In Arena – Nestiuta viata pastorala, in seria Conferintelor de la Sosea, la MTR
0Muzeul Național al Țăranului Român vă invită vineri, 30 iunie 2023, de la ora 17.00, în sala Media, la o nouă Conferință de la Șosea: Neștiuta viață pastorală. Rituri și comportamente estivale ale ciobanilor pe munte. Intrarea este liberă.
Prelegerea este susținută de către Laura Jiga Iliescu, cercetător principal la Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei Române „Constantin Brăiloiu”, București.
Astăzi, ritmul alert de reconfigurare deopotrivă a muntelui și a păstoritului transformă ciobănia într-un fapt ușor exotic. Rămâne, însă, ca o constantă, depărtarea, traiul estival în spațiul marginal al zonei alpine și dislocarea provizorie, dar periodică, din comunitatea stabilă și de origine de la poalele muntelui; implicit, față de controlul și față de protecția ei. Acestea, de-a lungul timpului, au imprimat comunităților pastorale comportamente sociale și religioase, convenții, libertăți și restricții specifice.
Conferința va articula două direcții de discuție. Pe de o parte, sunt prezentate codurile de conduită socială și rituală, religioasă, ale căror coordonate spațio-temporale sunt strict asociate acestei etape a „izolării” și polarizării spațio-temporale între acasă/pe munte, vară/iarnă. Iar, pe de altă parte, se analizează modul în care depărtarea se reflectă în registrul imaginar, unde ciobanii înșiși își configurează propriul profil generic, armonios sau tensionat față de manierele prin care sunt percepuți de ceilalți.
Prelegerea va avea drept temei rezultatele cercetărilor de teren desfășurate de către Laura Jiga Iliescu între anii 2011-2019, care va folosi exemple din înregistrări ce vin dintr-o perioadă în care peisajul alpin carpatic încă mai era (deși diminuat deja față de deceniile trecute) marcat de prezența vizuală și sonoră a turmelor, de chiuituri, de lătratul câinilor.
Conferința este organizată în cadrul proiectului cultural Păstorit 2.1. Oaia hai-hui, derulat în februarie – noiembrie 2023 cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național.
Printre partenerii media ai evenimentului se numără şi revista online www.daciccool.ro şi www.accmediachannel.ro.