Academia de Ayurveda – Cum sa-ti imbunatatesti memoria si puterea de concentrare. Suplimentul Memo On de la Ayurmed
0Academia de Ayurveda – Cum să-ţi îmbunătăţeşti memoria şi puterea de concentrare. Suplimentul Memo On de la Ayurmed
Proiect susținut de Ayurmed (www.ayurmed.ro, www.facebook.com/ayurmed.ro, 0757 012 588, 0722 750 111)
Invitată: doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda (Centrul Ayurmed Universitate – Bd. Nicolae Bălcescu nr. 35, București, Sector 1, 0744 222 922)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Suntem, pe zi ce trece, bombardați cu din ce în ce mai multe informații. Parcă nici nu le mai putem face față. Totuși, cum am putea să ne descurcăm? Stăm de vorbă cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda. Vrem să aflăm cum ar putea remediile naturale ayurvedice să ne ajute!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Remediile naturale ayurvedice ne pot ajuta foarte mult în această situație, pentru că, în procesul acesta de asimilare a informațiilor, cel mai solicitat este creierul nostru, mintea noastră, respectiv suportul ei fizic, care este creierul. Și, așa cum corpul nostru are nevoie de hrană ca să funcționeze, și creierul nostru are nevoie de o hrană specifică, adică plante care să vină să hrănească neuronii și să-i ajute să funcționeze din ce în ce mai bine, astfel încât funcțiile cerebrale să se desfășoare în condiții optime.
Cecilia Caragea: Bine, eu știam că avem nevoie de dulce. Creierul nostru are nevoie de dulce. Atunci când parcă nu mai gândesc bine, imediat iau ceva dulce.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: E adevărat. Dulcele este de ajutor, pentru că este combustibilul, dar pentru buna funcționare avem nevoie și de altceva decât de combustibil.
Cecilia Caragea: De ce altceva?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Avem nevoie de plante specifice care au acțiune la nivelul neuronilor. Acest dulce, adică glucoza este cea care este folosită pe post de combustibil la nivelul tuturor celulelor din organism. De fapt, este unul dintre combustibili, pentru că celălalt tip de combustibil sunt corpii cetonici, care rezultă în urma digestiei grăsimilor. Dar fiecare celulă în parte mai are anumite particularități. Și-atunci noi trebuie să venim să furnizăm fiecărui tip de celulă, pe lângă combustibil, și acele substanțe specifice pentru buna ei funcționare. Iar în cazul neuronilor vorbim de plantele tonice cerebrale.
Cecilia Caragea: De exemplu, ce plante?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Putem să folosim ca tonice cerebrale Brahmi sau Bacopa monnieri, care ne ajută extraordinar de mult să ne menținem funcțiile cerebrale la randament maxim. Capacitatea de concentrare, de memorare, de procesare a informaților, de discernere a lor din noianul acesta mare de informații care vin către noi și care ne pot copleși.
Cecilia Caragea: Este foarte interesant ceea ce spuneți. Există o plantă, indiană presupun, care ne-ar ajuta să gândim mai bine?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles. Și nu este doar una singură. Există în fitoterapia indiană o gamă mai mare de plante care se numesc tonice cerebrale și care ne ajută extraordinar de mult, fiecare diferențiindu-se prin anumite nuanțe la nivel de acțiune. Dar, în momentul în care noi le combinăm într-un supliment, putem să beneficiem de tot aportul lor și de toată capacitatea lor de a ne ajuta să ne îmbunătățim funcțiile cerebrale superioare.
Cecilia Caragea: Atunci când vorbiți de tonice cerebrale, sincer, mă gândesc că sunt anumite substanțe care ne pot ajuta să avem reacții mai rapide. Dar înțeleg că este vorba de ceva mai mult.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, nu este vorba doar de reacții mai rapide, pentru că aceste reacții rapide țin și de capacitatea noastră de a fi atenți, și de antrenamentul pe care îl avem ca să fim spontani…
Cecilia Caragea: Ca să fim pe fază!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Să fim pe fază, exact. Dar tot ceea ce trebuie să facem noi ulterior, adică să procesăm informațiile, să le integrăm în cadrul bazei de informații pe care o avem, să facem corelațiile corespunzătoare, să ne putem concentra în momentul în care studiem un material nou… toate aceste funcții sunt exercitate în mod optim de niște neuroni care sunt bine hrăniți și care primesc, să spunem, alimentele specifice lor.
Cecilia Caragea: Și în acest fel am putea să fim atenți o perioadă mai lungă de timp, să ne concentrăm mai mult timp.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Este adevărat, pentru că, în momentul în care neuronii noștri nu sunt hrăniți corespunzător și nu primesc ajutorul din partea noastră, pot să obosească. Și-atunci ne scade capacitatea de concentrare, ne scade durata în care noi putem să fim atenți, scade capacitatea noastră de memorare, pentru că mecanismele prin care se fac aceste procese de memorare sunt afectate.
Cecilia Caragea: Și toate aceste procese sunt susținute de anumite plante medicinale?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da. Aceste plante medicinale îmbunătățesc foarte mult buna funcționare a creierului și din acest motiv este important ca, în momentul în care avem de desfășurat o activitate intelectuală de lungă durată sau de intensitate mare pe termen lung sau pur și simplu vrem să prevenim procesul de degradare a neuronilor și de degradare a funcțiilor noastre mentale, odată cu înaintarea în vârstă, este foarte important ca, pe lângă un stil de viață sănătos, pe lângă odihnă, pe lângă diminuarea stresului, pe lângă alimentație corespunzătoare, sport și alte lucruri, să ne folosim și de aceste suplimente care hrănesc specific celula nervoasă.
Cecilia Caragea: Într-adevăr, pe măsură ce înaintăm în vârstă începem să uităm și ne este afectată memoria de scurtă durată. Adică ne amintim din copilărie tot felul de întâmplări, dar nu ne mai amintim ce am făcut ieri sau ce am făcut acum o oră, dacă am luat cheile de la casă, dacă nu cumva le-am uitat și așa mai departe. Deci aceste suplimente alimentare cu plante medicinale indiene ne ajută.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles. Pentru că aceste fenomene de uitare a evenimentelor recente, această memorie pe termen scurt este în primul rând afectată în momentul în care noi începem să fim prea stresați, să fim obosiți. Pentru că și creierul nostru obosește, nu numai corpul nostru. Și acestea sunt primele semne. Și-atunci nu trebuie să așteptăm până avem lapsusuri importante, gap-uri mari la nivel de memorie, ci trebuie să intervenim rapid. Și în primul rând ar fi bine să prevenim apariția acestor situații neplăcute prin aportul de suplimente care să ne ajute să ne hrănim constant creierul.
Cecilia Caragea: Sunt indicate și în cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu un început de Alzheimer, de Parkinson?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles. Persoanele care încep să aibă simptome de afectare a funcțiilor cerebrale beneficiază la maxim de aportul acestor suplimente.
Cecilia Caragea: Deci aceste suplimente ayurvedice au o adresabilitate, ca să spunem așa, foarte mare. De la elevi, studenți, de la adulți care sunt foarte stresați, implicați în diferite procese în care trebuie să facă un efort intelectual susținut, până la persoanele în vârstă, care încep să aibă, din nefericire, anumite simptome ale unor boli degenerative.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles. Este un supliment sigur pentru toate aceste categorii de vârstă. Și, pe lângă faptul că este sigur, este și foarte eficient, dar bineînțeles, că trebuie să îl folosim constant pe termen lung.
Cecilia Caragea: Ce înseamnă acest lucru? Câte tablete, cât timp?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Dacă vorbim despre prevenție sau dacă ne pregătim pentru o perioadă gen examene și așa mai departe, putem să luăm o tabletă de două, trei ori pe zi. Și, în felul acesta, pentru că ne hrănim corespunzător creierul, el va reacționa corespunzător la această creștere gradată a nivelului de stres și de suprasolicitare. Iar în perioada în care avem nevoie de mai multă susținere putem să folosim și doze mai mari, adică putem să folosim și 5-6 tablete pe zi. Dar acum depinde și de persoană, adică de vârsta ei, de greutatea ei și de situație. Adică aceste recomandări sunt personalizate.
Cecilia Caragea: Și se pot lua mult timp fără pauză?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles. Ele pot fi folosite a la longue, fără niciun fel de problemă, pentru că nu au efecte secundare, nu creează dependență, nu există niciun fel de situație de genul acesta. Evident că probabil în concediu, când vrem să ne relaxăm și să nu plecăm cu stresul pastilelor după noi, dacă le lăsăm acasă nu se întâmplă absolut nimic, dar atât timp cât suntem în activitate și în special atunci când suntem angrenați în perioade cu efort intelectual mai intens este recomandat să le folosim mai intens. Dar în ceea ce privește efectul lor preventiv utilizarea a la longue este recomandată fără niciun fel de problemă.
Cecilia Caragea: Ați recomanda acest supliment după o anumită vârstă? După ce vârstă? În încercarea de a preveni anumite afecțiuni degenerative.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Depinde foarte mult de nivelul de stres la care este supusă persoana în cauză. Deci, ca să facem o sistematizare a modului de administrare, dacă de exemplu există copii, elevi care au o problemă în a memora ceea ce au de învățat, în a se concentra la școală… și-atunci au o problemă la teze, la extemporale, la examene și așa mai departe, și ei pot să ia acest supliment, în cantitate mai mică, ca doză de întreținere și, înainte de aceste perioade, pot să ia mai mult. Apoi, dacă, de exemplu, sunt alți copii care funcționează perfect, nu au probleme cu memoria, cu capacitatea de concentrare, dar, ca să evite această oboseală și suprasolicitare din timpul examenelor, pot să ia doar atunci, adică înaintea lor și în timpul desfășurării acestor examene. Trecem la adulți: în momentul în care avem o muncă intelectuală foarte intensă și observăm că după o anumită perioadă de timp începem să fim mai obosiți, să nu mai avem randament intelectual, putem să folosim tot așa, preventiv, cu doze mici. Și, când urmează perioade cu proiecte mai intense, mai ample, putem să folosim o doză mai mare. Și, dacă noi avem acest obicei, ca din timpul perioadei adulte să folosim genul acesta de suplimente care hrănesc corespunzător creierul și-i întrețin funcția, noi facem automat această prevenție a degradării cerebrale odată cu înaintarea în vârstă. Dacă nu am reușit să luăm de la vârsta adultă, de la orice vârstă începem, să spunem după 40, 50, 60 de ani, este bine să-l luăm. Adică nu pot să spun: „Dacă nu m-am apucat la 40, nu-l mai iau acum.” El funcționează chiar și administrat mai târziu, dar bineînțeles că trebuie mers cu o doză mai mare, ca să putem să obținem efectele, trebuie să asociem probabil și cu suplimente care să îmbunătățească circulația cerebrală, trebuie să adaptăm și stilul de viață. Și, în felul acesta, acțiunea preventivă și chiar curativă, în cazul in care există deja simptome, va fi evidentă.
Cecilia Caragea: Și ce plante mai conține acest supliment pe lângă Bacopa monnieri?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Pe lângă Bacopa monnieri, acest supliment conține Jyotishmati (Celastrus paniculatus), care este o plantă extraordinar de eficientă. Conține zinc. Așa cum știm, acest oligoelement este foarte important pentru buna funcționare a creierului, pentru buna funcționare a organelor genitale, pentru buna funcționare a pancreasului și, așa cum probabil au putut să remarce cei care ne urmăresc, am amintit despre acest oligoelement și în alte suplimente ale companiei Ayurmed. De asemenea, Amla, care este foarte bogată în vitamine, în minerale, este, de asemenea, foarte utilă pentru buna funcționare a creierului. Shankhpushpi este o altă plantă extrem de binecunoscută în fitoterapia indiană pentru efectele tonice asupra creierului și, de asemenea, lemnul dulce, care are și acțiune ușor antiinflamatoare, și de hrănire a neuronilor.
Cecilia Caragea: Și spuneați că aceste tablete Memo On pot să fie combinate și cu alte suplimente ayurvedice care să ajute circulația cerebrală.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, este adevărat, există în portofoliul companiei Ayurmed și varianta Memo On Sirop, care are cu totul altă compoziție și care ajută foarte mult la îmbunătățirea circulației cerebrale și, în felul acesta, toate principiile active din Memo On Tablete ajung mai repede și mai bine la destinație.
Cecilia Caragea: Așadar, poate să fie vorba și de o anumită schemă de tratament pe care dumneavoastră o recomandați pacienților.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles. Întotdeauna, când un pacient ajunge la mine la cabinet, eu trebuie să abordez problema lui la modul global, adică nu tratez doar ficatul sau, să spunem, deficitul de memorie, fiind vorba de subiectul de astăzi, sau orice fel de altă problemă. Eu trebuie să am o viziune holistică asupra pacientului, pentru că pacientul, omul care vine și care este în fața mea, este un întreg. Un organ al lui se îmbolnăvește pentru că tot corpul lui, probabil, sau toată ființa lui trece prin anumite situații, prin anumite transformări sau prin anumite schimbări care îl afectează. Și este important ca eu, în urma discuției pe care o am cu pacientul respectiv, să identific toate modalitățile prin care pot să-l ajut. Adică: pot să-i dau și tablete, pot să-i dau și sirop, pot să-i dau și niște sfaturi legate de stilul de viață, alimentație, alternarea dintre activitate și odihnă, poate chiar îi recomand să-și ia un concediu sau o pauză…
Cecilia Caragea: Sau poate nici nu doarme bine și-atunci îi recomandați ceva și pentru somn.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: E adevărat! Întotdeauna, pacientul în cauză primește o schemă personalizată la situația lui particulară. Niciodată nu putem să spunem „Toată lumea care are X problemă trebuie să ia Y tratament, toți la fel, fără nicio particularitate.” Este o foarte mare greșeală, pentru că fiecare dintre noi suntem unici, iar Ayurveda are această abordare specifică și particularizată, personalizată pentru fiecare om. Și, din acest motiv, în momentul în care oamenii se confruntă cu probleme mai complexe, este bine să apeleze la un terapeut care să aibă această viziune holistică, pentru ca ei să-și trateze, într-adevăr, atât simptomele, cât și cauzele acestora. Nu este suficient să ne limităm la simptome.
Cecilia Caragea: Așadar, dacă simt că am nevoie de un suport pentru memorie, pentru atenție, pentru concentrare, pot, pur și simplu, să-mi iau tabletele Memo On de la Ayurmed. Dar, în momentul în care am ceva mai mult timp și vreau să mă gândesc la o prevenție generală a unor afecțiuni viitoare pe care au le-aș putea avea, este bine să vin la dumneavoastră la cabinet pentru o analiză personalizată, să spunem așa.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: E adevărat, schema de prevenție poate fi personalizată, dar, de asemenea, și în cazul persoanelor care au anumite scheme de tratament alopat și își doresc să combine aceste scheme alopate și cu remedii naturale, dar nu știu cum să facă asta, nu știu care sunt etapele sau care sunt cele mai bune combinații, atunci este indicat să apeleze la ajutorul și la recomandările unui specialist.
Cecilia Caragea: Vă mulțumim tare mult pentru toate aceste informații! Și nu uitați: cei care vor să o contacteze pe doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda, o găsesc la Centrul Ayurmed de la Universitate, București.