Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Mierea, aliment si medicament
0Astazi, in seria noastra de emisiuni online Din Cetatea Albinelor APIDAVA, vorbim din nou despre miere, despre beneficiile mierii pentru sanatate si de ce merita sa alegem acest dulce natural!
Mierea se numara printre cele mai vechi alimente. Niciun alt produs, in afara, poate, de lapte, nu se bucura de o asemenea longevitate in istoria alimentatiei umane! Asa ca nu e de mirare ca acest veritabil aliment-medicament se bucura, si astazi, de apreciere unanima in toate colturile lumii, fiind un simbol al vietii si sanatatii.
Numeroase vestigii arheologice, precum picturile rupestre din asa-numita grota a paianjenului de la Valencia, ce dateaza din mezolitic, sau multe dintre documentele istorice ale marilor civilizatii antice (de la cea egipteana si cea sumeriana la civilizatia chineza, greaca sau romana) sunt dovezi ce atesta faptul ca mierea este strans legata de viata omului de mii si mii de ani. Sa ne amintim doar celebra fraza din Biblie, in care Pamantul lui Israel, Tara Sfanta, este descris ca fiind „tara unde curge lapte si miere”…
Asa ca, inainte de a va indulci ceaiul cu o lingurita de zahar, ar fi bine sa va mai ganditi… Mierea este inzestrata cu virtuti terapeutice pe care nu le gasim in zahar. Ca sa nu mai vorbim de respectul si recunostinta pe care le datoram harnicelor albine, care, ca sa produca 500 g de miere, se pare ca viziteaza milioane de flori, aceste expeditii insumand nici mai mult, nici mai putin de 7.000 ore de munca!
Care este diferenta intre o lingurita de zahar si o lingurita de miere? Zaharul alb contine 99,9% zaharoza, obtinuta industrial din trestie de zahar si sfecla de zahar. La randul ei, mierea este si ea bogata in zaharuri, pe care le contine in proportie de 78-80%. Insa, spre deosebire de zahar, compus aproape in intregime din zaharoza, mierea este alcatuita din mai multe glucide: fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza si alte polizaharide in cantitati mai mici. Aceasta bogatie a mierii in fructoza si glucoza sta la originea importantei sale actiuni dinamogenice (de sporire a fortei si a energiei) si stimulante pentru inima, ceea ce explica de ce mierea este atat de cautata de catre sportivi si, in general, de persoanele care trebuie sa faca fata la efort.
De altfel, consistenta mierii este conferita tocmai de acest echilibru intre diferitele zaharuri: daca mierea este mai bogata in glucoza, se cristalizeaza, iar, in cazul in care contine mai multa fructoza, ramane fluida. Glucidele din miere sunt foarte usor asimilate de celulele din organism, care isi pot extrage din ele energia necesara pentru buna functionare. Ca sa-si recapete repede fortele dupa cursele epuizante, se spune despre atletii Antichitatii ca obisnuiau sa bea apa indulcita cu miere.
Trebuie sa stiti ca mierea are o putere de indulcire mai mare decat zaharul, ceea ce inseamna ca, pentru aceeasi cantitate, ceaiul va fi mai dulce cu miere decat cu zahar. Mierea ofera si alte motive care o transforma intr-un inlocuitor ideal pentru zahar: pe langa zaharuri, saruri minerale si oligoelemente, lipide in cantitati mici, vitamine (mai ales din grupa B) si numeroase enzime. Prin continutul sau ridicat de substante naturale active, mierea sporeste si capacitatea de autoaparare a organismului, intarindu-ne rezistenta in lupta impotriva agresiunilor de diverse tipuri. De aici deriva si puterea mierii de a reduce anumite micro-carente, ce pot deveni, in timp, sursa unor afectiuni mai mult sau mai putin grave. In plus, mierea ajuta la asimilarea calciului si la retentia magneziului in organism, doua minerale esentiale pentru buna functionare a uzinei noastre biologice, ceea ce explica de ce copiii care primesc constant miere in alimentatie se dezvolta mult mai bine decat cei care primesc zahar. Un alt argument pentru recomandarea mierii in alimentatia copiilor si a adolescentilor este legat de faptul ca, desi are o putere de indulcire superioara zaharozei, mierea se face mai putin vinovata decat zaharul de aparitia cariilor dentare.
Printre nenumaratele utilizari terapeutice ale mierii, una dintre cele mai importante este cea datorata proprietatilor sale antiseptice si antibiotice. Anumite caracteristici ale mierii ii confera o mare forta antibacteriana. Mai demult, mierea era folosita ca agent antiseptic pentru vindecarea infectiilor. In timpul primului si celui de-al doilea Razboi Mondial, mierea era utilizata pentru accelerarea cicatrizarii ranilor soldatilor.
Mierea are si capacitatea de a diminua aderenta bacteriilor, impiedicand fixarea si proliferarea lor. Astfel, o lingurita de miere adaugata in ceai contribuie la atenuarea durerilor in gat si, in cazul tusei seci, la fluidificarea secretiilor.
Pe langa toate aceste proprietati exceptionale, mierea are actiune benefica si asupra sistemului digestiv. Datorita virtutilor sale diuretice, ajuta la combaterea constipatiei si se pare ca ar fi eficienta si in tratarea unor afectiuni stomacale si intestinale. Tocmai de aceea va invitam sa alegeti un mic dejun sanatos, care sa includa si putina miere, acest aliment-medicament!
Puteti alege din portofoliul Apidava si caserolele cu miere poliflora pentru mic-dejun. Mai ales ca acum a inceput scoala si suntem grabiti, ba sa-i ducem pe cei mici la scoala, ba sa ajungem cat mai repede la birou, pentru proiectele pe care ni le-am propus si atunci avem nevoie de o solutie foarte comoda. Iar caserolele cu miere pentru mic dejun de la Apidava sunt o alegere foarte comoda. Sunt acele caserole pe care le cunoasteti, de altfel, din diferitele locatii sau hoteluri unde v-ati rasfatat in vacanta cu un mic dejun savuros si sanatos!
CONCURS
Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Din Cetatea Albinelor APIDAVA! Concursul se desfasoara pa pagina de Facebook Cecilia Caragea. De aceasta data, puteti castiga cate o cutie plina cu caserole de miere poliflora pentru micul dejun de la Apidava. Sunt aceste mici caserole, atat de savuroase si de sanatoase! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Caserole cu miere Apidava, pentru micul dejun”. Peste trei zile de la prezenta postare, in 13 octombrie 2018, vom extrage la sorti cei cinci castigatori. Fiecare dintre acestia va primi cate o cutie de caserole de la Apidava. Noi va multumim si va invitam in continuare la alegeri naturale si sanatoase!