In Arena – Draga Arhiva. Laborator de inovatie muzeala, eveniment de lansare la MTR
0Muzeul National al Taranului Roman anunta lansarea proiectului Draga Arhiva. Laborator de inovatie muzeala, prin care continua misiunea asumata in ultimii ani de accesibilizare, deschidere si explorare creativa a fondurilor din arhiva documentara a muzeului.
Arhiva Etnologica a MNTR reuneste o diversitate de materiale documentare ce surprind viata de la sat si de la oras din ultimii 150 de ani: clisee pe sticla si film, reproduceri originale si copii, diapozitive, filme pe pelicula, casete video si audio, dosare de cercetare, jurnale, grafica, acuarela, planse de arhitectura, aparatura de epoca. Ceea ce face cu adevarat Arhiva speciala e faptul ca deschide posibilitatea unei incursiuni socio-culturale prin istoria etnologiei si a practicilor muzeografice autohtone.
Muzeul Taranului isi consolideaza rolul de actor social, integrat si prezent in spatiul public, deschis colaborarii si dialogului prin proiectul Draga Arhiva. Laborator de inovatie muzeala, finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA. Prin activitatile derulate in perioada 2022-2023, ne propunem sa mediem sensuri noi pentru patrimoniul muzeal prin noi expresii de arta, sa valorificam potentialul muzeului ca operator pe piata culturala si sa crestem impactul acestuia in plan social, inclusiv prin dezvoltarea de noi audiente.
Activitatile din cadrul proiectului sunt structurate intr-o serie de laboratoare muzeale ce faciliteaza deopotriva creatia artistica si intalnirea cu publicul. Prin tururi ghidate, ateliere, intalniri informale si vizite in culisele creatiei muzeale, cream contexte pentru dezvoltarea comunitatilor online si offline din jurul Arhivei. Se doreste apropierea, cu precadere, a publicului tanar prin noi strategii si instrumente de comunicare online.
Prin continuturi multimedia si design interactiv, sunt integrate discret noile tehnologii in cadrul expunerii permanente a Muzeului National al Taranului Roman. In cadrul proiectului, ca parte din Laboratorul de creatie muzeala, va fi inaugurat un nou spatiu expozitional – Salonul de Imagine si Sunet. Curatori si cercetatori din cadrul muzeului se intalnesc cu artisti new media din scena culturala independenta pentru a explora expresii si intelesuri noi ale patrimoniului.
In cadrul Laboratorului de rezidenta artistica, derulat impreuna cu Asociatia Praksis din Norvegia, va fi dezvoltat un concept-program de rezidente in cadrul Arhivei Etnologice, iar un artist norvegian va realiza o creatie digitala originala inspirata din colectiile muzeului.
Sunteti asteptati marti, 13 septembrie 2022, incepand cu ora 16.00, in Sala Media de la Muzeul National al Taranului Roman (Str. Monetariei, nr. 3), la conferinta de lansare a proiectului. Publicul este invitat la o discutie critica, dar relaxata, despre relevanta arhivelor muzeale astazi si oportunitatile prin care ele pot deveni inspiratie pentru industriile cultural-creative.
Draga Arhiva. Laborator de inovatie muzeala este un proiect derulat de Muzeul National al Taranului Roman in parteneriat cu Asociatia PRAKSIS (Oslo, Norvegia). Proiectul este finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul programului RO-CULTURA si beneficiaza de o finantare nerambursabila in valoare de 964 387,80 LEI (195 445,71 EUR), reprezentand o rata de 100% din valoarea totala a proiectului.
Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna. In total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde intre 1994 si 2014 si €1,55 miliarde pentru perioada de finantare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.
Mai multe detalii gasiti si pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.