In Arena – Muzeul National al Hartilor, inclus in programul DOORS – Digital Incubator for Museums
0Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi anunță participarea cu proiectul „Hands on the map!” @ Maps Museum în programul DOORS – Digital Incubator for Museums.
Participarea se va materializa în realizarea unei aplicații AR (Augmented Reality) destinată elevilor de 10-14 ani și profesorilor lor. Noua aplicație își propune să aducă mai aproape școala de muzeu, fiind o idee inovativă și singulară în peisajul cultural românesc.
Proiectul a cuprins două faze. În prima etapă – Digital Incubator | Stage I, Muzeul Hărților a fost una dintre cele 40 de instituții culturale selectate din cele 123 de aplicații trimise. Instituțiile alese au participat la training-uri și workshop-uri susținute de profesioniști din domeniul muzeal și furnizori de servicii specializate dedicate muzeelor. Participanții au avut ocazia să lucreze cu instrumente precum tabelul periodic al abilităților, barometrul de inovare culturală sau Digital
Culture Compass. A doua etapă – Digital Incubator | Stage II a însemnat implementarea a 20 de proiecte câștigătoare, printre care și „Hands on the Map!” @ Maps Museum. Proiectul are în vedere dezvoltarea unei aplicații digitale adresate elevilor care să integreze elemente din curricula școlară și patrimoniul muzeal. Aceasta va avea rolul de a antrena și fixa competențe precum orientarea în spațiu, înțelegerea scării unei hărți, a unei legende, orientarea pe hartă etc. Aplicația va fi lansată în luna septembrie 2023.
Implementat de un consorțiu format din Ars Electronica, Museum BOOSTER și ECSITE, proiectul DOORS e finanțat prin Programul Horizon 2020 – Research and Innovation Funding Programme al Uniunii Europene și se desfășoară în perioada 2021-2023. DOORS susține digitalizarea în sectorul muzeal și încurajează o atitudine deschisă și proactivă către tehnologie și aplicațiile sale în viața culturală.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din Bucureşti (Str. Londra, Nr. 39, Sector 1, București, tel. 0740.22.02.02, office@muzeulhartilor.ro) este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. Mai multe informații găsiți pe www.muzeulhartilor.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numără şi revista online www.daciccool.ro şi www.accmediachannel.ro.