Diferente si Esente – Ce inseamna apinutritia
0Diferente si Esente – Ce inseamna apinutritia
Realitatea TV, 17 februarie 2018, de la ora 10.40
Invitate: doamna Alina Varadi, consultant nutritie, si doamna Alina Mates, director de marketing Apidava.
Multumirile noastre pentru Apidava si Casa Bio.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA.
Cecilia Caragea: Stim cat de importanta este alimentatia pentru sanatatea noastra si stim, mai mult sau mai putin, cat de importante sunt produsele stupului, dar probabil nu multi dintre noi au constientizat faptul ca ansamblul acestor produse ne ofera principiile active de care are nevoie organismul nostru, iar multe dintre aceste principii active nici nu le gasim decat in produsele apicole, in miere, miere cu polen, miere cu laptisor de matca si cate si mai cate. Privind diversitatea acestor produse si deliciul pe care ele ni-l ofera atunci cand le consumam in diverse forme, este deja normal sa vorbim despre apinutritie.
Nutritionistii recomanda produsele apicole pentru multiplele lor calitati, pentru continutul lor in vitamine, minerale, enzime, nu doar pentru faptul ca sunt dulci.
Alina Varadi, consultant nutritie: Apinutritia este un concept nou, care s-a nascut din a consuma produsele apicole si a vedea beneficiile consumului de produse apicole. In momentul in care noi ne-am dat seama ca beneficiile consumului de produse apicole sunt extraordinar de mari, in clipa respectiva s-a si nascut conceptul apinutritie: introducerea produselor apicole in alimentatia zilnica.
Dar cata miere sa consumi?
Alina Varadi, consultant nutritie: Ia incercati sa luati un borcan de miere si incepeti sa manacati si spuneti-mi la cate lingurite va opriti! Va spun foarte sincer, mai mult de 3-4 lingurite… Foarte rar gasim oameni care sunt ahtiati dupa dulciuri si, de obicei, in spatele acestei dorinte exista si o patologie. Dar, de obicei, marea majoritate a oamenilor nu poate sa consume mai mult de 3-4-5 lingurite. Nu pot. Este imposibil. Nu simti nevoia sa mananci mai mult. Multi se opresc la doua lingurite.
Mierea este indicata si pentru o buna digestie! Pe langa faptul ca ea se digera foarte usor, enzimele pe care ea le contine ne ajuta sistemul digestiv!
Alina Varadi, consultant nutritie: Enzimele cu care vine mierea ca aport nutritional sunt extraordinare pentru organism. Ajuta sa se autodigere! Noi avem un sac de enzime, care, de fapt, tine de viata noastra. Este banca noastra nutritionala. De aceea, alimentele vii, purtatoare de enzime, care se pot autodigera sunt extraordinar de valoroase pentru alimentatia noastra, iar mierea este un aliment de top, pentru ca are un palmares de enzime extraordinar de mare. Noi, in momentul in care consumam ceva, orice aliment, avem nevoie de enzime, care ajuta la asimilarea nutrientilor din interior. Daca noi nu avem aceste enzime… si aici pot sa-i dau exemplu pe cei care sunt intoleranti. Ce inseamna a fi intolerant? Inseamna ca nu reusesti sa descompui si sa preiei din alimentul respectiv ceea ce iti ofera. Ca sa poti sa preiei si sa consumi ca organism, ca celula, ai nevoie de acest substrat enzimatic. Si avand nevoie de aceste enzime, cand iti vine alimentul la pachet… marul, de exemplu, se autodigera, are enzimele necesare ca sa poata fi digerat. La fel si mierea, este un aliment viu care se autodigera. Avand enzimele proprii, nefurand din sacul nostru enzimatic, este normal si firesc sa ajutam organismul si sa nu-l consumam incontinuu. In momentul in care ii dam alimente care cer enzime multe, corpul se consuma, imbatraneste. Cu cat ii oferim mai multe alimente bune, bune insemnand vii, cu atat corpul nostru se pastreaza, a la longue, sanatos. De aceea, mierea are un rol extraordinar in alimentatia noastra. De aceea, ne pastreaza, face preventie. E un aliment care te ajuta sa previi, nu sa te imbolnavesti, sub nicio forma.
Mierea poate fi consumata nu numai ca atare, ci si in tot felul de combinatii!
Alina Varadi, consultant nutritie: Putem sa facem, de exemplu, batoane energizante simple, intr-un amestec foarte simplu: orice tip de nuca sau samanta, fructe uscate, care, de obicei, si ele sunt dulci, si miere. Este unul dintre amestecurile cele mai simple posibile si, la final, puteti sa le dati in pudra de cacao cruda, ca sa ii schimbati gustul, sa nu fie atat de puternic dulce, in faina de cocos, in susan, in orice varianta care poate sa ii ofere o protectie. Combinatia dintre nuci, seminte, miere si fructe uscate este una dintre cele mai valoroase combinatii, cele mai valoroase din tot ce inseamna energie, pe care o primesti imediat. Batoanele energizante pentru sportivi… daca sportivii ar consuma in pauze miere cu apa, numai ca la sportivi mai avem nevoie si de serotonina…. La cei care intra in competitii adevarate, acolo unde stresul este fantastic de mare, combinatia ideala pentru ei sa se hidrateze in pauze ar fi apa cu miere si laptisor de matca. Mierea iti ofera energie, pentru ca te simti epuizat fizic si psihic. Ai nevoie de niste substante care sa iti dea intr-un timp foarte scurt o energie foarte rapida si buna, incat sa te simti bine cu tine si sa ai incredere ca poti sa duci la bun sfarsit meciul sau competitia respectiva. Combinatia miere – laptisor este ideala combinatie prin care sa diminuam stresul, pe urma energia de care avem nevoie si potentialul de care avem nevoie in secunda aia sa fie la maxim. Stresul dispare, pentru ca se formeaza instant serotonina, se stie ca laptisorul de matca, mai ales in combinatie cu mierea, care il potenteaza, este unul dintre cele mai puternice antidepresive si ne ajuta sa crestem serotonina foarte mult. Favorizeaza formarea serotoninei in corp si, atunci, aceasta combinatie este ideala ca sa faci fata la nivel de superstres. Pentru ca… competitia este un superstres. Psihic in primul rand, dar si fizic, pentru ca stim ca stresul psihic determina formarea stresului fizic.
Un alt desert sanatos si savuros este mierea cu goji, un fruct oriental care in ultima vreme ne-a cucerit si pe noi!
Alina Varadi, consultant nutritie: Mierea cu goji este indicata pentru sportivi, pentru cei care fac miscare, pentru cei care fac sala, pentru cei care au nevoie de muschii lor mai mult decat la efort, de exemplu, mai mult decat noi, cei care stam toata ziua pe scaun. Acolo unde este nevoie de miscare, de musculatura, vine cu un beneficiu urias. Goji cu miere este o combinatie ideala!
Noi, romanii, avem din fericire multe sortimente de miere, asa ca, de fiecare data, pentru orice ocazie, putem sa o alegem pe cea care ne place cel mai mult!
Alina Mates, producator apicole: Este foarte important sa incercam sa ne introducem mierea in alimentatia noastra zilnica. Apinutritie inseamna sa te hranesti sanatos cu toti nutrientii din natura si sa adaugi in fiecare zi miere si produse apicole. Avem atat de multe sortimente de miere in Romania incat cu adevarat putem sa ne diversificam in functie de fiecare moment al zilei ce fel de miere sa consumam. Putem incepe dimineata cu o miere de salcam care nu va schimba gustul ceaiului sau al acfelei daca consumam cafea. Ne vom simti usor mai puternic energizati decat daca am consuma o cafea simpla fara nici un indulcitor. De asemenea, la amiaza, toti medicii din apinutritie si apiterapie recomanda ca inainte de masa sa se bea un pahar de apa. Noi spunem sa se bea un pahar de apa cu miere. Pentru a ajuta cu adevarat digestia, este bine ca acest lucru sa se faca inainte de fiecare masa. De asemenea, pe parcursul dupa-amiezii, atunci cand suntem la birou si dorim sa servim un ceai, sa ne energizam, este important sa consumam miere de albine. O miere de tei ne poate relaxa, ne poate scoate din stresul cotidian si sa ne ofere acea nergie naturala de care avem nevoie. Daca suntem o persoana activa, mergem la sala suntem sportivi sau copiii nostri ii ducem la diferite sporturi dupa-amiaza, este important ca la 4 sau 5 dupa masa sa le oferim o lingurita de miere cu nuci. O lingurita de miere cu goji pentru a avea energia necesara in a-si desfasura activitatile sportive. Si seara, de obicei, preferam sa consumam o cantitate mai mica de miere, dar putem sa ne rasfatam cu fagure de miere. Luam un fagure de miere... daca il mestecam suficient timp, vom beneficia si de proprietatile cerii din fagure, care este antisptica si ne curata foarte bine si dantura. Este recomandat de foarte multe ori consumul de ceara la perosane cu inceput de parodontoza datorita proprietatilor naturale ale cerii de albine.
In privinta beneficiilor beneficiilor laptisorului de matca, putem sa ne bucuram de acestea alegand pur si simplu combinatia de miere cu laptisor de matca!
Alina Mates, producator apicole: Laptisorul de matca se poate consuma doar daca este tinut pe toata perioada lui de pastrare la frigider. Insa exista si o varianta mai usoara, mai apropiata de noi, consumatorii care nu avem timp de a ajunge la frigider: mierea in amestec cu laptisor de matca, intr-un borcam de miere de 250 de grame se adauga 5 grame de laptisor de matca, astfel ca, atunci cand veti consuma 1-2 lingurite pe zi, veti avea suficient ca sa va energizati intr-un mod natural.
Acestea au fost doar cateva idei privind importanta apicolelor pentru sanatate. Sunt alimente vii, naturale, sanatoase, delicioase, iar apicolele romanesti sunt recunoscute deja peste tot in lume pentru calitatile lor de exceptie!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA.