In Arena – Ce inseamna Sarbatoarea Mierii pentru consumatorii de apicole sanatoase
0Cecilia Caragea: Dragii nostri, la Sarbatoarea Mierii de la Blaj, ne-am intalnit cu doamna Alina Varadi, pe care o stiti din emisiunile noastre! Este nutritionist, se ocupa, mai exact, de apinutritie, dar ii place sa fie prezentata drept consumator de produse apicole. Inainte de toate, as vrea sa va intreb in ce masura v-ati implicat in organizarea acestui eveniment de la Blaj, pentru ca stiu ca ati fost o prezenta activa in organizarea Targului Mierii de la Blaj si ati sustinut si o serie de prezentari, conferinte, ati coordonat mese rotunde si cate si mai cate…
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: A fost un puzzle si o lectie de viata destul de complicata, as putea sa spun, acest eveniment pentru mine! Anvergura lui nu ma asteptam sa fie atat de mare, dar adevarul e ca mi-a placut acest puzzle, pentru ca am reusit sa il solutionam eficient, in timp, si sa gasim variante prin care sa oferirm publicului larg acele raspunsuri la intrebarile pe care le aveau legate de apicultori, legate de apicultura, legate de bolile albinelor, legate de dozele produselor apicole, legate de alergiile la produsele apicole… A fost un tumult de… de toate si am incercat sa acoperim cat mai mult din tot aceste spectru pe care ni l-am propus initial. As putea sa spun ca oamenii au fost impresionati de amploarea acestui stadiu de conferinte pe care l-am adus, cu ultimele informatii din apicultura, cu ultimele stri si, mai mult, cu ultimele demonstratii stiintifice sau publicatii stiintifice care au aparut in acest domeniu. Iar toate subiectele au fost de actualitate, avand aici in primul rand invitati de onoare pe cei mai mari oameni de stiinta din lume, care cunosc si incearca sa solutioneze aceste probleme de ani de zile. Faptul ca au ales sa fie toti impreuna aici, la Blaj, ca au ales sa faca Adunarea Generala a tuturor asociatiilor profesioniste din Europa… asta inseamna ca toti reprezentantii din toate tarile au fost prezenti la aceasta intrunire si s-a discutat la nivel de Europa toate problemele si solutionarile pe care le vad ei. A fost un schimb de experienta care, sincer, m-a impresionat!
Cecilia Caragea: Este vorba de conferinta BeeCome, care s-a desfasurat pentru prima data in Romania cu ocazia acestui targ apicol de la Blaj si nu este putin lucru ca Blajul si Targul Mierii de la Blaj sa fie ales drept gazda a acestei conferinte europene!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: As putea sa va spun ca ii cunosc pe acesti oameni, pe toti, din toate intrunirile internationale la care eu particip, iar faptul ca mi-am pus in fata mea o carte de vizita, adica munca mea personala, a fost lucrul care a determinat ca aceste lucruri sa se intample la Blaj… Vorbesc de conferinte… Si sa lipim aceste conferinte de acest targ frumos, in care participa atat de multi oameni si in care atat de multi oameni se bucura ca se intalnesc si ca fac schimb de experienta impreuna!
Cecilia Caragea: Spuneati de implicarea dumneavoastra personala in organizarea acestui eveniment, dar, pana a ajunge aici, stim, sunteti nutritionist si pasionata de apinutritie si presupun ca asa ati ajuns, incet-incet, la a aprecia atat de mult produsele stupului si a le promova… Dar as vrea sa va intreb, la nivel personal, care a fost traseul de ati ajuns la nutritie si apoi la apinutritie?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: In primul rand, am facut o specializare ulterioara facultatii si sunt doar tehnician nutritionist, adica am imbratisat aceasta bransa, in primul rand ca un hobby. Este o pasiune personala, pentru ca am descoperit ca produsele apicole vin cu beneficii uriase in pastrarea sanatatii umane. Adica ofera corpului acei nutrienti si micronutrienti de care corpul are nevoie ca sa poata sa supravietuiasca. Pasiunea pentru produsele apicole nu este greu de dobandit, pentru ca, daca, intr-adevar, devii consumator si vezi beneficiile pe care le au, nu mai poti sa te lasi de ele. Atat de bine te simti, e o bunastare a corpului… incat este pacat sa renunti la o astfel de bunastare. In jurul meu sunt atat de multi oameni care toata ziua se plang: „Ma doare si aici, si aici, si aici!” Oameni buni, nu ma doare nimic dupa cinci zile de organizare a acestui congres! Si vreau sa va spun… chiar daca am dansat doua nopti la rand si am incercat sa pun bucuria in oameni, m-am bucurat de o energie maxima! De ce? Pentru ca pe perioada acestui congres am consumat doar pastura, produse apicole in procent de 90%! Laptisor si pastura au fost hrana mea timp de cinci zile, pe parcursul acestui congres, si… uitati-ma aici, ca inca mai am energie sa va zambesc si sa va povestesc!
Cecilia Caragea: Asadar, daca consumi produse apicole si le incluzi in alimentatia ta zilnica, ai energie si te simti bine! Mai mult, poti sa previi o serie de afectiuni. Noi, romanii, stim ca, in mod traditional, crestem albine si, chiar daca nu sunt foarte multi apicultori profesionisti, mai sunt gospodarii care au 2-3 stupi si fac acest lucru din pasiune, doar pentru uzul propriu, al acelor produse ale stupilor proprii… Dar voiam sa va intreb, referitor la acest aspect, in ce masura apicultorii profesionisti romani sunt familiarizati cu beneficiile produselor apicole?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Spre suprinderea mea, as putea sa va spun ca, asa cum cel care produce incataminte are incaltaminte rupta, sunt foarte multi producatori de produse apicole care nu isi consuma propriile produse apicole… Si este suficient sa te uiti la ei ca sa iti dai seama ca, de fapt, nu isi consuma propriile produse apicole. Dar vestea buna este ca sunt din ce in ce mai multi apicultori care au inceput sa isi consume produsele apicole, de o perioada buna. Si au inteles ca, doar in momentul in care vor consuma, vor intelege si ei beneficiile acestor produse si vor putea oferi aceste produse ca hrana celor din jurul lor.
Cecilia Caragea: Aceasta era si senzatia mea, ca foarte multi apicultori profesionisti nu isi consuma propriile lor produse apicole, spre diferenta de cei care fac apicultura, dupa cum spuneam, la un mod mai simplu, asa… pur si simplu pentru familia lor. Dar, din fericire, asa cum spuneati, lucrurile se schimba! Dumneavoastra stiu ca va ocupati si de cresterea albinelor la un nivel profesionist si, din acest punct de vedere, puteti vorbi in cunostinta de cauza! Apicultorii profesionisti din Romania ce probleme au, dincolo de faptul ca trebuie sa invete sa isi mai cunoasca si propriile lor produse, pe care le ofera consumatorilor mai apoi?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Ca probleme… din pacate, ale apicultorilor care lucreaza la un nivel profesionist, n-as putea sa ma exprim, deoarece nu exista in Romania o asociatie a apicultorilor profesionisti pana in prezent, asa cum exista in celelalte tari europene. Si, din pacate, pot sa va spun ca am ramas un pic surprinsa sa vad ca, de fapt, in acest concern care se afla la nivel european, numit Asociatia Tuturor Asociatiilor Profesioniste din Europa, Romania nu este reprezentata prin nicio forma asociativa. Am fost prezenta, intr-adevar, acolo, am auzit problemele celor care sunt din toata Europa. La nivel de Romania nu cunosc raportarile, nu stiu daca cineva se ocupa de asa ceva, dar as putea sa va spun ale noastre personale. Da, intr-adevar, avem 1.100 de stupi. Cu jumatate din ei am inceput sa producem acum patru ani laptisor de matca bio romanesc, care mie mi se pare un beneficiu urias. Si aceasta productie a inceput pentru ca eu personal am nevoie de acest produs si eu sunt cea mai mare consumatoare din aceasta stupina. Il iubesc si sunt indragostita de el… Iar cu ceilalti, toate celelalte produse apicole – apilarnil, polen, miere, pastura si, nu in ultima instanta, propolis brut, pe care il folosim pentru aerul propolizat. Toate aceste produse apicole… am incercat sa acopar, de fapt, tot spectrul de produse apicole de care eu personal am nevoie, in primul rand. Toata aceasta munca pe care fratii mei o fac… familia ma sustine si toti au grija de aceste familii, in primul rand. Eu sunt tangentiala, adica din cand in cand merg si ajut. Pentru mine, cred ca sunt cea mai mare investitie pe care ca am facut-o in viata noastra. Adica le iubesc, le indragesc, de abia astept sa apara polenul de primavara, sa intru cu totul in castron… De abia astept prima picatura de laptisor de matca, in fiecare an, sa intru direct pana in capatul borcanului. Le iubesc, fac parte din viata mea si, pentru mine… ati putea sa imi luati absolut orice: masina, casa, ce vreti dumneavoastra, dar nu produsele apicole!
Cecilia Caragea: Spuneati ca asteptati cu nerabdare produsele apicole primavara – polenul proaspat, laptisorul de matca… Dar in restul anului cum va descurcati cu aceste produse apicole?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Le avem. In momentul in care se face productia, o avem. Dar senzatia aceea de a merge in stupina si de a manca direct de la urdinis polen crud… si sa vezi acele minuscule insecte care iti dau acel incredibil gust pe care il intalnesti in polenul luat direct de la urdinis… Cred ca nu exista senzatie gustativa a papilelor, cumva, sa le dai exact ceea ce au nevoie in momentul respectiv, nu cred ca exista un alt aliment care sa iti ofere acel parfum, acea paleta de bunatati cu care vine polenul crud… Sau sa scoti din botca o picatura de laptisor de matca si sa o mananci in secunda doi – este o binecuvantare pentru corpul uman. Poti sa spui atunci ca ai grija de vehiculul asta care te cara zi de zi si ceas de ceas.
Cecilia Caragea: Da, dar in mod normal, nu toti suntem apicultori, nu toti avem familii de albine, sa mergem sa luam de acolo…
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Asa este! Dar va recomand sa mergeti in stupine, va recomand sa mergeti si sa mancati direct din urdinis, va recomand sa mergeti acolo unde se recolteaza polen si unde se recolteaza laptisor de matca, sa gustati atunci, in direct! Este ceva inedit, nu cred ca exista ceva mai bun!
Cecilia Caragea: Dar, din pacate, nu toti avem familii de albine si nu ne putem permite sa mergem la o stupina toata ziua, buna ziua ca sa ne bucuram si sa ne rasfatam acolo cu toate aceste produse… Si, atunci, trebuie sa ne achizitionam din piata si sa ne bucuram de ele acasa. Dar presupun ca putem face acest lucru mult mai bine alegand produse romanesti, pentru ca produsele romanesti sunt, totusi, de calitate, nu?
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Parerea mea este ca aceasta paleta de produse – polen, pastura, laptisor de matca, apilarnil, miere cruda… niciodata nu o sa regasiti gustul acestor produse romanesti in alta tara asa cum le aveti aici, in Romania! Am gustat foarte multe sorturi de miere, de polen, de prin toata lumea. Gust ca acela romanesc nu exista, oameni buni! Bunatate ca cea din Romania… este o paleta de camp intreg de flori, pe care in prea putine tari le mai gasim!
Cecilia Caragea: Si, in mod normal, pe eticheta trebuie sa se specifice tara de provenienta si, atunci, presupun ca este simplu sa alegem produsele din Romania!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Haideti sa va spun o veste foarte buna! In ceea ce priveste produsele de calitate, Romania este in primele trei tari din Europa, ca produse apicole de calitate. Iar ca importuri de miere, de exemplu, din alte tari, suntem pe ultimul loc. Prin urmare, puteti sa aveti incredere sa consumati produse apicole in Romania si puteti sa va gasiti acei apicultori care sunt in jurul dumneavoastra, pe care sa ii vizitati din cand in cand si care sa va ofere ceva care sa va dea acea bunatate romaneasca pe care o avem aici. Sau puteti sa va indreptati, cu siguranta, chiar si inspre cei care va ofera in cantitati mai mari produse apicole, pentru ca 99% dintre ele as putea spune ca au origine romaneasca. Romanii sunt cei care se lupta, in primul rand, pentru etichetarea corecta si, in primul rand, pentru a aparea pe etichete cum ca este miere naturala din Romania. Ei sunt cei mai bataiosi in mitinguri, sunt cei care doresc sa arate aceasta valoare premium pe care noi o avem in Romania si altii nu o mai au deloc…
Cecilia Caragea: Asadar, putem sa ne bucuram de produsele noastre apicole romanesti si, in primul rand, e bine sa facem acest lucru pentru a preveni o serie intreaga de afectiuni si pentru a ne mentine sanatatea!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: In primul rand, pentru a ne mentine sanatatea, iar in momentul in care ai sanatate, ai bucurie, cumva, la pachet, odata cu produsele apicole. Asta este un truc, sa spun asa, de care mi-am dat seama din studiile publicate pana acum. De fapt, produsele apicole ajuta la formarea serotoninei in corp, adica sa fim un pic mai veseli, sa fim un pic mai bine dispusi, sa avem acea pozitivitate pe care… produsele apicole, pe langa ca ne dau acesti nutrienti de valoare, ne dau si acea stare de bunastare!
Cecilia Caragea: Si, daca esti sanatos, pana la urma, restul vin!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Asa este! Multa lume isi doreste sanatate, dar prea putini fac ceva in privinta asta. A manca produse apicole inseamna a-ti conserva, cumva, acest vehicul care te cara zi de zi si ceas de ceas si a avea si un pic de atentie indreptata spre faptul ca are si el nevoile lui, iar produsele apicole satisfac aceste nevoi ale corpului uman de supravietuire!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult pentru toate aceste marturisiri personale despre cum ati ajuns la apinutritie si speram sa ne vedem si anul viitor, poate chiar mai repede, pentru a afla tot felul de alte retete sanatoase!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Lucruri bune ar fi bine sa se intample si sa se adune in casa fiecaruia, iar aceste produse apicole, odata adunate in casa fiecaruia, doar de bunastare veti avea parte!
Cecilia Caragea: Multumim!
Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio: Multumim si noi!