Arena Sanatatii – De ce sa alegi uleiul de masline extravirgin
0Emisiune realizata cu sprijinul producatorului de ulei de masline extravirgin DA Dileika (www.uleibiomasline.eu). Mai multe informatii puteti obtine la telefon 0724.850.234 (vi se va raspunde in limba romana) si la adresa irina@uleidemaslinebio.eu.
Cecilia Caragea: Cu totii am auzit de uleiul de masline. Stim: este un produs sanatos si vrem sa-l includem in alimentatia noastra si chiar sa urmam diferite tratamente naturale pentru sanatate si frumusete cu ulei de masline. Dar ce ulei de masline sa alegem? Pentru ca pe piata exista foarte multe sortimente de ulei de masline. In cadrul emisiunii noastre Arena Sanatatii, ne-am propus sa vedem ce ulei de masline ar trebui sa alegem daca ne dorim intr-adevar un ulei de calitate, care sa ne ajute sanatatea. Asa cum stim, exista ulei de masline extravirgin, virgin si rafinat. Haideti sa vedem, pe rand, ce inseamna toate aceste tipuri de ulei!
Uleiul de masline extravirgin se obtine din masline care sunt culese din copaci in momentul in care ele incep sa se coaca, in momentul in care nu sunt inca coapte, doar incep sa se coaca. Nu este vorba de maslinele care deja s-au copt si au cazut pe pamant. Asadar, aceste masline care incep sa se coaca sunt culese si apoi presate la rece. Acea pasta care se obtine se separa apoi in ulei de masline, in pasta care ramane si in apa. Acesta este uleiul presat la rece extravirgin. Este vorba, asadar, de o prelucrare mecanica si nu sunt depasite 27 de grade Celsius. Acest ulei cu o compozitie de exceptie se obtine, asadar, prin presare la rece a maslinelor care incep sa se coaca, intr-un anume moment de coacere a maslinelor. Si presarea trebuie sa se faca cat mai rapid dupa momentul culegerii. Asadar, este o perioada scurta de timp in care fermierii, cei care se ocupa de producerea uleiului de masline extravirgin, culeg maslinele care incep sa se coaca, imediat, la nivel de cateva ore, le spala, le zdrobesc si intra in procesul de presare la rece. Acest ulei are o aciditate mai mica de 0,8%. Aici trecem la categorisirea uleiului de masline in functie de aciditatea acestuia. Asadar, uleiul de masline extravirgin trebuie sa aiba o aciditate mai mica de 0,8%. Asta inseamna ca pe eticheta trebuie sa scrie “Ulei de masline extravirgin / Aciditate < 0,8%”. Daca aciditatea este peste 0,8%, dar sub 2%, este vorba de ulei virgin.
Uleiul de masline virgin se obtine tot prin presare la rece, dar aici este vorba de o alta calitate a maslinelor, de un alt moment de culegere a maslinelor. Si, atunci, aciditatea este ceva mai mare. Dupa cum spuneam, uleiul de masline extravirgin trebuie sa aiba o aciditate mai mica de 0,8%; uleiul virgin, intre 0,8 si 2%.
Apoi trecem in zona altor uleiuri. Aceste alte uleiuri, sa le spunem asa, se obtin din masline care sunt deja coapte si care au cazut pe pamant. Uleiul care se obtine din maslinele deja coapte care au cazut pe pamant este un ulei lampant, asa se numeste el atat in Grecia, cat si in Italia, in Spania, in tarile care sunt mari producatoare de ulei de masline. Si acest ulei de masline lampant trebuie prelucrat. Si prelucrarea se face cu substante chimice. Acest ulei obtinut din masline coapte si cazute pe pamant este ceva mai ieftin, pentru ca este mult mai usor sa culegi maslinele odata coapte si cazute pe pamant. Si, chiar daca si el este obtinut tot prin procedee mecanice, ajunge la o aciditate de peste 2% si nu este comestibil. El este destinat rafinarii. Si asa ajungem sa vorbim despre uleiurile rafinate. De ce este nevoie de o rafinare? Este nevoie de o rafinare pentru ca, prin intermediul rafinarii, care inseamna interventie cu anumite substante chimice, uleiul ajunge sa aiba o culoare mai placuta. Sunt indepartate impuritatile, mirosurile neplacute, riscul de a incepe sa miroasa mai urat dupa o luna, doua, trei, patru, cinci, sase… Pentru ca uleiul de masline nefiltrat, lasat asa, pur si simplu, uleiul de care am vorbit noi, daca se invecheste, incep sa apara niste depuneri si, in timp, sa miroasa urat. Iar aceste riscuri sunt indepartate odata cu aceasta interventie chimica de rafinare. In plus, in acest proces de rafinare este coborata aciditatea uleiului de masline, astfel incat acesta sa fie un pentru consum. In plus, bineinteles, este combinat si cu un alt ulei, virgin sau extravirgin. Asadar, in cadrul procesului de rafinare se actioneaza asupra aciditatii uleiului, asupra culorii uleiului si in privinta mirosurilor, mai exact, sunt eliminate riscurile ca mirosul sa fie neplacut la un moment dat. Asadar, acest ulei rafinat este normal sa fie mai ieftin, iar uleiul virgin si extravirgin sa fie uleiuri mai scumpe.
Trebuie sa spunem ca in acest proces se pierd din principiile active ale uleiului de masline. Asa cum stim, uleiul de masline contine acizi grasi nesaturati. Tocmai de aceea, uleiul de masline este foarte bun pentru cei care au probleme cu colesterolul, pentru ca el scade colesterolul “rau” si creste colesterolul “bun”. Apoi, uleiul de masline contine si vitamina E, vitamina K, mai contine sodiu, calciu, potasiu, fier si cate si mai cate… Dar el contine si polifenoli. Iar acesti polifenoli se pierde in cadrul acestor procese. Uleiul de masline extravirgin este cel bogat in polifenoli. Dar aici mai este o discutie: cum sunt catalogate uleiurile de masline extravirgine in functie de cantitatea de polifenoli continuta. Si, in Grecia, de exemplu, se discuta despre o categorisire a uleiurilor de masline extravirgine din punctul de vedere al concentratiei de fenoli. Pentru ca acest lucru difera, chiar daca este vorba de ulei de masline extravirgin. Pentru ca aici conteaza si maslinele din care este obtinut acest ulei de masline extravirgin. Anumite soiuri de masline sunt mai bogate in fenoli; altele, mai putin bogate in fenoli. Si, atunci, uleiul obtinut din ele, chiar daca este un ulei presat la rece, din masline care tocmai incep sa se coaca, extravirgin, facut ca la carte, nu este atat de bogat in polifenoli.
Polifenolii din uleiul de masline extravirgin
Noi nu ne putem da seama, singuri, bazandu-ne doar pe simturile noastre, ca este vorba de un ulei de masline extravirgin mai bogat sau mai putin bogat in polifenoli, chiar daca, de-a lungul timpului, s-au incercat a se face diferite corelatii intre diferite aspecte ale uleiului de masline si concentratia de polifenoli a acestuia. S-a spus, de exemplu, ca, poate, culoarea mai verde a uleiului de masline ar fi in corelatie cu cantitatea de polifenoli continuta de acesta. Altfel spus, cu cat uleiul de masline ar fi mai verde, ar fi vorba de o concentratie mai mare de polifenoli. Insa cercetarile au infirmat aceasta idee. Tot asa, la un moment dat s-a spus ca, daca este vorba de un ulei mai dens, mai gros, mai vascos, concentratia de polifenoli ar fi mai mare. Si acest lucru a fost infirmat de cercetari. Exista insa o legatura intre gustul putin amar si intepator si cantitatea de polifenoli continuta. Pentru ca polifenolii sunt cei care dau gustul putin amar si intepator. Atunci cand gusti un ulei de masline extravirgin bogat in polifenoli, ai senzatia de intepatura, parca te pisca ceva pe gat. Polifenolii sunt cei care dau aceasta senzatie de intepatura, de gust intepator, iute si amar. Insa, cum nu suntem degustatori de uleiuri de masline, trebuie sa ne bazam pe rezultatele studiilor de laborator. Asadar, producatorii de ulei de masline extravirgin fac analize si se vede daca uleiul lor de masline extravirgin este bogat si cat de bogat in polifenoli. Asadar, daca noi vrem sa cumparam un ulei de masline extravirgin bogat in polifenoli, trebuie sa ne informam despre uleiul de masline al acelui producator. Pentru ca, dupa cum spuneam, exista uleiuri de masline extravirgine presate la rece foarte bune, dar unele sunt mai bogate, altele, mai putin bogate in polifenoli. Daca noi vrem sa face, de exemplu, un tratament natural cu ulei de masline, trebuie sa fim foarte atenti la ce ulei de masline alegem. Si sa fim atenti la compozitia uleiului de masline extravirgin. Dupa cum spuneam, in Grecia exista deja catalogari ale uleiului de masline extravirgin si din acest punct de vedere – mai bogat si mai putin bogat in polifenoli. Chiar exista un test, Aristoleo, rapid, dupa care se vede cat de bogat este un ulei de masline extravirgin in polifenoli. Dar, ca sa revenim: dupa cum spuneam, trebuie sa ne informam despre producatori. Si exista foarte multi producatori mici, in Grecia, care produc un ulei de masline extravirgin de calitate si bogat in polifenoli.
Uleiul de masline extravirgin DA Dileika
Un asemenea producator este Diles Andreas, pe scurt, DA. Produce uleiuri DA Dileika. Dileika este numele localitatii unde are livezile de maslini din care produce acest ulei de masline extravirgin de o calitate deosebita. Dileika, numele localitatii, vine chiar de la numele familiei Diles, o familie care, din tata in fiu, din generatie in generatie, se ocupa cu producerea uleiului de masline extravirgin. Dileika este o localitate foarte aproape de Methoni, in Grecia continentala. Si, aici, ne-am permite o sugestie pentru romani: atunci cand merg in vacanta in Grecia stim ca prefera marea, plajele, sejururile pe litoral, dar credem ca are trebui sa descopere si Grecia continentala – ar avea foarte multe lucruri deosebite, extraordinare de vazut si de aflat!
Ca sa revenim la uleiul de masline extravirgin DA Dileika – de ce este un ulei de o asemenea calitate? Credem ca este vorba si de maslinele care se cultiva in aceasta zona, este vorba de peste 10 hectare care sunt si certificate ecologic, dar este vorba si de un ulei de masline extravirgin care, pe langa faptul ca este obtinut prin presare la rece, prin procedee mecanice ca la carte, este si bogat in polifenoli. Tocmai de aceea este foarte bun pentru sanatate! Toata aceasta compozitie de exceptie a uleiului DA Dileika este detaliata pe eticheta. Dupa cum spuneam, trebuie sa fiti foarte atenti la etichete, sa cititi etichetele produselor. In cazul uleiului de masline, putem vedea pe eticheta ce contine acel ulei de masline, cum a fost obtinut si unde, pentru ca este foarte important sa stiti si locul unde a fost obtinut acel ulei de masline, de unde provine el. Si cum a fost obtinut, daca este vorba de presare la rece, de prima presa si asa mai departe… Si trebuie sa fiti foarte atenti si la mentiunea referitoare la aciditate. Daca este vorba de o aciditate de sub 0,8%, este vorba de un ulei extravirgin. Dupa cum spuneam, uleiul extravirgin este obtinut prin procedee mecanice, prin presare la rece, din masline culese din copac, in momentul in care ele incep sa se coaca. Dar, dupa ce am cumparat un ulei de masline de calitate, trebuie sa fim foarte atenti si cum il pastram si cum il utilizam, ca sa beneficiem, intr-adevar, de toate calitatile acestuia. Cum pastram uleiul de masline? Trebuie sa stim ca el este foarte sensibil la caldura, la lumina, la oxigen.
Cum se pastreaza uleiul de masline extravirgin
Tocmai de aceea, multi producatori de ulei de masline extravirgin isi comercializeaza produsul imbuteliat in sticle de culoare inchisa. Dar, daca este sa ne gandim si la cum ne este mai convenabil din punct de vedere financiar sa achizitionam ulei de masline presat la rece extravirgin, trebuie sa spunem ca ne este mai convenabil daca cumparam cantitati mai mari. Si, atunci, uleiul DA Dileika se gaseste si la cutii de 3 litri. Este vorba de cutii de tabla de 3 litri, care au intr-o laterala un robinet care ne ajuta sa luam, de fiecare data, din aceasta cutie cantitatea de care avem nevoie pentru a o utiliza, pentru a o include in diferite retete sau in diferite tratamente pentru sanatate si pentru frumusete, dupa cum spuneam. Ca sa pastram toate calitatile acestui ulei, trebuie sa spunem ca nu trebuie sa il utilizam in mancaruri care se prepara la o temperatura inalta mult timp. Putem sa punem, dar doar daca este vorba de cateva minute la o temperatura foarte mare, atat. Dar puteam sa utilizam acest ulei in diferite salate, in diferite mancaruri care nu necesita o preparare termica inalta si indelungata.
Uleiul de masline extravirgin pentru sanatate si frumusete
Noi il putem utiliza in diferite tratamente naturale pentru sanatate si pentru frumusete. Nu ne-am propus ca in aceasta editie a emisiunii noastre Arena Sanatatii sa vorbim despre tratamentele naturale cu ulei de masline. Vrem doar sa spunem ca este un produs foarte bun pentru a ne mentine sanatatea si frumusetea. Doamnele cu siguranta cunosc binefacerile uleiului de masline, pentru ca ne ajuta foarte mult sa ne mentinem sanatatea pielii, poate fi utilizat in masaje, are si un efect antirid, dar este foarte bun si pentru sanatatea scalpului. Mai ales doamnele care se vopsesc des si care, in timp, ajung sa aiba probleme cu parul, sa fie foarte uscat, sa fie despicat, sa cada pot sa-si faca tratamente cu ulei de masline. Cum anume? Se frictioneaza capul cu ulei de masline, chiar si pe toata lungimea firului de par se aplica ulei de masline, stam un timp cu capul invelit intr-un prosop, apoi ne spalam pe cap si, bineinteles, clatim cu otet, ca sa se ia toata acea grasime si sa se duca si mirosul, iar parul sa fie stralucitor. Si o sa vedeti cum va simtiti scalpul si pielea dupa un tratament de frumusete cu ulei de masline!
Apoi, pentru sanatate, exista foarte multe recomandari. Este si bun laxativ uleiul de masline, ii ajuta si pe cei care se confrunta cu afectiuni cardiovasculare, cu un colesterol marit, pentru ca el scade colesterolul rau si creste colesterolul bun. Are si un efect antiinflamator, fiind recomandat si pentru cei care se confrunta cu diferite artrite, cu dureri reumatismale si cate si mai cate… Apoi, trebuie sa spunem ca uleiul de masline este foarte bun si atunci cand ne confruntam cu raceli si gripe. Si este foarte bun in combinatie cu usturoi pisat. Noi, in cadrul emisiunii noastre Arena Sanatatii, am mai vorbit despre usturoi. Si, cum stim ca ati apreciat foarte mult emisiunea noastra Arena Sanatatii dedicata usturoiului, lucru pentru care va multumim din suflet, vrem ca si acum sa venim cu doua retete de ulei de masline cu usturoi, retete simple, pe care le poate face oricine acasa.
Amestec pentru raceala:
– 1 lingurita de usturoi pisat
– 1 lingura de ulei de masline extravirgin
In caz de raceala, gripa si sinuzita, se ia o lingurita de usturoi pisat si se combina cu o lingura de ulei de masline cald. Se consuma acest amestec seara si o sa vedeti ca sinusurile incep sa se desfunde si raceala sa treaca mult mai repede!
Amestec pentru colesterol:
– ceai din plante din 0,5 litri de apa
– 3 lingurite de usturoi pisat
– 2 linguri de ulei de masline extravirgin
O alta reteta traditionala cu usturoi si ulei de masline este recomandata celor care se confrunta cu colesterolul marit. Cum se procedeaza: se face dintr-o jumatate de litru de apa un ceai din plante si se adauga 3 lingurite de usturoi pisat si 2 linguri de ulei de masline. Se bea acest amestec de 3 ori pe zi, timp de 1 luna, apoi se face pauza. In timp, colesterolul va scadea si se va mentine la niste valori rezonabile. Bineinteles, trebuie sa tinem seama si de alimentatie, pentru ca, asa cum bine spunea Hipocrate, trebuie sa avem multa grija ca alimentatia, hrana sane fie si leac.
Noi vrem, bineinteles, sa va mai prezentam si alte remedii naturale si sa mai vorbim despre uleiul de masline extravirgin, pentru ca merita! Pana atunci, va invitam sa intrati pe accmediachannel.ro si sa gasiti acolo si alte emisiuni de sanatate. Bineinteles, va invitam sa va abonati la canalul nostru de YouTube si sa dati like paginii noastre de Facebook. Speram sa va placa emisiunile noastre, speram sa descoperiti lucruri utile si interesante! Va multumim tare mult pentru ca ne urmariti si va dorim multa sanatate!