Tratamentul stomatologic in sarcina
0Tratamentul stomatologic in sarcina
Invitata: Doamna doctor Luisa Caragea, medic stomatolog in cadrul Clinicii Dental Excellence.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale Clinicii Dental Excellence (www.dentalexcellence.ro, 0727.77.35.50) pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Astazi, stam de vorba despre problemele stomatologice in sarcina. Stam de vorba cu doamna doctor Luisa Caragea, de la Clinica Dental Excellence. Este doar o coincidenta de nume – nu suntem rude! Dar va asigur ca este un profesionist desavarsit, de la care avem de invatat o multime de lucruri. As vrea sa va intreb, inainte de toate, de ce este absolut necesar ca o doamna care isi doreste sa ramana insarcinata sa vina si la un consult stomatologic?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Este importanta venirea la un consult stomatologic atunci cand o femeie isi propune sa ramana insarcinata pentru ca problemele dentare care exista inainte de sarcina se agraveaza in timpul sarcinii, iar femeia respectiva poate sa ajunga sa aiba dureri, lucru care este destul de neplacut in timpul sarcinii… Mai ales ca se poate interveni cu dificultate.
Cecilia Caragea: Asadar, inainte de a ramane insarcinata, trebuie sa-si rezolve toate problemele stomatologice…
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Da, este important.
Cecilia Caragea: … pentru ca se poate interveni cu dificultate in timpul sarcinii. De ce? Nu se pot face anestezii…
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Anesteziile se pot face, cu precautie, in al doilea trimestru de sarcina, adica din luna a patra pana in luna a sasea, doar pentru a rezolva urgentele. Adica se face un tratament cat sa nu mai simta durerea femeia respectiva, urmand ca tratamentul definitiv sa fie efectuat dupa ce se naste bebelusul… In timpul sarcinii, in corpul femeii se produc modificari, multe modificari, atat generale, cat si modificari locale… De la modificarea raportului hormonal – anumiti hormoni sunt in exces, pentru ca placenta sa poata tine fatul si tot ce este necesar ca sa se dezvolte bebelusul… Sunt modificari de metabolism – metabolismul calciului, care, iarasi, influenteaza aparitia unor complicatii la nivelul dintilor… Nevoia de calciu pentru organismul matern creste in timpul sarcinii, pentru ca este nevoie ca si copilul sa se dezvolte si el sa isi formeze sistemul osos si dintii… Este bine de stiut ca in timpul vietii intrauterine se formeaza dintii de lapte ai copilului si o parte din smaltul si dentina dintilor definitivi, asa ca acest echilibru de minerale, vitamine si calciu este foarte important pentru femeia care este insarcinata!
Cecilia Caragea: Asadar, trebuie obligatoriu sa ia o serie intreaga de suplimente, cu calciu, in primul rand, pentru a-si proteja propria dantura si pentru a ajuta dezvoltarea propriului copil, dezvoltarea fatului.
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: In general, daca avem o alimentatie echilibrata, adaptata pentru nevoile organismului la situatia in care el se gaseste, adica cu bebelus, este suficienta. Daca avem un echilibru de minerale, vitamine, vitamina A, B1, calciu… putem sa le luam in mod natural, din alimentatie. Daca, totusi, organismul nu reuseste sa fixeze din alimentatie, atunci se recomanda suplimentele alimentare.
Cecilia Caragea: Adevarul este ca avem o alimentatie dezechilibrata chiar si in situatii speciale… si, atunci, ma gandesc ca suplimentele…
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Da, in timpul sarcinii, necesarul caloric pentru o mamica este mai mare decat inainte sa fie cu bebelusul. Atunci apar si asa-numitele pofte, care sunt in general pentru alimente dulci, avem un consum destul de ridicat de paine alba si de fainoase, care sunt procesate – ele chiar nu au nimic de ajutor pentru mamica, in schimb, aduc multe zaharuri, care se depun…
Cecilia Caragea: Si toate aceste sunt pericole in plus – nu numai ca se depun, ci si pentru dinti!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Da, pentru dinti… la nivelul cavitatii bucale apar, si aici, modificari. In primul rand, secretia salivara… saliva isi pierde o parte din proprietatile pe care le avea inainte – nu mai are rol de tampon si nu mai poate sa faca autocuratirea ca inainte, pentru ca este intr-o cantitate mai redusa si compozitia ei se modifica – enzimatic, bactericid… Sunt modificari care apar din cauza sarcinii… Si atunci pierdem si acest ajutor pe care il aveam din partea salivei. Apoi sunt factori locali care exista. De exemplu, avem carii, pe care nu le-am detectat inainte de sarcina, avem lucrari dentare mai vechi, care si ele sunt factori favorizanti, pentru ca nu putem sa facem o igiena corecta, avem dinti care sunt intr-o pozitie nealiniata… Toate acestea, pe fondul modificarilor mucoasei, care este putin sangeranda… Apare o inflamatie, care se numeste gingivita de sarcina.
Cecilia Caragea: O doamna care si-a rezolvat integral problemele stomatologice, deci nu are carii, nu are nici dinti strambi, incalecati sau mai stiu eu… si-a rezolvat din timp problemele, inainte sa ramana insarcinata. Apar si atunci situatii de acest gen?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: La nivelul mucoasei tuturor femeilor insarcinate apar modificari structurale, dar nu toate dezvolta aceasta gingivita in sarcina. Iar cele care dezvolta gingivita de sarcina… ea trece automat atunci cand se naste copilul. Gingivitele care raman si dupa ce s-a nascut copilul… inseamna ca a existat un fond inainte.
Cecilia Caragea: Am inteles! Deci este mai bine, oricum, sa-ti rezolvi toate problemele, pentru ca, daca nu ti le rezolvi, este, clar, mult mai grav…
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Ele se agraveaza…
Cecilia Caragea: Pentru ca, oricum, apar sau pot sa apara diferite alte probleme, cum ar fi aceasta gingivita de sarcina.
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Da. Iarasi, daca am o carie mica de dinainte, ritmul in care ea creste in timpul sarcinii este mai mare.
Cecilia Caragea: Se intampla mai rapid toate procesele…
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Se intampla mai rapid, da. Pentru ca… nu ma mai pot peria pe dinti foarte bine… in primul trimestru, sunt mamici care nu se pot spala din cauza mirosului de pasta de dinti si a gustului. Sau pentru ca apare o durere la nivelul dintilor, nu pot sa-i mai atinga cu periuta… si atunci periajul, igiena, de fapt, igiena dentara nu poate fi facuta corect. Acest lucru face ca placa bacteriana sa stagneze la nivelul dintilor si al gingiei. Si se creeaza un cerc vicios: nu ma pot spala pe dinti, deci imi raman alimente, acolo se formeaza o mica carie, mi se inflameaza si gingia, iarasi, cand vreau sa ma spal, imi curge sange de la gingie, ma doare dintele… Si, uite-asa, ele ajung sa aiba un impact mai mare asupra unui dinte, mai mult decat m-as fi asteptat, gandindu-ma ca am un punct mic si ca nu se intampla nimic…
Cecilia Caragea: Si cu aceasta gingivita de sarcina ce se poate face, ce sfaturi aveti?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Sfaturile sunt: sa aiba o periuta cu peri moi, sa faca un periaj cat de bine se poate, sa clateasca cu apa de gura – eventual, pe perioade scurte, cu apa de gura cu clorhexidina, care este un dezinfectant… Poate veni la cabinetul stomatologic, pentru ca se face o curatare profesionala, blanda. Se fac badijonari cu un gel dezinfectant si se mai calmeaza. In general, putem sa actionam asupra durerii, dar nu si asupra cauzei, adica ea va ramane intr-un stadiu in care pacienta se simte confortabil, urmand ca, dupa ce se naste copilul, fie dispare, in cele mai multe situatii, fie se poate interveni cu manopere mai complexe de atat.
Cecilia Caragea: Asadar, in timpul sarcinii, inteleg ca sunt foarte restrictionate tratamentele care se pot face… si in cazul gingivitei, si in cazul cariilor…
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Da! Daca este o carie care nu a ajuns la nerv, i se poate pune o plomba. Daca este o carie care a ajuns la nerv, sunt solutii prin care putem temporiza manopera de tratament de canal… Iar in cazuri urgente, in care durerea este foarte mare si trebuie neaparat sa se faca un tratament pe dintele respectiv, se profita de intervalul acela in care putem sa facem anestezie…
Cecilia Caragea: Trimestrul 2!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Da! Si atunci se pot rezolva si eventualele extractii sau, daca sunt dinti recuperabili, tratamente in care avem nevoie de anestezie.
Cecilia Caragea: Si dupa nastere?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Dupa nastere, se poate face anestezie. In principal, mamica nu trebuie sa-l alapteze pe copil un numar de 10-12 ore dupa anestezie. Atunci cand bebelusul este foarte mic, acest lucru este mai dificil, pentru ca alimentatia este exclusiv la san, pentru majoritatea bebelusilor. Momentul cel mai bun este acela in care bebelusul fie poate sa suga laptele de mama la biberon, cand invata sa bea cu biberonul, fie cand are o alimentatie diversificata, pentru ca atunci este acest interval in care se gaseste o solutie ca bebelusul sa manance si lapte, si un alt fel de mancare, iar mama isi poate efectua un tratament stomatologic.
Cecilia Caragea: Intrebam despre ce se intampla dupa nastere pentru ca am intalnit foarte multe doamne care, dupa ce au nascut, s-au plans ca le-a fost distrusa toata dantura, ca au inceput sa le cada dintii, ca li s-au intamplat tot felul de lucruri…
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: E adevarat ca au remarcat acest lucru dupa sarcina, insa au avut un teren afectat, adica au avut o afectiune la nivelul dintilor sau al suportului osos inainte, pe care sarcina l-a accentuat foarte tare! Si, atunci, momentul de dupa sarcina a fost cel in care femeia a observat ca i-au cazut dintii.
Cecilia Caragea: A fost ca un revelator, dar problemele existau de dinainte!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Existau de dinainte, iar sarcina le-a accentuat!
Cecilia Caragea: Deci nu este adevarat ca dupa sarcina iti cad dintii…
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Nu! Am intalnit multe femei care nu au facut carii deloc in timpul sarcinii… Nici gingivita, nici alte complicatii. Foarte multe femei sunt in aceasta situatie. Un exemplu referitor la ce m-ati intrebat, daca sarcina duce la pierderea dintilor, iar eu am spus ca am intalnit multe femei care nu au facut carii, nici macar carii in timpul sarcinii… un exemplu sunt chiar eu! Dupa doua sarcini, as putea spune ca nu am facut nicio carie din cauza sarcinilor, nici nu am avut fenomenul de gingivita (cu toate ca acest lucru nu poate fi controlat, pentru ca este produs de modificarile hormonale ce apar in sarcina). Nu am avut carii si nu am avut modificari majore la nivelul dintilor dupa sarcina. Sarcinile mele au fost la o varsta destul de inaintata.
Cecilia Caragea: Important este sa stii sa te ingrijesti, sa te pregatesti si pentru sarcina, de dinainte, si, bineinteles, si in timpul sarcinii sa ai grija de toate cele… Apropo: ce sfaturi ati avea pentru femeile care isi propun sa ramana insarcinate si, apoi, in timpul sarcinii, cum sa se comporte ele pentru a avea dinti sanatosi?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Pentru femeile care isi propun sa ramana insarcinate, marele avantaj este ca pot sa faca de dinainte controlul la stomatolog si sa rezolve problemele care exista. In timpul sarcinii, sa faca o igiena cat mai buna, atat cat le permite starea generala, si sa suplineasca cu vizite la dentist, pentru ca sunt manopere neinvazive care se pot face in timpul sarcinii, de igienizare… Apoi alimentatia, iarasi, este importanta: avem nevoie de vitamine, dupa cum am spus si mai devreme – fructe, legume… Proteinele sunt, iarasi, importante.
Cecilia Caragea: Apropo: radiografie se poate face in sarcina?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Da, se poate face radiografie in timpul sarcinii. Se pune sortul acela de protectie, pe care il purtam la nivelul gatului, initial, apoi se extinde cu un sort mai mare, peste burtica. Sunt pareri pro si contra acestor radiografii in timpul sarcinii. Personal, nu am recomandat niciodata o radiografie unei femei insarcinate, dar nu sunt excluse, pentru ca sunt situatii in care este obligatoriu sa se faca, din cauza urgentei in care se gaseste pacienta… Nu ai ce sa faci si, atunci, cu precautie, da, se face radiografie.
Cecilia Caragea: Dar, daca iti rezolvi toate problemele de dinainte, este putin probabil, inteleg, sa apara…
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Este putin probabil sa ajungi intr-o asemenea situatie in care sa ai nevoie de anestezie sau de radiografii. Aceste situatii apar la femeile care au deficiente la nivelul dintilor de dinainte… sau la care sarcina vine neanuntata si nu au avut timp sa pregateasca acest lucru. Dar, in general, nu sunt situatii frecvente in care femeile sa trebuiasca sa faca neaparat anestezie si neaparat o radiografie… Nu ajung la noi.
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult! Inteleg ca sfatul principal ar fi legat de responsabilitate: sa avem grija cum ne pregatim pentru acest eveniment din viata noastra si, pana la urma, sa avem grija de sanatatea noastra!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Da, asa este!
Cecilia Caragea: Multumim!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Multumesc!