Dialoguri pentru Sanatate – Ce inseamna liposuctia alimentara
2Ce inseamna liposuctia alimentara
Invitat: domnul Dejan Perinacz, consultant in nutritie.
Realizator: Cecilia Caragea.
Emisiune sponsorizata de International Health.
Cecilia Caragea: Stim cu totii: vrem sa slabim si sa aratam cat mai bine! Niciodata nu suntem multumiti, sinceri sa fim, de greutatea pe care o avem! Dar ce putem face? Stam astazi de vorba cu domnul nutritionist Dejan Perinacz, ca sa aflam ce putem face ca sa slabim sanatos si apoi sa ne mentinem greutatea in limitele dorite! Inainte de toate, as vrea sa ne spuneti, la modul general, care sunt cele mai proaste alimente, din punctul de vedere al unei cure de slabire sanatoase, si care ar fi alimentele indicate?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: In primul rand, trebuie sa specific ca alimentatia omului modern este, in proportie de 80%, constituita din alimente bogate in zahar, carbohidrati nesanatosi, amidon, gluten, tot felul de aditivi alimentari, grasimi trans si foarte multa sare. Adica toate aceste ingrediente le gasiti prezente in alimentele produse si prelucrate industrial. Atata timp cat avem aceste alimente predominante in alimentatie, in momentul in care acestea sunt procesate de catre organism, se produce insulina. Insulina este hormonul principal din organism care favorizeaza aparitia grasimii, pentru ca toata energia produsa si neconsumata… aceasta insulina are rolul de a o transforma in rezerve de energie…
Cecilia Caragea: Da, e normal, corpul trebuie sa isi faca rezerve!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: … Astfel ca toata energia produsa si neconsumata este transformata de insulina in rezerve de grasime, care sunt rezerve de energie ale organismului si care sunt stocate in celulele din tesutul adipos!
Cecilia Caragea: Si cum de ne ingrasam noi, in primul rand?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: In primul rand si in primul rand, cum am spus, tesutul adipos, care cu predominanta apare in zona pieptului, in zona abdominala si in zona fesiera, aici il gasim cu predominanta prezent. Dar nu trebuie sa uitam un lucru, care nu este vizibil cu ochiul liber, dar care, de asemenea, este foarte nociv pentru sanatatea organismului: prezenta grasimii viscerale, adica grasimea din jurul organelor interne. Daca aceasta grasime este prezenta in jurul inimii, in jurul ficatului, in jurul altor organe importante din organism, inclusiv, sa zicem, pe sistemul cardiovascular, aceasta grasime este foarte periculoasa pentru sanatate, pentru ca aceasta grasime favorizeaza aparitia bolilor metabolice, adica a diabetului, inclusiv a bolilor cardiovasculare, care toate duc la aparitia fie a infarctului, fie a diabetului de tip 1, in care deja nu putem fara insulina, fie a accidentului vascular cerebral!
Cecilia Caragea: Se spune, de fapt, ca barbatii si femeile se ingrasa in mod diferit, ca barbatii pun mai mult pe burta si se ingrasa in forma de mar, iar femeile se ingrasa in forma de para, adica mai mult pe solduri… Si ca modul in care se ingrasa barbatii este mult mai periculos!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Nu stiu daca este chiar mult mai periculos, eu cred ca asta e o idee putin gresita. De ce? Pentru ca grasimea, fie ca este prezenta abdominal, fie ca este prezenta pe partea fesiera, aceasta grasime nu este atat de periculoasa pentru organism cat grasimea viscerala, care apare la barbati si femei in aceleasi zone, adica in jurul organelor vitale ale organismului.
Cecilia Caragea: Si, atunci, noi cum ne dam seama ca am inceput sa acumulam grasime in zona organelor interne, in zona viscerala mai mult decat ar trebui? Ne masuram talia?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Nu, asta se vede din momentul in care se face o ecografie, in momentul in care se fac niste analize de sange si cand apar si primele semne ale bolilor metabolice, in momentul cand apare crescuta glicemia, deci este diabetul de tip 2, cand incep cu niste medicatii, cand apare inclusiv steatoza la ficat, grasimea la ficat, cand faci niste analize ale modului cum functioneaza inima, vezi ca, daca inima functioneaza cu greutate, incetinit, este disfunctionala activitatea inimii, e clar ca e o problema si ca apare grasimea in jurul inimii…
Cecilia Caragea: Cand ne simtim obositi, cand nu mai functionam normal…
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Cand iti faci primul stent sau… problemele care apar in jurul inimii, atat pe sistem cardiovascular, cat si pe inima in sine. Dar ce as vrea sa observam este faptul ca femeile, spre deosebire de barbati, sunt mai dezavantajate in privinta ingrasarii. De ce? Pentru ca femeile… in primul rand, au ciclul lunar. In aceasta perioada, cand este ciclul, apar niste schimbari hormonale, care schimbari homonale, cu varsta, pot sa influenteze din ce in ce mai mult metabolismul si sa-l incetineasca. Femeile… daca iau anticonceptionale, la fel, se produc niste schimbari hormonale care pot sa influenteze, sa incetineasca sau se deregleze metabolismul. Cand ai intrat in premenopauza, in menopauza, toate aceste perioade ale vietii influenteaza metabolismul, produc niste schimbari hormonale care, in final, incetinesc si deregleaza metabolismul. Din cauza acestui lucru, femeile, spre deosebire de barbati, sunt in pericol mai mare de a se ingrasa tocmai datorita acestor schimbari. De asemenea, disfunctiile tiroidiene, glanda tiroida, cand apar aceste disfunctii la glanda tiroida, adica disfunctii in modul cum produce glanda tiroida hormonii tiroidieni, acestea, la fel, influenteaza metabolismul, pot incetini si pot favoriza ingrasarea, iar disfunctiile tiroidiene sunt mult mai prezente la femei decat la barbati. Iar acestea apar datorita unor perioade de stres intens si indelungat. Deci trebuie sa fiti atenti foarte mult, in momentul in care treci printr-o perioada indelungata de stres, stres care poate fi determinat atat de probleme care pot aparea in familie, care pot aparea la lucru, cu diferite parti ale vietii sociale, acestea se pot reflecta si se reflecta, in foarte multe cazuri, la femei, in disfunctii tiroidiene, cand se favorizeaza ingrasarea.
Cecilia Caragea: Femeile sunt si mai deranjate atunci cand pun cateva kilograme in plus, pentru ca le deranjeaza foarte mult din punct de vedere estetic, cum arata, iar imaginea stim cu totii ca este importanta!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Cu siguranta, mai ales ca trebuie sa recunoastem ca societatea contribuie la acest lucru. Adica, atunci cand privesti o femeie, vrei sa fie supla, vrei sa arate frumos, sa fie aranjata, astfel incat femeile simt si aceasta presiune intrinseca, cat si extrinseca, din partea societatii, ca trebuie sa arate bine, sa arate frumos… Ca sa nu mai spunem ca si din punctul de vedere al sanatatii este bine sa nu ai un surplus de kilograme. Trebuie sa retinem ca nu este totuna sa porti 10-15 kilograme in plus, toata ziua, in fiecare zi, zi si noapte sa porti aceste kilograme in plus…
Cecilia Caragea: Si, revenind la masuratori, tot asa stiu ca, in mod curent, se spune ca trebuie sa iti masori talia, sa iti masori soldurile, sa vezi raportul, ca sa stii cat de grav stai si din punctul de vedere al sanatatii, al unei obezitati potentiale!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Cu siguranta ca este bine sa se urmareasca aceste masuratori ale volumului organismului nu numai pe cantar, care reflecta kilogramele, greutatea, masa – trebuie sa vedem si volumul organismului! Si noi chiar facem aceste masuratori cu pacientii care vin la noi la cabinet si urmeaza tratamentele pe care noi le recomandam pentru a scadea in greutate! Noi urmarim patru parametri, nu doar unul singur, masa sau greutatea, care se reflecta in kilograme, ci urmarim si circumferinta abdominala, fesiera si pectorala, adica cele trei zone in care, cum am spus, sunt si acumularile de tesut adipos in care apar acumularile de grasime. Noi facem primele masuratori la consultatia initiala, dupa aceea, in timpul tratamentului, in anumite zile se repeta aceste masuratori, tocmai pentru a vedea cum raspunde organismul la tratament. Deci nu numai pe cantar, ci si in centimetri. Pentru ca, atunci cand mergi, de exemplu, la magazin, nu spui: „Vreau o bluza sau o rochie pentru 70 de kilograme sau pentru 50 de kilograme”, ci spui: „Vreau o rochie M/S” – care se reflecta in centimetri. Apoi, cand mergi la croitor, nu te pune croitorul pe cantar si spune: „Hai sa vedem cate kilograme aveti!”, ci ia centrimetrul de croitorie si incepe sa te masoare, sa vada ce dimensiuni ai! Ei, tocmai aceste dimensiuni reflecta si modul in care organismul scade in greutate, pentru ca, asa cum spun tratamentele pe care le aplicam noi, presupun topirea grasimii, adica se scade in volum si in greutate!
Cecilia Caragea: Asadar, kilograme si circumferinta din zona toracica, abdominala si in zona soldurilor! Indiferent ca este vorba de barbati, indiferent ca este vorba de copii, inseamna ca acesti patru parametri ca sa vedeti cum functioneaza tratamentul pe parcurs, Dar in cat timp considerati ca poate sa slabeasca un om conform recomadarilor dumneavoastra?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Tratamentul pe care il recomadam noi si pe care il aplicam cel mai adesea este liposuctia alimentara. Este vorba de un tratament in care noi declansam si acceleram topirea grasimii, metabolizarea grasimii, ceea ce inseamna ca topim grasimea si, prin topirea grasimii, se produce energia necesara activitatilor zilnice. Topind grasimea, se scade in greutate, iar organismul functioneaza foarte bine!
Cecilia Caragea: De obicei, am intalnit cuvantul liposuctie folosit in alt sens! Adica ma duc si imi fac o operatie de liposuctie, o operatie chirurgicala prin care se indeparteaza grasimea. Dumneavoastra vorbiti de o liposuctie alimentara!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Da, pentru ca noi obtinem rezultatele acestei liposuctii chirurgicale, in care grasimea este indepartata mecanic din organism printr-o interventie chirirgicala, care poate avea si efecte negative, efecte secundare negative, in timp ce cu liposuctia alimentara obtinem aceleasi efecte ca la liposuctia chirurugicala, doar ca grasimea nu este indepartata, nu este aruncata, ci este folosita de catre organism ca sa produca toata energia necesara activitatilor zilnice.
Cecilia Caragea: Si, de aici, liposuctia alimentara!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Exact!
Cecilia Caragea: Dar revin la intrebare! In cat timp se vad efectele unui asemenea tratament de liposuctie alimentara?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Tratamentul nostru dureaza o luna de zile, ceea ce inseamna 14 zile regim de scadere in greutate, 3 zile detoxificarea finala a organismului si inca 14 zile regim de mentinere a greutatii! In aceasta perioada, in medie, se scade intre 7 si 10% din greutatea corporala, astfel incat, sa zicem, daca avem un organism de 60 de kilograme, se scade intre 4 si 6 kilograme, un organism de 100 de kilograme intre 7 si 10 kilograme s.a.m.d. Bineinteles ca aceasta este o medie, nu putem sa garantam ca fiecare pacient va scadea la fel, pentru ca suntem organisme vii, nu mecanice si nu putem sa stabilim noi cat am dori sa scadem in greutate, dar, in medie, acestea sunt rezultatele.
Cecilia Caragea: Si care sunt recomandarile? In ce consta acest tratament?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Acest tratament este foarte specific, pentru ca, in primul rand, noi eliminam sursa primara de energie a organismului in timpul tratamentului, adica alimentele bogate in carbohidrati, in zahar, in zaharuri naturale. Care sunt aceste alimente? Aici este vorba de tot ceea ce provine din cereale, produse de panificatie, de patiserie, placintarie, cofetarie, inclusiv fructele, care sunt resurse de zaharuri naturale – desi sunt sanatoase, ele favorizeaza ingrasarea daca tu esti predispus sau esti deja obez sau supraponderal.
Cecilia Caragea: Deci in primele 14 zile omul renunta la paine, renunta la zahar, la placintele, la prajituri, inclusiv la fructe!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: La toate alimentele bogate in carbohidrati si in zahar, inclusiv la fructe!
Cecilia Caragea: Si ce mananca el in aceste doua saptamani?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: In aceste doua saptamani, cum am spus, am eliminat sursa primara si, atunci, ii oferim organismului posibilitatea sa produca toata energia necesara activitatilor zilnice, mai ales in prima parte a zilei, de dimineata pana dupa-amiaza tarziu, cand organismul este si cel mai activ, din rezervele de grasime. Noi declansam niste procese fiziologice, niste mecanisme proprii ale organismului, al caror rezultat final este metabolizarea grasimii, adica transformarea grasimii in energie.
Cecilia Caragea: Deci rezervele din organism sunt consumate… dar tot trebuie sa manance si el ceva!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Haideti sa vedem o informatie care pe multi ii va surprinde placut: masa principala, din punct de vedere al alimentelor, este cina! Astfel incat, cei care, de obicei, sunt invatati sa manance cel mai mult la cina, in timpul tratatmentului vor manca la cina o bucata de carne cu garnitura de legume si vor scadea in greutate fara sa aiba efecte negative asupra sanatatii organismului.
Cecilia Caragea: Deci poti manca legume si poti manca carne!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Da! La masa principala a zilei, care este cina, cum am spus, avem o bucata de carne cu garnitura de legume. Doar ca aici trebuie sa fim atenti – legumele trebuie sa fie si ele sarace in carbohidarti, deci nu se pot manca toate legumele. Dar cele care sunt sarace in carbohidrati cu siguranta ca vor constitui alimentele principale din timpul tratamentului. Printre legume, de exemplu, sa specificam cartoful, care este un aliment foarte des utilizat in bucataria noastra, dar care, fiind bogat in amidon, nu este recomandat in timpul tratamentului, pentru ca favorizeaza ingrasarea!
Cecilia Caragea: Si ce legume putem alege?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Pai avem o varietate destul de mare de legume! Iata, de exemplu, avem salata verde, varza, castravetii, broccoli, conopida, ciupercile, inclusiv maslinele, care nu sunt legume, dar pot fi consumate in timpul tratamentului. Avem vinetele, avem rucola, o varietate mare de legume care pot fi consumate fara sa influentam negativ scaderea in greutate.
Cecilia Caragea: Si in aceste doua saptamani, cu un asemenea regim, presupun ca ne si detoxifiem!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Cu siguranta, apare si incepe detoxificarea in primele 14 zile cand se scade in greutate. De ce? Pentru ca mediul in care se retin toxinele care nu sunt eliminate zilnic din organism este grasimea. Acolo patrund cel mai usor si acolo le e cel mai bine, astfel incat, in momentul cand incepi sa topesti grasimea, normal ca se elimina acele toxine, care, dupa aceea, sunt eliminate din organism prin organele de detoxificare: ficat, rinichi, pancreas, fiere s.a.m.d.
Cecilia Caragea: Dar exista si suplimente care sa-ti sustina organismul si sa te ajute in aceasta perioada?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: In timpul tratamentului, facem o suplimentare de aminoacizi esentiali, pentru ca aminoacizii esentiali noi ii avem in organism de cand ne nastem pana murim – ei nu sunt esentiali numai prin denumire, ei sunt esentiali prin functia pe care o au in organism. Noi avem 23 de aminoacizi esentiali in organism, din acestia doar cativa ii suplimentam in timpul tratamentului, tocmai pentru, asa cum am spus, a declansa si accelera niste procese fiziologice, niste mecanisme ale organismului al caror rezultat sa fie metabolizarea grasimii.
Cecilia Caragea: Si care este sursa acestor aminoacizi esentiali?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Suplimentarea de aminoacizi esentiali o facem din proteine din saruri de lapte. Se extrag anumiti aminoacizi esentiali si venim cu aceasta suplimentare, tocmai pentru a avea rezultatele pe care le obtinem in final. Prin aceasta suplimentare de aminoacizi esentiali, noi nu numai ca favorizam metabilizarea grasimii, ci acestia contribuie inclusiv la reglarea unor secretii hormonale din organism, pentru ca, atunci cand se regleaza secretia de insulina, nemaiavand o alimentatie bogata in carbohidrati, organismul secreta mai putina insulina. Nu mai e necesara atat de multa ca sa transforme glucoza care se obtine din carbohidrati in energie. Odata reglata secretia de insulina, glicemia se regleaza foarte frumos, astfel incat diabeticii de tip 2 pot sa renunte chiar la medicatie dupa o tura sau doua de tratament. Se regleaza, deci, secretia de insulina, iar aceasta regleaza secretiile tuturor celorlalti hormoni care apar in timpul metabolizarii, astfel incat se reface echilibrul hormonal in organism, ceea ce este foarte important si duce, bineinteles, la o functionare mai buna a metabolismului, deci, spunem noi, o accelerare a metabolismului.
Cecilia Caragea: Am inteles! Si, dupa aceasta prima perioada de 14 zile, am inteles ca urmeaza o detoxifiere finala si dupa ceea inca 14 zile in care reinvatam organismul sa functioneze corect si sa-si mentina greutatea! Cum?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Exact! Ce se intampla: noi, in primele 14 zile, am schimbat modul de functionare a organismului, am dat ca sursa de energie propriile rezerve de grasime, am eliminat alimentele bogate in carbohidrati, iar acum, in partea a doua a tratamentului, mai introducem niste alimente, despre care stim ca, atunci cand se consuma in cantitati moderate, nu favorizeaza ingrasarea, aparitia efectului yo-yo, cand kilogramele apar. Astfel, este o perioada de adaptare, de solidificare, o perioada de mentinere in care organismul continua se functioneze in acest mod, cu preponderenta sa produca din propriile grasimi si din alimente care sunt bogate in proteine si grasimi naturale, sa produca energia necesara organismului, se intipareste si mai bine in memoria metabolismului acest mod nou de functionare. Astfel incat se creeaza premisele unei vieti normale, in care avem o mare varietate de alimente, dar in care trebuie sa renuntam la o buna parte din alimente sau, cel putin, sa le consumam in cantitate mult mai mica si mult mai rar, adica alimentele care favorizeaza ingrasarea.
Cecilia Caragea: Adica tot trebuie renuntat la zahar?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Cu siguranta ca la zahar trebuie renuntat si se poate renunta!
Cecilia Caragea: Paine?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Si la paine! E bine, pe cat posibil, sa renuntam la paine. Painea nu este atat de necesara organismului, dar, pentru iubitorii de paine, sa spunem ca nu trebuie sa renunti pentru toata viata la a mai manca paine. Exista variante! Exista variante pentru faina din grau, se poate folosi alt tip de faina, cum este faina din lupin sau faina din arorut (arrowroot)! Bineinteles, daca auzi pentru prima data de aceste denumiri, despre aceste produse, ti se pare… „vai, dar asta este atat de greu, aproape imposibil”! Nu, nu este deloc greu! Aceste alternative se gasesc in magazinele naturiste, se poate vedea, se poate incerca! Da, se pot gasi modalitati de a prepara inclusiv paine, inclusiv produse de panificatie, de patiserie, de cofetarie din alternative. Adica in loc de faina de grau sa folosim alt tip de faina, unde este necesar uleiul, sa nu folosim uleiul rafinat, care este bogat in grasimi trans, si sa folosim un ulei mai putin rafinat, sa folosim ulei de masline sau din samburi de struguri, care este bogat in resveratrol, de exemplu! In locul zaharului se poate folosi extractul din stevia sau se poate folosi extractul din mesteacan, care se numeste si zahar din mesteacan sau xylitol. Deci, iata, avem variante! In loc de margarina putem folosi unt cu maxim de grasime, care este si mult mai sanatos, in cantitate mai mica, bineinteles!
Cecilia Caragea: Deci putem manca paine cu unt din cand in cand si nu trebuie neaparat sa renuntam la putina slanina cu paine si ceapa, din cand in cand macar!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Slanina cu paine si cu ceapa chiar se poate manca fara probleme, pentru ca slanina este un produs natural care se obtine din origine animala! Si, atunci tot ceea ce se obtine pe cale naturala, toate produsele obtinute pe cale naturala si care nu au fost transformate industrial sunt sanatoase pentru organism.
Cecilia Caragea: Deci, in primul rand, cele rafinate trebuie sa le scoatem din alimentatie!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Cu siguranta ca trebuie! De exemplu, daca e sa mancam niste mezeluri obtinute natural din carne de porc, sa zicem, sunt mult mai recomandate decat mezelurile obtinute industrial, unde avem si prezenta aditivilor, si multa sare, si multa apa, si coloranti. Pentru a obtine un aspect si un gust foarte placut, avem colorantii industriali si aditivii alimentari, care, in momentul in care apar in organism si sunt consumati zilnic si constant, influenteaza inclusiv echilibrul hormonal, influenteaza tot modul in care organismul functioneaza.
Cecilia Caragea: Da! Si stim ca obezitatea in Romania este in crestere, inclusiv la copii, ceea ce este foarte grav!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Exact! Copiii sunt o categorie care este din ce in ce mai mult expusa la obezitate, obezitatea infantila, care este favorizata tocmai din cauza consumului de alimente industrializate, alimente produse industrial!
Cecilia Caragea: Aveti si copii in tratament?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Avem! Din perioada copilariei pot incepe sa urmeze acest tratament, de la varsta de 15 ani. Pana la varsta de 15 ani, nu recomandam tratamentul de liposuctie alimentara. Exista variante de modificare a alimentatiei, pentru ca, pana la aceasta varsta, metabolismul este inca in formare si nu vrem sa intervenim.
Cecilia Caragea: Dar, totusi, ii invatati si pe parinti, si pe ei ce sa manance si ce nu, dar nu interveniti altfel decat dupa 15 ani!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: De la varsta de 15 ani deja pot urma liposuctia alimentara, pot urma acest tratament care este specific, cum am spus, si care trebuie respectat ad litteram, a la lettre, pentru c,a daca nu se respecta asa cum recomandam noi, nu apar rezultatele pe care le dorim. Dar, cum spuneam, de la varsta adolescentei se poate aplica deja acest tratament si avem rezultate extraordinare, pentru ca, va dati seama, cu cat este pacientul mai tanar, metabolismul lui este mai bun, mai usor de reglat, astfel incat si raspunsul organismului este mai bun. Nu putem sa avem acelasi rezultat de la un pacient de 30 de ani si de la un pacient de 60-70 de ani, desi inclusiv la aceste varste avem rezultate foarte bune.
Cecilia Caragea: Da, chiar, puteti sa imi spuneti care este cel mai tanar pacient si cel mai in varsta pacient?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Pai, cel mai tanar pacient cred ca a fost o domnisoara de 14 ani, iar cel mai in varsta… avem destul de multe paciente, chiar si la varsta de 80, 80 si ceva de ani! Vedeti, acuma, deja trecand de 65 -70 de ani, acesti pacienti nu vin numai sau mai ales din punct de vedere estetic, ci din punct de vedere al sanatatii. Ei au nevoie sa scada in greutate, tocmai pentru ca la aceste varste apar osteoporoza, bolile articulare… si inclusiv scheletul nu mai poate suporta acest surplus de greutate. Si, atunci, pe ei ii ajuta foarte mult sa scada in greutate, pentru a avea o viata cat mai buna din punct de vedere al sanatatii si al functionarii organismului. Si ei ni se adreseaza din acest punct de vedere, in timp ce tinerii… si din punct de vedere estetic ii intereseaza, dar bineinteles ca se gandesc ca vor ajunge si ei la o varsta cand va conta pentru sanatate daca ai 2-3 kilograme in plus sau daca ai 20 de kilograme in plus.
Cecilia Caragea: Dar este greu de tinut acest tratament? Exista oameni care renunta?
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Un foarte mic procent! Pot sa va spun ca, intr-un procent de 96-98%, avem rezultate foarte bune! Dar, bineinteles, in momentul cand nu respecti recomandarile noastre si cand zici „Aaa, as avea pofta de o portocala, ce-i o portocala acolo, una mica-mica!” Nu! Ca sa nu mai spun de prajiturica! In momentul in care ai mancat aceasta sursa de zaharuri naturale sau de carbohidrati, de zahar, procesele pe care noi le-am declansat se opresc. Si, atunci, daca faci greseli din acestea dese si pe o perioada mai lunga de timp, rezultatele nu vor fi, iar daca le faci si le faci, de 1-2 ori, rezultatele vor fi influentate, poate nu in masura atat de mare, dar cu siguranta ca se influenteaza rezultatele negativ, in momentul in care gresesti.
Cecilia Caragea:: Deci, in primul rand, am inteles ca cel mai periculos este zaharul, dar si alte dulciuri, iar in perioada tratamentului trebuie renuntat la dulciuri!
Dejan Perinacz, consultant in nutritie: Toate dulciurile sunt periculoase in timpul tratamentului!
Emisiune sponsorizata de International Health (www.liposuctiealimentara.ro, https://www.facebook.com/Liposuctie.alimentara/, Tel. Centru Nutritie Bucuresti: 0311.052.948, Tel. Centru Nutritie Timisoara: 0356.265.423, 0356.427.010, 0773.353.071, 0736.979.496).
Cum as putea obtine indicatii pt o slabire sau scadere in greutate? Multumesc!
Buna ziua!
Va multumim mult pentru interes!
Pentru mai multe informatii, puteti lua legatura cu specialistii International Health (www.liposuctiealimentara.ro, https://www.facebook.com/Liposuctie.alimentara/, Tel. Centru Nutritie Bucuresti: 0311.052.948, Tel. Centru Nutritie Timisoara: 0356.265.423, 0356.427.010, 0773.353.071, 0736.979.496).
Multa sanatate!