In Arena – Hartile medievale si perceptia asupra zonelor de granita si a frontierelor, conferinta la Muzeul Hartilor
0Dată: Luni, 29 aprilie 2024, ora 18:00
Desfăşurare: La sediul Muzeului Hărților, Strada Londra nr. 39, sector. 1, București
Acces: Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile și pe baza înscrierii prin următorul link: https://eventbook.ro/other/bilete-medieval-maps-and-the-perception-of-border-zones-and-boundaries
Prelegerea se va desfășura în limba engleză. Nu se asigură traducere.
Muzeul Hărților vă invită pe 29 aprilie 2024, ora 18:00, la conferința Medieval Maps and the Perception of Border Zones and Boundaries (Hărțile medievale și percepția asupra zonelor de graniță și a frontierelor), susținută în limba engleză de profesor universitar doctor Ingrid Baumgärtner, de la Universitatea din Kassel (Germania). Prezentarea este organizată în parteneriat cu Universitatea din București – Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Masteratul de Studii Culturale Religiile Lumii, coordonat de prof. univ. dr. Madeea Axinciuc.
Între anii 1300 și 1600, percepția și prezentarea frontierelor au suferit o schimbare profundă. Aceasta poate fi observată atât pe hărțile lumii, precum și în hărți regionale, unde frontierele constituie un element de bază în documentarea teritoriului, utilizarea terenurilor și marcarea drepturilor de proprietate. Această conferință își propune să prezinte modul în care cartografii medievali și-au însușit conceptul de „frontieră”.
Pe baza unor studii de caz atent selectate, va fi examinat modul în care cartografii timpului au integrat în reprezentarea geografică anumite cunoștințe despre zonele de frontieră, limite și granițe. Va fi analizat procedeul prin care erau delimitate pe hărți spațiile fizice, geografice sau sociale, și ce strategii textuale și vizuale au fost aplicate în acest sens. De asemenea, se vor investiga dezvoltarea, practica și receptarea frontierelor cartografice, precum și intențiile din spatele realizării hărților selectate, hărți ce puteau susține sau respinge anumite revendicări teritoriale.
Ingrid Baumgärtner este profesor universitar la Universitatea din Kassel, unde a condus catedra de Istorie Medievală din 1994 până în 2023. A fost profesor invitat la Universitatea din Pittsburgh, bursier al German Research Foundation, membru invitat la Institutul de Studii Avansate din Princeton, cercetător invitat la Universitatea Stanford, bursier Heisenberg la Universitatea din Augsburg și asociat de cercetare la Villa I Tatti din Florența. Publicațiile sale tratează o paleta vastă de subiecte precum dreptul medieval, istoria culturală și urbană, cartografia. Din punct de vedere geografic, studiile sale se concetrează asupra Germaniei, Italiei și lumii mediteraneene. A condus proiecte ale German Research Foundation privind procesele judiciare în orașele medievale târzii, hărțile ca punți între Europa Occidentală și lumea musulmană și mărturiile de călătorie în Țara Sfântă.
Muzeul Hărților (MH) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MH își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă.
Universitatea din Bucureşti (UB) este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ și cercetare din România. Cu o istorie de 160 de ani și un prestigiu constant confirmat, UB este astăzi un mediu academic dinamic și incluziv, centrat pe student și caracterizat prin creativitate, inovație și pragmatism.
Printre partenerii media ai evenimentului se numără şi revista online www.daciccool.ro şi www.accmediachannel.ro.
.