In Arena – Retorica vestimentara: camasa cu altita, lansare de carte
0Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 8 septembrie 2022, la ora 16.00, la Sala Media, la lansarea cartii Retorica vestimentara: camasa cu altita (Valorificand colectiile Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala), de conf. univ. dr. Varvara Buzila, sefa Sectiei Etnografie, de la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala, din Chisinau. Volumul a aparut la Editura LEXON-PRIM, din Chisinau, in 2022, si are 311 pagini cu ilustratii. Editarea cartii si plasarea ei vin in sustinerea elementului Camasa cu altita – element de identitate culturala in Romania si Republica Moldova, inaintat pentru inscriere in Lista reprezentativa UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanitatii.
Cartea precizeaza contextul sporirii interesului societatii romanesti pentru identificarea semnelor identitare si cunoasterea semnificatiilor lor. Este o necesitate fireasca, impusa de revolutia comunicarii, care ne face sa interactionam intens, scurt, explicit. Intre codurile de comunicare utilizate, cel vestimentar este prolific si ramane esential in afisarea identitatii purtatorului. Vestimentatia este cel mai cuprinzator ecran al comunicarii noastre cu lumea, al prezentarii noastre celorlalti. Constatam, unii mai mult, altii mai putin surprinsi, nuantarea discursului vestimentar prin componenta etnica si prin comportamente raportate la traditie.
Din costumul traditional femeiesc – destul de bogat, odata ce a tinut de vesmant si de distinctie sute si mii de ani –, societatea a ales drept piesa de referinta camasa cu altita sau ia cum se grabesc, mai ales, tinerii s-o numeasca. Dar, deoarece camasa este principala piesa a costumului traditional si configureaza acest ansamblu format din mai multe haine, pe aceasta s-a pus accentul decorativ, realizat cu ajutorul artei acului si al artei tesutului, incat este cea mai elaborata haina din punct de vedere artistic. Aceasta camasa are un potential artistic inalt, inteles si valorificat pe masura, de forta creatoare a traditiei.
Lucrarea ia in dezbatere caracteristicile principale ale camasii cu altita, denumirile si arealul ei, originea cuvantului altita, optand pentru filiera ei latina, semnificatiile motivelor si ale campurilor ornamentale ale camasii. Astfel, stabileste cele mai frecvente motive intalnite pe altite, incret, raurile de pe maneci, cele de pe pieptul si spatele hainei. In interpretarea semnificatiilor porneste de la sensurile denumirilor acestor parti ale camasii cu altita, care au o circulatie impunatoare in spatiul cultural romanesc. Acestea constituie structura camasii si corespund modelului mito-poetic al lumii.
Ineditul cartii consta si in imaginile inserate. Pentru o mai buna ilustrare a ideilor, cartea prezinta cele mai vechi poze cu oameni imbracati in portul traditional, pentru a observa imaginea lor de ansamblu, modul cum aratau costumele, cum erau purtate si cum aratau purtatoarele lor. Partea a doua a cartii completeaza discursul cu 101 camasi cu altita, integrate in costum, din patrimoniul Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala, cel mai bogat si mai reprezentativ in domeniu, din Republica Moldova.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.