In Arena – Piata mierii din Romania
0Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Piata mierii din Romania are o productie anuala medie de 18.000 de tone. Sigur ca poate fluctua, in functie de temperatura si, de la un an la altul, poate sa fie un sortiment care sa fie preponderent, insa, din aceasta cantitate, 80% merge la export si doar 20% ramane si se consuma in Romania. Din acest motiv, si firmele de procesare a mierii s-au axat, de-a lungul ultimilor 15 ani, mai mult pe miere en gros, la butoi, care se vinde ca atare in afara si mai putin pentru consumul din Romania. Se stie ca, in prezent, aproximativ 50% din mierea care se comercializeaza in Romania se comercializeaza direct de la apicultori, ceea ce nu este un lucru rau. Este un lucru rau faptul ca consumul este inca la un nivel scazut. De aceea, daca ne uitam per ansamblu, compania noastra nu proceseaza decat un 12 – 15% din cantitatea totala de productie a Romaniei, dar, daca ne uitam strict la procesarea pe Romania si vanzarea pe piata interna, sigur ca cota este diferita si avem un 30 – 35% din cota interna. Dar ramane acel 50% care este al apicultorilor si care este normal sa fie asa, pentru ca foarte multi reusesc sa-si vanda mierea singuri, la clienti, in piete sau cu ocazia diferitelor evenimente. Toate aceste cifre sunt aproximari, pentru ca nimeni nu cunoaste exact cata miere se vinde de la apicultori, ci doar cea care se vinde prin supermarketuri.