Diferente si Esente – Cum sa-ti mentii greutatea ideala
0Diferente si Esente – Cum sa-ti mentii greutatea ideala
Realitatea TV, 26 noiembrie 2017, de la ora 10.40
Invitat: domnul Dejan Perinacz, consultant nutritie.
Emisiune sponsorizata de International Health.
Cecilia Caragea: Cu totii ne dorim sa avem greutatea ideala, adecvata inaltimii si varstei noastre, dar cum sa slabim sanatos si cum sa ne mentinem greutatea in limite normale, aflam astazi de la domnul Dejan Perinacz, consultant in nutritie!
O alimentatie inadecvata si lipsa miscarii conduc, firesc, la ingrasare. Iata care sunt cele mai frecvente greseli in alimentatie, care sunt alimentele pe care e bine sa le evitam si care sunt cele pe care e indicat sa le alegem atunci cand vrem sa ajungem la greutatea dorita!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Nu conteaza numai cat mananci, ci conteaza mai ales ce mananci! Care sunt greselile cele mai dese care apar in alimentatie si care favorizeaza ingrasarea? Atunci cand alimentatia predomina in alimente bogate in zahar, carbohidrati nesanatosi si amidon, gluten, aditivi alimentari, grasimi trans, multa sare, adica in alimente prelucrate si produse industrial, bineinteles ca apar rezerve de grasime. Toate aceste alimente favorizeaza ingrasarea! Ar trebui sa renuntam, in primul rand, la alimentele industrializate, dar trebuie sa renuntam la alimentele bogate in zahar, carbohidrati, aditivi… Care sunt aceste alimente? Iata, avem o data toate produsele de panificatie, produsele de patiserie, cofetarie, placintarie… iata, deci, o mare varietate de produse. Dar avem si produse care sunt sanatoase, dar care, din cauza continutului bogat in zaharuri naturale, favorizeaza ingrasarea. Si ,atunci, daca vrem sa slabim, daca e vorba de persoane supraponderale, de persoane obeze, care trebuie sa slabeasca, trebuie sa renunte inclusiv la aceste alimente, care sunt sanatoase, dar care favorizeaza ingrasarea! Care sunt acestea? De exemplu, fructele! Inclusiv sucurile naturale din fructe, care sunt, de fapt, concentrate de zaharuri naturale, apoi avem mierea. Mierea este foarte sanatoasa, e foarte bogata in vitamine, minerale, dar cand “te ingrasi si din aer”, cum spun cei care vin la mine, nu poti sa-ti permiti sa consumi miere, sa indulcesti alimentele cu miere. In momentul in care ai atins o greutate optima sau esti aproape de greutatea optima, bineinteles ca nu inseamna sa renunti toata viata la aceste alimente, ci, dupa ce ai obtinut niste rezultate semnificative, poti, incetul cu incetul, sa le reintroduci in alimentatie, dar sa fii intotdeauna constient ca aceste alimente, desi sanatoase, favorizeaza ingrasarea si, atunci, sa le consumi, chiar cand ti-e pofta, in cantitati mai mici. Cand sunt strugurii, cand sunt prunele, caisele… acestea sunt surse de zaharuri naturale bogate si nu mananci jumatate de kilogram de struguri in ideea ca “am mancat acum jumatate de kilogram de struguri, nu mai mananc mancare!” Nu, mananca mancare, o mancare care stii ca nu ingrasa, si poti sa mananci un ciorchine de strugure.
Asadar, si toate aceste dulciuri sanatoase trebuie consumate cu masura! Masura fiind, de fapt, esentiala in mentinerea greutatii corporale adecvate. Mancarurile recomandate pentru mentinerea greutatii sunt cele dintr-o serie intreaga de legume!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Recomandam legumele sarace in carbohidrati! Care sunt acestea? Pai avem, de exemplu, varza, salata verde, castravetii, conopida, broccoli, vinetele, ciupercile, maslinele, rucola… mare varietate de legume!
Iata, insa, ce legume e bine sa fie evitate!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Mazarea e bogata in carbohidrati, cartoful, care e bogat in amidon… Aceste legume, in timpul tratamentului, nu sunt permise, iar dupa tratament se vor reintroduce in alimentatie si se vor consuma moderat, cu exceptia cartofului, a fasolei uscate, care se vor manca mai rar si in cantitati cat mai mici. Iata, de exemplu, cartoful, care este o leguma radacinoasa si care e foarte bogat in amidon. Amidonul este un carbohidrat complex, care favorizeaza ingrasarea si, de aceea, cand apare perioada de post si se consuma cartofi in cantitati mai mari, nu exista posibilitatea sa scazi in greutate, ci pur si simplu cred ca vei pune ceva kilograme chiar daca tii post!
Si cei care mananca paine, prea multa paine, se pot ingrasa!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Painea este obtinuta din cereale, care sunt sursa de amidon si de gluten. Amidonul este un carbohidrat, glutenul este o proteina!
Chiar exista multe persoane cu intoleranta la gluten, care trebuie sa aleaga un regim special!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Din ce in ce mai multe persoane sufera de boala celiaca, care este, de fapt, o boala autoimuna si care este declansata din cauza faptului ca sistemul imunitar al organismului interpreteaza prezenta glutenului ca pe o substanta straina, care poate fi pericol pentru organism. Astfel, apare intoleranta la gluten. Iar de intoleranta la gluten se poate scapa foarte usor, in momentul in care renunti la alimentele care contin gluten in compozitia lor. Painea, sa revenim la paine, este, cum am spus, bogata atat in amidon si gluten, care provin din faina care se foloseste pentru paine, dar trebuie sa fim constienti ca cerealele din care se produce faina, adica graul sau chiar porumbul sau chiar orzul, nu mai sunt cele care au fost acum o suta de ani. Intre timp au aparut aceste modificari genetice, care ajuta la recolte mai bune, sa fie plantele mai rezistente la intemperii, la tot felul de daunatori… Si, atunci, odata modificate genetic, bineinteles ca aceste plante din care se obtine faina… care la randul ei e rafinata, in procesul de rafinare apar aditivi, apar alte elemente straine pentru organismul uman, astfel incat produsul finit, painea, este cu multi aditivi, cu aceasta faina care este problematica, modificata genetic, cu multa sare, chiar zahar… Normal ca aceasta paine ingrasa. Exista alternative pentru faina de grau care este rafinata! Exista faina din lupin sau faina din arorut (arrowroot). Acestea sunt doua plante care… daca se obtine faina din aceste doua plante si este folosita in producerea painii sau in produsele de patiserie, cofetarie, placintarie, pot sa inlocuiasca cu succes faina. In loc de uleiul de floarea-soarelui, care este, de asemenea, mult rafinat si pierde multi dintre nutrienti, ramanand, in schimb, grasimile trans prezente acolo… inlocuindu-l cu uleiul de masline, care nu este atat de rafinat, inlocuindu-l cu ulei din samburi de struguri, care au si prezenta resveratrolului, de exemplu, bineinteles ca aceste alimente produse cu aceste alternative sunt mult mai sanatoase si, mai ales, nu favorizeaza ingrasarea.
Dar cum reactioneaza corpul nostru daca alegem un asemenea regim alimentar?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: In momentul in care ai eliminat sursa primara de energie a organismului, adica alimentele bogate in carbohidrati, zahar, zaharuri naturale, toate acelea pe care le-am enumerat, organismului ii ramane o alta sursa importanta de energie, rezervele de energie care sunt rezervele de grasime din tesutul adipos. Ramanandu-i aceasta sursa, el incepe sa consume, sa topeasca grasimea, s-o metabolizeze. Metabolizand grasimea, scadem in greutate in modul cel mai natural posibil si avem toata energia necesara activitatilor zilnice fara sa punem sanatatea organismului in pericol. Atunci cand ai folosit grasimea pentru a produce energie in organism, ai topit grasimea, obtii efectele unei liposuctii chirurgicale fara a fi nevoie sa se intervina mecanic! Grasimea nu este aruncata, eliminata, cum se intampla la liposuctia chirurgicala, ci este utilizata de catre organism ca sa produca energie. De aceea, nu produce niciun fel de efect negativ in sanatatea organismului – din contra, metabolizand grasimea, se regleaza echilibrul hormonal al organismului. De ce? Nemaiavand prezenta de alimente bogate in zahar, carbohirati, zaharuri naturale, secretia de insulina scade, nu mai e nevoie de atat de multa insulina in organism, se regleaza glicemia. Reglandu-se glicemia si secretia de insulina, se regleaza secretia de toti ceilalti hormoni care sunt produsi zilnic in organism in metabolizarea alimentelor. Astfel incat, spunem noi, se reface echilibrul hormonal al organismului si in acelasi timp se accelereaza metabolismul.
Important e, insa, sa intelegem ca esential e sa ne mentinem greutatea adecvata, pastrandu-ne bunele obiceiuri alimentare.
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Atunci cand ai urmat un tratament in care ai scazut in greutate, nu se poate reveni la vechile obiceiuri alimentare, care sunt cele care au determinat aparitia surplusului de greutate. Deci trebuie facuta o schimbare permanenta in modul in care te alimentezi, in modul in care iti alegi alimentatia zilnica. Ceea ce nu inseamna ca trebuie sa mananci de acum incolo numai verdeturi si “numai iarba”, cum spun pacientii. Ma intreaba: “Si ce fac? De acum incolo mananc numai iarba?” Nu, din contra, se poate avea o alimentatie echilibrata, bogata in alimente care sunt de origine naturala, alimente bogate in proteine si grasimi naturale, sarace in carbohidrati, alimente care nu numai ca, asa cum spuneam, refac echilibrul hormonal in organism, accelereaza metabolismul, dar care, in acelasi timp, daca incepi sa le consumi a la longue, sa-ti devina niste obiceiuri alimentare, iti vor imbunatati radical sanatatea!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sponsorizata de International Health. (www.liposuctiealimentara.ro, https://www.facebook.com/Liposuctie.alimentara/, Tel. Centru Nutritie Bucuresti: 0311.052.948, Tel. Centru Nutritie Timisoara: 0356.265.423, 0356.427.010, 0773.353.071, 0736.979.496).