Strategia Mea de Sanatate – Crema cu galbenele si marul lupului de la Hypericum Plant
0Cecilia Caragea: Stiti ce cred ca ar trebui sa avem cu totii in casa? O crema de galbenele! Are un efect calmant, cicatrizant, antibacterian si antimicotic. Dar, astazi, in cadrul emisiunii Strategia Mea de Sanatate, mica mea emisiune de sanatate pe care imi place sa v-o prezint, as vrea sa vorbim mai mult despre galbenele.
Galbenelele provin din Egipt. Erau cunoscute de greci si de romani. Le foloseau pentru virtutile lor medicinale, dar le foloseau si in cosmetica, in diferite preparate cosmetice si chiar in bucatarie, pentru asezonarea mancarurilor. Numele lor botanic este Calendula officinalis si vine de la calende. Calende vine de la calare, care inseamna „a chema”. Pentru ca preotii romani aveau obiceiul ca, in prima zi a fiecarei luni, sa-i cheme pe cetateni ca sa-i instiinteze care sunt zilele sacre din fiecare luna. Si, cum se credea pe vremuri ca aceste flori, galbenelele, infloresc in fiecare luna, in prima zi a fiecarei luni, s-a folosit si pentru ele o denumire cu aceeasi radacina, li s-a dat numele de Calendula. Pentru ca, asa cum spuneam, se credea ca ele infloresc in fiecare luna. De fapt, galbenelele pot sa infloreasca ce mai multe ori pe an, in functie de clima, de sol si asa mai departe. De exemplu, in Egipt se obtin cel putin patru culturi de galbenele pe an, pentru ca este o clima care permite acest lucru. Bineinteles, in timp, preotii romani au trecut la afisarea calendarelor lunare, in prima zi a fiecarei luni, pe portile lacaselor de cult. Dar iata cum galbenelele si calendarele au ceva in comun, acea veche radacina calare, care inseamna „a chema”.
Dar numele botanic al galbenelelor este, dupa cum spuneam, Calendula officinalis. Acel nume officinalis subliniaza faptul ca este o planta cu virtuti vindecatoare, ca este vorba de o floare care era utilizata in medicina. Asadar, galbenelele se numesc Calendula officinalis. Dar in engleza, de exemplu, se numesc marigold, pentru ca exista o legenda conform careia Sfanta Fecioara Maria, de fiecare data cand isi aranja parul, isi punea in el si cateva flori de galbenele. Tocmai de aceea, aceste flori sunt supranumite si aurul Maicii Domnului. Si sa nu uitam ca, inca din antichitate, aceste flori erau utilizate si in cosmetica. Chiar se puneau si in apa de baie. Si chiar si astazi se spune ca, daca iti pui flori de galbenele, chiar flori de galbenele uscate in apa in care faci baie, te ajuta sa fii respectat si admirat.
Si-apoi, galbenelele poarta noroc! Tocmai de aceea se recomanda sa ai la tine cateva flori de galbenele atunci cand stiai ca urmeaza sa mergi intr-un context in care urma sa fii judecat, in care urma sa fii „cantarit”. Si-apoi, cand culegi flori de galbenele ziua in amiaza mare, cand Soarele este sus pe cer, pentru ca galbenelele sunt flori ale Soarelui, au forta cea mare atunci cand Soarele este la amiaza, te ajuta si sa scapi de cele rele. Daca culegi galbenele ziua in amiaza mare si le pui la poarta de intrare, raul nu mai intra in casa. Asa se spunea in satele noastre.
Dar, pentru a vorbi despre virtutile pentru sanatate ale galbenelelor, trebuie sa spunem ca, astazi, este recunoscut rolul lor calmant, rolul lor linistitor. Ele sunt foarte bogate in anumite uleiuri volatile care ne linistesc, care ne calmeaza, sunt antistres. In plus, ele contin caroteni, care le dau acea culoare de un galben atat de intens si atat de frumos, flavonoizi si multe alte substante care sunt extrem de benefice pentru ingrijirea pielii. Pentru ca toate aceste substante au un efect antiinflamator, antibacterian, antimicotic. Si tocmai de aceea crema de galbenele se recomanda pentru julituri, pentru taieturi, pentru intepaturi de insecte si asa mai departe.
Dar se mai recomanda pentru ceva. Vara mai ales, va recomand sa aveti neaparat la voi o crema de galbenele. De ce? Pentru ca este indicata si pentru arsurile solare. Pentru ca, desi noi am vorbit cum sa prevenim arsurile solare, ce putem face ca sa avem un bronz frumos si sanatos, cum sa ne ingrijim pielea inainte de a merge la plaja, totusi, multe persoane se confrunta cu arsuri solare. Si tocmai de aceea spuneam ca este bine sa aveti la indemana o crema cu galbenele. Dar compania Hypericum Plant, companie romaneasca din Baia-Mare care are peste 25 de ani de experienta in producerea de remedii naturale, de suplimente alimentare, dar si de creme cosmetice, ne poate ajuta, pentru ca are mai multe creme cu galbenele, printre care si aceasta crema, in care combina galbenelele cu marul lupului.
Marul lupului este o planta care are efecte antiseptice, antieczematoase si antireumatice. Asadar, virtutile galbenelelor se combina cu virtutile acestei plante. Mentionez inca o data ca, in urma ultimelor studii, marul lupului este o planta care se recomanda doar pentru uz extern. Aceasta crema cu galbenele si cu marul lupului este indicat sa o aveti la voi chiar si atunci cand mergeti in vacanta, pentru ca va poate ajuta in caz de julituri, in caz de taieturi, la o mica durere, intepatura de insecte si asa mai departe, dar si in cazul arsurilor solare. Asadar, o asemenea crema care ajuta reducerea inflamatiei, care lupta impotriva infectiilor bacteriene, cu un efect calmant si cu un efect cicatrizant, este bine sa o avem in bagajul de vacanta. Si, bineinteles, sa o avem si acasa, in trusa de prim ajutor.
Eu va multumesc tare mult pentru ca urmariti Strategia Mea de Sanatate! Nu uitati sa va abonati la canalul meu de YouTube si sa dati like paginii mele de Facebook. Bineinteles, ma gasiti si pe Instagram si pe TikTok cu sfaturi scurte de sanatate. Aveti grija de voi si bucurati-va de vacanta!
Mai multe despre crema cu galbenele si marul lupului de la Hypericum Plant, dar si despre alte cosmetice naturale – pe Hypericum Plant (www.hypericumimpex.ro).