Strategia Mea de Sanatate – Energie si vigoare cu Ashwagandha de la Ayurmed
0Cecilia Caragea: Ce să faci dacă te simți lipsit de energie, de vigoare, de vlagă? Încearcă să te scuturi, ca și cum ai arunca de pe tine toate relele! Scuturi mâinile, scuturi picioarele, poți să te și rotești în timp ce scuturi mâinile și apoi încearcă să lovești brațele. Și pe interior! Și apoi loviți picioarele… și în față, și în spate, și lateral. Și apoi puteți să vă loviți și pe piept, așa ușor, puteți să vă loviți și pe cap și chiar și pe față. Și, în acest fel, o să vedeți că o să vă simțiți mult mai energizați, după foarte scurt timp.
Este un exercițiu pe care îl recomandă orientalii, dar el este un exercițiu punctual, care ne ajută atunci când suntem lipsiți de energie. Dar, dacă vrem să facem ceva pe termen lung, ar trebui să luăm diferite alte măsuri. O plantă care ne poate ajuta este Ashwagandha. Ashwagandha este o plantă cu totul și cu totul deosebită. Este o plantă adaptogenă. Ce înseamnă acest lucru? Că ne ajută să ne adaptăm mai ușor diferiților factori stresori. Este o plantă care reglează ritmul circadian, adică ritmul zi – noapte, ne dă energie ziua și ne ajută să ne odihnim mult mai bine noaptea. Asta face Ashwagandha!
Ashwagandha este o plantă indiană, după cum spuneam. Ashwagandha este, totuși, trebuie să recunoaștem, un nume destul de greu, nu-l prea reținem. Este cunoscută, mai ales de către noi, europenii, sub numele de ginseng indian, pentru că este recomandată, în mod tradițional, de medicina ayurvedică. Medicina ayurvedică este cea mai veche medicină din lume, medicina tradițională indiană, cu peste 5.000 de ani de tradiție. Numele Ashwagandha vine, bineînțeles, din sanscrită, de la ashwa, care înseamnă „cal” și de la gandha, care înseamnă „miros”, pentru că rădăcina acestei plante are un puternic miros de cal. Și rădăcina acestei plante este folosită pentru a se obține aceste tablete de Ashwagandha. La noi (în cultura occidentală), această plantă se numește Withania somnifera, tocmai pentru că, așa cum spuneam, este o plantă care ne ajută să avem un somn ușor, un somn liniștit, care ne ajută să ne odihnim așa cum trebuie în cursul nopții. Este o plantă care reglează ritmul circadian, după cum spuneam. Da, este o plantă care ziua ne dă energie și noaptea ne ajută să ne odihnim. Mie mi se pare foarte interesant!
Ashwagandha este recomandată pentru reducerea stresului, pentru a ne întări, pentru a ne crește puterea musculară. Este recomandată pentru sănătatea inimii, dar este recomandată și pentru memorie, și pentru concentrare, este recomandată pentru a crește capacitatea de învățare, capacitatea de atenție. Este recomandată, și pentru femei, și pentru bărbați, în cazul disfuncțiilor sexuale, susține și imunitatea și câte și mai câte. Dar Ashwagandha cred că, de fapt, are o problemă, este bună la atât de multe lucruri, este recomandată în atât de multe situații, încât este de mirare! Și, știți, un lucru care este foarte bun, bun la foarte multe lucruri ne ridică un semn de întrebare. Dar, din fericire, astăzi există studii. Se fac studii despre această plantă și apar mereu noi și noi studii științifice medicale serioase care arată cu câte procente mai mult ajută Ashwagandha într-o situație, într-altă situație și așa mai departe. Așadar, recomandările vechilor medici specialiști în Ayurveda ajung, astăzi, să fie susținute de studii medicale serioase. Eu, personal, sunt fan Ashwagandha! Dar… atenție foarte mare! Toate aceste suplimente alimentare trebuie să le luați cu recomandarea medicului, pentru că există situații în care anumite suplimente alimentare nu se recomandă. De exemplu, Ashwagandha nu este recomandată femeilor însărcinate, femeilor care alăptează sau persoanelor care au diferite afecțiuni, de exemplu boli autoimune. Așadar, sfătuiți-vă cu medicul dumneavoastră dacă aveți voie să luați Ashwagandha.
Ceea ce aș dori să vă mai spun ar fi ca, atunci când aveți un moment de răgaz, să intrați pe ACC Media Channel, pentru că acolo veți găsi seria de emisiuni Academia de Ayurveda, o serie de emisiuni absolut fabuloasă, după părerea mea, care a fost realizată la inițiativa Ayurmed, companie care distribuie și promovează în România produsele ayurvedice, produse care sunt realizate după principiile medicinei ayurvedice, cea mai veche medicină din lume, medicina tradițională indiană, după cum spuneam. Această serie de emisiuni am realizat-o împreună cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și în Ayurveda, pe care o puteți găsi în Centrul Ayurmed, pentru consultații și sfaturi de sănătate.
Dar, încă o dată, atunci când aveți timp, urmăriți această serie de emisiuni, Academia de Ayurveda, pentru că pe mine m-a ajutat foarte mult și sunt convinsă că o să vă ajute și pe voi, pentru că învățăm să avem grijă de noi, învățăm să ne cunoaștem mai bine corpul și să avem grijă de noi așa cum merităm și să avem grijă de noi din timp, pentru că, așa cum am spus de nenumărate ori, trebuie să avem foarte mare grijă de noi, trebuie să fim atenți noi la noi, ca să putem lua măsuri din timp imediat ce simțim că ceva nu este în regulă și să mergem la medic, pentru că medicul ne poate prescrie lucrurile de care noi avem nevoie, terapiile, medicamentele și așa mai departe… pe care ar trebui să le luăm. Și medicul ne prescrie și suplimentele alimentare pe care ar trebui să le luăm. Așadar, aveți grijă de voi și, după cum spuneam, pe mine m-a ajutat foarte mult această serie de emisiuni, Academia de Ayurveda, ca să înțeleg cum trebuie să mă privesc, ca să înțeleg la ce trebuie să fiu atentă. Și tocmai de aceea vă recomand și vouă această serie de emisiuni, Academia de Ayurveda, care a fost realizată cu sprijinul companiei Ayurmed. Aveți grijă de voi și, bineînțeles, informați-vă adecvat!
Mai multe despre produsele Ayurmed, inclusiv despre suplimentul Ashwagandha, pe www.ayurmed.ro.