In Arena – Saptamana Filmului Maghiar la Bucuresti
0
In perioada 20-27 noiembrie 2022 are loc a 16-a editie a Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti, unul din evenimentele-brand ale Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti. Cinefilii bucuresteni asteapta cu nerabdare acea saptamana din noiembrie in care pe marele ecran al Cinema Muzeul Taranului din incinta Muzeului National al Taranului Roman, partener strategic al SFM de mai bine de zece ani, se proiecteaza filme maghiare, fiind sarbatoarea artei cinematografice maghiare in capitala Romaniei. Pe parcursul unei saptamani se vor putea urmari cele mai noi creatii din cinematografia maghiara, filme prezentate in ultimii ani, premiate la festivaluri internationale de film si care nu au fost proiectate pana acum in Bucuresti.
Pe 20 noiembrie se da startul Saptamanii Filmului Maghiar la sediul Institutului Liszt (Gina Patrichi nr. 8) cu vernisajul expozitiei Perspectiva larga – 120 de ani de cinematografie maghiara, o expozitie itineranta a grandioasei expozitii prezentate cu acelasi titlu in 2021 la Muzeul Ludwig din Budapesta cu ocazia implinirii a 120 de ani de la nasterea industriei maghiare de film. Expozitia prezinta o imagine ampla a trecutului si prezentului artei si industriei cinematografice maghiare de la nasterea acestei arte, prin perioada filmului mut si descoperirea filmului sonor, pana la creatiile contemporane. Prezinta marii maestri maghiari ai celei de-a saptea arte, dar si creatiile importante din punct de vedere al istoriei cinematografiei. Ne ofera momente din viata unor artisti maghiari care au avut o cariera de succes pe plan international si si-au pus amprenta pe industria cinematografiei mondiale.
Dupa vernisarea expozitiei va fi proiectat un teatru-film istoric muzical al carui muzica a fost compusa de timisoreanul Cári Tibor, iar ideea filmului se datoreaza lui Dolhai Attila, solist al Teatrului de Opereta din Budapesta. Musicalul intitulat Loialitate eterna (Örök hűség) regizat de Iványi Marcell, detinator al Premiului Palme d`Or, are la baza o autobiografie ce poate fi considerata si document de epoca. Este vorba despre o familie de intelectuali timisoreni care si marginalizati isi pastreaza umanismul. Compozitorul Cári Tibor va fi prezent la proiectia filmului si va introduce filmul cu un moment muzical, iar dupa proiectie va sta la dispozitia publicului.
Saptamana Filmului Maghiar la Bucuresti demareaza cu premiera peliculei Jocul (A játszma), a carei precedent, Examenul, l-a putut urmari publicul bucurestean in anul 2012, in cadrul celei de-a 6-a editii a Saptamanii Filmului Maghiar. In povestea cu spioni, regizata de Fazakas Péter, prezent si el la premiera filmului in Bucuresti, ii reintalnim pe Kulka János si Nagy Zsolt, doi dintre cei mai importanti actori ai scenelor teatrale maghiare. Filmul a primit trei premii la Festivalul Filmului Maghiar: Premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal pentru Kulka János, Premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar pentru Hámori Gabriella si Premiul pentru cel mai bun sunet pentru Balázs Gábor.
In 2015 a fost lansat Programul Incubator al Institutului National de Film din Ungaria cu scopul de a sprijini realizarea lungmetrajelor (min. 70 minute) de debut. Doua din pelicule realizate in cadrul acestui program vor fi prezentate publicului bucurestean la Saptamana Filmului Maghiar din acest an: Din cate stiu (Legjobb tudomásom szerint) in regia lui Lőrincz Nándor si Nagy Bálint. Filmul a fost distins cu mai multe premii la festivaluri internationale, printre care Marele premiu la Central European Film Festival din Timisoara, precum si premiul Pitch Shop sa TIFF din Cluj. Tot din filmele realizate prin Programul Incubator va fi proiectat filmul Evacuarea (Kilakoltatás) in regia lui Fazekas Máté. Filmul a primit premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul International de Film Fantasporto (Portugalia) si Premiul special al juriului la KinEst Fest Sicilia (Italia).
Programul Incubator ofera tinerilor regizori posibilitatea de a-si prezenta creatiile inovatoare, experimentale si, de asemenea, isi propune sa asigure varietatea de genuri in cinematografia maghiara. Institutul National de Film din Ungaria doreste ca prin acest program tinerii cineasti aplicanti sa cunoasca sistemul de finantare a Institutului de Film si, obtinand referintele corespunzatoare, sa participe ulterior cu succes la aplicatii. Acest lucru s-a si intamplat in cazul mai multor filme de debut realizate in cadrul Programului Incubator, fiind premiate la festivaluri internationale.
Tot in cadrul SFM va fi proiectata si o raritate ca gen in industria maghiara de film, Post Mortem, un horror regizat de Bergendy Péter. Filmul cu o atmosfera speciala apeleaza la elemente vizuale digitale rare in filmele maghiare si a fost propus de Ungaria pentru Premiile Oscar 2022 in categoria filmelor straine; nu intamplator a obtinut deja numeroase premii internationale. Dupa proiectia filmului publicul va avea ocazia sa discute cu protagonistul filmului, Klem Viktor.
Apeland la experienta ei anterioara de documentarist, in primul sau lungmetraj intitulat Sase saptamani (Hat hét) Szakonyi Noémi Veronika reflecta din punct de vedere psihologic pe o tema sensibila, adoptia. Filmul a primit Marele premiu Adolf Zukor la Cinefest din Miskolc (Ungaria) si Premiul pentru cea mai buna actrita pentru Román Katalin la Festivalul Bosphorus Film Fesitval din Istanbul.
S-ar putea enumera o sumedenie de pelicule memorabile care de-a lungul timpului au tinut cinematografia maghiara in topul mondial. Arhivele Maghiare de Film, prin programul de digitalizare restaureaza an de an tot mai multe filme din aceasta categorie, care sunt incluse de obicei in programul Saptamanii Filmului Maghiar. In acest an va fi prezentat filmul intitulat Vatamare corporala usoara (Könnyű testi sértés), o drama a lui Szomjas György realizat in stil documentarist, in care interpretarea monumentala a lui Eperjes Károly este poate cea mai relevanta din cariera sa de pana acum. In 1984 filmul a fost selectat in competitie la prestigiosul Festival International de Film de la Berlin, Berlinale.
Pe 27 noiembrie, ultima zi a Saptamanii Filmului Maghiar vor fi proiectate doua comedii: Fii taticul meu! (Szia, Életem!), regizata de Rohonyi Gábor si Vékes Csaba, o poveste imbogatita cu elemente fantasy despre devenirea de parinte, respectiv comedia romantica intitulata Craciunul (Nagykarácsony), in regia lui Tiszeker Dániel, in care Zsigmond Emőke, o tanara actrita foarte promitatoare ii uimeste pe spectatori in rolul unei invatatoare dragute si amabile a carei zambet in sine creeaza atmosfera de Craciun. Filmul a primit Premiul publicului la Festivalul Filmului Maghiar din acest an.
Dupa proiectia filmului Fii taticul meu! regizorul si scenaristul filmului, Vékes Csaba, care a si jucat un rol in film, va sta la dispozitia publicului din Bucuresti intr-o sesiune de Q&A.
Nici cei mici nu vor fi neglijati in aceasta saptamana, putand urmari filmul de desene animate intitulat Arcusorii si… Fie-ce-o-fi (Kuflik és az Akármi), regizat de Jurik Kristóf in baza indragitei serii de carti pentru copii scrise de Dániel András. Din filmul de cinema cei mici pot afla, printre altele, ce e de facut cand ni se distorsioneaza umbra sau cum arata un anotimp nou-nout.
In selectia de scurtmetraje au fost alese filme cu continut complet diferit care dovedesc din nou pe de o parte forta genului si pe de alta parte talentul tinerilor regizori maghiari de film de a povesti intamplari in limitele de timp si prin forta de exprimare a genului de scurtmetraj. Filmul lui Engelmann Péter intitulat Triunghi (Háromszög) este o drama pseudo-documentara care cerceteaza teritoriile intunecate ale mintii umane. Povestea politista intitulata 1939 regizata de tandemul regizoral Magyari Zsolt si Benkő Claudia permite patrunderea intr-o societate aflata la marginea unui cataclism si divizata pana la infinit. In thrillerul intitulat La panda (Lesen) de Karácsony Péter, doi oameni sunt la vanatoare si vad povestea prin prisma lor, printr-un binoclu vanatoresc. Clima (Klíma) de Szabó Márton István e un sci-fi, in care nici inteligenta artificiala profesionista nu le usureaza tinerilor alegerea de partener.
Inainte de proiectia blocului de scurtmetraje doritorii vor putea experimenta o plimbare prin castelul in care a fost turnat scurtmetrajul 1939 cu ajutorul unui dispozitiv VR, iar dupa proiectia blocului de scurtmetraje regizorii filmului, Magyari Zsolt si Benkő Claudia vor participa la o sesiune de Q&A.
In programul de filme documentare figureaza doua creatii cu tematica legata de Transilvania: Vargyasi Levente si T. Bányai Péter sunt realizatorii filmului Dulcele amar (Keserédes), despre cultivarea sfeclei de zahar si modul in care fabricarea de zahar in Romania a devenit treptat imposibila, in timp ce Csibi László in filmul intitulat Usa din spate a socialismului (A kommunizmus hátsó bejárata) evoca, prin intermediul intamplarilor transformate uneori in anecdota, epoca cenzurii din mass-media romaneasca, in special in cea de limba maghiara, de pana la schimbarea regimului din anul 1989. Realizatorii celor doua documentare vor fi prezenti la proiectiile filmelor lor si ne vor povesti mai mult despre tematicile abordate in documentarele lor in cadrul Q&A-urilor de dupa proiectii.
Selectia de filme documentare mai cuprinde doua filme portret despre maghiari supertalentati, care au dobandit renume mondial in domeniul profesiei lor. In Ochiul Parisului – Brassaï (Párizs szeme – Brassaï), regizorul Borsody István ne ofera un portret detaliat si autentic al brasoveanului Halász Gyula care a devenit renumit in Parisul interbelic ca artist fotograf polivalent, novator si de succes. Borsody István va fi prezent la Bucuresti si va povesti despre legaturile sale cu fotograful Brassaï.
In filmul lui Pálinkás Norbert, intitulat Katinka, o cunoastem pe inotatoarea maghiara Hosszú Katinka, tripla campioana olimpica, de noua ori campioana mondiala si de cincisprezece ori campioana europeana. Ea este prima inotatoare din lume care a detinut recordul mondial concomitent in cele cinci probe de inot mixt, numita Iron Lady datorita performantelor ei si rezistentei fizice. In acest film cu iz personal o descoperim altfel decat cea pe care o stim de la televizor si din bazinul de inot.
In cadrul Saptamanii Filmului Maghiar este comemorat, la 150 de ani de la nasterea sa, Janovics Jenő, tatal cinematografiei clujene, prezentand doua volume despre activitatea sa de regizor, director de teatru si antreprenor in cinematografie: o monografie in limba maghiara intitulata Janovics Jenő pályaképe. Egy élet a magyar kultúra szolgálatában: a színpadtól a mozivászonig (red. Zágoni Bálint si Kollarik Tamás), precum si cartea Janovics. Cineast in generatia 1900, un volum in limba romana al carui autor este Delia Enyedi, lector la Departamentul de Film si Mass-media al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.
Cu ocazia celei de-a 35-a gala a Premiilor Filmului European, Academia Europeana de Film sarbatoreste in luna noiembrie cinematografia europeana printr-o serie de evenimente intitulate Luna Filmului European, eveniment in cadrul caruia cinematografele din reteaua Europa Cinemas vor gazdui in toata Europa programe speciale cu accent pe filmele europene. Astfel editia a 16-a a Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti va face parte din programul Cinema Muzeul Taranului dedicat Lunii Filmului European.
Saptamana Filmului Maghiar la Bucuresti se desfasoara si anul acesta la Cinema Muzeul Taranului (str. Monetariei nr. 3), respectiv la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti (str. Gina Patrichi nr. 8).
Filmele sunt subtitrate in limba romana.
Programul detaliat al Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti, editia a 16-a, il gasiti pe siteul: https://culture.hu/bucuresti si www.ccu.ro. Biletele s-au pus in vanzare pe www.eventbook.ro sau se pot cumpara la casieria cinematografului.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.
Program:
duminica, 20 noiembrie
18.30: Perspectiva larga – 120 de ani de filme maghiare
Expozitie la Institutul Liszt
19.00: Iványi Marcell: Loialitate eterna
2022, teatru-film istoric muzical, 74’, subtitrat in limba romana
la Institutul Liszt
Q&A: Cári Tibor (compozitor)
luni, 21 noiembrie
19.00: Deschidere: Fazakas Péter: Jocul
2022, drama, thriller, 110’, subtitrat in limba romana
Q&A: Fazakas Péter (regizor)
marti, 22 noiembrie
18.00: Borsody István: Ochiul Parisului – Brassai
2022, documentar, 50’, subtitrat in limba romana
Q&A: Borsody István (regizor)
20.00: Pálinkás Norbert: Katinka
2022, documentar, sport, 104’, subtitrat in limba romana
miercuri, 23 noiembrie
18.00: Vargyasi Levente, T. Bányai Péter: Dulcele amar
2022, documentar, coproductie Ungaria-Romania, 89’, subtitrat in limba maghiara si romana
Q&A: Vargyasi Levente, T. Bányai Péter (regizori)
20.00: Bergendy Péter: Post Mortem
2021, thriller horror, 119’, subtitrat in limba romana
Q&A: Klem Viktor (actor)
joi, 24 noiembrie
18.00: Scurtmetraje
84’, subtitrate in limba romana
Engelmann Péter: Triunghi / 2021, 20’
Magyari Zsolt – Benkő Claudia: 1939 / 2022, 30’
Karácsony Péter: La panda / 2022, 16’
Szabó Márton István: Clima / 2022, 18’
Q&A: Magyari Zsolt, Benkő Claudia (regizori)
20.00: Lőrincz Nándor – Nagy Bálint: Din cate stiu
2021, drama, 123’, subtitrat in limba romana
vineri, 25 noiembrie
16.00: Janovics Jenő 150
doua prezentari de carte despre Janovics Jenő
Janovics Jenő pályaképe. Egy élet a magyar kultúra szolgálatában: a színpadtól a mozivászonig (red. Zágoni Bálint, Kollarik Tamás)
Delia Enyedi: Janovics. Cineast in generatia 1900
la Institutul Liszt
prezinta: Zágoni Bálint
18.00: Csibi László: Usa din spate a socialismului
2022, documentar, 55’, subtitrat in limba romana
Q&A: Csibi László
20.00: Szakonyi Noémi Veronika: Sase saptamani
2022, drama, 95’, subtitrat in limba romana
sambata, 26 noiembrie
16.00: Jurik Kristóf: Arcusorii si… Fie-ce-o-fi
2021, desen animat, 74’, subtitrat in limba romana
18.00: Szomjas György: Vatamare corporala usoara
1983, drama, 85’, subtitrat in limba romana
20.00: Fazekas Máté Bence: Evacuarea
2022, drama, comedie, 85’, subtitrat in limba romana
duminica, 27 noiembrie
17.00: Rohonyi Gábor – Vékes Csaba: Fii taticul meu!
2022, comedie, 115’, subtitrat in limba romana
Q&A: Vékes Csaba
19.00: Tiszeker Dániel: Craciunul
2021, comedie romantica, 109’, subtitrat in limba romana
Kósa András László, director