Strategia Mea de Sanatate – Crema cu propolis si galbenele de la Larix, de ajutor in cazul intepaturilor de insecte si muscaturilor de paianjeni
0Cecilia Caragea: Știți cine a fost Arachne? O țesătoare extrem de iscusită și celebră, dar cam încrezută. Considerându-se cea mai bună, i se părea normal să-i critice pe ceilalți. Dar fiecare dintre noi avem și bune, și rele. Și fiecare ar trebui să vedem în ceilalți atât părțile bune, cât și părțile mai puțin bune. Dar Arachne se considera îndreptățită, fiind cea mai bună țesătoare, să evidențieze doar părțile negative ale celorlalți. Acest lucru a deranjat-o pe Atena, zeița înțelepciunii. Și ea s-a gândit, așa, în mod discret, să-i atragă atenția. Însă Arachne, nu și nu! I se părea că este îndreptățită, fiind cea mai bună țesătoare, să-i critice pe ceilalți, să arate doar părțile lor negative.
Și, atunci, Atena s-a gândit să o provoace la o întrecere: fiecare dintre ele, atât Atena, cât și Arachne, să țeasă pe pânza proprie câte o poveste. Atena s-a gândit să înfățișeze măreața lume a zeilor, măreața lume a tatălui ei, a lui Zeus. Iar Arachne s-a gândit că cel mai potrivit ar fi să înfățișeze păcatele zeilor. Evident, Atena s-a enervat cumplit. Adică cum? Din toate minunățiile lumii, din toate lucrurile mărețe pe care le-au făcut atât oamenii, cât și zeii, tu să nu vezi decât păcatele zeilor, să consideri că nu merită a fi reprezentate pe pânza ta decât păcatele zeilor, că sunt singurele lucruri care contează? Cum un om atât de talentat, atât de capabil nu poate să vadă decât lucrurile rele, nu poate să vadă și lucrurile bune? Și, enervându-se, i-a distrus pânza lui Arachne. Așa că n-a mai fost vorba, până la urmă, de nicio evaluare, care pânză este mai bună, pentru că Atena a distrus pânza țesută de Arachne. O fi fost ea zeița înțelepciunii, dar mai avea momentele ei de impulsivitate. Și, atunci, a distrus pânza țesută de Arachne.
Mai mult, a transformat-o pe Arachne într-o vietate care să țeasă și să țeasă mereu, iar pânza pe care o țese să fie distrusă mereu și mereu. De aici, arahnidele. Păianjenii, adică. Și cu ce asociem noi lumea păianjenilor? Cu expresia „a pica în plasă”. Și, bineînțeles, considerăm că cineva este prost sau lipsit de spirit de observație, să spunem așa, dacă pică în plasă. Dar cred că ar trebui să vedem lucrurile și dintr-o altă perspectivă. Cât de tragic este destinul unei ființe care e blestemată, să spunem așa, să țeasă, să țeasă, să țeasă, iar pânza ei să fie mereu, mereu, mereu distrusă? Este cumplit, nu? Și ar trebui aici să ne amintim și de Penelopa. Și ea și-a propus să țeasă o pânză pe care să nu o termine niciodată, pentru că ea, de fapt, îl aștepta pe Ulise. Și acea pânză pe care și-a propus să o țeasă și, în momentul în care ar fi terminat-o, și-ar fi ales viitorul soț era o pânză menită a nu fi terminată niciodată. Și e un destin trist acela de a aștepta, de a țese, de a desface noaptea ca să ai ce să țeși a doua zi, pentru că știi că nu ai altceva de făcut decât să aștepți. Și o așteptare de ani și ani nu este de dorit.
Tocmai de aceea, conform credințelor populare, în anumite zone, nu se omoară păianjenii. Mai bine spus, femeile nu omoară păianjenii, de teama de a nu avea un asemenea destin tragic, de a aștepta, de a aștepta, de a aștepta… Evident, e bine să ținem curat, să nu apară păianjenii, dar, dacă, totuși, păianjenii apar, ar trebui să chemăm un bărbat ca să distrugă el pânzele păianjenilor, să omoare el păianjenii. Pentru că se spune că, dacă o femeie distruge ea pânzele păianjenilor și omoară ea păianjenii, s-ar putea nu se mai mărite sau s-ar putea să aibă un destin în care să trebuiască să-și aștepte ani și ani partenerul. Și, tocmai de aceea, se spune că o femeie ar fi bine să evite să distrugă pânzele păianjenilor și să omoare păianjeni. Și, atunci când este de făcut o asemenea operațiune, să cheme un bărbat. Bine, aceasta ține de credințele populare…
Dar, ca să revenim la partea de sănătate, la strategiile noastre personale de sănătate, aș vrea să spun că păianjenii, de regulă, sunt inofensivi. Chiar și mușcăturile de păianjen sunt mai mult enervante, să spunem așa, dar în 2 – 3 zile ne trec dacă știm cum să le îngrijim. Bine, există și păianjeni veninoși, cum este văduva neagră, dar există foarte rar și doar în anumite zone. Noi, de regulă, ne confruntăm cu păianjenii obișnuiți, care, după cum spuneam, pot să ne creeze un disconfort, dar un disconfort care poate să treacă în 2 – 3 zile dacă știm cum să ne îngrijim acea mușcătură de păianjen.
Ce facem? Spălăm bine cu apă și săpun și ar fi bine să punem o compresă cu apă rece sau niște gheață, pentru că în acest fel se atenuează senzația de durere și se mai reduce inflamația. Bineînțeles, după aceea putem să folosim o cremă cum este crema cu propolis și cu gălbenele de la Larix, o cremă despre care eu am mai vorbit. Pentru că este o cremă pe care este bine să o avem cu toții în casă. Are un efect liniștitor, calmant, antiinflamator. Este recomandată și pentru înțepăturile de țânțar, și pentru eventualele mușcături de păianjen. Dar putem să folosim și gelul de gălbenele. Gelul intră mult mai repede în piele. Și, acum, depinde fiecare ce preferă, crema sau gelul. Dar noi știm: aceste produse de la Larix cred că oricine ar trebui să le aibă în casă, în trusa de prim-ajutor, ca să spunem așa. Pentru că niciodată nu știi ce se poate întâmpla, să te înțepe țânțarii, să te muște păianjenii, să te tai la bucătărie și așa mai departe. Dar, bineînțeles, există și alte înțepături de insectă pentru care ar fi bine să avem aceste creme sau aceste geluri în casă. Pot să ne înțepe albinele, pot să ne înțepe viespile, ne putem confrunta cu alte insecte. Dar despre toate acestea vom mai vorbi în cadrul emisiunii mele Strategia Mea de Sănătate.
Nu uitați că aceste produse se găsesc în magazinele cu produse naturale, în magazinele tip Plafar, dar se găsesc și în anumite farmacii, de exemplu, în Farmacia Tei. Sau le puteți comanda online, de pe eMag. Așadar, nu este dificil să ni le cumpărăm. Și sunt și niște produse foarte accesibile. Totul este să fim prevăzători, să înțelegem că este bine să avem așa ceva în casă.
Eu vă mulțumesc tare mult și, bineînțeles, nu uitați: mă găsiți și pe Instagram și pe TikTok cu sfaturi scurte de sănătate! Iar pe YouTube și pe pagina de Facebook mă găsiți cu emisiuni mai ample de sănătate, cu strategii de sănătate. Vă mulțumesc tare mult! Fiți prevăzători și aveți grijă de voi!
Mai multe despre produsele Larix, inclusiv despre crema cu propolis și gălbenele, crema cu gălbenele și gelul cu gălbenele, puteți afla pe www.larix.ro.