despre florile de tei, despre cum pot acestea sa ne ajute sanatatea. Multumesc, bineinteles, sponsorului emisiunii noastre, GoCab Romania, aplicatie de taxi gratuita si nationala, cu ajutorul caruia realizam aceste emisiuni despre Semnificatia Culorilor. Si, asa cum spuneam, plecand de la culori, plecand de la galbenul florilor de tei, aflam atatea si atatea lucruri interesante pentru sanatatea noastra, dar nu numai. Aflam lucruri interesante care tin si de istorie si care au si un caracter formativ. Pentru ca noi credem ca toate acestea ne ajuta sa ne formam, ne ajuta sa devenim ceea ce ne dorim sa devenim, ne ajuta sa evoluam.
Va multumesc tare mult, inca o data. Pe mine ma puteti gasi pe propriile mele canale online, ma gasiti si pe Instagram, si pe TikTok, unde va astept cu videouri scurte, decupaje din aceste emisiuni ample, pe care le gasiti pe YouTube si pe Facebook. Va multumesc tare mult, inca o data, si… bucurati-va de culori!
Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro, www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).